вторник, 15 декември 2015 г.

Реформаторският блок остава в управлението! ДСБ напусна срещата

Реформаторският блок остава в управлението. ДСБ запазва своята позиция. Това се казва в декларация на РБ, прочетена от Найден Зеленогорски след края на заседанието на ръководството. Лидерът на ДСБ Радан Кънев и Атанас Атанасов напуснаха преждевременно форума и отказаха коментари.

Лидерите на РБ се събраха тази сутрин на "Раковски“ 134, за да решат бъдещето на коалицията.

Партньорите се събраха за първи път след оставката на правосъдния министър Христо Иванов. В събота хората на Радан Кънев обявиха, че излизат в опозиция, а партията на Меглена Кунева реши да остане във властта. Това решение взеха и министрите, излъчени от Блока.

Срещата днес започна към 9:45 ч.в присъствието на лидерите и заместник председателите на партиите в Блока, както и всички министри на РБ, без образователния - Тодор Танев. Той дойде около час след началото й - към 10.40 ч.

Реформаторския блок тръгва на преговори с ГЕРБ за актуализация на Коалиционното споразумение за управление, но без ДСБ, които остават в опозиция. Реформаторите ще настояват за преглед и оценка на коалиционното споразумение, в което да има ясен график за изпълнение на реформите. Партиите потвърждават и доверието си към министрите на блока.

На заседанието Кънев е предложил като изход от кризата преговори с ГЕРБ за съставяне на ново правителство. Това предложение обаче е било отхвърлено.

"От тук нататък не виждаме вариант, при който да променяме позицията си. Решение за излизане на ДСБ от РБ може да предложи само Национално събрание на ДСБ. Такова ще се проведе на 13 март. Дотогава има много вода да изтече", обясни Кънев.


"Мисля, че всички колеги от РБ, които сега таят надежди, че е възможно тази криза, нашето излизане в опозиция да генерира реформаторски устрем в ГЕРБ, ще останат дълбоко разочаровани. Още през лятото всички ще бъдем в опозиция, но това е моя прогноза", смята Кънев.

Обновена!