сряда, 16 декември 2015 г.

Екатерина Захариева най-вероятно ще бъде новият правосъден министър

Новият министър на правосъдието, който ще наследи Христо Иванов най-вероятно ще бъде Екатерина Захариева - министър в двете служебни правителства на президента Росен Плевнелиев и началник на неговия кабинет.

Очаква се днес премиерът Бойко Борисов да обяви номинацията й и е възможно тя да бъде гласувана веднага от парламента малко преди депутатите да гласуват на трето четене и промените в Конституцията.

Именно отстъпването от част от поправките (разпределението на съдийската и прокурорската квота във ВСС), около които имаше споразумение между партиите през лятото, стана повод при гласуването на второ четене миналата седмица министърът на правосъдието Христо Иванов да подаде оставка. Той беше колега със Захарива в служебния кабинет на Георги Близнашки.

Захариева е юрист по образование. Преди да оглави кабинета на президента, тя беше главен секретар на президентството.  Преди избирането на Плевнелиев, беше в екипа му в регионалното министерство като заместник-министър. Според визитката й от 2003г. работи в държавната администрация, а преди това за няколко години е била адвокат. Досега тя е била вицепремиер в двете служебни правителства, които президентът Росен Плевнелиев сформира, като в първото заемаше длъжността -  министър на регионалното развитиие, а във второто, съвместно с тази длъжност беше и министър на инвестиционното проектиране.

Номинацията й за поста на правосъден министър е по-скоро изненадваща. Тя ще заеме позицията в ключов и много труден момент, в който за да продължи съдебната реформа ще трябва да бъде внесен проект на Закона за съдебната власт (такъв вече има изготвен от Христо Иванов) и да бъдат продължени ключови политики на ведомството в областта на правосъдието. Тест за нея ще бъдат и позицията й по "Яневагейт", независимостта и контрола на прокуратурата, решението на ГЕРБ за промените в Конституцията.

В същото време съдии и граждани протестират за нуждата от истинска съдебна реформа.

През последните месеци Захариева беше активна по темата за референдума за електронното гласуване, инициран от президента Плевнелиев.