неделя, 6 декември 2015 г.

Поверия за късмет на Никулден

Днес е Никулден. Българите наричат този празник още "Рибни свети Никола", "Мокри свети Никола" или "Рибена черква". Свети Николай е патрон на рибарите и мореплавателите и господар на водната шир - океаните, моретата, реките и езерата.

Той е роден през III век в Патара, село, намиращо се в днешна Турция. Живял е по времето на император Константин Велики и е бил архиепископ на град Мир.

Според народните вярвания светецът предизвиква морските бури и урагани. Когато е сърдит, той дава воля на ветровете, разлюлява морето и потопява корабите. Затова на Никулден всички гемии спират да се движат, за да се умилостиви и уважи светецът покровител.

Обикновено на този ден се приготвя шаран, тъй като според поверието шаранът е слуга на Свети Николай. Веднъж, когато светецът плувал с лодката си в морето и излезлите силни вълни пробили дъното й, той бръкнал с ръка във водата, хванал един шаран и запушил с него пукнатината. Така спасил от удавяне своите спътници. От тогава останал и обичаят да се жертва шаран в чест на светеца.

Най-често шаранът се пълни с ориз, булгур, орехи, лук и стафиди, увива се и се пече в тесто. Така приготвеното празнично блюдо е известно като рибник.

Народната традиция повелява обредният рибник и хлябовете да се освещават в църква или в къщи, а късове от тях се раздават на съседите. По-голямата част от рибника и хлябовете задължително се изяжда на семейната вечеря. Трапезата на Никулден не се вдига през целия ден и е на разположение на гостите.

Свети Николай е покровител не само на тези, които са кръстени на името му, той е личен и семеен покровител, на който се урежда семейно родов празник, наричан служба, молитва, черква.

На този празник се канят роднини, кумове и съседи, и се освещава голяма трапеза, която завършва с песни и веселба. След прикадяването свещеникът взима опашката на обвития в квасено тесто шаран. Костите на никулденския шаран не се изхвърлят, а се изгарят, закопават в земята или се пускат в реката - вярва се, че така ще се опази и умножи плодородието и семейното благополучие.

Според обичая стопанките запазват костта от главата на шарана, която има формата на кръст. Тази кост - "кръхче" или "дъна" се смята за необикновено лековита. Майките я пришиват на шапчиците на новородените си деца, за да ги предпазят от "зли очи" и уроки.

В деня на свети Никола на трапезата освен рибник и обредни хлябове, трябва да има и постни ястия: варена царевица, жито, постни сърми, чушки, боб.

Жените внимават при почистването на рибата люспите да не падат на земята, защото се вярва, че ако човек стъпи там, той се разболява и умира.

Костта от главата, която наподобява кръст, се запазва за лек против детски болести.

Когато се прави нова лодка, в нея трябва да се вгради икона на Св. Николай. Вярва се, че тя пази лодката от бурите и ветровете

На Никулден имен ден празнуват хората, чийто имена са производни или близки до името Николай - Никола, Нейчо, Николина, Николета, Кольо.