Днес е Никулден. Българите наричат този празник още
"Рибни свети Никола", "Мокри свети Никола" или "Рибена
черква". Свети Николай е патрон на рибарите и мореплавателите и господар
на водната шир - океаните, моретата, реките и езерата.
Той е роден през III век в Патара, село, намиращо се в
днешна Турция. Живял е по времето на император Константин Велики и е бил
архиепископ на град Мир.
Според народните вярвания светецът предизвиква морските бури
и урагани. Когато е сърдит, той дава воля на ветровете, разлюлява морето и
потопява корабите. Затова на Никулден всички гемии спират да се движат, за да
се умилостиви и уважи светецът покровител.
Обикновено на този ден се приготвя шаран, тъй като според
поверието шаранът е слуга на Свети Николай. Веднъж, когато светецът плувал с
лодката си в морето и излезлите силни вълни пробили дъното й, той бръкнал с
ръка във водата, хванал един шаран и запушил с него пукнатината. Така спасил от
удавяне своите спътници. От тогава останал и обичаят да се жертва шаран в чест
на светеца.
Най-често шаранът се пълни с ориз, булгур, орехи, лук и
стафиди, увива се и се пече в тесто. Така приготвеното празнично блюдо е
известно като рибник.
Народната традиция повелява обредният рибник и хлябовете да
се освещават в църква или в къщи, а късове от тях се раздават на съседите.
По-голямата част от рибника и хлябовете задължително се изяжда на семейната
вечеря. Трапезата на Никулден не се вдига през целия ден и е на разположение на
гостите.
Свети Николай е покровител не само на тези, които са
кръстени на името му, той е личен и семеен покровител, на който се урежда
семейно родов празник, наричан служба, молитва, черква.
На този празник се канят роднини, кумове и съседи, и се
освещава голяма трапеза, която завършва с песни и веселба. След прикадяването
свещеникът взима опашката на обвития в квасено тесто шаран. Костите на
никулденския шаран не се изхвърлят, а се изгарят, закопават в земята или се
пускат в реката - вярва се, че така ще се опази и умножи плодородието и
семейното благополучие.
Според обичая стопанките запазват костта от главата на
шарана, която има формата на кръст. Тази кост - "кръхче" или
"дъна" се смята за необикновено лековита. Майките я пришиват на
шапчиците на новородените си деца, за да ги предпазят от "зли очи" и
уроки.
В деня на свети Никола на трапезата освен рибник и обредни хлябове,
трябва да има и постни ястия: варена царевица, жито, постни сърми, чушки, боб.
Жените внимават при почистването на рибата люспите да не
падат на земята, защото се вярва, че ако човек стъпи там, той се разболява и
умира.
Костта от главата, която наподобява кръст, се запазва за лек
против детски болести.
Когато се прави нова лодка, в нея трябва да се вгради икона
на Св. Николай. Вярва се, че тя пази лодката от бурите и ветровете
На Никулден имен ден празнуват хората, чийто имена са
производни или близки до името Николай - Никола, Нейчо, Николина, Николета,
Кольо.