вторник, 15 декември 2015 г.

Протестът: Маршът на свободните!"

Малко след 18.00 ч. около 200 човека се събраха пред Съдебната палата на поредния протест с искане за значима съдебна реофрма. Те бяха призовани от националната инициатива "Правосъдие за всеки". Мотото на протеста е "Съдебна реоформа сега! Маршът на свободните!".

Издигнатите плакати са "Съдебна реформа сега" и "Пълна и безусловна декомунизация и лустрация". За разлика от предишни вечери този път протестът не е мълчалив. Събитието започна с музика от Бах и продължи с изказвания на представители на инциативата.
По същото време пред паметника на "Патриарх Евтимий" се събират природозащитници. Тяхното мото е "Горска и съдебна реформа сега". Очаква се протестиращите от двете точки да се отправят на шествие и да се слеят на общ протест пред парламента.
След 18,30 ч. представители на "Правосъдие за всеки" изчетоха пред граждани своите 7 предложения, които бяха внесени преди второто четене на промените в Конституцията.

"Досега сме имали 4-ма главни рокурори и всеки един сме го чакали с нетърпение да му свърши мандата. Но 7 години е твърде дълго да чакаме", каза Петромир Кънчев.
Останалите предложения са за намаляване на мандата на главния прокурор, отнемане на методическото му ръководство над останалите обвинители, съкращаване на мандата на членовете на ВСС, ограничаване на парламентарната квота, както и създаване на нова фигура - зам.-главен прокурор, който да разследва корупцията независимо от главния прокурор.

"А сега го чакаме той сам себе си да разследва".

Тази реплика предизвика най-много аплодисменти.

18.50 ч. - Протестът пред Съдебната палата продължава с изявления от стълбите.

"В едно интервю в неделя главният прокурор каза, че 7-те предложения на "Правосъдие за всеки" са взривили историческия компрмис. Искам много да му благодаря, че в неговите очи сме толкова значими, че можем да взривяваме политически сделки и исторически компромиси. Ние даже се гордеем ако имаме и най-мъничък принос във взривяването на историческия компромис".

Това каза председателят на "Правосъдие за всеки" Велислав Величков.

Протестът бе озвучен с "... And justice for all", емблeматичното парче на "Металика" от 1988 г.
Към протеста се присъединиха депутатите от РБ Радан Кънев, Атанас Атанасов, Вили Лилков, Иван Иванов, Мартин Димитров, Петър Славов.