петък, 18 декември 2015 г.

Любопитно: Снимките, които Адолф Хитлер се опита да забрани

Адолф Хитлер забранява разпространението на тази снимка,
 публикувана в пропагандна книга от 30-те години.
Адолф Хитлер със сигурност не се е харесвал на всички свои снимки – дотолкова, че ако някоя фотография му се е струвала недостойна, просто е забранявал да се публикува. Днес, 70 години след като един от жестоките хора в историята е победен в края на Втората световна война, светът получава шанс да види снимки, които фюрерът е искал да скрие.

Британският ветеран Алф Робинсън е един от първите войници, които стъпват в падналия Берлин. Докато патрулирал там, той открил оригинална нацистка пропагандна книга в руините на бомбардирана къща. Запазил я като „сувенир“, редом с две произведени в Германия оръжия, разказва сайтът „Уор Хистъри Онлайн“.

Хитлер цензурира тази „недостойна“
 своя фотография.
Алф запазил книгата през всички тези години без да може да я прочете, тъй като е на немски.
Сега обаче предстои нейното преиздаване и на други езици, включително и на английски.

Причината за повторната ѝ публикация е да се покаже лудостта и фанатизма на нацисткия режим. Deutschland Erwache, както се казва книгата, е официално нацистко издание, насочено към подрастващите. 

Онази, която която Алф намерил, е писана през 30-те години – когато нацистите все още се издигат към властта.


Книгата описва Хитлер като честен, скромен и мил, но и силен също така. Снимката на фюрера по шорти е безспорно хумористична. Не много по-късно обаче, по време на войната, Хитлер решава, че този тип фотографии са унизителни за него. И ги забранява.




Други снимки показват кадри от пътувания на Хитлер сред германците, в компанията на деца и работници, както и със свои приближени. Надписите, които придружават тези фотоси, твърдят колко достоен е фюрерът за обожание и как целият народ го обича.