четвъртък, 3 декември 2015 г.

Патриотите гонят Полина Карастоянова

Председателят на Парламентарната група на Патриотичния фронт Валери Симеонов предлага Поли Карастоянова да бъде изключена от групата. Това обяви той в Народното събрание.

Причината е във факта, че Карастоянова е подписала приетите през ноември промени в Закона за акцизите, без да информира НФСБ.

Симеонов определи текстовете за производството на домашен алкохол като "драконовски".

"Имаме информация, че този представител е бил в основата на придвижването, подготовката и прокарването на този текст, с решение от 27 ноември 2015 г ние сваляме политическото доверие от този наш представител, който е Полина Кръстева Карастоянова."

Промените в закона предвиждат за малки обекти за дестилация вече да се приемат казани за ракия с обща вместимост до 500 литра, а не до 1000, както беше до момента. Това е нов удар срещу домашните производители - сега тези с казан между 500 и 1000 литра ще трябва да плащат двоен данък на хектолитър чист алкохол. Освен това, варенето на ракия вече е позволено само между месеците юни-декември.

"Селският казан се е превърнал с векове в българската агора, в българския форум, в място, където се обсъждат и решават не само местните, но и националните, както и световните проблеми. Това, естествено, в кръга на шегата," страстно и с хумор Симеонов защити домашните производители.

Според него тези промени са лобистки и дават един "служебен монопол" на производителите на спиртни напитки и няма да се постигне желаният ефект - да се увеличат приходите в бюджета.

Симеонов подчерта, че Карастоянова е от гражданската квота на НФСБ и затова могат само да оттеглят доверието си от нея и да я изключат от своята парламентарна квота, но не и от групата. Това ще се реши на следващия съвет на коалицията. Карастоянова още не бе уведомена, когато Симеонов говори пред медиите.

"Не знае и сега ще го научи точно така, както ние научихме какво е направила."

Той подчерта, че темата на пресконференцията е законът за ракията, а не Карастоянова. И отбеляза, че без съгласието на ВМРО не могат да се прокара решение за позицията на Карастоянова като председател на Комисията по култура и медии.

"Ако установим други лобисти, ви уверявам, че всеки ще получи шут!" заяви Симеонов.