събота, 12 декември 2015 г.

Джихадисти влизат като бежанци във Финландия

Иракски войници оглеждат човешки останки и
военно оборудване, открити в масов гроб в Тикрит.
Финландската полиция задържа двама близнаци иракчани, джихадисти от "Даеш" ("Ислямска държава"). Те участвали в избиването на 1700 души в град Тикрит в родината си, съобщи снощи говорител на силите на реда в Хелзинки.

Братята по на 23 години са влезли във Финландия, представяйки се за бежанци. Те са били задържани в градчето Форса, в югоизточните части на страната.

Джихадистите били разпознати по снимков материал.

През юни 2014 г. беше осъществено най-масовото убийство в Ирак. След завземането на Тикрит - родното място на бившия диктатор Саддам Хюсеин, ислямистите избиха 1700 души. Повечето от жертвите бяпа които шиити, опълчили се с оръжие в ръка на джихадистите от "Даеш". Зверството бе записано от камера и видеото бе разпространено от главорезите. В края на клипа убийците свалят маските си, което сега за задържаните двама братя близнаци се оказа фатално.

Във видеото говорител заявява, че ликвидираните били военнопленници от редовната иракска армия, което беше заблуда.

"Жертвите бяха проснати на земята и така бяха разстреляни, един по един. В това време въоръжените мъже свалиха маските си", каза шефът на финландската полиция Яри Рети. Точно това е помогнало сега двама от участниците в масовото убийство да бъдат разпознати от силите на реда в скандинавската република.

Уточнява се също, че братята влезли във Финландия още през септември, представяйки се за бежанци, прокудени от родината им от ислямистите. Нужно обаче било време за разпознаването им, тъй като продецударата по регистрация и последваща проверка на самоличността отнема време. Трябвало да бъдат обработени документите на хиляди мигранти, 17 000 от които от Ирак.

Въпреки разпространеното видео от масовото убийство никой не знаеше имената на жертвите, нито къде са заровени. Джихадистите бяха изтласкани от Тикрит. Така на 12 април 2015 г. започна издирването на убитите. Първо бяха ексхумирани от масов гроб първите 470 трупа. Тогава иракската министърка на здравеопазването Адила Хамуд нарече жертвите “мъченици”.

Впоследствие бяха ексхумирани и останалите трупове. Масовите гробове се оказаха четири. Труповете на жертвите бяха откарани в съдебна медицина в Багдад за идентифициране при участието на представители на Международния Червен кръст.