петък, 18 декември 2015 г.

Дания ще изземва бижута и пари в брой от бежанците

През последните месеци Дания предприе доста сурова позиция спрямо бежанците.
Например през септември властите публикуваха обява в ливански вестници, несъмнено насочена към чужденците, възнамеряващи да търсят убежище, която гласеше: „Не идвайте на Дания“.

Сега в страната се разисква дори по-крайна мярка:
Правителството обмисля закон, който ще позволи на властите да конфискуват бижута от бежанците, влизащи в страната. Почти сигурно е, че предложението ще мине в Парламента.

"Законопроектът, представен на 10 декември предвижда датските органи да получат правомощия да претърсват дрехите и багажа на лицата, търсещи убежище, както и мигрантите без разрешително за престой в Дания - с оглед намирането на активи, които могат да покриват разходите по престоя им", съобщиха от датското Министерство на интеграция в писмо до The Washington Post.

Законът ще се отрази и бежанците, които вече са в страната.
Той е част от политиката на Дания в областта на миграцията и се очаква да мине в парламента през януари и да влезе в сила от февруари.

Полицейските органи ще могат да изземват ценни предмети и парични суми.
Според Министерството на интеграция "новото правило за изземване ще важи само за активи със значителна стойност". Чужденците ще могат да "задържат активи, които биха били необходими за поддържане на скромен стандарт на живот, като например часовници и мобилни телефони. Освен това, активи с определена лична, сантиментална стойност за чужденец, няма да бъдат изземвани, освен ако не са със значителна стойност ".

Има съществено разминаване в начина, по който двете основни политически партии интерпретират предложения закон.
"Абсурдното е, че министъра на правосъдието първоначално обясни закона по телевизията, като казва, че ще се прилага за един хипотетично търсещ убежище имигрант, пристигащ с куфар, пълен с диаманти. Това предизвика датската Народна партия да заяви, че вещи на по-ниска стойност следва също да бъдат запорирани", разказва Захари Уайт изследовател в областта на предоставянето на убежище и интеграция от Университета на Копенхаген.

Според критиците Дания се опитва да се представи като непривлекателна за бежанците дестинация. Наскоро датското правителство намали с 50 процента социалните помощи за бежанците. Дори след като съседна Швеция наскоро увеличи рестрикциите, заради огромния наплив на бежанци, Дания побърза да подчертае, че нейната политики е далеч по-рестриктивна, заяви изследователят. "Това е в съответствие с общата политика в областта на бежанците, която Дания се опитва да поддържа – за по-негостоприемна политика от тази в съседните страни по отношение на бежанците", обясни Уайт.