събота, 5 декември 2015 г.

Паметникът на цар Самуил влезе в хумористична класация

Предизвикалият много полемики паметник на цар Самуил в центъра на София се класира на престижното пето място в класацията на американския хумористичен сайт cracked.com за „Статуи на известни хора (които са абсолютно безумни)”, предаде bTV.

Под заглавие „Този български цар може да погледне в душата ви”, придружено със снимка в близък план на големите светещи очи на владетеля, авторът припомня историческата значимост на цар Самуил, за да заключи: „Такъв жесток завоевател изисква също толкова жестока статуя, но тя трябва да показва и че сам е имал една по-мека страна и е бил силно загрижен за войниците си”.

Очаквано очите („които светят с вътрешна светлина и това не е метафора”) са основен обект на интерес, като за тях са изложени няколко хипотези. Макар да отбелязва, че те и гримасата наистина може би наистина показват страданието на Самуил, авторът се съмнява, че може и да става въпрос за паранормално стомашно неразположение след изяждането на прокълнати души.

Третата версия може би най-добре се вписва в целия публичен дебат, който заобикаляше паметника: „Светлините се захранват от разочарованието на царя от всички ни”.

Повечето паметници в класацията нямат претенции за национална значимост. Другото изключение, освен статуята на цар Самуил, се намира в Казахстан. Там един до друг за вечни времена са застанали руският учен Евгений Михаелис и казахстанският поет Абай Кунанбаев.

Пропорциите им обаче са такива, че приличат повече на хобити, избягали от книга на Толкин. Предметът в ръката на единия пък наподобява мобилен телефон, подготвен за правене на селфи. Гражданите изтърпели скулптурното недоразумение само ден, след като се наложило властите да го премахнат.

На трето място е статуя на Стив Джобс, която, както отбелязва авторът на материала, прилича повече на резултат от неуспешно или непълно телепортиране в начунофантастичен филм на ужасите. Избран в конкурс с 10 000 участници, паметникът е сравнен с Т-1000 от „Терминатор 2”, „ключ към извънземен космически кораб” и недовършено домашно от училище.

„Джобс беше известен със своята чиста представа за дизайна и вероятно щеше да загърби будизма, за да може да прокълне този обелиск”, коментира авторът.

Останалите паметници са по-скоро местни забележителности – като бюст на бившия американски президент Джералд Форд на малко островно селце, което някога посетил. Според автора на класацията, жителите на Макиниак са поискали от скулптура следното: „Искаме да изглежда като направена от злато. И винаги ни е било интересно как би изглеждал Форд, ако баща му беше една от главите на Великденските острови”.