събота, 5 декември 2015 г.

В Лондон критикуват Камерън, оневинявал България за отношението й към бежанците

Голямата хуманитарна организация Oxfam разкритикува британският премиер Дейвид Камерън по повод посещението му в България и инспекцията му на оградата по българо-турската граница. Камерън се изказа ласкаво за мерките, които страната ни е предприела срещу бежанците.

От Oxfam обаче припомниха бруталните действия на българските власти, използващи полицейски кучета срещу имигранти и бежанци.

На границата Камерън каза, че ЕС би трябвало да се поучи от мерките, взети от София.

"Важно е Европа да има и силни външни граници и тук, в България, можем да видим един премиер и правителство, които са абсолютно ангажирани с това. Те имат морска граница и я пазят, имат сухопътна граница с Турция и я пазят. И мисля, че от това може да се вземат сериозни поуки как може това да се свърши, когато му дадеш приоритет. Така че ще продължим да ги подкрепяме във важната работа, която вършат", каза Камерън.

Ето какво обаче каза Мая Мейлър, ръководител на хуманитарната дейност в Oxfam:

"Бежанци, пресекли българската граница, разказват за изнудване, обири, физическо насилие, атаки на полицейски кучета и заплахи за депортиране от български служители. В неотдавнашно проучване над 100 бежанци, които са имали контакт с българската полиция, разказаха за злоупотреби. На отчаяни хора, бягащи от Афганистан, Сирия и Ирак би трябвало да се предложи убежище, а не враждебно отношение и унижение. Европейските политици трябва да внимават да не се окаже, че подкрепят такива действия".