четвъртък, 10 декември 2015 г.

Христо Иванов: Борисов винаги е бил ясен - ще се случва само това, което иска Цацаров

Борисов винаги е бил ясен, че ще се случат само неща, които са съгласувани с господин Цацаров и че това е условие.

Това заяви подалият оставка като министър на правосъдието Христо Иванов в студиото на Нова телевизия.

Нямаше отговор на въпроса защо министър-председателят е зависим от главния прокурор и защо разделението на властите у нас все още е мит.

„Оставката ми беше напълно предсказуема, защото още в първия ден бях заявил, че идвам с екипа си за конкретни задачи и ще остана до момента, в който те могат да бъдат реализирани. Вчера 200 депутати гласуваха за предложение на една малка партия, отмятайки се от подписите си и от това, което беше наречено „исторически компромис”. Те отказаха да направят и минимална стъпка за въвеждане на някаква форма на демократична отчетност на главния прокурор”.


Бившият вече министър на правосъдието Христо Иванов е започнал да губи подкрепата на премиера Борисов с излизането на скандалните записи между съдийките Владимира Янева и Румяна Ченалова. Имаше една поредица от събития, които започнаха със записите на Ченалова и Янева, откакто започнах да настоявам тези записи да бъдат проверени, срещу мен започна една доста сериозна пропагандна война и аз не получих никаква подкрепа, заяви Христо Иванов. Според него това е най-сериозният корупционен скандал от началото на това управление. Този скандал се превърна в тест за управлението имаме ли сериозна антикорупционна политика, смята Иванов.


Имаме проблем със свръховластената фигура на главния прокурор. Огромна власт и никакъв контрол. Когато си насаме с такава власт, има риск да я употребяваш не в публичен интерес. Опитахме се да променим нещо. До вчера имаше шанс за разпределение на квотите, което да доведе до някаква форма на контрол. Факт е, че това, което трябваше да бъде прието, е само основата.

Решението не беше взето заради аргументи. Това е политическо решение. Не успях да убедя премиера.

„Случи се това, което поиска главният прокурор. Ако той може да обърне парламента по този начин, неговото желание да се превърне в закон, не задаваме въпроси, а даваме отговори”, коментира той.


„Защо Бойко Борисов се съобразява с главния прокурор трябва да попитате него”, каза още Иванов.