вторник, 1 декември 2015 г.

Пореден запис от "Яневагейт": "Службите са си на ДПС"

В публикуван пореден запис на  разговор в "Биволъ" Владимира Янева казва на Румяна Ченалова без никаква условност в изказа: "Службите са си на ДПС". И в хода на разговора мотивира твърдението си: "Бойко затва каза: Ми те Писанчев и Лазаров много добре си работят, всичко е ОК, няма да ги пипам."

А довчерашната съдийка и приятелка /Ченалова/ на довчерашната председателка на СГС Янева обобщава: "... Това е последният бастион на тази партия."


Разговорът е проведен на 19 февруари според информацията на "Биволъ".

Сайтът припомня че две седмици по-рано /на 4 февруари/ Атанас Атанасов от Реформаторския блок е заявил, че  службите са използвани за "политически услуги на ДПС" и че "влиянието на ДПС в службите е непокътнато". На 14 февруари Атанасов, който е и бивш шеф на Националната служба за сигурност,  е добавил, че главният секретар на МВР и началникът на ДАНС са хората, чрез които ДПС узурпира службите за сигурност, припомня още "Биволъ".

Публично известните събития потвърждават разговора между бившата председателка на СГС Янева, която е давала разрешенията за употреба на СРС, и довчерашната й подчинена в СГС Румяна Ченалова. Докато през декември и януари премиерът Борисов заявяваше, че разработката "Червеи" е пробила и източила информационната система на МВР,  шефът на ДАНС Владимир Писанчев и главният сдекретар на МВР Светлозар Лазаров оставаха на постовете си непокътнати, а оставка подаде вътрешният министър Веселин Вучков. Той обяви като мотив, че беше отхвърлена предложената от него процедура в Зкона за МВР, която даваше възможност за отстраняването на двамата. Едва след като Вучков си тръгна от МВР,   Писанчев и Лазаров подадоха оставки /на 6 март/, а премиерът не им потърси сметка за техните отговорности по разработката "Червеи".

Че ДПС винаги е имало тежката дума за службите за сигурност говори и друг публично известен факт от управлението на БСП и ДПС. Когато през октомври 2008 премиерът Сергей Станишев уволни зам.-председателя на ДАНС Иван Драшков заради данни за длоупотреба със СРС, Доган се противопостави радикално и публично зашлеви Станишев, заявявайки, че  решението за уволнението на Драшков е взето без да бъде съгласувано с ДПС и паритята ще поиска разследване на случая и свикване на Консултативния съвет за национална сигурност.

........................
ВЯ: Мда, той затва е. Службите са си на ДПС

ВЯ: И тва е последната…

РЧ: Последният бастион.

ВЯ: Ами да. И ако ги пипнат трябва да скачат на ДПС.

ВЯ: И той както той Бойко затва каза: Ми те Писанчев и Лазаров много добре си работят, всичко е ОК, няма да ги пипам.