четвъртък, 10 декември 2015 г.

"Борисов, Цацаров, Местан - в един казан"

"Ще метем" - така бе прекръстено днес фейсбук събитието - продължение на вчерашния протест "Да запалим свещ за съдебната реформа. Честита Прокурорска република".

Мястото на срещата беше същото - Народното събрание в 18.30 ч.

В 18.35 ч няколко стотин души блокираха движението пред сградата на парламента с викове "Оставка". Полицаите обаче засега са повече от протестиращите.
Основният плакат е пред стълбите на НС: "Пълна и безусловна декомунизация и лустрация". Другият е зеленият от вчера: "Граждани срещу мафията".

При блокадата три коли останаха сред хората, но бяха пуснати да се изтеглят.

Повечето хора скандират: "Мафия" и "Долу Свинската палата".

Друг остроумен лозунг гласи:

Да опраскаме прасешкия парламент

Скандира се също "Борисов, Цацаров, Местан - в един казан" и "Ракия, сланина, винетки!"
Към 19 ч протестът  се отправи към Орлов мост и както й снощи, две минути по-късно
блокира кръстовището пред СУ. Полицията този път не опита да ги спре.
По тредиция хората пропускат линейки, които минават откъм Паметника Левски.

Гражданите изпълниха дясното платно на бул. "Цар Освободител" между СУ и Орлов мост. Колите спряха и изчакват без напрежение и клаксони протестът да се изтегли.

Докато стигне до Орлов мост, протестът набъбна около 500 души.

В 19,25 ч блокадата на Орлов мост беше свалена и протестиращите се отправиха обратно към Софийския университет, за да минат по маршрута от вчера през парламента и Министерския съвет до крайната точка - Съдебната палата.

Полиция и протестиращи се сбутаха на Орлов мост!

В 19,54 ч  протестът стигна пред Министерския съвет, който беше обилно замерян с яйца. Хората викаха по адрес на премиера: "Ти си го избра". След това започнаха да скандират единствения положителен възглас на целия протест: "Христо Иванов - премиер!" Чуваха се още: "Оставка" и "Ела да те погаля по главата" по адрес на Бойко Борисов.

В 20,05 ч гражданите пристигнаха пред Съдебната палата, към чиято ограда също полетяха яйца и домати под звуците на свирки и скандирания: "Ще ви изметем".
Към 20,14 ч мъж успя да пробие кордона на полицията, ограждащ палатата, и да закачи два катинара на оградата. Останалите протестиращи го подкрепяха с викове: "Полицията с нас!"


В 20,25 ч плакатите бяха свалени, а всички протестиращи поздравиха себе си за успешната акция с бурни аплодисменти. След това започнаха да се разотиват, обещавайки си, че утре ще се съберат отново. Около пет минути по-късно полицейски автомобил с включени синя лампа и сирена се опита да мине по ул. "Позитано". Разотиващите се граждани обаче демонстративно не направиха път на колата, а скандирайки се влачеха бавно пред нея.

ВИЖТЕ ВИДЕО ОТ ДНЕШНИЯ ПРОТЕСТ: