събота, 12 декември 2015 г.

Санкциите на ЕС срещу Русия остават

Икономическите санкции на ЕС срещу Русия, чийто срок изтича на 31 януари 2016 г., ще бъдат със сигурност продължени, независимо дали ще бъдат обсъждани или не.

Това заяви пред ТАСС източник в Брюксел, близък до Съвета на ЕС.

"Всичко е много просто. Съветът обвърза ограничителните мерки с изпълнението на Минските споразумения за Украйна. Това не е въпрос, който подлежи на дискусии. Това е политическа цел, която имаме днес. А Минските споразумения с днешна дата не са реализирани, съответно санкциите ще бъдат удължени. Както се очаква, с половин година", заявява анонимният дипломат.

Според него формалното решение трябва да бъде прието от Съвета на ЕС. Това обаче може да бъде направено по различни начини.

"В момента се извършва работа на ниво работни групи. Предполагаше се посланиците на страните от ЕС да одобрят решението с писмена процедура, но бе решено това да се отложи, тъй като работата продължава. Никой не бърза особено, защото срокът на действие на санкциите изтича едва в края на януари", продължава източникът на ТАСС.

Според него въпросът за удължаване на антируските санкции не влиза в официалния дневен ред на Съвета на ЕС, който ще се състои на 14 декември в Брюксел. Няма и да влезе, тъй като имало съгласие санкциите да останат в сила, докато не бъдат изцяло изпълнени Минските споразумения.

Дипломатът допълва, че някои страни от ЕС най-вече Италия и Люксембург, искат обсъждане на санкциите на ниво министри. Други са готови да продължат действието им автоматично, за да не губят време за обсъждането на украинската криза на последните срещи тази година. Тези срещи се предвижда да бъдат съсредоточени върху миграцията.

Във всеки случаи, нито една от 28-те страни члеки на ЕС не се е изказала против продължаването на санкциите.

ЕС въведе икономически санкции срещу Русия на 1 август 2014 г. Причина бе анексирането на Крим и агресията в Източна Украйна.