събота, 10 януари 2015 г.

Френските спецченгета леко смешни при щурма! Видео

В интернет се разпространява и видео от щурма на спецполицаите, на което се вижда, че не са в добра спортна форма. Видеото е пуснато на сайта на liveleak.com. 

Явно са прекалили с пържолите по Коледа:)ВИДЕО

„Анонимните” обявиха война на джихадистките

Хакерската група „Анонимните” обяви война на джихадистките сайтове след атентата,
извършен на 7 януари в Париж, съобщи Daily Telegraph.

Чрез свой акаунт в Белгия, представители на групата разпространиха видео, в което осъждат нападението срещу френския сатиричен вестник „Шарли ебдо”. В материала се посочва, че обръщението е послание за „Ал Кайда”, „Ислямска държава” и други терористи.

Хакерите обещават да си „отмъстят” за „Шарли ебдо”, като атакуват джихадистки сайтове. „Обявяваме война срещу вас, терористи”, казва във видеото представител на „Анонимните”.

По думите му, членовете на хакерската група са започнали „операция Шарли Ебдо”, която ще проследява и блокира работата на всякакви акаунти в социалните мрежи, които са свързани с терористи.

Бойко Борисов: Франция да си интегрира малцинствата, както ни съветват за ромите

Премиерът Бойко Борисов заяви, че ако трябва да търсим цел на атенатите, то е да има хаос, а след хаоса – омраза и гражданска война.

„Много бих искал ако мога по някакъв начин да кажа на хората в България да не се поддават на тези настроения. Много лесно може и в България нещата да излязат извън контрол. Аз много вярвам в мъдростта на българския народ. Надявам се и в Европа и в арабския свят хората да проявят мъдрост”, коментира Борисов пред Нова телевизия.

Според него, всички трябва да сме съпричастни със случилото се във Франция и да се опитаме да се изчистим от емоциите, защото ще стане по-лошо. “Имаме Косово, имаме Либия, сега на 2000 км от нас става това. Много лесно може и в България да се пренесат нещата”.

“Видя се, че трима души могат да убият три пъти повече хора. Действат непредвидено. Вижда се, че преди да извършат престъпление, не може да бъдат осъдени. При една работеща система трябва да има присъди”, коментира Борисов.

Според него, сблъсък ще има винаги, защото лидерите на тези терористични организации са умни.

“Преди немного години се е говорило за чисти раси, сега политиката е интеграция. Това са големи маси във Франция, би трябвало да бъдат интегрирани, така както те ни съветват да интегрираме ромите. Все пак е по-лесно да се съветва България”, каза премиерът Бойко Борисов.

30 евреи се крили 5 часа в хладилна камера на магазина в Париж

Ужасени посетители на еврейския магазин за кашер храна в Париж са се скрили в хладилна
камера цели пет часа, след като терористът Амеди Кулибали нахлу с автомат в търговския обект и взе посетителите му за заложници. Около 30 евреи са чували изстрелите над главите им, докато са се крили в помещението на температура от 3 градуса под нулата и са се молили да не бъдат открити от екстремиста.
36-годишният баща на четири деца Йохан Дор е успял да се обади на свой приятел и да му каже, че е хванат в капан два етажа под земята, където други шест заложници са били държани на мушка.

С развоя на заложническата драма той се е обадил на свой чичо, който се е опитал да го успокои, докато чака зад полицейските заграждения заедно с други притеснени местни жители на квартала, които са били евакуирани от домовете си. „Йохан и другите бяха изпаднали в ужас, че ще бъдат открити от терористите. Те също са се притискали един към друг като стадо животни, за да избегнат хипотермията“, каза за „Дейли Мейл“ Якоб Каторца, друг чичо на заложника.

„Той е пазарувал кашер кексчета и месни деликатеси, които да ядем в светия ден, когато е чул изстрелите на горния етаж и незабавно се е скрил с другите в мазето. Йохан е успял да говори с брат ми Хаим само две-три минути. Той му е казал да стои тихо и да чака помощ“, каза още Каторца.

„Знаем, че тези хора са чудовища и няма да се поколебаят да убият евреи. Те са взели на прицел супермаркета, защото е бил управляван от евреи. За щастие той отиде в магазина без да взима децата си“, каза въздухна с облекчение чичото.

На тази дата: 10.1.1997 г. Протестно шествие на опозицията щурмува сградата на парламента

На 10 януари 1997 г. организираното протестно шествие на опозицията срещу управляващата Българска социалистическа партия прераства в щурм на сградата на Народно събрание. Полицията разгонва със сила демонстрантите.

В началото на 1997 страната изпада в хаос. България е скована от стачки на работници, организирани от Съюза на демократичните сили и Конфедерацията на труда (КТ) "Подкрепа", които са в основата на Втората национална стачка (първата е през 1990 г. срещу правителството на Андрей Луканов). Пътищата са блокирани, работниците отказват да работят, инфлацията расте с дни, а зърното е на привършване, започват да не достигат хранителни продукти. За около един месец цената на долара спрямо лева скача на 3000 лв, а инфлацията е 300%. Средната заплата пада до стойност, равняваща се на 5 $.

На 10 януари 1997 г. в София е организиран голям митинг на разгневени граждани. Те се
струпват пред Народното събрание с иск Жан Виденов да подаде оставка като министър-председател. Напрежението ескалира и пред НС се събира огромно множество, което започва да става неконтролируемо. Хората опитват да нахлуят в сградата, но избраният за президент и все още не стъпил в длъжност президент Петър Стоянов, успява временно да ги успокои. В крайна сметка обаче голяма група протестиращи нахлува в Народното събрание. Депутатите са евакуирани, а часове по-късно в ранните часове на нощта полицията отблъсква протестиращите.

В резултат Жан Виденов подава оставка като министър-председател. От БСП имат идея да съставят второ правителство начело с Николай Добрев. Той обаче се отказва и връща мандата на президента. Назначено е служебно правителство начело със Стефан Софиянски. На последвалите парламентарни избори мнозинство с 52,26 % и 137 депутатски мандата (от общо 240) печелят Обединените демократични сили (Съюз на демократичните сили, Демократическа партия, Български земеделски народен съюз (БЗНС), Българска социалдемократическа партия (БСДП)). Втора остава Демократичната левица (Българска социалистическа партия (БСП) и "ПК Екогласност") с 22,07 % и 58 мандата. На трето място е Обединението за национално спасение (БЗНС-Никола Петков, Движение за права и свободи (ДПС), Зелена партия, Партия на демократическия център, Нов избор, Федерация Царство България) със 7,6 % и 19 мандата, а на четвърто – Евролевицата с 5,5 % и 14 мандата. Последна от парламентарните партии е Български бизнес блок (БББ) – с 4,93 % и 12 мандата.

На 21 май 1997 г. 38 Народно събрание одобрява новия кабинет, оглавен от лидера на Съюза на демократичните сили (СДС) Иван Костов. На 1 юли 1997 г. в действие влиза Закон за валутния борд (приет от 37-ото Народно събрание) с фиксиране на българския лев към германската марка в съотношение 1 марка равна 1000 неденоминирани лева.

Вицове, януари 2015 г.

СмЕх

За христяните - Христос, за будистите - Буда, за евреите - евро.
***

Приятел ми се жалва:
- И к'ва стана тя... ожених се, сега да пуша не може, да пия не може, да заглеждам други жени не може...
- Не съжаляваш ли?
- И да съжалявам не може...
***

- Слава Богу, най-после спря да плачеш! Пет дена рев за едно грозно палто!!!
- Не съм спряла - почивам си...
***

Ако имаш силикон в устните и циците, а все още чакаш рейса на спирката, значи бизнес стратегията ти е построена неправилно.
***

Картечница - това е устройство за предаване на негативни мисли на голямо разстояние.
***
Всяка сутрин нови вицове

петък, 9 януари 2015 г.

Няма край! Въоръжени са взели заложници в Монпелие! Обновява се

Неизвестни лица са взели заложници в магазин за бижута, разположен в центъра на френския град Монпелие, предаде РИА Новости, позовавайки се на местни медии.
Предполага се, че престъпниците държат в плен един или двама души. Мястото на инцидента е отцепено от силите на полицията, които предполагат, че целта на нападателите е извършването на грабеж.

Мъжът е нахлул в бижутерийния магазин към 15:00 часа, но притиснат от полицията се барикадирал вътре, като задържал при себе си двама души за заложници. Униформените са евакуирали всички съседни магазини и са отцепили периметъра.
Очевидци съобщават, че към 18:00 часа местно време е имало прекъсване на тока, което е оставило целият квартал на тъмно за доста време.

„Все още нямаме докзателства дали се касае за терористи. Вътре в магазина е доста тихо, никой не се е опитвал да се свърже с нас.” Това е заявил кметът на Монпелие Филип Сурел.
Днес следобед стана ясно, че двама въоръжени мъже са нахлули в бижутерски магазин в центъра на града. След като били притиснати, те успели да вземат двама души за заложници, пише midilibre.fr.Жителите на Монпелие са в паника, притеснени, че може да се касае за трета акция на терористите. Много от тях са се скупчили около бижутерийния магазин и наблюдават развитието на ситуацията.

Нападението над бижутерски магазин в Монпелие и взимането на заложник са най-обикновен обир, това обявиха  френските медии.

Братята терористи са мъртви, заложницата е жива! Обновява се! На живо


Край на заложническите драми в Париж!

Спецчасти убиха терористите от "Шарли ебдо" и "Хипер кашер"


Антитерористите предприеха атака срещу сградата в градчето Дамартен ан Гоел, в която се укриват убийците от "Шарли ебдо". При атаката са ликвидирани убийците на журналистите.
В момента полицейски коли и линейки напускат мястото. Заложникът е спасен.

Атаката започна малко след като по покривите на съседните сгради се появиха снайперисти. Преди това полицейските сили бавно стесняваха обръча около сградата, евакуирайки всички в околността. Успешно бяха изведени и децата от намиращото се наблизо училище.

Стрелба е чута и в района на супермаркета в Париж, където мъж държи неопределен брой заложници. Си Ен Ен показа кадри на притичващи по улиците хора, които изглеждаха като току-що освободени заложници.

По всичко личи, че френските служби за сигурност са решили да предприемат действия
едновременно на двете места. Очаква се всеки момент операциите да приключат.

Най-малко четирима заложници са мъртвиЧетирима от заложниците в Париж са били открити мъртви. За това съобщава Ройтерс, като се позовава на полицейски източници. На местопрестъплението в еврейското магазинче все още върви оглед.

Представителите на спечастите в Париж, които цял ден държаха на мерника си малко магазинче със заложници, са реагирали на своя глава, разбирайки, че братята Куаши са мъртви. Опасявали са се, че терористът Амеди Кулибаи можа да започне да убива, научавайки за смъртта на съратниците си.


НА ЖИВО!

Започна щурмът на печатницата, в която се укриват терористите! На живо! Обновява се

Взривове и изстрели са чути край печатницата във френския град Демартен ан Гоел, предаде
Си Ен Ен. Полицаите в региона щурмуват сградата, където се укриват братята Куаши, потопили в кръв редакцията на списание „Шарли Ебдо“ преди два дни.
Хвърлени са димки и гранати в двора на печатницата. Има вероятност операцията по обезвреждането на терористите да приключи всеки момент.

НА ЖИВО! LIVE

Съдът изпълни желанието на френския посланик

След оказания натиск от френския посланик върху съдебната система в полза на фирмата "Белведере дистрибуция"  магистратите взеха ново решение. 

Новият съдия по делото Валентин Бойкинов е върнал на собствениците контрола върху управлението на фирмите "Белведере дистрибуция" и "Домейн Менада", съобщиха от Софийсикя градски съд.  

Съдията е отменил обезпечителната мярка, наложена на 28 ноември м.г.  от съдия Румяна Ченалова, с която правото да се разпорежда беше  предоставено на временен синдик /Панайот Велков/, но е оставил без разглеждане молбата на дружествата да бъде отменено назначаването на временния синдик.

Откриха терористите от Париж, води се престрелка ! Държат заложници! Обновява се


ГЛЕДАЙТЕ ВИДЕО НА ЖИВО

Полицията е заклещила касапите от Париж край Даммартен ан Гол, съобщи RTL. Води се
престрелка. Атентаторите на "Шарли Ебдо" обаче са взели заложници.
Все още няма информация за броя на заложниците. 

По-рано тази сутрин братята Саид и Шериф Куаши, заподозрени за атентата срещу сатиричния вестник „Шарли ебдо" в Париж, са откраднали кола на 30 мили северно от Париж.

Има убити при престрелката!


2 души са убити, а 20 са ранени при престралката между силите на реда и двамата братя, заподозрени за атаката срещу редакцията на френското сатирично списание "Шарли ебдо", съобщи Le Parisien.

Братята Куаши са откраднали кола и отново са в движение, съобщи "Франс прес", позовавайки се на свои източници. В момента полицейски коли ги преследват по магистрала на 50 км северно от Париж. Чуват се изстрели.

В преследването участват и няколко вертолета.
Братята Куаши са взели поне един заложник, съобщава "Фигаро". Според други издания заложниците са няколко. Френският вътрешен министър Бернар Казньов потвърди, че заложникът е поне един.

Полицейската операция по издирването им беше подновена тази сутрин в селищата и горите на района Пикарди в Северна Франция.

Около 07.00 ч. по Гринуич камионетките на съдебната полиция пристигнаха в тази зона, отстояща на 80 км. северозападно от Париж, където снощи операцията по издирването на терористите беше прекъсната.

Братята Куаши са се баракадирали в сградата на компанията CDT в промишлената зона на Демартен-ан-Гоел, съобщи "Скай нюз". В момента полицията е отцепила района.

Според полицейски източник, цитиран от агенцията, издирването ще бъде съсредоточено предимно в горските масиви в областта, където вчера беше засечено присъствието на двамата братя от алжирски произход, за които се предполага, че са автори на най-кървавия атентат във Франция от половин век.

Междувременно Би Би Си съобщи, че полицията води преговори с касапите от "Шарли Ебно".


Заложникът на терористите в градчето Дамартен ан Гоел е жена. Бронирана техника, жива сила и хеликоптери "Пума" стегнаха железен обръч около касапите Саид и Шериф Кауши, които се барикадираха в печатница в индустриалната зона на градчето Дамартен ан Гоел.
"Сцената е драматична. Целият район около града неспирно се пълни с хиляди френски полицаи и антитерористични спецчасти. Няколко военни хеликоптера “Пума” кръжат над областта на преследване, пристигнаха стотици полицейски коли и бронирани машини”, предава от мястото журналистът Пиер Шолфийлд за Би Би Си.


"Медиите бяха преместени от зоната около обсадата. Огромен полицейски конвой е обсадил магистрала N2”, съобщава още Шолфийлд.

Братята Саид и Шериф Куаши са декларирали, че искат да умрат като мъченици. Това съобщи кореспондентът на "Гардиън" от Демартен ан Гоел.

В момента спецчасти се намират на покрива на печатницата и се готвят да атакуват.

Карта и снимка, където се провежда операцията по задържането на двамата терористи - братята Саид и Шериф Куаши, бяха публикувани от Би Би Си.


200 деца на възраст от 3 до 10 години са заключени в основното училище "Анри Дюнан", на 500 метра от обсадата, предава Би Би Си.

Според журналисти, учениците в заключеното школо пеят песни, за да се запази спокойствие.

Линейки хвърчат към обсадената печатница в градчето Демартен ан Гоел, където са обсадени двамата терористи. Според неофициална информация братята Саид и Шериф Куаши държат заложница. Би Би Си съобщава, че журналистите на място се чудят дали има ранени или мерките са превантивни с оглед на предстоящ щурм на спецчастите, които са разположени на покрива.

Париж се превърна в бойно поле. Докато двамата братя Куаши, които извършиха терористичния акт в редакцията на в. "Шарли ебдо", са барикадирани в печатницата край столицата, друг терорист взе заложник в еврейско магазинче.

Според "Франс прес" е възможно похитителят да е същият мъж, който застреля полицейска служителка. Магазинчето е обградено от тежко въоръжени спецчасти.
Заложниците в еврейското магазинче в Париж са петима, съобщава AFP. Според свидетели единият от тях е ранен, от мястото са се чули няколко изстрела. Очаква се полицията да щурмува магазина всеки момент.

Най-малко двама мъртви в еврейското магазинче в Париж


В момента тече акция по освобождаването, магазинът е обграден от сили на френските спецчасти. Заподозрян все още е мъжът, който вчера уби полицайка на площада в ПарижЗасега полицията не огласява името на стрелеца.

Нападението в Монруж стана само ден след касапницата в центъра на града.


Стрелецът и братята Куаши принадлежат към една и съща терористична клетка, твърди Ройтерс. Преди десет години тримата заминали заедно за Ирак, за да се сражават срещу силите на предвожданата от САЩ международна коалиция там.


Започна се във Франция, да се готвят Англия и Америка!


Ислямска държава се призна за отговорна за атаката над френския вестник „Шарли ебдо” в Париж. „Започнахме с операция във Франция, за която се признаваме за отговорни. Утре ще последват акции в Англия и Америка! Това е предупреждение към всички държави, които са в коалиция със САЩ и убиват нашите хора.” Това е заявил по време на изпълнение на смъртна присъда в Мосул радикалният духовник Абу Саад ал-Ансари.


Паника в Париж. Евакуират "Трокадеро"


Полицията евакуира прочутия площад "Трокадеро" в Париж. Хиляди столичани споделят в социалните мрежи, че вече започва да ги обзема паниката.


Все още няма никакви информации защо властите са взели решение за блокирането и разчистването на площада. Той се намира точно срещу Айфеловата кула и е сред най-прочутите забележителности в Париж. Много близо до него се намира и българското посолство.

Терористите в магазина

Мъжът, държащ заложници в Париж: Пуснете братята Куаши

Мъжът, който нахлу заедно с жена си във френско магазинче и взе заложници, е поставил исканията си, съобщава РИА Новости. Амеди Кулибаи е поискал да бъдат освободени лбратята Саид и Шериф Куаши.
Разследващите във Франция вече установиха връзка между нападателите на „Шарли ебдо” и заподозрените за разстрела на полицайката в центъра на Париж. Вътрешното министерство във Франция вече потвърди, че именно убийците на полицайката са хората, които държат заложници в еврейското магазинче.

Предполага се, че Кулибаи, съпругата му Хаят Бумедиен и двамата братята са се познавали много добре и са принадлежали към една и съща организация джихадисти, действащи на север от френската столица.

Според AFP те са се познавали от 2010 г., когато вероятно са започнали и да членуват в една и съща група.


Започна щурмът на печатницатаВзривове и изстрели са чути край печатницата във френския град Демартен ан Гоел, предаде Си Ен Ен. Полицаите в региона щурмуват сградата, където се укриват братята Куаши, потопили в кръв редакцията на списание „Шарли Ебдо“ преди два дни.

Хвърлени са димки и гранати в двора на печатницата. Има вероятност операцията по обезвреждането на терористите да приключи всеки момент.


ГЛЕДАЙТЕ ВИДЕО НА ЖИВО! Live stream manhunt for Paris shooting suspects!


Обновява се!

Откраднаха автобус от градския транспорт в София

Автобус от столичния градски транспорт е бил откраднат снощи от последната му спирка в столичния квартал "Хладилника", съобщиха от СДВР.

Невероятно наглата сценка се е разиграла снощи около 23.30 часа.

Неизвестни апаши са похитили автобуса, който бил спрял след последния си курс и щял да се прибира в депото. Возилото обаче било с работещ двигател, а вътре нямало пътници. Разбойниците скочили вътре и го подкарали в неизвестна посока. Не се съобщава къде е бил шофьорът по време на кражбата.

Автобусът е намерен десетина минути по-късно. Той бил изоставен в квартал "Гоце Делчев" в близост до блок 257. По него имало леки ожулвания, но не и някакви по-сериозни щети.

Не е ясно дали в случая става дума за опит за истинска кражба или за хулигански акт на подпийнала компания.

Смятат, че са блокирали терористите в гора край Париж

Продължава издирването на двамата терористи, извършили кървавата баня в редакцията на изданието „Шарли Ебдо". Операцията се провежда в района на градовете Вилер-Котре и Крепи-ан-Валоа в Пикардия в Северна Франция, пише Ройтерс.

Полицията смята, че е блокирала убийците в горист район от около 60 километра североизточно от Париж, след като беше съобщено, че двамата са ограбили бензиностанция. Според местни хора гористата местност, където се предполага, че са се укрили двамата преследвани, е доста обширна и в нея има много пещери.

Елитни части на жандармерията и националната полиция са разположени за проверка на обектите в зоната, в която е изоставена колата, използвана от двамата заподозрени, които са били идентифицирани от свидетел.

За втора поредна вечер французите почетоха паметта на жертвите. Светлините на Айфеловата кула бяха загасени за кратко снощи. Това решение взе кметът Ан Идалго, която съобщи и за подготвяното бдение за жертвите на площад "Република”. Сред загиналите са не само журналисти от „Шарли ебдо”, но и полицаи.

Стана ясно, че единият от загиналите служители на реда е мюсюлмани. Полицаят Ахмед Мебарат беше почетен и от потребителите на социалните мрежи. Потребител сподели, че Ахмед е загинал, защитавайки свободата на журналистите от изданието да подиграват неговата религия.

Президентът на САЩ Барак Обама направи необявено посещение в посолството на Франция във Вашингтон. Там той се подписа в книгата за съболезнования в памет на жертвите от атентата. След като написа посланието си, той спази минута мълчание. Посланикът на Франция Жерар Аро приветства в Туитър "вълнуващия и силно показателен жест" на американския президент.

"Французите са признателни", подчерта той. "Казах на президента Обама, че сме дълбоко развълнувани от реакциите на американците и получената подкрепа", добави посланикът. Броени часове след атентата в сряда Обама осъди случилото се, което нарече "ужасяващо и подло нападение".

Вестникарски заглавия! Те ги пускат, ние ги хващаме

Безумни вестникарски заглавия достойни за музей на простотията.Оцелял по чудо журналист: Помислихме, че някой се шегува с нас и ни е приготвил фарсово представление

"Отначало помислихме, че някой се шегува с нас и ни е приготвил фарсово представление",
разказва журналистът Лоран Леже, който е бил на планьорката на в. "Шарли ебдо" в момента, когато в залата нахлуват атентаторите.

"Изобщо не е вярно, че терористите разстрелваха поименно. Наистина те произнесоха името на Шарб (убитият карикатурист, който е и директор на изданието б.р.), но след това започнаха да стрелят на посоки", казва той. Леже успял да се метне зад маса в един от ъглите. "Просто избягах от погледа на убийците", обяснява оцелелият.

По едно време единият терорист спрял стрелбата и казал на другия, че той не убива жени. Обаче вече имаше умрели колежки, разказва журналистът.

"Видях ада, преживях ужас, но още не мога точно да осъзная какво се случи. Малката ни група от оцелели все още не си дава сметка на какво чудо се дължи спасяването ни", коментира Леже.

Писмото до „Ню Йорк Таймс“ на запорожците от ДПС е с 47 грешки

В медиите беше публикуван текстът на писмото на председателя на ДПС Лютви Местан до в-к „Ню Йорк Tаймс”.

Както предположих, след като се запознах с текстовете на два проектозакона в сайта на Парламента (Проектозакон за изменение на Закона за личните документи и Проектозакон за изменение на Закона за адресната регистрация), внесени от ДПС, и след като открих в тях безумно количество всякакви грешки (130 в първия и 114 във втория), и в това писмо пълната неграмотност на запорожците от ДПС се проявява под формата на цели 87 грешки в текст от 638 думи, средно по една грешка на всяка седма дума.

Това е така според публикуваното на 06.01.2015 г. в 21:52 ч. копие на писмото в електронното
издание на в-к „24 часа”. В сайта на ДПС от тези грешки 40 са поправени и там публикуваното по-късно писмо от една страница текст, има вече „само” 47 грешки. Пращам копия и на двата варианта; сравнението между тях е много любопитно.

Вижда се ясно, че политиците-запорожци от ДПС не знаят даже как се пише името на Република България; не знаят как се пише дата (стр. 108 на Нов правописен речник на българския език, Сф., 2002); не спазват правилата за новия ред на абзаца; не правят разлика между тире и дефис; бъркат шпациите; обращението към главния редактор е повече от комично: „УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН” (без съкращението „г-н” на уважителната форма); в деветия ред на текста е посочено „Първо”, после в целия текст на писмото няма никакво „Второ”; не е използвана функцията за пренасяне (Hyphenation); една и съща дума (например „РБългария”, „господин” и др.) се пише по различни начини; кавичките в първия вариант са различни; водещите символи (Bullets) при рубриките в т. 2. са дефиси, а не тирета, както би трябвало да бъде според българския правопис (стр. 28 и стр. 111 на горепосочения речник); Ню Йорк (в превод „нови Йорк”) е изписан на два пъти като „Ню йорк”; в текста са включени и новоизмислени глупави думи, като например „съархитект”, няма такава дума в българския език, има „съавтор” (между другото, ще посоча, че измислянето на нови думи е симптом на шизофрения) и т.н.

Цялото писмо завършва с трогателно наивното „оставам с очакване да публикувате настоящото ми Право на отговор”; значи Местан не иска да се публикува писмото му (това, което е пратил в САЩ е писмо), а иска да се публикува някакво хипотетично „Право на отговор” (във втория вариант на писмото „право” е с главно буква), което си е пълна простотия.

Накрая липсва само знаменитата фраза на оригиналния текст на атаман Иван Сирко и запорожската войска до султана за целуването по едно място.

Проф. Петър Иванов

На тази дата: 9.1.1431 г. Започва процесът срещу Жана Д’Арк обвинена в магьосничество

1431 г. започва процесът срещу Жана Д’Арк в Руан. Тя е обвинена в ерес и магьосничество и е изправена пред църковния съд.

Жана Д’Арк е родена в Лотарингия, в семейство на заможни селяни. По това време Шарл VII е поел управлението, а Франция е в критично положение. Цялата северна част на страната е окупирана от англичаните, докато френската армия е крайно отслабнала. Независимостта на държавата е под въпрос.

Според преданието, когато Жана вече е девойка, докато се разхожда в бащината градина тя чува гласовете на архангел Михаил, на Св. Екатерина и Св. Маргарита. Светците я подканят да защити Франция, като и обещават своята помощ и закрила. Младата жена се изпълва с увереност, че мисията и е да спаси страната.

Благодарение на познанството си с кралския капитан Робер Бодрикур, тя успява да получи аудиенция при Шарл Седми. В този момент ситуацията вече е бедствена. Англичаните са обсадили крепостта Орлеан и ако тя падне това означава да нахлуят навътре в страната, където вече трудно ще бъдат спрени. В отчаянието си Шарл Седми е готов да повярва в освободителната мисия на младата девойка и є поверява военен отряд, както и опитни военноначалници.

Водена от силната си вяра в Бога Жана повежда отряда към стените на Орлеан. След редица поражения нанесени на англичаните, обсадата е свалена, а градът освободен. Победата вдъхва на френския народ вяра, че Жана действително е богоизбрана и нейната слава и влияние нарастват изключително много.

Когато отрядът й пристига в Реимс по нейно настояване Шарл Седми е тържествено коронован. След като вече официално е получил короната, доскорошният дофин започва по-скоро да се плаши от войнствената жена и без особен ентусиазъм слуша плановете и за отвоюването на останалата френска територия. Орлеанската Дева прави опит за щурмуване на Париж, който завършва неуспешно, а самата тя е ранена.

През пролетта на 1430 г. жителите на Компеня, обсадени от войските на бургундския херцог, викат героинята за помощ. Когато пристига тя попада в плен на бургундците, които я предават на англичаните. Завеждат дело срещу нея в църковния съд в Руан, Жана Д’Арк е обвинена в ерес и магьосничество. Осъждат я на смърт „без кръвопролитие” ­ т.е. изгаряне на клада. Шест години по-късно папа Каликст Трети я оневинява, а през 1920 г. е канонизирана и призната за свята покровителка на Франция.

Вицове, януари 2015г.

Намерих любимата си работа

СмЕх

Момчето, което не знаеше посоките на света, стоеше и тъжно гледаше как птиците отлитат наляво.
***

- Ма как така нямаш татуси?
- Ти Бентли с лепенки виждала ли си?
****

Няма недостъпни мъже, има само лошо сготвена мусака.
***

- Скъпа, къде е чаят?
- Ох, скъпи, за къде си без мен? Ами, ето го, в аптечката, в буркана от какао, с лепенка "Сол"!
***

Ако тази нощ, докато спите, чуете леко почукване по стъклото на прозореца, не се плашете. Това е термометърът. Иска да го пуснете на топло.
***
Всяка сутрин нови вицове

четвъртък, 8 януари 2015 г.

Предстои развръзката! Братя Куаши са се барикадирали с калашници и базуки на 57 км от Париж! Обновява се

Над градчето, където братята са се
барикадирали, вече кръжат вертолети
Медиите във Франция потвърдиха новината на "Ле Фигаро", че двамата братя – терористи са се барикадирали в къща на около 57 км северно от Париж. Акцията по залавянето им тече и в момента.
Братята терористи Саид и Шериф Куаши, обградени в къщата, са тежко въоръжени, съобщават още френските медии. Те използват автомати „Калашников” и базуки.

Според телевизия France 3 към градчето прииждат все повече полицейски коли. Над Пикарди кръжат и няколко вертолета.

В изоставения автомобил на терористите – марка "Ситроен С3" бяха намерени 10 коктейли „Молотов” и две джихадистки знамена. Колата бе захвърлена от братята в 19 окръг в Париж, съобщава Франс прес.

Акцията по залавянето на братята терористи Саид и Шериф Куаши в градчето Крепи-ен-Валоа продължава. Към мястото, където двамата са се барикадирали, продължават да пристигат все повече полицаи и военна техника, съобщават френските медии.
Вече са евакуирани няколко сгради, а преди малко полицаи са извели хлапетата от намираща се в близост детска градина.


Междувременно се появи и информация, че Саид и Шериф Куаши са планирали и друг атентат след нападението в редакцията на френския вестник „Шарли ебдо”. Смята се, че именно за това са им били необходими и откритите в захвърлената от тях кола бутилки със запалителна течност.

Щурмуваха къщата с касапите, оказа се празна

Тежка бойна техника пристигна на помощ на полицейските части, които са дислоцирани в Крепи-ен-Валоа. На място вече има стотици полицаи, които обхождат района. Всички изходи от градчето са блокирани.
В Крепи-ен-Валоа вече са пристигнали представители на антитерористичните части RAID и GIGN. Стотици полицаи обхождат градчето дом по дом. Според France24 полицаи са щурмували къщата, в която се смяташе, че двамата братя са се барикадирали, но тя се оказала празна."Ислямска държава" обяви за герои касапите от Париж


Радиото на групировката „Ислямска държава” възхвали като „герои” извършителите на кръвопролитната атака срещу редакцията на френското сатирично списание „Шарли ебдо”, предават световните агенции.

"Герои-джихадисти убиха 12 журналисти, работили за френското списание „Шарли ебдо” и раниха 10 други, като отмъщение за пророка (Мохамед)”, се казва в прочетено по радио Al Bayan изявление.

Касапите от Париж са в гората

Свидетел разкри, че е видял как братята Куаши - Шериф и Саид, са зарязали колата си на пътя
близо до градчето Лонгпон и са хукнали в гората. Акцията по залавянето на джихадистите касапи, които убиха 12 души в Париж, продължава. Родените в Алжир терористи нахлуха по време на планьорка в редакцията на сатиричното списание "Шарли ебдо" и застреляха 10 души. От куршумите им загинаха и двама полицаи.
Тежка военна техника е заградила района, където се укриват терористите. Спецчастите също са на крак и са по петите на бегълците.

88 хиляди френски полицаи, жандармеристи и военни са се включили в акцията по издирването на двамата братя Шериф и Саид Куаши. Градчето Крепи-ен-Валоа буквално е обсадено.
Полицаи обхождат и съседните райони и проверяват селата къща по къща.


Френските медии разпространиха мнението на експерти по сигурността, според които братята са много опасни, защото нямат какво да губят. Те предупреждават, че Шериф и Саид могат да предприемат самоубийствена акция, при която да загинат още хора.

Обновява се!

Кобрата с подарък за Бойко

"Днес се срещнах с моя приятел Кубрат Пулев. Смятам, че сега той има нужда от подкрепа, а не само когато побеждава. Пожелах му да продължава да слави България и само напред. Благодаря му за подаръка. Донесе ми уникална дървена резбована кутия, фигури за шах и голяма шахматна дъска. Той ми пожела така да изиграя своята партия, че да може държавата да върви към по-добро".

Това съобщи чрез профила си във Фейсбук премиерът Бойко Борисов. Кратката му публикация е илюстрирана и с няколко снимки.

Стрелба в предградие на Париж!

Рано сутринта са се чули изстрели в предградие на Париж, съобщи RTL. В района на Порт де Шатийон специализирани полицейски части водят престрелка с неизвестни засега хора.
Има информация за тежко ранен полицейски служител.

Френската полиция е открила идентификационната карта на Саид Куаши, един от заподзрените за нападението срещу редакцията на "Шарли ебдо" , съобщава същевременно телевизия BFMTV.

Полицията е задържала мъж, който е придружавал стрелеца срещу полицаите в предградието на Париж Порт де Шатийон, съобщи радио RTL. Стрелбата е започнала около 8 часа парижко време.
Официално от полицията във Франция не свързват стрелбата с атентата от вчера.


Преди минути Евронюз съобщи от Париж, че на улицата лежат двама полицейски служители, очевидно ранени вследствие на стрелбата. Състоянието им не е известно до момента.
Обновена!

Днес ВСС ще разпитва правосъдният министър!

Извънредното заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС) няма да е обикновено днес. То ще е първото след напрегнатите седмици преди празниците, в които съветът се въртеше от скандал в сканда. Освен това пред сградата му ще се проведе протест - "За истинска реформа в Съдебната система - стига лъжи и прах в очите на хората"

Заседанието беше свикано заради искането на 11 членове на съвета, сред които и главният прокурор Сотир Цацаров (който обаче няма да присъства, защото е отпуск), правосъдният министър Христо Иванов да обясни защо е казал, че от ВСС идват сигнали, че изборът за председател на Върховния касационен съд (ВКС) е предрешен.

Изказването на министър Иванов е от края на годината и гласи, че от съдебния съвет "излизат сигнали, че изборът на председател на ВКС е предрешен". Конкурсът е насрочен за 29 януари, като кандидатите за това са двама - съдията от Върховния административен съд - Лозан Панов и заместник-председателят на ВКС и участник в първата процедура - Павлина Панова.

Подписалите искането сапредседателят на Върховния административен съд Георги Колев (вносител на номинацията на Лозан Панов), Ясен Тодоров, Милка Итова, Галя Георгиева, Димитър Узунов, Светла Петкова.

Освен това съдебният съвет ще обсъди и писмото на седем посланици от Европейския съюз, които излязоха с безпрецедентна позиция преди празниците, с която призовават магистратите, които искат реформа да бъдат чути.

Карикатури от цял свят срещу куршумите!

„Грабвайте оръжията, приятели!“, Francisco J. Olea
Карикатуристи от цял свят скърбят за „Шарли Ебдо“, редакцията на сатиричното издание в Париж, където в сряда сутринта бяха застреляни 12 души.


„Почивайте в мир, карикатуристи на „Шарли Ебдо“, Нейт Бийлър


Loïc Sécheresse„Опустошен съм от случилото се“, Жан Жулиен

Рубен Опенхаймер
"Шарли Ебдо". Никога встрани", Жоеп Бертран
Томи Десине
Рафаел Мантесо
„Загинали за свободата на словото“, Ноно

Посолството на САЩ в София подслушва телефони и интернет на българите

В над 80 американски посолства по целия свят, включително и в това в София, имa разположено оборудване за събиране на информация от радио и електронно подслушване.

Това написа в интернет известният британски разследващ журналист Дънкан Кемпбъл.

Тези съоръжения са на „Специалната служба за събиране на данни“ /The Special Collection Service (SCS) към Агенцията за национална сигурност (АНС) и Централното разузнавателно управление (ЦРУ)/.

Такова оборудване има в посолствата в Европа, Южна Америка и Близкия Изток. На покрива на всяка сграда или на последните й два етажа, които са без прозорци, има устройства за скриване на антените за подслушване на мобилни телефони, безжичен интернет, радио наблюдение и устройства за „събиране“ на информация от комуникацията между градската и държавната управа.

В Берлин американското посолство се намира в непосредствена близост до Бранденбургската врата и има директен изглед към Бундестага и кабинета на канцлера Ангела Меркел. Списание „Шпигел“ написа, че площадката на покрива на сградата на посолството е била използвана за подслушване на комуникациите на германското правителство и бизнеса в страната.

В Женева американското посолство гледа към централата на ООН и има поне един етаж без прозорци за оборудване за подслушване. В Загреб посолството също има подобна структура на покрива, а последният етаж няма нито един прозорец.

В посолството в България ситуацията не е по-различна, пише Кембъл и публикува снимка на посолството. То се намира южно от центъра на София, като последният му етаж е без прозорци, подобно на останалите сгради на американски посолства.

Всяка сграда на американско посолство, в която има оборудване за подслушване, има поне един етаж без прозорци, както и навеси и постройки на покрива. Всички те изглеждат сякаш в тях има асансьор или климатици. Понякога има светли на цвят панели, които представляват диелектрични „радио прозорци“, които позволяват на всички видове радио сигнали да бъдат прихванати. Тези панели са направени от специален материал, който не провежда електричество. По този начин слабите радио сигнали от всички краища на града се улавят по-лесно.

Често зад радио прозорците има различни специални антени, сателитни чинии за събиране на всякакви видове информация от търговски и цивилни мобилни телефони и интернет трафик.

Секретните устройства за подслушване не се проверяват, а са под закрилата на дипломатическия имунитет.

Консултантът на „Шпигел“ Дънкан Кемпбъл засне филм в подобно изведено от експлоатация британско съоръжение, в което са използвани същите техники, прилагани и сега от САЩ и Великобритания за шпиониране на европейските столици. Разследванията на Кемпбъл през 1999 г. разкриха по телевизията как Великобритания тайно е подслушвала и анализирала цялата международна кореспонденция на Ирландия. По-късно тези дейности бяха осъдени като незаконни от Европейския съд за правата на човека

Вижте терористите от Париж

Френската полиция е идентифицирала тримата нападатели на офиса на списание „Шарли ебдо”, съобщи Reuters. Това са двамата братя Шериф и Саид Коуачи (Chèirf Kouachi, Said Kouachi) и Хамид Мурад.

Стана ясно още, че братята са живеели в околностите на Париж, а Мурад е от Реймс. Според неофициална информация братята са воювали в Сирия на страната на силите срещу президента Башар Асад и наскоро са се върнали оттам.

Продължава акцията, която специалните части провеждат в град Реймс, Североизточна Франция, където се предполага, че се намират тримата заподозрени. Според френските медии става въпрос за района в близост до сграда на Червения кръст, който е отцепен, и където се извършват обиски. Над зоната могат да се видят прелитащи хеликоптери.

Един от предполагаемите нападатели, Шериф Коуачи, е известен на полицията. Той е съден през 2005 г. за участие в канал за изпращане на джихадисти в Ирак, известен като "иракската верига от 19-и район на Париж". Осъден е на 3 години затвор.

Междувременно, позовавайки се на говорител на парижката полиция, британският в. "Гардиън" съобщи преди минути, че вече са заловени трима заподозрени за атентата в Париж. Не се споменава дали става дума за извършителите на убийствата, или за други лица, свързани с терористичния акт.
Информацията за трети, носил гранатомет, все още не е отречена, но не е и потвърдена.

Атентаторите вероятно са израснали във Франция, тъй като според очевидци говорят идеален френски. Крещели са обаче и на арабски език.


Вижте видео от атаката

На тази дата; 8.1.1992 г. Президентът на САЩ Джордж Буш повръща върху японския министър-председател! Видео

1992 г. президентът на САЩ Джордж Буш повръща върху японския министър-председател. По време на визита в Токио на 41-вия президент на САЩ му става зле по време на вечеря с японския премиер Киичи Миязава. Пред 130-те гости на вечерята Буш повръща и изпада в безсъзнание.

Помощниците му обясняват състоянието му с грип, който го е повалил. „Лекарите са категорични, че няма друго заболяване или някакви проблеми”, оправдават здравословното състояние на Буш те. „Президентът е човек, той се разболява”.

Любопитно е, че след като президентът Буш напуска вечерята откаран от линейка, съпругата му Барбара остава на масата и участва в обмен на тостове с Киичи Миязава.

Видео