събота, 31 януари 2015 г.

Правописна грешка струва 8,8 милиона лири на британците!

През 2009 г. уелската фирма Taylor & Sons (Тейлър и синове) е голяма, успешна и стабилна
инженерна фирма във Великобритания. Основана през 1885 година, с над 3000 клиенти, и е ръководена вече над век от същото семейство, което е поставило табелката пред вратата на централата в Кардиф.

Тогава се случва нещо, което сега ще струва 8,8 милиона лири на британския данъкоплатец, разказва Guardian.

Държавната агенция "Companies House", еквивалент на нашата Агенция по вписванията, обявява, че Taylor & Sons влиза в ликвидация. Информацията бива моментално продадена на агенциите за кредитен рейтинг. За три седмици почти всички клиенти прекъсват поръчките и за два месеца фирмата рухва.

Проблемът е, че "Companies House" е трябвало да махнат едно "s" - защото фирмата, действително обявила фалит, е Taylor & Son. Нямаща нищо общо с Taylor & Sons.

"Загубихме цялото доверие в нас, всичките ни клиенти смятаха, че сме в ликвидация", разказва Филип Дейвисън-Себри, който в този момент е във ваканция и получава десетки обаждания с въпроса защо бяга от страната.

"Companies House" поправя грешката три дни след публикуването й, но както стана ясно, вече е твърде късно.

Taylor & Sons съдят държавната агенция и печелят след 4 години. Финалната сума още не е произнесена, но специалистите и адвокатите на уелските инженери смятат, че щетите ще бъдат оценени на 8,8 милиона лири или над 17 милиона долара. Които ще трябва да бъдат платени от държавния бюджет.

Varna city park

220 лeва пенсия за учител през 1896 г., толкова и днес!

Жители на с. Подгорица при връчване на пенсионните им книжки, 1942 г
Пенсия на учителка - 219 лв. и 91 ст. след 30 години учителски стаж. Пенсия на генерал след
19 г. служба в армията - 789 лв. Тези данни са били валидни към 1896 г., малко след като в България е създаден пенсионен фонд, който е прототип на сегашния НОИ.

Парадоксално, но през 2014 г. средната учителска пенсия е около 250 лв., а генералската е на тавана от 840 лв.
Историята на социалното и в частност на пенсионноосигурителното осигуряване в България започва 8 години след Освобождението, с приемането на Закона за пенсиите за инвалидност на военните лица от 11 ноември 1886 г. 
Той е считан за доста несъвършен, затова някои приемат за първи подобен акт Закона за пенсиите на учителите от 15 декември 1888 г. (влязъл в сила на 12 януари 1889 г., след публикуването му в бр. 4 на Държавен вестник), прокаран от правителството на Стефан Стамболов. С него започва изграждането на осигурителната система. Първоначално тя обхваща само държавните служители и работниците в държавните предприятия, а от 1918 г. и работещите в частните предприятия.
В първите пенсионни закони са прокарани сравнително ниски норми за прослужено време и пределната възраст за пенсиониране. 

Това дава възможност да се пенсионират млади служители с малко трудов стаж, нещо, което се отразява зле на пенсионните фондове и затова впоследствие постепенно законите се изменят, като се увеличава прослуженото време и възрастта за добиване право на пенсия. В началото пенсионните удръжки са 3 на сто,за да достигнат през 1943 г. на 12,5 на сто.До войните за национално обединение, размерът на пенсиите дава възможност за едно добро съществуване на пенсионерите, предвид малкия им брой и нарастващия демографски потенциал на страната. 

След двете национални катастрофи, завършили с подписания Ньойски договор, започва продължителен процес на обезценяване на пенсиите по обективни причини, който е прекъснат за кратко през 30-те години на ХХ век и е възобновен отново по време на Втората световна война.Като цяло пенсионното осигуряване до 1944 г., макар и добре организирано и натрупало значителни ресурси, има сравнително малък обхват – почти не се отнася до населението, занимаващо се със земеделие, а то е представлявало доста голяма част от българското общество по онова време. 

Едва при Иван Багрянов, министър на земеделието в кабинета на Георги Кьосеиванов, през 1942 г. е приет Закон за земеделските пенсии. С него България става първата страна в света, която осигурява старините на земеделските стопани, навършили 60 години.

Една от първите лични пенсионери е бившата учителка Рада Киркович, родена в Копривщица през 1848 г., която е учителствала 23 год. и 4 месеца – от 1. IX. 1866 г., (т.е. от 18-годишна възраст) до 8. I. 1896 г., на която дата е пенсионирана с 219 лв. и 91 ст. месечна пенсия. Пенсията е била прекратена на 9. XII. 1941 г., т.е. след като е получавана в продължение на 45 години.
По военното ведомство един от първите пенсионери е бил зап. ген. Рачо Петров, роден през 1861 г. Пенсиониран е на 17. XII. 1896 г. след 19 год. и 2 месеца служба с пенсия 789 лв. месечно.Ежегодно държавата изразходва за пенсии:През 1923 г. – на 18 870 пенсионери 38 090 292 лв. През 1925 г. тази сума значително отскача и достига до 115 239 987 лв.; през 1930 г. за пенсии се изразходват 842 505 634 лв., а през миналата 1942 г. на 53 702 пенсионера държавата е изплатила пенсии за 907 790 062 лв. – но без временното увеличение и еднократните помощи, с които сумата е кръгло 1 млрд. 171 млн. лв. За 1943 г. се предвижда кредит за пенсиите за изслужено време 1 млрд. 300 млн. лв.

Карикатурите на Краси

Данъкоплатец








Краси Петров рисува специално за „Таралеж“

Съветът на Европа: В България полицията изтезава хора!

Изтезания и психически и физически тормоз от страна на полицейски служители в България над задържани.

Това са само част от ужасяващите заключения на Комитета на Съвета на Европа за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отношение или наказание (КПИ), констатирани при последната му мисия у нас в началото на миналата година. Докладът описва проверки, правени в периода 24 март - 3 април 2014 г. Публикуван е на 29 януари тази година.

Делегацията получилa множество жалби за умишлено физическо малтретиране на лица, задържани от полицията (включително непълнолетни и жени), както в момента на задържането, така и и по време на разпит (с оглед извличане на признания или получаване на информация), пише в документа.

Предполагаемите случаи обикновено се състояли от шамари, юмруци, ритници и удари с палката. В някои от случаите полицаите били обвинени буквално в изтезания като удари с палката по стъпалата на краката, удари с палки в лицето, токови удари ч,ез електрошокови оръжия, т. нар. тейзъри.

Според предполагаеми пострадали, които са били задържани в сградата на Националната следствена служба на столичния бул. "Г.М. Димитров", те са били карани да клякат и да се изправят с автомобилни гуми около вратовете си като едновременно с това са били удряни. Имало оплаквания и от психически тормоз - за да направят задържаните самопризнания. В противен случай са били заплашвани семействата им, пише още КПИ.

Следва описването на различни интервюта, при които проверяващите са допуснали, че в действителност е имало упражнено насилие в НСлС, позовавайки се на медицинските прегледи на предполагаемите пострадали, в които се упоменавали нараняванията, но не и от какво са били причинени.

В заключение се посочва, че още докато е траело посещението, от МВР са уверили проверяващите, че има политика на "нулева толерантност" по отношение на подобни издевателства, както и че всички униформени минават през специални курсове и обучения. Били уверени и че правната рамка е подобрена. Така например за употреба на тейзър трябвало да има специално разрешение от старши полицейски служител.

"Въпреки че Комитетът взема под внимание тези мерки, констатациите на делегацията му по време на посещението през 2014 г. ясно показват, че лицата задържани от полицията в България все още са подложени на значителен риск да бъдат малтретирани", се казва в заключение.

Като негатив се посочва и че не е била спазена препоръката от 2010 г. да се изготви единна система, в която да се събират всички оплаквания от полицейско насилие, както и информация за наложените дисциплинарни и наказателни производства в случаите, в които е била установена вина при униформените.

На тази дата: 31.1.1606 г. Екзекутиран е Гай Фокс

На 31 януари 1606 г. е убит английският войник Гай Фокс, известен с опита си за покушение срещу английския крал Джеймс I, останал в историята като неуспешния Барутен заговор.

А у нас Гай Фокс придоби популярност в последните години, когато характерната усмихната маска с неговия лик стана запазен знак на протестите срещу АСТА и символ на интернет движението „Анонимните“.
Маската е препратка и към главния герой V - борец за свобода и анархист, от комиксите и филма V for Vendetta, който крие лицето си с нея.
В края на 16 в. и началото на 17 в. Англия е управлявана от яростната протестантка кралица Елизабет I, подложила на жестоки гонения католиците. След нейната смърт през 1603 г. тронът е зает от Джеймс I, син на Мария Стюарт, екзекутирана по заповед на Елизабет 15 години преди това.

Английските католици се надяват на промени в законите и отменяне на наложените върху тях
ограничения от страна кралицата. Джеймс обаче не бърза да промени установения ред от Елизабет и това довежда до идеята на група млади англичани кралят да бъде премахнат.

Първоначалната идея е на Робърт Кейтсби, който предлага да взривят сградата на Парламента при посещението на крал Джеймс I и неговото семейство (кралица Анна и синът Хенри) на 5 ноември 1605 г. Така шансът да бъде убит кралят, неговият наследник и голяма част от членовете на Парламента става голям.

Заговорниците се подготвят старателно. Те прокопават тунел в изоставено подземие на Камарата на лордовете. После от лондонския район Ламбет съумяват да превозят по Темза и да скрият в подземията 36 бъчви с барут, купен от Холандия. Общото количество на барута е около един тон и със сигурност е щяло да разруши сградата на парламента до основи.

Изборът на заговорниците барутът да бъде взривен от Гай Фокс не е случаен. През 1592 г. роденият в Йорк 22-годишен отявлен католик Фокс продава земята, наследена от баща му, и отива да служи в католическата армия на Испания срещу холандските протестанти. По време на дългогодишната си военна служба той придобива значителен опит при боравенето с експлозиви, което е най-вероятната причина да бъде привлечен от заговорниците Уинтур и Кейтсби.

Един от участниците в заговора, осъзнавайки, че може да загинат и много невинни хора, изпраща анонимно писмо до своя приятел лорд Монтигъл, в което го призовава да не посещава Парламента на 5 ноември. Часове след това писмото попада в ръцете на краля и след обиск на подземието е заловен Гай Фокс, готов да запали фитила на барута.

Макар Гай Фокс да не е нито инициаторът, нито главният организатор на заговора, неговото име става легендарно и символ на „Барутния заговор”, защото дълго време се счита, че той е единственият заподозрян.

След жестоки изтезания и разпити, Фокс разкрива имената на другите заговорници. Текстът с неговите собственоръчни признания, написани с трудно разбираем почерк заради инквизициите, и сега се съхранява в Националния архив на Великобритания.

Всички заговорници са заловени, обвинени в държавна измяна , в опит за убийство и са осъдени на смърт. Те са публично екзекутирани в центъра на Лондон в двора на катедралата „Св. Павел”.

За Гай Фокс е отредена специална смърт: отначало да го бесят (без да го оставят да умре в примката), после да му потрошат всичките кости и накрая да го разчекнат на четири части. Свидетели обаче твърдят, че на Фокс страхотно му провървява, защото вратът му е счупен при бесенето и той умира мигновено още тогава. По този начин той избягва публичните мъчения и унижения, които по това време са обичаен ритуал преди екзекуцията.

След като барутът в Парламента е обезвреден, жителите на улиците около Уестминстър узнават каква опасност им се разминава и още същата нощ започват да празнуват спасението си. Те запалват по улиците огньове. С времето тази традиция прераства в по-грандиозно събитие и на 5 ноември в огньовете започват да горят чучела на Гай Фокс, символ на „Барутния заговор”. Чучелата са наричани гай (guy), после тази дума се отнася за зле облечен човек, докато в наши дни в разговорния език означава млад мъж, младеж.

След ликвидиране на заговора кралят въвежда допълнителни ограничения за католиците. Затова в анархистките среди се разпространява твърдението, че Фокс е единственият човек, влязъл в парламента с честни намерения.

С „Барутния заговор” е свързана още една британска традиция, която строго се спазва по-скоро като ритуал - това е церемониалното оглеждане на всички подземни помещения на сградата на Парламента, което се устройва преди откриването на всяка сесия.

Вицове, януари 2015 г.

СмЕх

Двама ВиК техници, стар - опитен и млад - стажант, стигат до мястото на повредата - канализационно-отходна шахта, вътре лайна догоре!
Стария без колебание се съблича и се гмурка вътре. След малко изплува:
- Ключ 16!
Младия подава. Онзи пак се гмурка, изплува:
- Ключ 20!
Младия подава...
Минава време, стария се помотал там, изплува - фекалиите се оттичат. Аварията е ликвидирана. Излиза от шахтата, поизчиства се, и с гордост произнася:
- Учи се, младежо, иначе цял живот ще подаваш гаечни ключове!
***

Бай Стамат и колегата му Ламби човъркат нещо в уличен кабелен канал.
- Извинете госпожо, бихте ли ми подали онзи кабел? -моли Бай Стамат преминаваща жена.
- Заповядайте - услужливо подава жената оголения кабел и отминава.
- Видя ли бе Ламби, че е нула. А ти фаза та фаза
***

В аптеката:
- Ще може ли таблетки за отслабване.
- Извинете, но преди пет минути ви продадох десет опаковки.
- Не се нахраних.
***

Жена към мъжа си:
- Стига си седял пред тоя телевизор...Какво има толкова той което аз да нямам..?
Мъжът отговаря:
Mute...
***
Един Форд запалил през зимата... И го кръстили Фокус.
***
Всяка сутрин нови вицове

петък, 30 януари 2015 г.

Добра и лоша новина от Судан!

Добрата новина е, че  българският екипаж на хеликоптер, който бе пленен в Судан, е добре и е получил храна. Лошата новина е, че все още не са освободени.

Все още изясняваме причината за тяхното задържане, това обясни говорителят на световната продоволствена програма на ООН за Судан Амор Алмагро.

Правим всичко възможно за скорошното завръщане на екипажа в България”, обяви Аламагро пред БНТ.

Рублата падна до 81 за евро!

Рублата паддна до над 81 за 1 евро и до 71,6 за 1 долар след решението на руската Централна банка да понижи основния лихвен процент от 17 до 15 на сто, предаде Нюзру.

За утре установеният от ЦБ официален курс е 78,1105 рубли за 1 евро и 68,9291 за 1 долар. Тези курсове ще останат в сила до 2 февруари.

Решението за намаляване на основния лихвен процент е взето заради промяна на баланса на рисковете от ускоряване на ръста на потребителските цени и охлаждането на икономиката. Това се казва в съобщение на ЦБ. Ключов ориентир за вземането на решението е инфлацията.

Същевременно крайният руски националист Владимир Жириновски предложи в парламентарната зала официалният курс на рублата да бъде 65 копейки за един долар, както по времето на СССР. Така щяло да бъде най-справедливо. Жириновски също така предложи в Русия да бъде забранено използването на всякаква чуждестранна валута, както и ипотеките в долари.

Разбира се, в СССР никой не спазваше официалния курс. Същото бе и в България, където при социализма 1 долар се равняваше на 87 стотинки. Масово обаче 1 долар се продаваше на черно за 3 лева

Модерен жилищен комплекс ще се строи във Варна

В широкия център на Варна ще се изгражда модерен жилищен комплекс със собствена
инфраструктура, зелени площи, детски площадки, обслужващи търговски площи и достатъчно паркоместа.
Концепцията на проекта:
Човекът и личното му пространство е водещата концепция на проекта «Варна Сити Парк». Сгради, с висококачествен дизайн и функционалност, ситуирани в среда с богата зеленина, удобни комуникации и комфорт на обитаване.

Парковата зона е от 6000 кв.м. Осем самостоятелни блока с по седем етажа. 28 самостоятелни гаража, 93 подземни паркоместа, 158 открити и покрити места за паркиране.

Централно топлоподаване с индивидуално измерване на разхода. Пейки и беседки, детски площадки за игра, фонтанчета и още много екстри ще радват новодомците на «Варна сити парк».
Комплексът  ще бъде разположен в близост до емблематичния  за Варна търговски център Varna Towers.

Интересът за купуване на жилища е доста голям, показва справка при инвеститора. Комплексът, носещ името «Варна сити парк » е проект на «Интерсервиз Узунови» АД.
Подробна информация за «Варна Сити Парк»: https://varnacitypark.bg/

НАТО с команден център в България

Йенс Столтенберг
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг потвърди плановете на пакта за създаване на командни пунктове и сили за бързо реагиране в шест страни от Източна Европа, предаде РИА Новости.

Страните са България, Румъния, Полша, Литва, Латвия и Естония. Очаква се окончателното решение по въпроса да бъде взето на срещана на алианса в Брюксел на 5 февруари.

Тези командни пунктове ще станат свързващо звено между националните армии и тези на членките на НАТО, обясни Столтенберг. Те "ще провеждат учения и ще извършват планиране и някои командни елементи за усилване като допълнение към силите за повишена готовност".

Мeждувременно по време на днешния парламентарен контрол министърът на отбраната Николай Ненчев заяви, че в България няма да има военна база на НАТО, отговаряйки на въпрос на лидера на "Атака" Волен Сидеров.

„Въпросът за Шабла не е стоял на дневен ред и не е взето подобно решение. Никога от страна на НАТО не е искано да бъде разположена военна база", каза Ненчев. Той потвърди, че България все пак ще сътрудничи и НАТО ще разположи команден център в София.

"България става част от фронтовата линия и това е опасна политика", отвърна му Сидеров.

Само преди два дни помощник държавният секретар на САЩ по въпросите на Европа и Евразия Виктория Нуланд заяви за необходимостта за скорошно разполагане на командни пунктове на НАТО в страни, граничещи с Украйна. Тя спомена, че те трябва да бъдат създадени в "шест държави на фронтовата линия", без обаче да спомене имената им.

РИА Новости припомня, че държавите бяха назовани от медиите в Румъния, които от своя страна цитираха прессъобщение на военното министерство на Латвия.

Днешното изявление на Столтенберг потвърди за кои страни става дума. Те са същите, споменати от латвийското военно ведомство и румънските медии.

Вчера пък стана ясно, че Пентагонът ще изпрати скоро в България екип за проучване на възможността да разполагане на танкове и друга бойна техника. Това заяви висшият американски генерал Бен Ходжис в интервю за сп. "Старс енд страйпс". Той допълни, че екипът ще проучва същата възможност и в Румъния, Полша, Литва, Латвия и Естония. Според го тази начин ще се засили американското военно присъствие в района, който е засегнат от руската интервенция в Украйна.

Назованите от него страни са същите, в които според Йенс Столтенберг НАТО смята да създава командни центрове.

Давайте идеи за име на БГ Лувъра

Предложенията за име на БГ Лувъра ще бъдат събирани до края на февруари, съобщават от
Министерството на културата. Идеите могат да бъдат пращани на имейл адрес: art@mc.government.bg.

Авторите на най-добрите и интересни заглавия на новата музейна структура ще получат поощрения – каталози и албуми на произведения на изобразителното изкуство, както и карти за едногодишен безплатен достъп до изложбите на БГ Лувъра.

Официалното откриване на музея ще бъде на 24 май.

Почина президентът Желю Желев!

Последната поява на официално събитие на първия български президент 
Жельо Желев беше преди два дни в Президентството.
Почина първият демократично избран президент на България Желю Желев. Това съобщиха близки до семейството.
Д-р Желю Митев Желев е роден на 3 март 1935 г. в с. Веселиново, Шуменско. Завършва философия в СУ "Климент Охридски" през 1958 г. От 1961 г. до 1964 г. е редовен аспирант във философския факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Член е на БКП, но е изключен като антимарксист през 1965 г. По политически и идеологически причини остава без работа до 1972 г. През 1974 г. защитава дисертация и става кандидат на науките, а през 1975 г. започва работа като научен сътрудник в Института по култура. В периода 1977-1982 г. е завеждащ секция "Култура и личност" в института. Защитава докторска дисертация през 1988 г. През 1982 г. излиза книгата му "Фашизмът", която е забранена и спряна от разпространение, но е преведена на 10 езика.

През 1988 г. създава полулегалния Съюз за гласност и преустройство. До 10 ноември 1989 г. д-р Желю Желев е един от най-изявените дисиденти в България и е обект на преследвания.

След 10 ноември 1989 г. се включва активно в обществено-политическия живот на страната. Той е един от основателите на Съюза на демократичните сили (СДС) и пръв председател на неговия Координационен съвет.

През декември 1989 г. влиза като депутат в 7-то Велико народно събрание /ВНС/. На 1 август 1990 г. е избран от ВНС за председател - президент на Република България.

През януари 1992 г. д-р Желю Желев става първият президент на България, избран демократично след свободни избори. Заема този пост до 1997 г.

През есента на 1996 г. д-р Желю Желев губи предварителните избори за президент.

На парламентарните избори през април 1997 г. се явява неуспешно със създадената от него партия Либерална алтернатива.
След приключването на президентския му мандат през януари 1997 г. той основава Фондация “Д-р Желю Желев”, чиято цел е възпитание на младежта в демократичен дух.

През май 2001 г. основава Балканския политически клуб, в който членуват политици и интелектуалци от балканския регион.
Автор е на книгите: “Самодейното изкуство в условията на научно-техническата революция” (1976 г.), “Модалните категории” (1978 г.), “Физическата култура и спорта в урбанизираното общество” (1979 г.), “Фашизмът” (1982 г. и 1990 г.), “Човекът и неговите личности” (1991г.), “Релационна теория за личността” (1993 г.), “Интелигенция и политика. Статии, есета, речи, интервюта” (1995 г.), “Реалното физическо пространство” (1996 г.), “Новата висша политика на България и НАТО” (1995 г.), “Обръщения на Президента към народа и Парламента” (1996 г.), “В голямата политика” (1998 г.), “Политически речи 1962-2002 г.” (2003 г.).

Д-р Желю Желев е доктор хонорис кауза на: Грейсланд колидж в щата Айова, САЩ (1992 г); Университета в гр.Мейн - САЩ (1993 г.); Университета в Тел Авив (1993 г.); Университета Хатидже в Анкара (1994 г.); Университета в Сеул (1995 г.); Университада Модерна в Лисабон (1995 г.), Американския университет в България (1996 г.) Славянския университет в Баку, Азербайджан (2002 г.); Югозападния университет “Неофит Рилски” (2004 г.).

Той е носител на наградата “Катерина Медичи”, присъдена му от Международната Академия “Медичи” (1991 г.); на международната награда с медал “За заслуги към Европа” (1993 г.) и на наградата “Преход”, разделена с Ицхак Рабин /посмъртно/, връчена в Кранс Монтана (1996 г.).

Заедно с това Д-р Желев е удостоен с най-високите държавни отличия на Франция, Испания, Португалия и Венецуела. Той е почетен член е на Ротъри клуб - Ню Йорк.

Глобиха Джон Кери за непочистен сняг

Безпрецедентна глоба за държавния секретар на САЩ. Джон Кери отнесе санкция от 50
долара за това, че не е почистил снега пред имението си за 15 милиона долара, информира "Billingsgazette".

В деня на снеговалежа Кери беше в Саудитска Арабия, а заради служебни ангажименти се е прибрал у дома едва в петък.

От прессекретариата на Кери обяснили пред медиите, че държавния секретар ще плати глобата, а малко след това снегът пред имението му бил почистен.

Номинации за съветници на Бойко Борисов

Стана ясно, че премиера Борисов вече е назначил Яне Янев за съветкик по въпросите на превенцията и противодействието на корупцията и конфликта на интереси във властта.
Предлагам още подобни номинации за съветници на премиера:

Владимир Кузов- съветник по въпросите на младежта и спорта.

Братя Галеви-  международни отношения.

Боян Радев-съветник по въпросите на културноисторическото наследство.

ТИМ- борба с монополите.

Христо  Ковачки- председател на ДКЕВР.

Румяна Желева -Постоянен представител на Република България към ООН.

Делян Пеевски - шеф на ДАНС.

"Шах и мат" за ДКЕВР

Преди енергийният регулатор ДКЕВР да обяви дали ще наложи санкции на "Eнерго Про" за двойните сметки от последния месец, сайтът на комисията, която регулира тарифите, беше хакнат. Качено е рап парчето "Шах и мат".

Това е линк към сайта:http://www.dker.bg/

Яне Янев ще съветва премиера Борисов

Лидерът на партията РЗС Яне Янев е назначен от премиера Бойко Борисов за съветник в Министерския съвет. Той ще съветва Борисов по проблемите на превенцията и противодействието на корупцията и конфликта на интереси във властта. Информацията е потвърдена от пресслужбата на Министерския съвет, а самото назначение станало преди 3 дни.

Фотофакт!

На сутринта, след като Швеция променя закона за шофиране от лявото в дясното платно, 3
септември, 1967 г.

Агент 007 ще играе ролята на поета Никола Вапцаров?

Холивудската звезда Пиърс Броснан е поканен да играе ролята на поета Никола Вапцаров в нов филм, финансиран от ЮНЕСКО, съобщи бТВ. За предстоящата продукция съобщил племенникът на поета.

"Идеята на игралния филм е все още много сурова, но става дума за Съпротивителното движение на Балканите по време на Втората световна война", разказал още племенникът, който носи името на поета.

Една от най-известните роли на 61-годишния Пиърс Броснан е на Агент 007 - Джеймс Бонд. Актьорът все още не бил отговорил на поканата. Остава неясно и как точно той може да изиграе 33-годишния Вапцаров.

На тази дата: 30.1.1933 г. Адолф Хитлер е назначен за канцлер на Германия

1933 г. Адолф Хитлер е назначен за канцлер на Германия. 12 години по-късно на същата дата Хитлер прави последното си публично обръщение по радиото.

След поемането на поста, Хитлер започва да натрупва влияние и ефективно променя ролята на канцлера. След само два месеца начело на правителството и след пожара в сградата на Райхстага, парламентът приема „Упълномощителния акт от 1933 г.”, които дава на канцлера пълни законодателни права за период от четири години - т.е. канцлерът може да приеме какъвто и да е закон без консултация с парламента.

Постът набира още повече власт през август 1934 г., когато действащият тогава президент Паул фон Хинденбург умира. Тогава Адолф Хитлер позовавайки се на „Упълномощителния акт” слива постовете на канцлер и президент в нов пост - фюрер. И въпреки че постовете се сливат, официалният адрес към Хитлер е „фюрер и райхсканцлер”. Това означава, че държавният глава и министър-председателския пост се запазват, но се заемат от един човек. Показателно за това е, че през април 1945 г., самият Хитлер дава инструкции след смъртта му, постът фюрер да се закрие и да се създадат президент и канцлер.

В последните дни от Втората световна война, когато Червената армия настъпва към Берлин, Хитлер премества щаба си в Берлин. В бункера, изграден под градината на канцлерството, прекарва последните си дни. Сред лакеите си нацисткият диктатор изиграва последното действие на своя живот. Той прекарва часове пред огромни военни карти, премествайки цветни карфици, обозначаващи несъществуващи вече бойни части. Хитлер е в състояние на пълно нервно изтощение - здравословното му състояние след грижите на съмнителни лекари дори се влошава още повече.

В ранните часове на 29 април 1945 г. той се жени за метресата си Ева Браун и веднага след това диктува личното си и политическото си завещание, в които се опитва да оправдае живота и дейността си. На следващия ден се оттегля в апартамента си и се самопрострелва, а Ева поема отрова. В съгласие с нарежданията му телата им са залети с бензин и изгорени в градината на канцлерството.

Съгласно завещанието му за кратко е наследен от Йозеф Гьобелс. След като и Гьобелс се самоубива, властта се поема от гросадмирал Карл Дьониц в качеството на президент. Дьониц избира консервативния Люц Граф Шверин фон Крозиг за глава на правителството с титлата министър-председател. Именно Дьониц и фон Крозиг официално преговарят в капитулацията на Германия през Втората световна война.

Вицове, януари 2015 г.

Древен автомобил...

СмЕх

Голяма фирма. Шефът свиква подчинените си на събрание и започва да ги разпитва нещо. След продължителна разправия с целия персонал, викат портиера - 70-годишен пенсионер.-Ти спал ли си секретарката?-Ама как, господин началник, не съм си и помислял...-Добре, тогава ти ще идеш да й кажеш, че е уволнена.
***

- Нали се разбрахме, че няма да станеш щастлива като разваляш чуждото щастие?
- Не съм ти пипала аз ракията, заклевам се!
***

Искате ли да видите неподправени емоции?
Отидете на влакче на ужасите, вземете си един голям болт в джоба и когато влакчето тръгне, извадете болта и силно кажете:
- Я, това пък нещо откъде се взе?
***

Група екскурзианти разглежда замъка на един граф. В един момент графът забелязва младеж, който поразително прилича на него. Приближава се и тихо го пита:
- Извинете, вашата майка не е ли работила тук преди години?
- Тя не, но баща ми беше готвач при вас...
***

Умират българин и американец и отиват в ада. Дяволът ги пита в българския или в американския ад искат да бъдат. Те питат каква е разликата.
- Ами разликата - отвръща дяволът - е, че в американския ад изяждаш по 1 кофа лайна на ден, а в българския по 2.
Американецът, разбира се, иска по-доброто и избира американския, а нашия плюе на всичко чуждо и избира българския. Срещат се след 1 година и американецът казва:
- Ти, приятелю, направи много лош избор, аз сутрин изяждам по 1 кофа лайна и после съм свободен, а ти се мъчиш с 2.
- Нищо подобно! При нас е българска работа - ту лайна не са докарали, ту кофи няма за всички...
***
Всяка сутрин нови вицове

четвъртък, 29 януари 2015 г.

Избраха Лозан Панов за шеф на ВКС

Висшият съдебен съвет избра нов председател на ВКС след над 8 часа дискусия и последвали дебати на кадровиците в съдебната система. Със 17 гласа "за" е избран съдия Лозан Панов.
Първоначално кадровиците гласуваха кандидатурата на Павлина Панова, тъй като тя е подала документи първа. За нея гласуваха 6 против 11, въздържаха са 6.

Вижте какви съобщения е пращал Петко Сертов от Гърция

Бившият шеф на ДАНС Петко Сертов, който бе в неизвестност цели 39 денонощия и вдигна на крак цялата държава, че и Интерпол и полицията в съседна Гърция, по време на изчезването си е изпаднал в тежка психическа криза и е бил на ръба на опит за самоубийство.
Това става ясно от два мейла, които в разгара на издирването той е изпратил на съпругата си Емилия и на много близък приятел. Получаването на тези съобщения по интернет е пазено в дълбока тайна както от семейството, така и от разследващия екип.
"168 часа" публикува краткото им съдържание.
Все още никой не знае какво точно се е случило с ексшефа на ДАНС - дали не е бил принуден от някого да се крие в Гърция повече от месец. Малкото информация от семейството е твърде противоречива и не само не дава отговор на тези въпроси, а създава почва за нови и нови слухове.
Двете съобщения са получени привечер в един и същи ден - 20 декември, който е 15-ото поред денонощие от излизането му от страната. И двата мейла са лаконични, но със съдържание, което подсказва сериозен психически срив, в който Сертов е изпаднал, както и силен намек за намерение да посегне на живота си.
"Сбогом, Емилия. Обичам те!!!!!!!!!!!" - гласи съобщението до съпругата, завършено с множество удивителни знаци. До своя приятел пък Сертов пише следното изречение:
"Ще се видим на о`ня свят, ако го има"
Психолозите смятат, че и двата мейла показват, че изчезналият е бил в депресивен период и е възможно да е писал съобщенията под влияние на алкохол.

Новата шефка на гръцкия парламент стана герой във вицове

Потресаващият външен вид на кандидатка от СИРИЗА за парламентарен шеф, Зои
Констандопулу, стана за нула време обект на подигравки и вицове заради стила си на обличане.
Една от смешките гласи, че от луната има само само две човешки творения на Земята, които могат да се видят с просто око – едното е Великата Китайската Стена, другото е Зои Констандопулу.

Русия напусна Съвета на Европа!

Русия прекратява участието си в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа до края на годината. Повод за решението стана удължаването на санкциите срещу 18-те руски представители, заради поведението на Москва в украинската криза.

ПАСЕ прие поправка към резолюцията за пълномощията на руската делегация, в която лишава руската делегация от право на глас и участие в ръководните органи на асамблеята до април. Документът беше приет със 148 гласа “за” при 64 “против”. Санкциите срещу 18-те членове на руската делегация бяха наложени миналата година вследствие на анексирането на Крим от Москва.

Робърт Уолтър от европейски консерватори заяви: “Колеги, призовавам ви да удължим срока на санкциите срещу Русия, докато те не покажат някакво разкаяние и не възстановят териториалната цялост на Украйна. Ако храните мечката, рано или късно ще ви отхапе ръката.”

Алексей Пушков, председател на руската делегация в ПАСЕ отговори със следните думи: “Ние информирахме нашите колеги, че ако на Русия бъдат отнети основни права, то руската делегация прекратява участието си до края на 2015 година. Поздравяваме Асамблеята за приемането на неадекватно решение, което нанася много сериозен удар по общоевропейския междупарламентарен диалог”.
В резолюцията си отпреди няколко дни, парламентаристите от 47-те страни членки на Съвета на Европа призоваха Русия да изтегли войските си от украинска територия и да освободи до 24 часа Надя Савченко, пилот от украинските Военновъздушни сили, пленена от сепаратистите в Източна Украйна и откарана в затвор в Русия. Москва отказа да изпълни призива.

Политици в Китай хванати да пируват с изчезващ саламандър

Китайски политици бяха хванати да похапват гигантски саламандър, който е в Червената книга.

Китайски чиновници, които хапвали застрашен от изчезване гигантски саламандър, нападнаха журналисти, фотографиращи вечерята им в град Шънчжън, предаде АФП.


В банкета участвали 28 души, охранявани от полицаи, когато най-ненадейно в залата нахлули журналисти. Полицаите ги прогонили безцеремонно, употребявайки физическа сила.

"Това е моя територия, моят банкет", развикал се един от 28-те, включително висши полицаи. 

На единия журналист му бил отнет телефона, на другия била разбита камерата, а третият бил зверски пребит. Започнало е разследване на инцидента, като 14-те полицаи, осигурявали охраната на пиршеството, са временно отстранени от работа.

Гигантският саламандър е изключително рядък вид, като през последните 30 г. популацията му е намаляла катастрофално. Високопоставени и богати китайци плащат луди пари, за да го видят на масата си. В Поднебесната се счита, че консумацията на месо от гигантски саламандър забавя стареенето.

1000 златни монети изнесени от трезорите на КТБ!

Сн. Булфото
Ценната колекция с 1000 златни монети на Цветан Василев бе изнесена от трезорите на КТБ в сряда следобед при изключителни мерки за сигурност. Въоръжени до зъби маскирани спецполицаи зорко пазеха костюмирани мъже, които товареха кашони в черни автомобили на площад "Гарибалди" в столицата. Монетите обаче не отидоха в Националния исторически музей заради високата си стойност. Те ще бъдат пазени в трезорите на БНБ, където се съхранява и държавната колекция от монети.

Високорелефният американски "Двоен орел" - монета, изсечена по времето на първия мандат на президента Рузвелт, е най-скъпият екземпляр в колекцията на Цветан Василев, твърдят запознати. Тя е на стойност около 7,5 милиона евро. Смята се, че в света са останали само седем от този вид. Почти всички ценни пари в колекцията на банкера са от ХХ век и са от чисто злато. Има както древни експонати, така и юбилейни, които са били дарявани на Цветан Василев. Осем от монетите са от най-престижната серия в света. Това са жълтици с ликовете на императорите Наполеон III, австро-унгарския Франц-Йосиф, руска монета с номинация 37,5 рубли от 1902 г., римски солид от 310 г. В съкровищницата са и уникални юблейни колекции "Британската империя на 5 континента" от началото на миналия век - 5 златни суверена и китайска серия на тема 12 източни зодии - всяка също по 5 монети. Изключително ценна е колекцията от Ватикана от 8 монети, от която са изсечени само 500 бройки лимитирана серия, всички от злато 24 карата. Сред тях са монети с изображенията на 8 папи от Пий IХ до Йоан-Павел II. В трезора в София се пази една от всичките 960 златни пари по света, емитирани от Светия престол през 2008 г. с името "Сътворението на Адама". Тя тежи 30 грама и е с диаметър 35 мм. Номиналът й е 100 евро, а цената е 13 000 лева. Според запознати пробата на златото от колекционната лимитирана емисия на Ватикана е 917/1000.

В банката се пазят всевъзможни юбилейни емисии от цял свят, като най голямата - от 56 броя монети от САЩ, е от 24-каратово злато. Всяка от жълтиците е за всеки от 50-те щата и 6 са за т.нар. съюзни територии.

В съкровищницата на Василев има и колекция монети със 7-те чудеса на света, на китайската панда, на австралийските кенгуру и коала, на африканския слон и на канадския кленов лист. Сред ценностите има и съветска серия от 15 сребърни монети, които са посветени на Великата отечествена война.

В емисиите на спортна тематика пък се отличава посветената на олимпийските игри в Атина. Всички видове български юбилейни монети са в списъка. Сред тях са 4 броя златни лева на цар Фердинанд, сребърно-никелови сплави от рода на "Мое детство - слънчево, прекрасно" или "Момче и вятър".

Истински елегантна е изящната монета с портрета на безсмъртната Коко Шанел в профил с една от известните й шапки и перлено колие на врата. Монетата тежи 22,2 грама и е с диаметър 37 милиметра. Тя има номинална стойност 5 евро във връзка с прочутия парфюм Шанел № 5. Монетата е изработена във Франция по дизайн на Карл Лагерфелд.

На тази дата: 29.1.1929 г. Избират първата "Мис България"

1929 г. проведен е първият конкурс за „Най-красивата българка”. Съревнованието било организирано от в. „Зора”, а победителка става 22-годишната Люба Йоцова от Враца.

Изискването за участие на кандидатките било „да бъдат стройни, с елегантна фигура, красива глава с големи, изразителни очи, нежна усмивка, умни и скромни”. Нямало ограничения за точен ръст, мерки и други. В журито били художниците Стефан Иванов, Никола Маринов и Борислав Митов, скулпторът Андрей Николов, който е и председател на журито, проф. Асен Златаров, оперната певица Констанца Кирова и директорът на в. „Зора” Данаил Крапчев.

Общо 200 момичета изпратили своите снимки, които били окачени на витрината на голям магазин в столицата и всеки минувач можел да ги разглежда. От всички момичета журито избрало осем, но разрешили до конкурса да бъдат допуснати и други кандидатки, които „в последния момент се престрашили и дошли направо на конкурса, без предварително да са изпращали своя снимка”.

Така става и с Люба Йоцова, която не е имала намерение да участва, но нейни приятелки я уговорили да се яви. Спечелила приза „Мис България” заминава за Париж, където десет брюнетки и седем блондинки са кандидатки за „Мис Европа”. Люба Йоцова е класирана в първата петорка. Тогава тя била поканена да участва в световния конкурс „Мис Свят” в Америка, но отказала пътуването.

След избирането й за „Мис България” Люба Йоцова станала рекламно лице на апарата за къдрене на коса „Йожен” и на цигарите, произведени от фабриката „Томасян”, а парфюмерийната фабрика „Папазов” пуснала на пазара парфюм „Люба”, били отпечатани и лотарийни билети с нейния лик.

Вицове, януари 2015 г.

Семейна снимка

СмЕх

След 30 години едни съученици се би ли събрали на банкет. Имало много лекари, учители, техници, инженери и един свещеник. По едно време един от учителите попитал:
- Василе, кажи ми честно, има ли бог или не?
Свещеникът въздъхнал и отговорил:
- Нека да не си говорим за работа!
***

Жената се умилква около мен:
- Скъпи, не мислиш ли, че аз съм идеалната жена?
- Какво говориш, скъпа? Ти си много повече от идеалната жена.
- Колко повече? – ме пита тя кокетно.
- Към петдесет килограма – й отвръщам.
И скандалът започна...
***

Уморени от борбата срещу кражбата на продукти, шефовете на кланицата набират вегетарианци за персонал.
***

- Какво е любовта?
- Любовта е болест, която, като всяка друга болест, се лекува в леглото.
***

Майка вика на хлапето си, което седи в пясъчника и яде нещо:
- Какво ядеш?
- Не знам.
- А откъде го взе?
- То само си допълзя.
***
Всяка сутрин нови вицове 

сряда, 28 януари 2015 г.

Бойко за "Енерго-Про": Нали те не си мислят, че им вярваме?

Аз съм убеден, че това не са случайни неща. Паралелно с това във фейс-групите във Варна се подготвя протест на 1 февруари, а едновременно с това и всичко останало.Това е абсолютен умисъл за мен, отново във Варна – повтаря се абсолютно същият сценарий. Затова – каквото трябва да се промени с парламента, драстично говорите: 10, 15, милиона трябва да бъдат глобите, след като нанасят такива поражения. Това е казал на правителственото заседание днес премиерът Бойко Борисов, имайки предвид получените по две сметки за ток от 67 хиляди потребители на Енерго-ПРО .

Ето стенограмата:
БОЙКО БОРИСОВ: Госпожа Петкова – по казуса със сметките, с нарушенията, защото пак това, което видях сутринта, това го гледат милиони хора, специално слушах Мартин Димитров – задават въпроса как може едно дружество да има 1000, 1800 открити нередности и тези дружества да продължават да работят, да няма промени в закона, да не им се отнема лицензът, да получават някакви козметични глоби, да биват спирани проверки или каквото и да било. Да ни кажете нещо по въпроса.
ТЕМЕНУЖКА ПЕТКОВА: Благодаря, господин премиер.
Това, което трябва да докладвам и да информирам колегите във връзка с възникналия казус с „ЕНЕРГО-ПРО“ и мерките, които Министерство на енергетиката прие, е следното. Към настоящия момент, към събота, Министерството на енергетиката получи информация за това, че има клиенти на „ЕНЕРГО-ПРО“, които са получили по две фактури съответно за един отчетен период.
БОЙКО БОРИСОВ: И пак във Варна.
ТЕМЕНУЖКА ПЕТКОВА: Пак във Варна, пак „ЕНЕРГО-ПРО“ – един определен кръг от потребители.
БОЙКО БОРИСОВ: Такъв случаен софтуер…
ТЕМЕНУЖКА ПЕТКОВА: Да, 67 000 клиенти на „ЕНЕРГО-ПРО“ са получили две фактури за един отчетен период. Веднага се свързах с ръководството на „ЕНЕРГО-ПРО“. Това, което оттам обясниха е, че всъщност стремежът им е бил да спазят 31-дневният срок, нормативно определения, за отчитане. Те са длъжни да направят такова отчитане веднъж в месеца за период, не по-дълъг от 31 дни.
Моят въпрос беше защо такова отчитане се налага? Извънредно отчитане са направили (защото второто отчитане е точно извънредно), защо януари.
БОЙКО БОРИСОВ: И защо не на всички потребители. Защото предишния път беше на 20% - бяха така фактурите от населението. Примерно, в един вход само 20% от апартаментите получават двойни фактури. Все едно: ти не получаваш, а този съсед под теб получава. Обаче от тези 20% излязоха 10 000 на протест, защото получават. Другите хора дори не разбраха за какво става въпрос. Сега на тези 67 000 абоната 6000 да излязат на протест – без да имаме никаква вина. И казват: софтуерът се развалил нещо и така направил. Как не направи поне на всичките?
ТЕМЕНУЖКА ПЕТКОВА: Моят въпрос беше същият. Отговорът беше, че на случаен признак са избрани точно тези 67 000 абоната, тъй като „ЕНЕРГО-ПРО“ не разполага с достатъчен брой отчетници, които да могат така да разпределят времето си, че да отчетат всички потребители, всички клиенти на „ЕНЕРГО-ПРО“ в рамките на 31-дневния период. Но това, разбира се, е въпрос на организация на самото дружество.
БОЙКО БОРИСОВ: Нали не си мислят, че им вярваме?
ТЕМЕНУЖКА ПЕТКОВА: Мисля, че не си мислят подобно нещо.
БОЙКО БОРИСОВ: Нали не си мислят, че това обяснение на някого може да свърши работа? Случаен принцип – на най-бедните, които веднага това им се отразява и излизат на улицата? Това ли е случайният принцип?
ТЕМЕНУЖКА ПЕТКОВА: Точно така. Но дори да има чисто кадрови проблем, те да нямат възможност да си организират работата по най-добрия начин, това по никакъв повод не бива да се отразява на потребителите и по никакъв повод не бива да застрашава спокойствието и мира в страната. Това им обясних и на колегите от „ЕНЕРГО-ПРО“.
БОЙКО БОРИСОВ: Да, но заглавията са: „Безсилна ли е държавата?“, „Държавата на колене ли е?“, „Държавата в някаква уйдурма ли е с електроразпределителните дружества?“. Хората задават въпроси – това са ежедневните въпроси.
ТЕМЕНУЖКА ПЕТКОВА: Логични са въпросите.
БОЙКО БОРИСОВ: Добре, допускаме, че софтуерът е сгрешил. Другите 1000 нарушения, които сутринта казват хората, че ги има – има ли ги?
ТЕМЕНУЖКА ПЕТКОВА: Нарушения има. Аз сега ще докладвам какво установиха нашите контролни органи.
БОЙКО БОРИСОВ: Не 1000, 5 да са – стига.
ТЕМЕНУЖКА ПЕТКОВА: Редица контролни органи са задействали подобни процедури по отношение на „ЕНЕРГО-ПРО“ специално, но е факт, че произнасянето на Комисията за защита на потребителите се случи след като се вдигна шумът около „ЕНЕРГО-ПРО“. Знаете, че вече има наложена глоба. Всичките тези глоби са по предишни нарушения, които са установени в предишен период и са по други казуси, не са по казуса, който ние разглеждахме, но е факт, поне така се произнесе една от контролните институции, и има наложена санкция на „ЕНЕРГО-ПРО“ за други нарушения от подобен характер.
По отношение на софтуера – това, което ние установихме всъщност. Вчера екипите на Министерството на енергетиката бяха във Варна. Там бях изпратила и заместник-министъра на енергетиката г-н Антон Павлов. Той се срещна на място с ръководството на „ЕНЕРГО-ПРО“. Искахме да видим какво се случва с този софтуер, как всъщност се стигна до това напрежение. Това, което всъщност успяхме да разберем е, че софтуерът така е заложен, и той е заложен съвсем резонно, тъй като не е нормално в рамките на един отчетен период да се получат две сметки… Така че софтуерът няма как да отчете, след като са му зададени параметрите в рамките на един отчетен период, няма как да отчете два различни падежа за плащане. Така че и двете фактури, които са получили абонатите на „ЕНЕРГО-ПРО“ за този период, са с падеж 10 февруари.
Още в неделя се разбрахме с ръководството на „ЕНЕРГО-ПРО“, че тези втори фактури ще бъдат разсрочени във времето, тъй като хората получават една заплата и една пенсия в рамките на месеца и няма как да си платят две сметки в рамките на един месец. Смятам, че няма нищо по-логично и по-резонно от това. Получих тяхното уверение, те и публично го оповестиха, че се разсрочва възможността за плащане с 15 дни, тоест до 25 февруари ще продължи това плащане. Така че, проблемът със софтуерът е проблем на „ЕНЕРГО-ПРО“ и те трябва да намерят изход от тази ситуация. Според мен обаче, а и тяхното твърдение е същото, че те не са дооценили правилно ситуацията. Аз смятам, че тук трябва да…
БОЙКО БОРИСОВ: Само преди две седмици в същата тази зала, когато се чуха сигнали на граждани, че се подготвя това нещо, тогава ти ми отговори, че в „ЧЕЗ” има 1%, за другите няма. Сиреч, ние тази тема я обсъждахме, стана обществено достояние преди десетина-петнадесет дена, с нашите съмнения в това. Какво не са оценили? Че януари е най-студеният месец и сметките са най-големи и като ти дойдат две сметки, а имаш една заплата и една пенсия, не можеш да ги платиш? Защо не го оцениха да е в август или в юли?
ТЕМЕНУЖКА ПЕТКОВА: Електроразпределителните предприятия твърдят, че има определено несъвършенство в нормативната уредба и така са заложени периодите на отчитане, че в рамките на 12-те календарни месеци на годината се налага да има един месец, в който да има два пъти такова отчитане. Тъй като периодът, на който се отчита, е 31 дни, но в рамките на годината има и почивни дни, и национални празници, всичко това създава известно неудобство те да спазят този 31-дневен срок.
По този повод аз съм ги поканила на среща другата седмица трите електроразпределителни предприятия, помолила съм ги да си подготвят някакви предложения, ако имат, за да ги обсъдим и ако има подобно несъвършенство, аз ще предложа на Вас и на колегите да ги обсъдим и ако е необходимо, да направим съответните промени.
БОЙКО БОРИСОВ: Аз съм доволен и се радвам, че парламентът много бързо реагира и в общи линии се радвам за това, че (поне от това, което ми докладваха от парламента), че всички политически партии са били доста единодушни по тази тема. Далеч съм от мисълта да обиждам, да гоня или да влизам в реториката на други по отношение на инвеститорите, но аз мисля, че просто трябва да бъдат принудени да спазват правилата, договорите, законите, за което джентълменските ни отношения дори не са нужни. Просто си спазват закона.
Аз съм убеден, че това не са случайни неща. Паралелно с това във фейс-групите във Варна се подготвя протест на 1 февруари, а едновременно с това и всичко останало. Това е абсолютен умисъл за мен, отново във Варна – повтаря се абсолютно същият сценарий. Затова – каквото трябва да се промени с парламента, драстично говорите: 10, 15, милиони трябва да бъдат глобите, след като нанасят такива поражения.
И сега виждате, че хората непрекъснато пращат сигнали. Преобърнати електромери на нощна и дневна тарифа, отчитане. Просто тоя път, имайки и цялата парламентарна подкрепа, а дори и няма къде да се политизира – трябва да се възползваме, да си оправим правилата.

Ще пуснат българите от Судан

Това са част от българите в Судан
Помислихме, че това е хеликоптер на суданската армия, който облита нашите територии, затова го принудихме да кацне. Готови сме да освободим българските пилоти." Това заяви Мубарак Ардул - говорител на организацията "Народно-освободителното движение на Судан - Север", която задържа в понеделник шестима българи, изпълняващи полет с хеликоптер на компанията "Хели Ер" по договор със Световната продоволствена програма на ООН.

Пилотите и останалите членове на екипажа са живи и здрави, не са отвлечени за откуп, а са временно задържани. Това е било съобщено след инцидента на компанията "Хели Ер" и съответно на българското Министерство на външните работи. Информацията е от Джуба - столицата на република Южен Судан, където по случая се е провело специално заседание.

Кръстникът на руската мафия в топла връзка с Путин?

Семьон Могилевич
Топла връзка съществувала между президента Владимир Путин и един от кръстниците на мафията в Москва Семьон Могилевич, твърди „Бизнес инсайдър“, позовавайки се на таен запис, направен от бившия агент на КГБ Александър Литвиненко, който през 2006 г. бе отровен във Великобритания. Вчера в Лондон започна съдебно разследване за смъртта на Литвиненко и съдията заяви, че има достатъчно сериозни доказателства за намеса на Кремъл в отравянето с полоний 210 на бившия агент на КГБ.

Могилевич, който е от украински произход, е един от 10-те най-търсени престъпници в света. ФБР разполага с доказателства, че през последните няколко десетилетия той е осъществявал трафик на наркотици, ядрени материали и е организирал поръчкови убийства, както и международна мрежа от проститутки. В руски медии и сайтове също отдавна се пише за връзките на Могилевич, които стигали до най-високо ниво в Кремъл.

През 2003 г. Могилевич е бил обвинен в Русия за измами, но сега е на свобода и живее главно в Москва. Там топмафиотът поддържа тесни връзки с престъпното сдружение „Братва“ (Братство – в превод от руски).

Дребният и набит Семьон Юдкович Могилевич (висок е само 1,56 м), е известен като бос на босовете (капо ди тути капи) на една от най-големите и жестоки мафии в света – руската. Той е роден на 30 юни 1946 г. в Киев и е бил главният перач на пари в най-многочисления московски престъпен клан „Солнцевская Братва“. В руската столица Могилевич върти 100 компании и има банкови сметки в 27 различни държави, където постъпват капиталите от криминалния му бизнес.

През 1998 г. ФБР разпространи доклад, в който Могилевич бе посочен като лидер на организация с 250 членове. До 2002 г. групировката се занимава с търговия на оръжие, трафик на дрога и радиоактивни материали, нефтени сделки и пране на пари. Видният мафиот привлекъл вниманието на ФБР още между 1993 и 1998 г., когато измамил с $150 милиона вложителите на кандската копания за производство на магнити YBM Magnex, чийто главен офис е извън Филаделфия. Използвайки познанията от икономическото си образование и хитри хватки, Могилевич подправил документи на Комисията по контрола на борсовата търговия и ценните книжа (SEC), чрез което вдигнал цената на акциите на фирмата с 2000 на сто. Когато през 2007 г. журналист от Би Би Си му задал въпрос за измамата с YBM, той с насмешка отвърнал: „Ако това е някаква старомодна  подмолна дейност, нека ФБР го докаже. За нещастие нямам достъп до техните архиви“.

„Това, което прави Могилевич невероятно опасен, е че неговата дейност не признава граници“, заявява специалният агент от контраразузнаването на САЩ Питър Коуенховен, който разследва руския мафиот от 1997 г. насам. „Това е човек, който успя да измами инвеститори с $150 млн. без кракът му да стъпи в района на Филаделфия“. През 1998 г. сп. „Вилидж войс“ публикува стотици разсекретени документи на ФБР и на Мосад. Според тях Могилевич, който също е известен като „Мозъчния бос“, е водач на „Червената мафия“, руска престъпна групировка, която е прочута със своята жестокост. Щабът на организацията бил в Будапеща, но нейни членове земали важни постове в Ню Йорк, Пенсилвания, Южна Калифорния и дори в Нова Зеландия. „Могилевич е най-могъщият мафиот в света“, твърди по онова време във „Вилидж войс“ Моня Елисън, който партнира на руския кръстник в организирането на междуродни кръгове за проституция. Моня твърди, че е най-добрият приятел на Могилевич.

Кръстникът от Москва е невероятно рафиниран и опитен като „изпипва“ финансовите си удари, без да оставя серизни доказателства след себе си. Затова въпреки големия брой тежки престъпления, които се смята, че са извършени от него, наградата за главата му, определена от ФБР е само $100 хиляди.

Твърди се, че Семьон Могилевич разполага с огромно международно влияние в енергийния сектор в Европа, посочва „Бизнес инсайдър“. Той контролирал газопроводите в Русия и в Източна Европа. В момента Москва доставя около 30 на сто от природния газ, консумиран на Стария континент. По ирония най-голямата руска магистрала за износ на синьо гориво се нарича „Братство“ - същото име като това на мафиотското му сдружение.  В Москва през 90-те години било публична тайна, че Могилевич има приятелство с кмета на града Юрий Лужков и му е помогнал с пари за многократното му преизбиране, пише „Бизнес инсайдър“.

Според подробен доклад на Джон Ууд, експерт в борбата срещу прането на пари към Международната организация за парламентеран стандарт (IPSA), Могилевич започнал да планира своето участие в газовия бизнес в Европа още през 1991 г. Той създал за тази цел компанията „Арбат Интернешънъл“, която през следващите 5 години използвал като свой основен инструмент за износ на петрол. Пак за целта на своите престъпни операции през 1994 г. криминалният бос учредил и своя банка в Москва с името „Инкомбанк“.  Четири години по-късно заедно с друго руско финансово кредитно учреждение - „Менатеп“ , „Инкомбанк“ препира $10 милиона в схема, в която участвала и американската „Бенк ъф Ню Йорк“.

През 2002 г. израелският адвокат Зеев Гордон, който представял мафиота повече от 20 години, учредил фирмата „Еурал трансгаз“ (ETG), която била основана като украинко-туркменистанско търговско дружество, с управител киевският олигарх Дмитрий Фирташ, довереник на бившия президент на Украйна Виктор Янукович. Когато по-късно руската компания „Газпром“ и Украинската „Центрагаз Холдинг АГ“ подписали договор за създаването на консорциума „РоУкраиненерго“ (RUE), регистриран в Швейцария - Фирташ и „Газпром“ на практика станали равнправни участници в RUE. През 2010 г. тогавашната премиерка на Украйна Юлия Тимошенко била тревога, че разполага с „документирано доказателство, че мощна престъпна структура стои зад „РосУкраиненерго“, посочва „Бизнес инсайдър“, като се позовава на документ разпространен в мрежата от „Уикилийкс“. Дори преди заявлението на Тимошенко, пресата пуснала материали, предположения, за връзката Могилевич-RUE.

Фирташ, разбира се, упорито отричал да има близка връзка с Могилевич. Според Ройтерс обаче, украинският олиграх признал, че през 1986 г. потърсил руския кръстник за благословия да продължи бизнеса си. Явно имало и други доказателства за машинациите на Фирташ, защото малко след това той бил арестуван от ФБР в Австрия по обвинение в даване на подкупи и създаване на криминална структура. През периода 1990-1991 г. под командването на  кръстника в Чехословакия, Полша и Унгария е осъщетвена крупна търговия с нефт и нефтени продукти за милиарди долари, без дейността да бъде обложена с данъци. Предполага се, че само Чехословакия е загубила над $5 млрд от невзети такси.

Точно по това време се появяват и първите сведения за топла връзка между Путин и кръстника на руската мафия. Те идват от бившия шеф на Украинската служба за сигурност Леонид Деркач. Той разкрил, че научил в разговор с бившия президент на Украйна Леонид Кучма, че Путин се свързал с Могилевич още по времето, когато работел в кметството на Ленинград (сега Санкт Петербург).  Разследващи журналсити от западната преса разкриха, че руският кръстник си е спечелил добрите връзки с КГБ заради специалните „ускуги“, вършени от негови бандити. Става дума за платени убийства на бивши агенти на комунистическите тайни служби и други неудобни важни политически фигури. Лубянка (щаб квартирата на КГБ - б.р.) използвала умело мафията за черна работа зад граница, като по този начин замитала  следите след ликвидирането на „предателите“  и враговете на СССР.

През 2007 г. Могилевич заявил в интервю за Би Би Си, че основният му бизнес е свързан с търговия на зърнени храни. Година по-късно обаче той бил арестуван от руската милиция. По това време престъпният бос се подвизавал под един от многото си псевдоними – Сергей Шнайдер. Повдигнали му обвинение за укриване на данъци в козметичната компания „Арбат престиж“, която била управлявана от неговия патньор Владимир Некрасов. Три години по-късно обвинението било снето и Могилевич отново станал свободен човек. Смята се, че „босът на босовете“ на руската мафия има покровители в най-вискоите етажи в Москва и затова винаги излиза сух след  престъпните екшъни. Заради деянията му в САЩ кръстникът е обвинен  в много тежки престъпления на американска земя. Русия е получила искане за неговото екстрадиране, но тъй като няма споразумение между Вашингтон и Москва по въпроса за предаване на криминални престъпници, Могилевич едва ли някога ще влезе в американски затвор.  Според ФБР той притежава руски, израелски, украински, унгарски и гръцки паспорти.

Междувременно в разкритията на западните тайни служби за престъпния бизнес на Семьон Могилевич се твърди, че го подозират, че е продал оръжие на ислямската терористична организация „Ал Кайда“, която извърши чудовищните нападения в САЩ на 11 септември 2001 г. В момента в Съединените щати излежава дълга присъда руснакът Виктор Бут, който бе арестуван в Тайланд и предаден на Вашингтон. Съдебни следователи и агенти на ФБР и Мосад установиха, че през 1993-1994 г. Бут е бил пряко отговорен за контрабандата на оръжие за ислямските терористи и рапортувал пряко на Могилевич. В хода на процеса срещу Бут излязоха на бял свят документи, които доказват, че партиди от автоматите „Калашников" , с които е търгувал Бут са били прозведени в България.