събота, 25 юли 2015 г.

Хеликоптер се падна в морето край Царево! Обновена

Хеликоптер се разби в морето на плажа в Царево. Пътниците са паднали във водата. Истински късмет е, че в този момент там се е провеждало състезание с джетове, които са се притекли на помощ на пострадалите. На плажа е настъпила истинска паника.

Скъпата машина, която е частна, летяла твърде ниско над главите на летовниците. Минути след това се забила в морето.

„Правеше впечатление, че лети много ниско и исках да я снимам. Само секунди след това падна във водата. Настъпи паника”, казват очевидци.

Хеликоптерът е изцяло под вода. Хората, пътували в него, са извадени. Започва акцията по вдигането на машината.

„Малък, едномоторен, частен хеликоптер се е опитал да заходи ниско над залива над Царево. Тъй като се провежда републиканско първенство по джет, вероятно е искал да погледна по-близо. Загубил е контрол и на 20 метра от брега се е ударил във водата”, обясни кметът на Царево Георги Лапчев. Спасителен екип от общината се е отзовал веднага на сигнала, а след това сап овикани полиция, пожарна и „Гранична полиция”.

По думите на Лапчев, пътниците в хеликоптера са били трима. Всички са спасени и ще бъдат разпитани от граничари. На място има и водолази, които се опитват да извадят машината.


Мястото, където се е разбил хеликоптера се намира на 200 м от площада на града. Цяло чудо е, че няма ранени хора.

Потъналият на 4 метра в морето в Царево хеликоптер „Робинзон R 44” е управляван от 61-годишен пилот-инструктор към авиоотряд Варна. С машината се придвижвали двама мъже от София на възраст 43 и 57 години.

От проведените до момента полицейски действия е констатирано, че хеликоптерът е излетял от авиобаза с. Калиманци, област Варна в 13.10 ч. и се отправил в посока Царево. Около 14.00 ч. в района на пристанище Царево, при опит за преминаване за втори кръг за кацане, пилотът загубил контрол над машината, при което оборотите й паднали и хеликоптера захождайки, паднал в морето, след което потънал. Тримата мъже успели да излязат самостоятелно от машината.

Хеликоптерът е четириместен, собственост на софийска фирма. Произведен е през 2008 година и летял под името на авиоотряд Варна.


Към момента на местопроизшествието се намира аварийно-спасителен екип, който предприема мерки за ваденето на хеликоптера.

Обновена!

САМО В "ТАРАЛЕЖ": Във Варна има нова услуга - линейки работят като товарни таксита

Явно варненските здравни заведения са решили проблемите с недостига в бюджета. "Таралеж" документира как в събота (днес 25.7.2015 г.) преди обед линейка превозва хладилник, като товарно такси.На варненската улица "Русе" двама служители изпълняваха инструкциите на възрастна дама как да натоварят хладилника. Явно в морската столица вече няма проблем с недостиг на линейки, а ги предоставят за товарни услуги.
ФОТОРЕПОРТАЖ НА "ТАРАЛЕЖ"
Договорка с дамата за товареното на хладилника.А тук се вижда номера на линейката.


Симеон пред CNN: Само архивите в Москва мълчат за смъртта на баща ми

Снощи световният новинарски лидер CNN излъчи интервю с бившия български цар и министър-председател Симеон Сакскобургготски. Той бе гост на рубриката „Невероятни съдби“ на легендата на телевизията Кристиан Аманпур. Интервюто е снимано в православен храм, но става ясно къде по света е тази църква.

„Чувствам се с 12 години по-стар от възрастта си, защото трябваше да бъда поне на 18, когато поех короната“, казва Сакскобургготски.

Аманпур напомня как той е станал цар на 6-годишна възраст, когато баща му – цар Борис III, почива. Тема на разговора е загадъчната смърт на монарха през лятото на 1943 година, малко след посещението му при Хитлер, който настоявал България да изпрати войска на Източния фронт срещу Съветския съюз. Борис III отказва.

„30 години след това започнах да търся из архивите какво точно се е случило, но никога нищо не открихме. Поне от това, което беше декласифицирано“, разказва Симеон.

„Не е просто инфаркт“, допълва той. И повтаря няколко пъти, че все още иска да научи какво точно е станало.

„Единствените архиви, до които нямаме пълен достъп, са архивите в Москва. Баща ми нямаше проблеми със сърцето, но беше под огромен стрес. Така че може да е получил инфаркт и без външна намеса, но агонията му в продължение на две седмици подсказва, че има нещо повече от инфаркт.

- Вие питахте ли президента Путин да ви даде достъп?

Не е приоритет, защото има и други теми. Но искам като син, не по друга причина, да знам какво точно е станало. И да кажем: Точка. А сега все още имаме съмнения какво точно се е случило“

Симеон Сакскобургготски оцени, че като премиер е „направил много, за да поставим България на картата отново“.

„Привлякохме вниманието на много хора към България. Моят опит от частния сектор и отношенията ми с кралските дворове ни отвориха много врати. Това ни помогна да постигнем: а, Нато, и б, ЕС. Опитах се да не търся никакво отмъщение и мисля, че четирите години като премиер и сега се признават от хората като най-спокойните, най-предвидимите и като времена без партизанщина“, спомня си Сакскобургготски пред CNN.

В България: Дете получава 455 лв., а гъска – 746 лв. годишно от държавата

По справка на Националния статистически институт през 2014г. в България са се родили 67 585 бебета. Средно на дете се пада по 455 лв., а за новородени еднократната помощ предвидена от държавата е 30 млн. лв., съобщават от Национална асоциация „Българско Черноморие”.

От неправителствената организация посочват, че на другия полюс в държавното субсидиране е червеногушата гъска, която зимува в България и се храни със засятата пшеница. Затова земеделците в страната са поискали 50 млн. лв. субсидии от фонд „Земеделие”. Това означава, че за изхранването на една червеногуша гъска са необходими 746 лв.

По данни на Асоциацията на агроекологичните земеделски производители цялата схема може да „глътне” 220 млн. лв.

От „Българско Черноморие” питат министерството на земеделието и храните и министерството на околната среда и водите как една гъска, която тежи 1,5 кг изяжда 2,4 тона зърно за пребиваване в България от няколко месеца?

И сами отговарят: „Всички тези щуротии са дело на зелената мафия в България. Ако някой пита с каква цел, то отговорът е следния: много гъски – много пари за тяхното броене, много пари от програми за опазване на чевеногушите гъски, много пари наблюдение на червеногушите гъски, и привличане на мастити зърнопроизводители за каузата на зеления рекет”.

Обама при роднините си в Кения

Мама Сара е нещо замислена...
Американският президент Барак Обама се срещна с кенийските си роднини при пристигането си в източноафриканската страна, където е роден покойния му баща и където той е на посещение в момента. Полусестрата на президента Аюма го посрещна още на пистата на международното летище в Найроби.

Обама е на първо посещение в Кения, откакто дойде на власт през 2009 г. На пристигане в хотела си, той бе очакван от още свои кенийски роднини, с които бе на вечеря. Сред тях е Мама Сара, която е нещо като матриарх на семейството и с която Обама няма кръвна връзка, но я приема като своя баба. Барак Обама е роден в Хавай от майка американка и баща кениец. Родителите му се разделят, когато той е едва на 2 години. Баща му Барак Обама старши умира при катастрофа в Найроби на 46 г.

Ще къпят Бойко с „чудотворна“ вода

На 10 август премиерът Бойко Борисов ще бъде окъпан с вода от кладенеца при Голямата базилика в първата българска столица Плиска.

При разкопките на Свещения кладенец на базиликата вчера „в 11.14 ч. са се появили първите капки от чудотворната вода“, съобщи час и половина по-късно директорът на НИМ. Местен бизнесмен осигурил помпа за ваденето на водата, за да се разчисти кладенецът напълно, а археолозите се надявали, че до 10 август ще се събере достатъчно вода „за да окъпят за здраве и успех премиера“. В този ден Борисов ще реже магистрална лентичка в региона.

За реставрация на Голямата базилика в Плиска кабинетът отпусна 500 000 лв., а НИМ прави кампания да набере средства, защото са необходими 8 млн. лв., съобщава проф. Димитров. КРИБ и Камарата на строителите вече обявили, че ще участват. По думите на проф. Димитров базиликата в Плиска по форумите е наричана „Българския Партенон“ или „Българския Колизеум“, понеже тя е най-голямата сграда, построена от „древните българи“, както Партенонът и Колизеумът са най-големите сгради, съответно на древните гърци и римляни.

Но Партенонът е по-малък (59 м дълъг) от Голямата базилика (102.5 м), а Колизеумът е сграда, осквернена с кръвта на десетки хиляди християни, загинали там като гладиатори, напомня  Димитров. Докато Голямата базилика и манастирът около нея са пръскали духовна светлина за българския народ и за други народи. В нея са написани богослужебните книги, с които са покръстени Русия, Сърбия, Черна гора, Молдова и Румъния, казва той.

Според археолозите обаче на мястото в ранното Средновековие е имало изворче (аязмо) и там е направен кладенецът и вграден в южния кораб на базиликата, за да се ползва от вярващите като свещена вода. Такава практика е имало и в други църкви.

На тази дата: 25 юли 1946 г. Внасят в Народното събрание законопроект за референдум за премахване на монархията

1946 г. правителството на Княжество България внася в Народното събрание законопроект за референдум за премахване на монархията и за създаване на народна демократична република. Проектозаконът е приет на следващия ден единодушно на първо четене с поименно гласуване от 244 народни представители.

Референдумът се провежда на 8 септември с.г. От 4 509 354 имащи право на глас граждани в него участват 4 132 007 (91,63%). 92,72% от гласувалите са за република, а 4,37% - за монархия. Така на 16 септември 1946 г. България е обявена за Народна република.

Резултатите от референдума са оспорвани от монархисти, които твърдят, че намиращата се на наша територия Червена армия е оказала по някакъв начин влияние върху резултатите. Само че Съюзната контролна комисия за цялата си 3-годишна дейност (до 15.9.1947 г.) не е констатирала нито един случай Съветската армия да се е намесвала във вътрешния обществено-политически живот у нас. Всичко си е наша българска работа.

Вторият съществен довод на монархистите е, че по това време е действала Търновската конституция, и че в нея изобщо не е предвиден референдум като форма и средство за промяна на конституцията.
Любопитен факт е, че с мотива, че с референдум не може да се променя формата на държавно управление, на 22 декември 1998 г. главният прокурор Иван Татарчев внася искане до Конституционния съд за установяване на противоконституционност на закона от 1946 г., но Конституционният съд отказва да направи това.

Вицове, юли 2015 г.

Правете добри неща. Например
кораб за охлюв

СмЕх


- Докторе, болният от осма стая каза, че е Наполеон и тръгна да бие всички!
- Сложете го в усмирителна риза.
- А оня в шеста стая, каза че е Дон Жуан…
- Веднага в усмирителни панталони!

***

Скъпи, пипал ли си навигацията на колата?
- Да. Проверявах какво е разстоянието между София и Букурещ, защо питаш?
- Ами... аз съм на Дунав-мост...

***

Седят двама пенсионери и си пият ракията. Единият казва с угрижен вид:
- Наборе, вече от пет години не ми е ставал.
- А на мен, да чукна на дърво, само от две.

***

Българинът ползва подлеза само в крайна нужда, а също по голяма и малка

***

Българският език е много лаконичен език, изразът "А тук са били български туристи", се изписва само с три букви...

***
Всяка сутрин нови вицове

петък, 24 юли 2015 г.

Разкрития: Делян Пеевски като следовател е кръгла 0

„Брой на досъдебните производства и следствени дела, които са били разпределени на г-н Делян Славчев Пеевски: 0, Брой изготвени от г-н Делян Славчев Пеевски обвинителни заключения, заключения с мнения за прекратяване и заключения с мнения за спиране – 0; Брой извършени от г-н Делян Славчев Пеевски следствени поръчки и проверки: 0.“

Това съобщава в новия си брой в.“Капитал“ цитирайки Софийска градска прокуратура, която след година и половина предостави поисканата статистика по Закона за достъп до информация. Липсата на какъвто и да било опит на Пеевски се оказа най-строго пазената тайна в държавното обвинение. Предоставянето й беше отказано с мотив, че а) информацията за това кой държавен обвинител колко работи не е обществена и б) и да е обществена, г-н Пеевски не е дал съгласие за разкриването й.

Отказът беше отменен от Софийския административен съд, който в прав текст обяви, че подобна информация не може да бъде тайна. Прокуратурата обаче протестира решението и дори ангажира двама свой представители да защитават интересите на депутата от ДПС пред Върховния административен съд.  И там обаче доводите на прокуратурата защо информацията не може да бъде разкрита не бяха споделени.

Делян Пеевски е назначен за следовател в икономическия отдел на Столичната следствена служба въпреки че не притежава необходимия по закон стаж през 2005 г. Впоследствие той встъпва в магистратската длъжност за кратко, докато е избиран ту за народен представител, ту за зам.-министър.

Благодарение на законодателна промяна, прокарана по времето на тройната коалиция, стажът, който той имаше в изпълнителната власт и парламента, се зачиташе за магистратски и така въпреки че реално е бил следовател само няколко месеца, на хартия депутатът от ДПС имаше завиден юридически стаж.

Тезата, че Делян Пеевски има опит като следовател, беше единственият конкретен аргумент на бившият премиер Пламен Орешарски да го предложи за шеф на ДАНС през 2014 г. Видно от справката, опитът му е бил нулев.

Юнкер подписва писмата си до Бойко със сърчица...

Това е подписът на Юнкер на писмата до Бойко
Сърчице ли е добавил след подписа си председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер в писмо до Бойко Борисов? Този въпрос си задават множеството фенове на премиера, след като екипът му публикува последната част от кореспонденцията между двамата политици.... Лидерът на ЕК по принцип не слага сърчице до подписа си. Явно случаят е специален.


Симпатиите между Юнкер и Борисов станаха видими за цял свят още през май, когато френска телевизия показа бурните прегръдки между двамата на конференция в Рига. 


Люксембургчанинът не трепна в могъщите ръце на премиера, които по-рано същия ден омаломощиха по собствените му думи британския министър-председател Дейвид Камерън.Това е подписът на Юнкер

„Исторически компромис“ или „предателство“: отсъдете сами

Вероятно и вие не можете да се ориентирате в последните развития по т.нар. съдебна реформа. Определенията са от „исторически компромис“ до „предателство“.

Вижте подробен преглед на това какво отпадна и какво остана по пътя дотук, а вие сами ще прецените успех или неуспех е постигнатото споразумение между Радан Кънев и Лютви Местан.

ИЗСЛУШВАНЕ НА ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР
ДА    НЕ

Първоначалният проект, изготвен от Христо Иванов и внесен в Народното събрание от депутати от ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт, предвиждаше допълнение на чл. 84, 16 от Конституцията с това, че „Народното събрание може да изслушва и приема и други доклади на главния прокурор за прилагането на закона, осъществяването на наказателната политика и резултатите от противодействието на престъпността“.
Този текст не присъства варианта на Кънев и Местан.

РАЗДЕЛЯНЕ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
ДА     ДА 

Това предложение за промяна на чл. 129 за разделяне на ВСС на съдийска и на прокурорска колегия присъства и в двата варианта. Идеята е прокурорите да не могат да влияят на кариерното развитие на съдиите.

НАМАЛЯВАНЕ НА МАНДАТА
ДА     НЕ

Проектът на Министерския съвет предвижда в чл. 130 продължителността на мандата на членовете на ВСС да бъде намалена от пет на четири години. Идеята отпадна трайно в последния вариант „Кънев-Местан“.

ПРОКУРОРИТЕ НЯМАТ МНОЗИНСТВО
ДА  ДА

Вариантът на Христо Иванов предвижда съдийската колегия да е съставена от 13 членове, сред които шестима са избрани от общото събрание на съдиите, петима – от Народното събрание, както и от председателите на Върховния касационен и Върховния административен съд.

Прокурорската колегия пък да е съставена от 12 души – петима излъчени от общото събрание на прокурорите, шестима – от Народното събрание, както и главният прокурор.
Предложението „Кънев-Местан“ на практика повтаря това на Христо Иванов.

ПРЯК ИЗБОР ОТ СЪДИИ И ПРОКУРОРИ НА ЧЛЕНОВЕ НА ВСС
ДА   ДА

И в двата варианта прокурорите и съдиите в двете колегии на ВСС се избират от общи събрания на прокурори и съдии на принципа „един магистрат – един глас“.


РАЗДЕЛЯНЕ НА СЪДИИ И ПРОКУРОРИ В ИНСПЕКТОРАТА
ДА   НЕ

Предложението на Христо Иванов съдиите да бъдат разделени от прокурорите и в Инспектората – шестима от тях да проверяват съдилищата, а четирима – прокуратурата и следствието, е отпаднало.

ПОВЕЧЕ ПРАВОМОЩИЯ НА ИНСПЕКТОРАТА
ДА   ДА

Непроменен и в двата варианта остава текстът за допълнение на чл. 132а, ал.6, според който Инспекторатът прави проверки за почтеност и конфликт на интереси на съдии, прокурори и следователи, проверява имотните им декларации, както и случаи, уронващи престижа или свързани с нарушаване на независимостта.

СЪДИЛИЩАТА ДА СЕЗИРАТ КОНСТИТУЦИОННИЯ СЪД
ДА  НЕ

Вариант „Христо Иванов“ даваше право на съдилищата да сезират Конституционния съд, когато установят несъответствие между приложимия закон с Конституцията. В момента това право имат само ВКС и ВАС. Идеята отпада  във „Кънев-Местан“.

АДВОКАТИТЕ ДА СЕЗИРАТ КОНСТИТУЦИОННИЯ СЪД
ДА   ДА

Първият проект дава правото на Висшия адвокатски съвет да сезира Конституционния съд, когато установи, че даден закон „нарушава статута на свободната, независима и самоуправляваща се адвокатура или се нарушават права и свободи на гражданите“. Радан Кънев успя да я върне в последния общ вариант тази възможност

Това е. Преценете сами какво се променя и достатъчно ли е то. 

Предстои:

1.Сезиране на Конституционния съд, който може да отмени част от текстовете.

2.Изменения в Закона за съдебната власт, които пък могат да прокарат други сериозни промени.

Заплатите на шефовете в БНБ са търговска тайна!

Заплатите на управителя и подуправителя на БНБ са търговска тайна, тъй като те не се водят служители на националния трезор, а работят по договор, с който им се възлага да управляват банката. Това става ясно от мотивите, с които независимият депутат Велизар Енчев внесе току-що поправки в Закона на Българската народна банка.

Независимо, че ръководителите на БНБ се избират от Народното събрание, техните заплати остават в тайна, тъй като договорите им са по Търговския закон.

На това отгоре същите тези заплати се определят от Управителния съвет на банката, в който участват и управителят и подуправителите въз основа на информацията, която постъпва в БНБ на всеки 6 месеца, за заплатите в Уникредит Булбанк, ДСК и Пощенска банка.

Освен това управителят и подуправителите на БНБ не декларират заплатите си в годишните си отчети пред Сметната палата.

Затова Енчев е внесъл предложение за промяна в закона, според което договорите на шефовете на БНБ да не бъдат по Търговския закон, който ги превръща в търговска тайна, а по Трудовия кодекс и да бъдат обвързани със заплатата на председателя на Народното събрание, а не на банкерите, както е направено със заплатата на председателя на Комисията за финансов надзор, чието възнаграждение се равнява на 90% от заплатата на шефа на парламента.

Скандалът със заплатите на управителя и подуправителите на БНБ се взриви по време на освобождаването на Иван Искров от шефския пост и избирането на Димитър Радев.

Другата седмица предстои още един скандал по тази тема, тъй като парламентът трябва да гласува тримата подуправители на Радев, двама от които - Калин Христов и Димитър Костов, са досегашни такива и заради кризата с КТБ не срещат одобрението на доста голяма част от депутатите.

Маша вече не е наша

Любовната приказка между Григор Димитров и Мария Шарапова е свършила, информира американският журналист от ESPN Дарън Ровъл. Според него слуховете за тяхна раздяла са потвърдени.

Съобщението, което той публикува в Twitter гласи: "Слуховете за раздяла между Мария Шарапова и Григор Димитров се потвърдиха".

Слуховете, за които Ровъл пише, бяха свързани с почивката на Шарапова в Черна гора. Там рускинята не беше с Гришо, който междувременно се подготвяше в САЩ за турнирите.

Григор и Маша обявиха връзката си по време на турнира в Мадрид през 2013 година.

Инвалиди

Фейсбук страницата „Заедно срещу крайно наглите шофьори“ публикува снимка, на която се вижда как колата на министъра на спорта Красен Кралев е паркирала на място за инвалиди при летище „София“.

„Примерът, който дава, е недопустим за поста, на който е назначен и за който му плащаме заплата. След като толкова бърза и няма възможност да спре нормално в паркинга, да бъде така добър да спира на дипломатическите места“.

Обвиниха Варуфакис в държавна измяна

Атински адвокат внесе в прокуратурата на Върховния съд иск срещу Янис Варуфакис, съобщи grreporter.info.

Той призовава висшите съдебни органи да повдигнат срещу бившия финансов министър обвинения в степен на углавно престъпление за подготовка на извършване или за опит на извършване на държавна измяна. В допълнение адвокатът призовава искът му да бъде внесен в парламента, за да могат депутатите да се обявят за или против свикването на извънреден съд за Янис Варуфакис.

Освен това адвокат Янопулос призовава висшите магистрати да разследват доколко са налични улики за извършване на престъпления и от други членове на коалиционния кабинет на СИРИЗА и Независимите гърци.

Адвокатът твърди, че чрез измамни действия Янис Варуфакис е предизвикал щети в размер на 20,8 милиарда евро на гръцкия народ, както и че „е нарушил пряко и безскрупулно политическия и юридически мандат, предоставен му от гръцкия народ, премиера и гръцкия парламент, чието изрично съдържание се е заклел да изпълни“.

Според него нарушението на този юридически мандат „причини неизчислими щети на обществения интерес на страната и предизвика негативни последствия в ущърб ма по-голямата част от гръцките граждани, домакинства и компании“.

„С множество действия и бездействия бившият финансов министър подрони предоставения му от премиера, правителството и парламента мандат и доведе страната до икономическо задушаване, финансова безтегловност и нов кръг на рецесия, като унижи гърците и ги обрече да чакат на банкоматите за позволените 60 евро на ден, понеже са били достатъчно патриоти, за да се доверят на гръцките банки и неговите публични изявления“, се казва в изложението на адвоката.

Искът на адвоката срещу Варуфакис бе вторият пореден след този на кмета на Стилида и лидер на извънпарламентарната партия „Телия“ Апостолос Глецос. Според него вината за тежкото финансово състояние на гърците принадлежи изцяло на Янис Варуфакис.

На тази дата: 24 юли 2007 г. Либия екстрадира всичките шест българи, задържани по СПИН делото

2007 г. Либия екстрадира всичките шест българи, задържани по обвинение за заразяването на стотици деца със СПИН. Медицинските сестри Кристияна Вълчева, Нася Ненова, Валентина Сиропуло, Валя Червеняшка и Снежана Димитрова, заедно със съпруга на Кристияна доктор Здравко Георгиев и палестинският студент по медицина Ашраф ал-Хаджудж, бяха арестувани в Бенгази на 9 февруари 1999 г. и останаха в либийските затвори общо 2755 дни. Те бяха обвинени през 2000 г. в умишлено причиняване на епидемия от СПИН в Бенгази с цел дестабилизация на Джамахирията.

Към процеса бяха задочно привлечени и още двама български граждани - Емануела Колева и Смилян Тачев, обвинени заедно с основната група подсъдими в нарушение на моралните норми и валутните закони на Либия. През 2002 г. медиците бяха оправдани по обвинението в заговор срещу държавата, но междинна инстанция запази и продължи делото по останалите обвинения - умисъл, отровителство, прелюбодеяние, употреба на алкохол, незаконни трансфери на валута.

На 6 май 2004 г. медицинските сестри и Ашраф получиха смъртни присъди чрез разстрел. Здравко Георгиев бе осъден само по по-леките обвинения, както Колева и Тачев, които бяха напуснали Либия преди началото на процеса. През 2005 г. Върховният съд на Либия отмени постановените смъртни присъди и върна делото за ново разглеждане. През 2006 г. присъдите бяха препотвърдени от Апелативния съд, а на 11 юли 2007 г. - окончателно потвърдени от Върховния съд.

На 17 юли 2007 г. смъртните присъди на българите бяха заменени с доживотен затвор от Висшия съдебен съвет на Либия. На 24 юли с.г. Вълчева, Ненова, Сиропуло, Червеняшка, Димитрова, Георгиев и Хаджудж се завърнаха със специален полет на летище София, след като преговорите по тяхното освобождаване, продължили над осем години, завършиха с посредничеството на ЕС и Франция.

Вицове, юли 2015 г.

Овен се върна след 6 г.скитане. Остригаха 27 кг. вълна

СмЕх


Ванга е казала: Ке има съдебна реформа...

***

"С жената сме постигнали идеалната сексуална съвместимост.
И двамата ни боли глава по едно и също време."

***

Разговор на автомобилния пазар на Горубляне.
Купувачът:
- Кажете ми, колата разполага ли със система за сигурност?
Продавачът:
- Да, разбира се - има два презерватива в аптечката.

***

- Имаме една секретарка блондинка, днес отпечата 100 бели листа на принтера. Как мислиш, за какво?
- Да нахрани принтера.
- Не.
- Казал си и че печата с невидим тонер.
- Не.
- Предавам се.
- Шефа и нареди да му занесе 100 бели листа и я мързеше да ги брои на ръка...

***

Наблюдателност, съобразителност, агресия и бързина се преплитат в едно, когато някоя баба забележи свободно място в автобуса

***


Всяка сутрин нови вицове


четвъртък, 23 юли 2015 г.

Путин предлагал на Берлускони гражданство и министерски пост в Русия

Бившият италиански премиер Силвио Берлускони, който е затънал в съдебни проблеми, твърди, че руският президент Владимир Путин искал да го направи министър на икономиката на Русия и да му даде руско гражданство, предаде АФП, като се позова на италианския в. „Стампа“.

В Италия съм държан встрани от събитията, докато Путин ми каза, че е готов да ми даде гражданство и да ми повери ръководството на министерството на икономиката, казал 78-годишният Берлускони пред италианското издание.
Във връзка с тези твърдения в. „Стампа“ иронизира, че ако Берлускони действително стане министър, най-важните заседания ще се състоят след полунощ в дачата на Путин и на тях ще присъстват млади експертки по икономика.

Реформаторите кандисаха на някаква "реформа"

След тридневни преговори по конситуционната реформа, Реформаторският блок отстъпи от първоначалния вариант за промени в Конституцията, който е предложение на Министерския съвет и бе внесен от 131 народни представители от ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт. Те направиха компромис с явното гласуване във Висшия съдебен съвет (ВСС), което ще остане тайно, както и с намаляването на мандата на членовете му, което щеше да бъде причина за прекратяване мандата на настоящия състав

ДПС пък отстъпи от вчерашния си проект, в който прокурорите имаха мнозинство в своята колегия - главният прокурор, четирима избрани от общото събрание на прокурорите, един - от общото събрание на следователите, а останалите петима да се избират от Народното събрание. Договореното днес предвижда съотношението да бъде както в проекта на правосъдния министър Христо Иванов. Това означава, че парламентът ще избира с един повече - шестима членове на Съвета.

Новост в сравнение с вчерашния проект е и възможността на Висшия адвокатски съвет да сезира Конституционния съд с искане за установяване на противоконституционност на закон, с който се нарушават права и свободи на гражданите. 

Всичко това бе договорено на второ за деня заседание на председателския съвет на парламента.

"Има 160 депутати, които да подкрепят конституционните промени за съдебната реформа", съобщи лидерът на ДСБ Радан Кънев.

Според него дори "съгласието значително надвишава 160 народни представители". Имало надежда, че утре ще бъдат осигурени подписите на 180 народни представители за внасянето на нов конституционен законопроект по трите консенсусни точки, приети от всички политически сили. "Остава и четвъртата точка от оригиналния законопроект - ограничена форма на конституционна жалба на Висшия адвокатски съвет," съобщи още Кънев.

Кънев коментира и ябълката на раздора от вчера - разпределението 6 на 6 при прокурорската и парламентарната квота, което не позволява на главния прокурор да има контрол над тази колегия в Съвета:

"По спорния въпрос за правомощията на колегиите спрямо пленума на ВСС и съотношението от членовете на парламентарна и магистратска квота, от двете колегии се предлага идентичен с първоначалния текст, с общо съгласие да бъде направено допитване до Конституционния съд и по двата въпроса. И на второ четене, да се гласува съобразно позицията на българския Конституционен съд."

Сезирането на КС по този въпрос бе решено още вчера по предложение на ДПС, която изготви "План Б". Този план  бе разпространен вчера в парламента като проект на ГЕРБ.

Всички на крака при реформаторите

В 11.30 ч ще бъде направен нов опит за компромис по конституцията. За тогава е насрочено заседание на цялата парламентарна група на Реформаторския блок, на което щели да присъстват лидери на останалите парламентарни групи. 

Целта е Радан Кънев, Найден Зеленогорски и депутатите им, които засега казват твърдо "не" на текста, предложен от ДПС, да склонят на компромисен вариант.

Няма табели за антракс на обекти с опасното месо!

Снимка: "Таралеж" - Магазин "Кулинар" без табела за антракс
Проверка на "Таралеж" установи, че днес към 9:30 часа обект в центъра на Варна, в който е имало месо с антракс все още не беше обозначен с информационни табели. В момента на проверката ни магазин "Кулинар" на улица "Шипка" получаваше стока, а на вратата имаше бележка: "магазина не работи".

Публикуваме отново списъка с обектите, закупували месни продукти от транжнорната с антракс.

"Балканска скара"- Крайбрежна алея; "Кръчмата" - Крайбрежна алея; "Класик Хаус" - до Делфинариума; "Фортуна - Възраждане и Владиславово; "Валент"- до ДАП 2, м-н Кулинар - Шипка; механа "Черешата - Трошево; "Балтика" - Аспарухово; "Ева Ник" - Възраждане, Ет "Камен" - гр. Бяла, "Питер Марк" - Кранево; "Таргет ком" - Кранево; "Пипилота" - Пивоварен завод, "Емпор", в к.к "Златни пясъци" - х-л Орхидея, р-т "Гергана"; р-т "Старият дъб"; р-т "Ролбата"; р-т "Прима"; р-т "Синбад"; р-т "Чифлишки хан"; р-т "Луна"; "Желев - Младост; база на МВР - Ривиера; "Флирт" - сп.Журналист; "Калисто" - Аспарухово; "Си Ентърсист"- Кабакум; "СД - Меги" - Кичево; "Райзен тренд" - Аспарухово, "Роли Въпаев" - Чаталджа.

Детебиячите наети за детегледачи

Позьорска снимка с мускули са си постнали в социалната мрежа Фейсбук биячите на 3-
годишния Христо, Патрик Първев и Александър Донов, които всъщност били наети за детегледачи.

На тази дата: 23 юли 1942 г. Адолф Хитлер подписва заповед за провеждането на „Операция Еделвайс”

1942 г. Адолф Хитлер подписва заповед за провеждането на „Операция Еделвайс”, целяща превземането на петролните полета на Баку. Практически „Операция Еделвайс” е сборът от по-малки бойни операции срещу СССР, планирани от германското главно командване през Втората световна война за овладяване на източното крайбрежие на Черно море, кавказките проходи и Азърбайджан.

Общият план е изложен на 23 юли 1942 г. (след завладяването на Източна Украйна) в директива №45 на Хитлер до частите на Вермахта на южния фланг на Източния фронт. С изпълнението му е натоварена група армии, начело с генерал-фелдмаршал Вилхелм Лист. Съгласно плана тя трябва да бъде разделена на две оперативни групи. Едната трябва да овладее поречието на Кубан и западнокавказките проходи, както и пристанищата, останали на разположение на съветския Черноморски флот след падането на Севастопол в началото на юли. Втората оперативна група трябва да овладее района на Грозни и, подсигурявайки фланговете си, да достигне Баку и нефтените полета около Каспийско море.

Лист пристъпва към изпълнение на „Операция Еделвайс” в края на юли. Резултат от това е 14-месечната битка за Кавказ, която завършва с неуспех за Германия. Но германският план от лятото на 1942 г. за настъпление в две направления се проваля. В битката за Кавказ германските войски не успяват да постигнат зададените цели, а действията на съветските войски предотвратяват ефективното използване на овладените нефтени полета.

Любопитен факт е, че значението на Северен Кавказ и Закавказието се дължи на факта, че в началото на войната оттам се добиват 86,5% от нефта и 65% от природния газ на СССР.

Вицове, юли 2015 г.

Не е лесно да си фотограф

СмЕх


Баща звъни на друг:
- Тошо, написа ли домашното на сина си по математика?
- Да.
- Дай да го препиша!

***

Ако започвате да приличате на снимката от личната си карта, значи е време да си вземете отпуск.

***

Обява във вестник "Трета възраст":
- Разказвам епизоди, давам консултации по сюжетна линия, "Съдби на кръстопът", турски сериали, венецуелски, 3 лв. на час!

***

Хирург взима думата на банкет:
- Ние хирурзите имаме много врагове на този свят ....
От залата се чува глас:
- А пък колко имате на онзи.

***

–Знаеш ли, за теб говорят, че си мъж под чехъл?
–Няма такова нещо, просто съм склонен да правя разумни компромиси в името на вкусната храна и секса.

***
Всяка сутрин нови вицове

Вижте списък на обектите закупували месни продукти от транжорната с антракс

23 са търговските обекта, закупували месни продукти от транжнорната в Аспарухово - ЕТ "Дари"-Пл.Илиев, стана ясно на заседание на кризисния щаб в Областна управа - Варна. Освен във Варна има и няколко обекта в к.к. "Златни пясъци", Кранево, Кичево и един в Бяла. Заведения за" бърза закуска" предлагащи скара, механи, ресторант, кулинарен магазин са само част от търговските обекти от обявения тази вечер списък.Всеки, който има оплаквания или притеснения може да се обърне към личния лекар. Основните симптоми са свързани със стомашни проблеми. Инкубационния период е от 2 до 12 дни, но при консумиране на заразено месо симптомите се проявяват обикновено първите два три дни.

Ето и списък с обектите, закупували месни продукти от транжнорната в Аспарухово - ЕТ "Дари"-Пл.Илиев, който обявиха от Областна управа - Варна. Пълен и подробен списък ще има по-късно днес.

"Балканска скара"- Крайбрежна алея; "Кръчмата" - Крайбрежна алея; "Класик Хаус" - до Делфинариума; "Фортуна - Възраждане и Владиславово; "Валент"- до ДАП 2, м-н Кулинар - Шипка; механа "Черешата - Трошево; "Балтика" - Аспарухово; "Ева Ник" - Възраждане, Ет "Камен" - гр. Бяла, "Питер Марк" - Кранево; "Таргет ком" - Кранево; "Пипилота" - Пивоварен завод, "Емпор", в к.к "Златни пясъци" - х-л Орхидея, р-т "Гергана"; р-т "Старият дъб"; р-т "Ролбата"; р-т "Прима"; р-т "Синбад"; р-т "Чифлишки хан"; р-т "Луна"; "Желев - Младост; база на МВР - Ривиера; "Флирт" - сп.Журналист; "Калисто" - Аспарухово; "Си Ентърсист"- Кабакум; "СД - Меги" - Кичево; "Райзен тренд" - Аспарухово, "Роли Въпаев" - Чаталджа.

Всички обекти ще бъдат обозначени и с информационни табели.

сряда, 22 юли 2015 г.

Месо с антракс в търговската мрежа на Варна!

По последна информация месото от кравата, умряла от антракс в село Млада гвардия и разфасована в транжорна в квартал "Аспарухово", е било разпространено в търговската мрежа. Част от него е иззета от ветеринарните власти. Друга част обаче, под формата на наденици, кебапчета и други месни произведения, е попаднала в магазините и, по непотвърдена информация, в курортните комплекси около Варна.

По тази причина областният управител на Варненска област Стоян Пасев свика извънредно заседание на кризисния щаб.

Възможно е да има вторично заразяване от антракс във Варна, обяви Цветомир Петров, заместник-областен управител във Варна, който участва в извънредното заседание на кризисния щаб.

Днес стана ясно, че взетите проби от транжорна ЕТ „Дари” Пламен Илиев са положителни за антракс. До момента всички установени лица, консумирали от заразеното месо, са отрицателни. Тъй като са намерени следи от антракс в транжорната е възможно да има вторично заразяване от остатъци от спорите. Поради тази причина транжорната е затворена.

Всичко, което е произведено в периода 8 -22 юли се иззема от търговската мрежа. Разпространените животински продукти са с търговска марка ЕТ „Дари”. Продуктите са основно кебапчета, кюфтета, сасленки. По-късно днес ще бъде обявено в кои и какви обекти е разпространено месото. Има данни, че е попаднало месо от транжорната в търговски обекти в областта и в посока Добрич. Установено е, че количествата входящо и изходящо месо от месарския обект съвпада и има точни данни какво трябва да се изземе. Извънредното заседание на Кризисния щаб във Варна продължава.

Реформаторите няма да подкрепят съдебната "реформа" на Борисов и Местан

Реформаторският блок няма да подкрепи новия конституционен проект, предлаган от ГЕРБ и ДПС. Това е решила парламентарната група на блока на извънредно заседание в сряда следобед, проведено след промотирането на новия план от премиера Бойко Борисов.

Аргументите на реформаторите са, че не могат да бъдат част от новия консенсус в Народното събрание, който има намерение да внесе изцяло нов Закон за изменение и допълнение на конституцията.

От дясната коалиция твърдят, че стоят зад поправките в основния закон, които бяха внесени през май съвместно от ГЕРБ и РБ, както и че новите предложения не покриват дори минималните изисквания за начало на съдебната реформа

След като групата на РБ няма да подкрепи новите текстове коалицията ГЕРБ - ДПС, подкрепена от АБВ, БДЦ и Патриотичния фронт имат 163 подписа, което гарантира внасяне и приемане на проекта на първо четене.

Не е ясно дали Бойко Борисов обаче ще прибегне до такъв вариант, тъй като по-рано в сряда обяви, че за него най-важно е какво ще кажат коалиционните му партньори

"Гранд Каньон" в "Младост"

Проектът за мегакомплекса "Гранд Каньон", който ще се строи на мястото на магазин "Нова Деница" в софийския ж.к. "Младост", получи днес сертификат за приоритетен инвестиционен проект, съобщиха от Министерството на икономиката.

Инвеститорът ще ползва ускорено административно обслужване от страна на държавата. Ще бъде създадена работна група, която да подпомага инвеститора в изработване на документацията и започването на работата.

Проектът предвижда строителството на комплекс с търговска и хотелска част, парк с множество атракционни езера, скейт борд парк и открита детска площадка, пешеходна зона. Инвестицията е на стойност 120 млн. лв.

Проектът на "Гаранти-коза" предвижда разкриването на 240 нови постоянни работни места, като целта на инвеститора е наемане на възможно най-голям брой хора с висока квалификация за предоставяне на висок клас услуга.

"По време на строителството ще бъде създадена и допълнителна временна заетост за около 1000 души", съобщи на церемонията зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева.

Изпълнителният директор на "Гаранти-Коза България" ЕАД Осман Ерден Билгинер поясни, че компанията е провела проучвания в цяла Източна Европа, в които България се очертава като най-доброто място за осъществяване на проекта.

Той допълни, че "Гранд Каньон София" е едва първата инвестиция на фирмата в България. Плановете на компанията предвиждат и втори проект в столицата, който ще бъде четири пъти по-голям, както по мащаб, така и по финансов ресурс.

Депутат търси помощ от приятел

Депутат ползва жокер "обади се на приятел". Фотограф е снимал телефона на депутата от ДПС Станислав Атанасов докато иска помощ със sms от колежката си Ферихан Ахмедова, за да знае как да гласува.

Управителят на Фонд "Научни изследвания" е арестуван за убийство

Управителят на фонд "Научни изследвания" Николай Христов е арестуван за убийство.

Информацията бе официално потвърдена от МВР, след като циркулира из научните среди от вчера. Инцидентът е станал на 14 юли на столичната ул. "Цанко Церковски".

Убит е 55-годишен мъж, име и място не се съобщават. Сигналът е бил получен към 18.40. Христов е бил задържан на място, повдигнато му е обнинение по чл. 115 от Наказателния кодекс за умишлено убийство. Наказанието е лишаване от свобода за срок от 10 до 20 г. Първоначално на Христов е била наложена мярка за неотклонение "задържане под стража" за срок от 72 часа, която е била изменена на 17 юли с определение на Софийски градски съд на постоянна.

Вчера не стана ясно защо за инцидента се съобщава с 9 дни закъснение. Преди 9 дни МВР съобщи, че полицай отишъл на гости на свой приятел към 23 ч. на 13 юли. Разпивката им продължила до 18 ч. на другия ден. Към компанията се присъединила и една жена. Избухнал скандал, в който полицаят взел личното си оръжие и се прострелял в главата, съобщи тогава МВР. Сега става ясно, че Христов е арестуван за умишлено убийство на полицая.


Първата информация за ареста на Христов се появи още във вторник, след като из научните среди се понесоха слухове за участие на Христов в инцидент с оръжие. Арестът на Христов идва на фона на провал на предвидената за тази година конкурсна сесия на фонд "Научни изследвания", по която трябваше да се разпределят 7,9 млн. лв. финансиране за фундаментални изследвания. Конкурсът трябваше да се обяви преди 2 дни.

Той е бивш депутат от СДС (Демократическата партия). Оглави фонда след като предишният управител бе уволнен за раздаване на пари на приближени.

Съдебната реформа скара Бойко и Реформаторите

В политиканство и несвършена работа обвини премиерът Бойко Борисов партньора си в коалицията Реформаторският блок. Медиите, които пишат, че ГЕРБ и ДПС отново са в съглашателство пък Борисов нарече "медии бухалки".

Тази серия от обвинения бе стоварена по време на краткък брифинг в парламента след още по-кратката среща на премиера с лидера на БСП Михаил Миков. Двамата разговаряха едва 20 минути за това ще подкрепи ли Левицата на първо четене предложенията на управляващите за изменения в Конституцията.

"Бях подведен, че много работа се е свършила, но се оказа, че през тези месеци само сме се информирали какво искаме да правим и за за доброто ни намерение, а повече се е политиканствало без да се поставят сериозните аргументи на масата, за да може основните политически сили да ни подкрепят", хвърли камък в градината на Блока Борисов.
След срещата с БСП Борисов проведе такава и с БДЦ. Бившите хора на Бареков подкрепиха измененията в основния закон в този им вид, но гласовете им не са достатъчно, за да мине проектът в зала.

След БДЦ Борисов се срещна и с Патриотичния фронт, но на излизане подмина мълчаливо журналистите. Съпредседателят на ПФ Валери Симеонов заяви, че е било взето решение да не се внася за гласуване текстът на управляващите, което трябва да стане този петък, докато няма нужната подкрепа. Днес по обяд се събира председателски съвет, на който да се обсъди има ли изход от задънената ситуация.

Съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев (ДСБ) заяви, че е готов да се откаже от съвместното управление с ГЕРБ заради проблемите със съдебната реформа. Той обаче посочи, че преди тази стъпка има алтернатива - радикална съдебна реформа, която не зависи от конституционно мнозинство.

"Естествено, че бихме се отказали, въпросът е в резултат от какво... Това е сериозен разговор, който трябва да се проведе в блока, но преди него има друго решение - радикална реформа в съдебната власт, която не зависи от опозицията, а от мнозинството", коментира пред Би Ти Ви Радан Кънев.

Подкрепените от ГЕРБ предложения за съдебна реформа, които започват с промени на Конституцията, стигнаха до задънена улица, след като преди ден ДПС заяви, че няма да ги подкрепи, защото иска да бъде направен нов проект за реформи.

"Ако има отбор на управляващи партии, в които влиза ДПС, тогава нашата част в мнозинството е излишна", категоричен е лидерът на ДСБ.

Кънев направи алегория на предложенията на Реформаторите за съдебна реформа с домашния ремонт, при който жената искат да се ремонтира всичко, и то бързо:

"Моят компромис беше: детската стая и банята няма да ги пипаме, банята и спалнята ще ги пипаме. Това е нашият компромис. Ние сме се отказали от сериозни реформи, оставили сме ги за в бъдеще. Съдебната система има нужда от ремонт, тя не е женски каприз. Не можем да правим поредната имитация на реформа за пред чужденците. Като се опитваш да промениш нещо, без да промениш нищо, нещата се разбъркват и става по-лошо", категоричен е Кънев.

"Никога нищото не може да доведе до промяна. Всичко плюс нула е равно на същото нещо. А всичко по нула е равно на нула", допълни той.

Затварят летището заради златото на траките

Част от пистата на летище София ще бъде отцепена, за да бъдат разтоварени по най-безопасния начин тракийските съкровища, които си идват след престоя си във френския Лувър.
Антиките кацат у нас на 29 юли с полет от Париж. Очаква се частният самолет, който ще ги превози, да кацне между 12 и 14 часа в София. Той ще презареди по пътя веднъж- в Торино. В мерките за сигурност се казва, че пилотът няма право да преминава през територията на Украйна, Индийския океан или територия, контролирана от „Ислямска държава”.

Ескорт от полиция и командоси от спецчастите ще съпровожда ценната пратка до Националния исторически музей. Съкровищата ще бъдат посрещнати лично от директора на музея Божидар Димитров.

Единственият експонат, който няма да се прибере в България от Париж е главата на Севт III. Тракийският владетел пътува за САЩ, където ще бъде изложен в специализирана проява, свързана с изкуството на елинистичния свят.

Главата на Севт III ще остане отвъд океана ще остане там до 1 ноември. Тя се пренася с познатите мерки за сигурност, препасана с чифт очила за плуване заради крехките очи, направени от стъклена паста и алабастър. Обвита е в специална хартия и е поставена в три контейнера, които изключват вибрациите.

На тази дата: 22 юли 1934 г. Агенти на ФБР застрелват банковия обирджия Джон Дилинджър

1934 г. агенти на ФБР застрелват гангстера Джон Дилинджър. Прочутият американски банков обирджия и гангстер е убит при излизане от кино в Чикаго.

Дилинджър е роден на 22 юни 1903 г. в Индианаполис в семейството на бакалин. Майка му умира точно преди четвъртия му рожден ден и с възпитанието на малкия Още в училище малкият Джон постоянно се замесва в неприятности - побои, дребни кражби, тормоз на по-малките ученици. Баща му в опит да отклони сина си от „лошото влияние на големия град” мести семейството си в Муурсвил, Индиана, но въпреки спокойната провинциална среда, поведението на Дилинджър не се променя съществено.

През 1922 г. е арестуван за кражба на кола. Началото на Великата депресия през 1929 г. съвсем намалява свободните работни места и безпаричието тласка Дилинджър и неговия приятел Ед Сингълтън към въоръжен грабеж. Двамата обират местна бакалия и задигат общо 120 долара. На следващия ден са заловени и Дилинджър по съвет на баща си се признава за виновен. Осъден е на 10 до 20 години затвор.

Дилинджър изтърпява присъдата си в щатския затвор на Индиана в Мичиган сити. Там се сприятелява с известни банкови обирджии, които подробно му разкриват тайните на занаята и дори планират съвместни акции, когато излязат навън.
Дилинджър е освободен на 10 май 1933 г. и веднага се заема с реализацията на плановете си. На 22 септември обира първата си банка в Блъфтън, Охайо. В следващите месеци Дилинджър и неговата банда обират повече от дузина банки, събирайки по неофициални данни над 300 000 долара.

ФБР обявява Дилинджър и бандата му за „обществени врагове номер 1” и сформират специален екип за залавянето им. Примката около тях скоро се затяга и бандата напуска на юг базата си в Чикаго, в опит да избяга в Мексико.

В началото на 1934 г., докато се укриват в Тусон, Аризона, избухва пожар в хотела им. Принудени да напуснат спешно сградата, те изоставят багажа си, в който има няколко автомата и револвери. Пожарникарите съобщават за това в полицията и на 25 януари 1934 г. петима от бандата, сред които и Дилинджър, са арестувани.

Дилинджър е преместен в Краун Пойнт, Индиана, където да бъде съден за престъпленията си, но не остава дълго в затвора. В затворническата работилница той изработва фалшив пистолет от парче дърво и с негова помощ измамва охраната да отвори вратата на килията. От паркинга на затвора, Дилинджър открадва чисто новата кола на шерифа на града, с която бяга в Чикаго.

В любимия си град Дилинджър заживява с новата си приятелка. На 30 март 1934 г. квартирата, където се крият заедно с други членове на бандата, е атакувана от ФБР. При престрелката е убит агент на ФБР, а самият Дилинджър е ранен, но отново успява да избяга.

През лятото на 1934 г. ФБР окончателно изгубва всякаква следа към Дилинджър. Той е успял да се промъкне незабелязано в Чикаго и води анонимен живот в големия метрополис. Работи като чиновник и има нова приятелка - проститутка, която не знае бурното му минало.

Спокойният му живот обаче приключва на 21 юли, когато Ана Кумпанаш заплашена от депортация от имиграционните власти, се обръща към ФБР. Тя твърди, че знае къде се укрива Дилинджър и иска съдействие от властите в замяна на разрешение за постоянен престой в САЩ. След съгласието на ФБР, тя разкрива, че той излиза с нейна колежка проститутка и на следващата вечер тя заедно с двойката ще ходи на кино. Задействана е светкавична операция за залавянето на Дилинджър.

На 22 юли вечерта Дилинджър в компанията на двете дами посещава кино „Биограф” в северната част на Чикаго. При излизането от салона след прожекцията, той забелязва агентите на ФБР и прави опит да извади оръжието си. но трима агенти стрелят светкавично общо пет пъти и улучват Дилинджър отзад.

Българка слага край на бандата на Дилинджър


Нашенката е смятана за румънка и до ден днешен, но всъщност е родена в Добрич.
На 22 юли 1934 година на „Линкълн Авеню" в Чикаго трима мъже в сив крайслер внимателно наблюдават изхода на кино „Байограф". Зад волана е Мелвил Първис, шеф на бюрото на ФБР в Чикаго. На задната седалка – най-добрите стрелци на централата на Вашингтон – Коули и Холис. В ръцете им – „Смит и Уесън". На изхода се появяват първите зрители. Двамата стрелци освобождават предпазителите.

Първис включва на първа скорост. Трябва да се приближат максимално до обекта. Днес тримата трябва да вярват в историята – съдбата им е отредила да ликвидират враг номер едно на Америка. Джон Дилинджър със своите 66 обира на банки и задигнати 7 милиона долара (покупателната им стойност в днешно изражение надхвърля 160 милиона!) е най-популярният гангстер в САЩ. И в света.

Коули пръв забелязва червената шапчица на Анна Сейдж, жената, която преди два дни се е явила в Бюрото в Чикаго и е заявила, че ще посочи Дилинджър на агентите. Виждат и блондинката, която е новата приятелка на бандита – Поли Хамилтън. Двамата стрелци обаче са изненадани. Мъжът между двете жени няма нищо общо с образа, познат на цяла Америка, известен повече от холивудска знаменитост. Този човек носи сламена шапка, очила със златна рамка – чиста проба имитация, най-обикновен костюм конфекция... Стрелците се споглеждат – грешка?! Такава не могат да си позволят. Общественото мнение в Щатите отдавна е настръхнало срещу все избързващите полицаи – откакто за гангстера е обявен „лов без милосърдие", из страната са паднали убити неколцина невинни граждани само защото приличали на Дилинджър.

Но Анна Сейдж изпуска кърпичката си – уговореният с Първис знак, че това е бандитът. Тя прави и следващото договорено действие – изостава с три-четири крачки от спътниците си. Вече не може да има колебание и стрелците излизат от колата. Холис изважда свирка и дава сигнал на двайсетината преоблечени полицаи, дебнещи наоколо. Бандитът тутакси изважда револвер. От два метра Коули изпразва целия пълнител в тялото му. Стреля и Холис. Дилиджър е надупчен с 12 куршума. Изпуска пистолета, навежда се, повдига го и това е последният му жест. Настъпва краят на най-голямата гангстерска легенда в света.

Вицове, юли 2015 г.

Стена на изгубените чорапи...

СмЕх


Maйĸa oтивa дa пpибepe дeтeтo cи oт дeтcĸaтa гpaдинa и ĸaĸвo дa види – вcичĸи дeцa в пяcъчниĸa cъc cмapтфoни, a лeлĸaтa cпи нa пeйĸaтa.
– Beднaгa ce cъбyдeтe, ĸaĸ нe ви e cpaм. He ви ли e cтpax, чe няĸoe oт дeцaтa щe избягa? – възмyтeнo cъбyждa мaйĸaтa yчитeлĸaтa.
– A, ĸъдe щe избягaт – пpи нac Wі-Fі имa caмo в зoнaтa нa пяcъчниĸa – нeвъзмyтимo oтгoвapя лeлĸaтa.

***

Във всеки от нас спи по един гений...но за сметка на това идиота е винаги буден...

***

– Ha ĸoлĸo гoдини cтaвaш Πeнĸe?
– Aми… ĸoгaтo ce oмъжиx зa Гoшo aз бяx нa 20, a тoй нa 40 гoдини. Знaчи бяx двa пъти пo-млaдa oт нeгo. Ceгa тoй e нa 70 гoдини, знaчи aз cъм нa 35!

***

- Познай какво ще ти подаря за рождения ден?
-Чорапи.
-И-и-и, всичко разваляш

***

Едва когато до една жена се появи мъж, тя разбира кой е виновен за всичко.

***
Всяка сутрин нови вицове

вторник, 21 юли 2015 г.

Успешният проект "Лудогорец" стана неуспешен

Хваленият от всички успешен проект на Домусчиеви "Лудогорец" стана за резил. Тази година няма да вземе и стотинка от УЕФА. Соченият за пример отбор от "Делиормана" отпадна от абсолютно анонимния отбор от Молдова - "Милсами".

Отборът на "Милсами" за първи път участва в мачове от предварителните кръгове на Шампионската лига и победи "Лудогорец" и в двата мача. Заплатите в "Милсами" са под 2000 долара, а в "Лудогорец около 20 000 евро.

След скъпите покупки на футболисти  тази година бялата лястовица "Лудогорец"  ще запише минус 10 милиона. Спомням си репликата на Домусчиев към журналист при последната критика към отбора му. Тя беше: "Ти олигофрен ли си ?". Днес този въпрос стои пред успешния бизнесмен.

ГЕРБ изключи Здравко Димитров, искал да става кмет на Пловдив

Парламентарната група на ГЕРБ изключва от групата народния представител Здравко Димитров, известен в Пловдив с псевдонима „Зико“. Решението е мотивирано от решението на Димитров, да се бори за кмет на Пловдив, въпреки официално издигнатата от партията кандидатура на Иван Тотев за следващ кметски мандат.

Иван Тотев е единствената номинация за кмет на Пловдив, която е издигната от всички районни организации на ГЕРБ в Пловдив по време на номинационните събрания, и е утвърдена от Изпълнителната комисия на партията.

Според парламентарната група на ГЕРБ действията на Здравко Димитров противоречат ценностите и морала, изградени в ГЕРБ. За това призовават Здравко Димитров да напусне и Народното събрание, тъй като е избран с листата и от избирателите на ГЕРБ, а не от инициативен комитет.


Здравко Димитров призовава за феърплей 


Очаквам хората, които не са доволни от сегашното управление, да гласуват за мен. Това заяви независимият кандидат за кмет на Пловдив и депутат от ГЕРБ Здравко Димитров. По думите му сегашното управление не е обърнато към хората, взимат се решения без да се питат съответните гилдии и браншови организации.

„Изсичането на толкова дървета за зоопарка беше грешка, той можеше да бъде преместен другаде, както направиха в София. Идеята за подземен паркинг в Цар-Симеоновата градина също беше глупост и добре, че не се осъществи“, каза още Здравко Димитров.

Той бе категоричен, че общината трябва да помогне за довършването на стадионите и на Ботев и Локомотив, а стадион „Пловдив“ не трябва да остава паметник.

„Далеч съм от сумата от 185 млн., които общинския съвет прие да искаме за стадион „Пловдив“, но ако ги дадат, с тях мога да построя 3 стадиона, зала, че и хотелче до тях. Доста ме смущава и цената на „Колодрума““, каза още бившият областен управител.

По отношение на ГЕРБ той бе категоричен, че няма да напуска партията, но е право на Изпълнителната комисия да го изключи, ако реши. „ГЕРБ е добър политически проект, но на места има пропуски.В началото в партията тръгнахме едни хора, а сега там са други, които подменят ценностите на партията. Капката, която преля чашата се казва Методи Андреев с неговото кадруване и задкулисните игри“, обясни Димитров. "Надявам се тези избори да минат в духа на феърплея и да няма повторения от миналите избори. Ще водя позитивна кампания", категоричен бе той.

Димитров коментира и евентуалното разширяване на границите на град Пловдив към някои от околните села, като уточни, че преди да се мисли за подобен ход, трябва да бъдат усвоени европейските средства за селските райони, които не можем да си позволим да изпуснем.
Инициативният комитет, който официално издигна Димитров за кандидат за кмет е от 7 души, сред които фигурират имената на пловдивския художник и носител на награда „Мечът на Ромфея“ Васил Стоев, хирургът Ангел Енчев, тенорът Ивайло Михайлов, международният гросмайстор Любен Попов и други.

Бойко, Местан и Радан при Цецка

След 30-минутен разговор в зала "Изток" на Народното събрание лидерите на ГЕРБ Бойко Борисов и на ДПС Лютви Местан се преместиха в кабинета на председателя Цецка Цачева.

Към тях се присъедини и съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев.
Този факт се тълкува като показателен, че консенсус по промените в конституцията ще има и че те ще влязат за гласуване в пленарната зала в петък, както настоя премиерът Борисов.

Малко след 10 часа започна срещата на премиера Бойко Борисов с ДПС. Това е втората среща с парламентарно представените политически сили, на които той ще търси съгласие за промените в Конституцията.

Освен лидера на ГЕРБ, на срещата присъстват и Лютви Местан, Тунчер Кърджалиев, Алиосман Имамов, Станислав Анастасов, Ферихан Ахмедова и други.

Очаква се Местан да доразвие идеята за трите приемливи за АБВ точки от конституционните промени и да поиска отлагане във времето. Той вече заяви, че е по-добре рефомите да се случат след местните избори.