събота, 12 септември 2015 г.

БСП изхвърли Георги Кадиев и от партията

Георги Кадиев вече не е член на БСП. Това стана ясно минути преди началото на червения пленум, който започна току-що на "Позитано" 20.


На свое заседание снощи районният съвет на червените в "Лозенец", където членува Кадиев, е констатирала неговото "самоизключване". Решението е взето единодушно, съобщи  лидерът на структурата Румен Георгиев. Решението се позовава на чл. 27, т. 5 от устава на партията, който казва, че прекратяване на членство има, ако партиен член се кандидатира от името на друга партия или организация срещу номинирания от БСП кандидат. То само трябва да бъде констатирано от организацията.

Самият Кадиев не е бил на заседанието снощи, нито сега е на , тъй като е в чужбина.

До изключването на Кадиев се стигна, след като той реши да се кандидатира за кмет на София, а вчера решение да го издигнат взеха АБВ и социалдемократите на Георги Анастасов, които създадоха коалиция "Сердика".

107 убити от паднал кран върху Голямата джамия в Мека

Най-малко 107 души са убити, а 238 ранените, след като кран падна върху Голямата джамия в Мека "Ал Масджид ал харам" в петък, драма, която става десетина дни преди началото на поклонението, предаде АФП.

Управителят на област Мека, принц Халед ал Файсал, е наредил да започне разследване. До момента няма официално изявление от страна на властите за причините за инцидента.

Говорител на администрацията на джамиите в Мека и Медина, цитиран от “Ройтерс” заяви, че кранът е паднал в онази част на Голямата джамия, в която поклонниците обикалят около Каабата и вървят в посока към хълмовете Сафа и Маруа.

Саудитска Арабия се готви да приеме стотици хиляди поклонници за хадж, един от петте стълба в исляма, които всеки вярващ трябва да изпълни поне веднъж в живота си, ако има средствата за това.

В джамията "Ал Масждид ал харам" се съхранява основната светиня в исляма - Каабата. От две години насам саудитските власти извършват там мащабна реконструкция, уточнява ТАСС.

Проектът предвижда разширяване на площта на джамията на 400 хил. кв.м, което ще позволи да приема до 2,2 млн. души едновременно. Джамията е обградена от няколко големи крана, които се използват в строителните работи.

ООН към Европа: Очаквайте „милиони и милиони” бежанци от Сирия

Европа може да очаква още милиони бежанци да я наводнят от Сирия, защото войната между президента Башар Асад и бунтовническите групировки е превърнала страната в „жив ад”, предупреди служител на ООН. Намирайки се в хватката на най-сериозната бежанска криза от Втората световна война насам, ООН предупреди, че тя е подсилвана от сирийската война, която е принудила половината от сирийското население да напусне домовете си.

С оглед на това, че ситуацията в Сирия предстои да се влошава допълнително, най-вероятно, още бежанци ще дойдат, предупреди Питър Салама, регионалният директор на УНИЦЕФ за Близкия изток и Северна Африка. По думите на Салама, страната се е превърнала в „жив ад” за децата. Той посочи, че мнозинството от милионите хора, напуснали домовете си в Сирия, живеят в ужасяващи условия, като над 4 милиона сирийци са намерили убежище в съседните й държави.

„Със сигурност може да се твърди, че може още милиони и милиони бежанци да напуснат Сирия и да отидат в съседните страни и в крайна сметка в Европа и по-надалеч”, каза Салама. Това стана ясно на фона на новите данни на Сирийската обсерватория за човешките права, според които половината население на Сирия е напуснало домовете си заради конфликта.

Близо 10.6 милиона души са се преместили от едно на друго място в Сирия, станали са международни бежанци, или са били убити. Други 10.6 милиона са останали по домовете си.

При това говорителят на ВКБООН Уилям Спиндлър омаловажи твърденията на Салама и настоя, че очакванията за 400 000 нови бежанци през текущата година ще бъдат надминати, но „сме далеч от милиони”. „Мисля, че трябва да се отнасяме внимателно към надуването на числата. В момента сме изправени пред криза, заради хаотичния начин, по който Европа реагира, не защото на Европа не й достигат ресурси. Европа разполага със средствата, за да се справи със ситуацията”, каза още той.

На тази дата: 12 септември 1943 г. Немски парашутисти освобождават намиращият се под стража италиански диктатор Бенито Мусолини

1943 г. проведена е „Операция Дъб”, в която намиращият се под стража италиански диктатор Бенито Мусолини е освободен. Немски парашутисти-десантчици начело с оберщурмбанфюрер от СС Ото Скорцени се приземяват в района на планинския връх Гран Сассо, североизточно от Рим, и щурмуват хотел „Кампо Императоре”, където се намира сваления от власт и арестуван Мусолини.

Диктаторът е освободен само за четири минути без нито един изстрел. Успехът на операцията носи световна слава на Скорцени и орден Рицарски кръст.Задачата по изпълнение на мисията е поставена лично от Адолф Хитлер, който силно желае да освободи най-близкия си съюзник. Фюрерът възлага задачата на командващия парашутно-десантните войски генерал-полковник Курт Щудент, а изпълнението е поверено на най-видния диверсант на Райха Ото Скорцени.

Хитлер не случайно одобрява избора на Ото Скорцени - той също е от австрийски произход, атлетичен и висок като истински ариец, с 14 рани от дуели с шпаги от студентските години, притежаващ бистър и жив ум, хитър, смел и добре подкован идеологически. Девизът му е операциите да се провеждат с минимум сили, минимум загуби и максимум резултат.

Първоначално откриването на мястото, където е скрит Мусолини, е затруднено. Първият получен сигнал е от любовно писмо на войник до любимата си от остров Понца. Срочното проучване сочи, че е преместен на остров Магдалена, близо до източния бряг на Сардиния. Скорцени мълниеносно пристига там, маскиран като моряк. Преструвайки се, че е пиян, той се обзалага, че Мусолини е мъртъв и така един готвач, спечелвайки баса, показва къде се намира той.

Хитлер вярва на информацията, подадена от Скорцени и отменя навлизането на войски на остров Елба, където се е предполагало, че се намира Мусолини. Фюрерът дава пълни права на Скорцени да действа и му заявява, че при провал няма да може да го защити, тъй като Германия и Италия официално са съюзници.

Междувременно става ясно, че Мусолини отново е преместен и търсенето продължава.
Получава се шифрована информация за засилена охрана в подножието на връх Гран Сасо. Уточнява се мястото - новопостроеният хотел „Кампо Императоре”. До там може да се стигне единствено с лифт. Мястото е трудно достъпно и лесно за отбрана.

На 8 септември в полунощ националното италианско радио съобщава, че Италия е капитулирала пред съюзниците и Германия започва бойни действия срещу нея. Това променя ситуацията, тъй като охраната на Мусолини ще посрещне командосите на Скорцени като врагове. Независимо от това операцията започва на 12 септември 1943 г. с 12 безмоторни самолета. В същото време се провежда земен десант със задача да се придвижат с лифта и овладеят положението - убити са двама души, обслужващи лифта. Мусолини е откаран отначало в Рим, след това е прехвърлен в Берлин.

Вицове, септември 2015 г.

Обществени тоалетни в Индия - уютно и удобно.

СмЕх


След дългото едноседмично къртене и пробиване от долния апартамент, аз въобще не се изненадах когато чух крясъци:
- "Нефт! Нефт!".

***

–Моше, вярно ли си дал на бандитите всичкото злато и пари?
–Ами, да... завряха ми поялник отзад и ми сложиха ютия на топките и ги включиха в контакта.
–И ти? Веднага ли ги даде?
–Е,не, бe... да чакам да се навърти и сметка на електромера ли?

***

Най-добрият ми резултат в бягането на 100 метра е 12 метра...

***

Добре де, май само аз не разбрах как така Путин щял да победи Ислямска държава с хуманитарни полети?

***

След тежко пиянство много се радвам да видя три неща: Портфейл, айфон, ключове на кола. Особено, ако преди това не съм ги имал...

***
Всяка сутрин нови вицове

петък, 11 септември 2015 г.

Берлускони в Крим за среща с Путин

Скандалният бивш премиер на Италия Силвио Берлускони пристигна в Крим за среща с президента Владимир Путин.

Той бил два дни в Сочи и решил да отскочи до анексирания от Русия полуостров.

Говорителят на Кремъл Песков напомня по повод визитата, че между Берлускони и Путин отдавна съществуват приятелски отношения, пише ТАСС. Най-вероятно двамата ще обсъдят не само развитието на отношенията между Русия и Италия, но и широк кръг други въпроси от световната международна политика.

"Естествено, че всякакви контакти от рода на тази с Берлускони, независимо дали личностите са на власт или не в момента, се отнасят в графата "дипломация"", подчертава Песков. И добавя, че Путин придава на такива връзки и разговори голямо значение.

"Преди всичко ние сме хора и доверието между хората е много важен фактор в работата", бе заявил неотдавна Путин за отношенията си с бившите премиери на Италия Берлускони и Романо Проди.

Както е известно Силвио Берлускони нееднократно се замесва в сексскандали в родината си и бе съден за връзки с непълнолетната проститутка Руби. Но съдът не го вкара в затвора, защото адвокатите му успяха да убедят магистратите, че Ил Кавалиере не знаел, че девойчето е непълнолетно когато правел секс с нея. Заради непрестанните изневери на Силвио съпругата му се разведе с него. 

Берлускони няколко пъти е разследван и за укриване на данъци. В общественото пространство в Италия се носи мълвата за връзки на бившия премиер с мафията.

Ромите в Гърмен на протест

Ромите от махала "Кремиковци" на Гърмен излизат днес на протест срещу събарянето на незаконните им постройки.

От 124 къщи, обявени за незаконни, досега с бутнати 10, а около 50 души останаха без покрив.

Първо ромите планираха шествие до центъра и възнамеряваха да протестират пред общината. Кметицата Минка Капитанова обаче забрани този маршрут и препоръча то да се състои в ромския квартал. Местните все пак имат намерение да протестират.

Пред Нова тв жители на махалата изразиха негодувание, че кметицата приписва подписката на предшественика й Ахмед Башев. Хората казаха, че не той е подписвал петиция, а адвокатката му.

"Искаме оставките на кметицата Минка Капитанова и на регионалния министър Лиляна Павлова", заявиха в „Здравей, България” ромите от инициативния комитет, който организира протестното шествие.

Те декларират, че не се интересуват от предстоящите избори, а само от събарянето на къщите. Въпреки забраната за протест, те са категорични, че ще отидат пред общината.

На тази дата: 11 септември 2001 г. извършени са атентати срещу Световния търговски център в Ню Йорк и Пентагона

2001 г. извършени са атентати срещу Световния търговски център в Ню Йорк и Пентагона. 19 терористи от ислямската военна групировка Ал Кайда отвличат четири пътнически самолета.

Петима терористи блъскат Полет 11 на „Американ Еърлайнс” Боинг 767-723 в северната страна на Северната кула от Световния търговски център в 8.46:33 ч. местно време. В 9.02:59 ч. местно време други петима терористи блъскат Полет 175 на „Юнайтед Еърлайнс” Боинг 767-222 в Южната кула. Редовните маршрути на полетите е трябвало да бъдат от летище Логан в Бостън, Масачузетс, до летище Лос Анджелис.

Петима терористи насочват Полет 77 на „Американ Еърлайнс” Боинг 757-223 към Пентагона в 9.37:46 ч. Редовният маршрут на полета е трябвало да бъде от летище Вашингтон Дулс в окръг Феърфакс, Вирджиния, до летище Лос Анджелис. Четвъртият самолет, Полет 93 на „Юнайтед Еърлайнс” Боинг 757-222, който е под контрола на четирима терористи, пада в поле в Югозападна Пенсилвания, на около 240 км северозападно от Вашингтон, в 10.03:11 ч., след като пътниците се противопоставят на похитителите. Предполага се, че целта на полета е бил Капитолия или Белия дом.

Аудиозапис от пилотската кабина разкрива опитът на екипажа и пътниците да отнемат контрола над самолета от терористите, след като разбират от телефонни разговори, че други отвлечени самолети са разбити в сгради по-рано сутринта. След като на терористите става ясно, че пътниците ще възвърнат контрола си над самолета, единия от похитителите нарежда на другия да го разбие в земята. Скоро след това самолетът се разбива в поле край Шанксвил. Редовният маршрут на полета е трябвало да бъде от летище Нюарк, Ню Джърси, до летище Сан Франциско и след това до летище Нарита в Токио.

Лидерът на групировката Ал Кайда Осама бин Ладен първоначално отрича всякакво участие в атаките, но по-късно поема отговорността. Като мотиви за атентатите Ал Кайда и Бин Ладен посочват американската подкрепа за Израел, присъствието на американски военни сили в Саудитска Арабия и санкциите срещу Ирак. В отговор на атаките САЩ започват война срещу тероризма и нахлуват в Афганистан, за да свалят от власт талибаните.

По официална статистика броят на загиналите при атентатите е 2974 души, без 19-те терористи. Никой от пътниците в отвлечените самолети не оцелява. Основната част от жертвите са цивилни лица от 90 държави. Загиват също така и полицаи, пожарникари и други спасителни работници.

9/11 обикновено се свързва с четири конспиративни теории, които официалните западни медии не подминават, но и веднага оборват в анализите и комментарите си. Ето два типични примера:


Би Би Си

След атентатите срещу Световния търговски център и Пентагона, конспиративните теории за това какво се случи на 11 септември 2001 година продължават да витаят, като основната им идея е, че в чудовищното престъпление за замесени американските власти и спецслужби. .

Един от подробните обзори на BBC разглежда някои от най-разпространените спекулации, циркулиращи сред онлайн обществата.

На първо място сериозни подозрения буди това, че отвлечените самолети не са били прихванати навреме. Въпросът е как е възможно най-могъщите военновъздушни сили да не могат да свалят нито една от похитените машини.

Обяснението на любителите на конспирации е, че тогавашният американски вицепрезидент Дик Чейни лично е разпоредил на военните да не се намесват.

Според официален доклад по въпроса, случилото се е крайно необичайно, но безпрецедентните отвличания са останали незабелязани заради добрата организация на похитителите. Те успели да предотвратят изпращането на сигнал за тревога от страна на екипажите. Така от контролните кули до последно не разбрали какво се случва и въпреки постоянната връзка с военните, нямало време за реакция.

Срутването на кулите-близнаци толкова бързо след възпламеняването на едва няколко от над 100-те етажа на сградите също е повод за съмнения. Една от хипотезите е, че небостъргачите са свалени с контролирани взривове на предварително разположени експлозиви. Това подозрение е базирано и на сведенията за звук от експлозии непосредствено преди сриването.

Продължително разследване на Националния институт за стандартизация и технологии дава конкретно измерение на случилото се. Ударите нанасят сериозни поражения по поддържащите колони на кулите.

Освен това 10 000 галона гориво се разливат по много от етажите и водят до пожари. Температурите от 1 000 градуса по Целзий причиняват хлътване на подовете и огъване на колони, което води до звуци, наподобяващи експлозии.

Тежестта на падащите етажи се натрупва и надхвърля значително капацитета на поддържащите колони. Така се стига до срутването.

Контролираните взривове на сгради почти винаги се извършват от долните етажи, докато тук сриването започва от върха. Не са намерени и никакви доказателства за наличието на експлозиви.

Мистерии има и около разбиването на пътнически самолет в централата на водещата световна военна сила цели 78 минути след сигнала за отвличане. Подозренията са, че не Боинг 757, а ракета, малък боен или дори безпилотен самолет нанася удара по Пентагона.

И въпреки множеството доказателства, че именно машината, извършваща полет 77 на American Airlines се забива в сградата на американското военно министерство, много хора са убедени, че подобна сложна маневра не може да бъде извършена от член на Ал Кайда, а само с участието на самия Пентагон.

В действителност останки от Боинг-а, в това число и черните кутии, бяха намерени и прибрани от ФБР. Освен това при ДНК експертизите беше установена самоличността на голяма част от пътниците на въпросния полет. Свидетели също потвърдиха, че са видели разбиването на пътническия самолет в Пентагона.

Друга популярна конспирация е, че четвъртият самолет, който се разби в Пенсилвания, също е бил свален от ракета или взривен още във въздуха.

В същото време обаче от аудиозапис от устройство в пилотската кабина се разбира, че бунт на пътниците е попречил на атентаторите да достигнат крайната си цел и те са били принудени да разбият самолета в ненаселения район.

Справка с военните архиви показва, че няма издадена команда за сваляне на пътнически самолети. Всъщност едва след падането на същия този полет 93 на United Airlines, президентът Буш нарежда приземяването на всички самолети във въздушното пространство на САЩ. Заповед, съпроводена с разрешение за сваляне на всеки самолет, който откаже да се подчини на разпореждането.

Дойче веле

Няма събитие, което да е документирано по-обстойно от атентатите в САЩ на 11 септември. Няма такова, за което да са пускани в обръщение толкова странни конспиративни теории. Какво внушават те и какво говорят фактите?

Милиарди хора по света виждат на този ден по телевизията кадрите с горящите и сриващи се кули на Световния търговски център в Ню Йорк. Какво се случва в действителност? Освен представената от американските власти версия, се появяват и редица конспиративни теории. Много хора смятат, че официалната версия не е достоверна. Според проучвания на CNN и New York Times от 2006 г. над половината американци смятат, че правителството крие истината от обществеността.

Основната теза, лансирана в повечето конспиративни теории, е, че най-болезненият терористичен удар в световната история е всъщност хладнокръвно подготвена и инсценирана операция на американските тайни служби.

Кое е истина и кое не?

Твърди се, че двете кули близнаци на Световния търговски център не са се срутили вследствие на разбилите се в тях два самолета. При разбиването на двете машини и взрива не можело да възникнат толкова високи температури, при които стоманени конструкции да започнат да се топят. Вярно е, че пожарът в двете кули не причинява разтопяване на стоманените конструкции. Но до това няма и как да се стигне, защото и при значително по-ниски температури от температурата на топене стоманата губи голяма част от здравината си.

Твърди се, че срутилата се сграда номер 7 на Световния търговски център е била "контролирано взривена". Доводът е, че журналистка на БиБиСи по погрешка информирала за срутването й цели 20 минути преди същинския взрив. Вярно е, че след срутването на кулите близнаци в Ню Йорк открито започва да се приказва за това дали и горящата, силно повредена сграда номер 7 също може да се срути. Журналистката най-вероятно е имала предвид точно тези приказки.

Твърди се, че четвъртият самолет - United 93, пада не вследствие на схватка между пътници и похитители в пилотската кабина, а че е обстрелван и свален от боен самолет на американските военно-въздушни сили.

Истината е, че при падането на машината United 93 на разстояние, от което да може да бъде обстрелвана и поразена, не е имало никакъв американски боен самолет.

Твърди се, че "операцията" 9/11 е планирана от неоконсервативната организация Project for the New American Century. В по-ранен доклад за стратегията на американските отбранителни сили членовете на организацията, между които са Дик Чейни (вицепрезидент на САЩ от 2001 до 2009) и Доналд Ръмсфелд (министърът на отбраната от 1975 до 1977 и от 2001 до 2006), посочвали, че за дългосрочна и ефективна промяна на стратегията на САЩ може да се окаже много полезна "една катастрофа".

Истината е, че както и да се оценява въпросният доклад, той е публикуван през септември 2000 година. Твърде дръзко начинание за Чейни и Ръмсфелд би било година преди мащабния заговор публично да оповестяват плановете си за него. А е и изключено всички предполагаеми съучастници в предполагаемия заговор да не обелят досега нито дума, като се има предвид, че 9/11 коства живота на близо 3000 американци, както и че разгорещената публична дискусия за политиката на Буш продължава с неотслабваща сила оттогава насам.


Ако 9/11 беше резултат от заговор на правителството, в него пряко щяха да са замесени десетки, ако не и стотици отговорни лица - от генерала от военно-въздушните сили и топ-агента на ЦРУ до хора от охраната на Световния търговски център. Досега не е било открито и не е излязло на бял свят нито едно свидетелство за подобен заговор.

ВИДЕО

Вицове, септември 2015 г.

СмЕх


Мечок преживял 10 години в цигански табор и пуснат на свобода в Родопите от фондацията на Бриджит Бардо, не смее да заспи зимен сън, за да не го оберат!

***

В България, когато човек кихне, му казват "наздраве". Когато кихне повторно, пак му казват "наздраве". А когато кихне трети път, му казват "ае престани бе...!"

***

Днес на улицата ме спря дете на 12 години и ме попита:
- Извинете, бихте ли ми услужили с една цигара?
Не мога да повярвам, че децата у нас са станали толкова учтиви..

***

По време на корабокрушение се срещат две акули.
- Ако знаеш каква дебела и вкусна американка погълнах - казала едната.
- На мен пък ми се падна един мършав руснак, но пък за сметка на това какъв голям черен дроб имаше... - отвърнала другата.

***

Когато джентълмен се разхожда с дамата си по улицата, от коя страна на дамата трябва да стои?
От страната на витрините.

***
Всяка сутрин нови вицове

четвъртък, 10 септември 2015 г.

Вълни прехвърлят вълнолома във Варна

Снимка: "Таралеж"
Вълни прехвърлят варненския вълнолом днес.

Истинските бури започват в събота, когато валежите ще са на много места, придружени от гръмотевици. В отделни райони вятърът ще се усили.

Вълнението на морето най-често ще е 2 – 3 бала. Температура на морската вода - 24-25 градуса.
Още в петък ще има променлива облачност, не е изключено на места слабо да превали. Ще духа във вътрешността слаб, по Черноморието умерен вятър от изток-североизток. Минималните температури ще са между 12 и 17 градуса, по Черноморието 16-21. Максималните –между 22 и 27 градуса, съобщават от варненския филиал на НИМХ.

Депутатът с имот за 40 милиона евро!

Депутат притежава имот за 40 млн. евро до резиденция "Евксиноград", обяви сензационно финансистът Кольо Парамов преди дни. Той отказа да коментира кой е късметлията с топпарцел.
Запознати твърдят, че това е заместник-председателят на парламента от Българския демократичен център Явор Хайтов.

Историята започва на 26 януари 2009 г., когато чрез Държавната агенция по горите той заменя свои горски парцели от 480 декара край Тетевен, Рибарица, Троян и Трявна за три други с обща площ 94 декара в местността Траката край Варна, където е и резиденция "Евксиноград". За целта имотите до морето са били преобразувани в горски. Сделката е само ден преди кабинетът "Станишев" да забрани замените, които бяха честа практика по времето на тройната коалиция. Стойността на тези 94 декара в момента би била 40 млн. евро, тъй като пазарната стойност на квадратния метър там е 500 евро.

Само че Явор Хайтов и жена му Валентина продават още през август 2009 г. почти 45 декара от имота на фирма "Сий сайд" ЕООД.

Тя е регистрирана в софийския квартал "Ботунец" и неин собственик е никому неизвестният Петър Крайнински. През февруари 2010 г. правителството на Бойко Борисов чрез Росен Плевнелиев като министър на регионалното развитие завежда иск да си върне апетитния парцел до резиденция "Евксиноград".

Делото минава на три инстанции - през Варненския окръжен, Варненския апелативен и Върховния касационен съд. Всички те се произнасят в полза на държавата. Приема се, че договорът за замяна на част от парцела в размер на 44,899 декара е невалиден, защото става въпрос за публична държавна собственост. Имотът дори попада в границите на стопанство "Евксиноград" и заради това никой не може да се разпорежда с него.
"От построяването на двореца от княз Александър Батенберг впоследствие покупко-продажбата, сключена между българското правителство и него, както и издадената от Кимон Георгиев през 1946 г. заповед за включване на двореца в група А-държавни имоти, които са исторически факти, неподлежащи на доказване, и до момента резиденция "Евксиноград" и площта на стопанството, е имала единствено предназначение за официални мероприятия с чуждестранни делегации и гости на председателя на Народното събрание, министър-председателя и президента", пише в решението на Варненския окръжен съд, потвърдено от две по-горни инстанции.

Те цитират ПМС 118/21.6.1993 г., което се отнася до "Евксиноград". За стопанството са съставени актове за държавна собственост - №376/8.2.1950 г.; №430/15.12.1986 г.; АПДС №3584/3.11.2001 г.

Съдът посочва и начина на придобиване на стопанството - по Закона за държавната собственост, чл. 2, ал. 2 във връзка с ПМС №118/1993 г. и решение на МС №1050/29.12.1997 г. за покупко-продажба; завземане и давностно владение за периода от 1946 до 2009 г.
Според съда в нарушение на чл. 2,ал. 3 от Закона за горите и чл. 17 от Закона за устройство на Черноморското крайбрежие имотът е нанесен в лесоустройствената карта като гора, въпреки че територията е урбанизирана.

В крайна сметка съдът решава, че Явор Хайтов и жена му не са имали право да придобият имота и следователно впоследствие да го продадат на "Сий сайд" ЕООД.

Според декларацията на депутата до Сметната палата, подадена при встъпването му в длъжност през октомври 2014 г., той притежава 18 декара гори в местността Виница край Варна, придобити през 2008 г. В момента квадратният метър се продава по 25 евро. Хайтов притежава още 20 декара гори в с. Байкал, Радомирско, от 2012 г., а жена му - 64 декара ниви в с. Копривец, Русенско.

Котаракът Джони също бяга от Сирия

Млад мъж не се отделя от котарака си Джони в бежанския лагер „Рьоске". Немалък брой бежанци са оставили всичко зад гърба си, но не и домашните си любимци и не е рядка гледка да се видят кучета и котки сред пътуващите бежанци.

Такъв е и случаят на Джони, който е пропътувал над 2000 км заедно със стопанина си, за да избяга от войната.



ВИДЕО

Отцепиха градинката до парламента

Полиция отцепи градинката до парламента, която се превърна в бастион на Николай Колев-Босия и неговите последователи. Депутатите пристигат под дъжда за поредния си работен ден, оглеждайки се за протестиращите, които редовно хвърлят по тях домати, а вчера полетяха и яйца и лук. С яйце именно беше нацелен Петър Петров от Патриотичния фронт.

На тази дата: 10 септември 1960 г. На Летни олимпийски игри Абебе Бикила спечелва златен медал, като пробягва маратона с боси крака

Абебе Бикила е етиопски маратонски бегач, олимпийски шампион през 1960 и 1964.
Бикила е роден в селото Ято, което се намира на 9 километра от Мендида. Баща му е овчар. След време е открит от шведски треньор работещ в Етиопия.

Взима участие на олимпиадата в Рим съвсем случайно. Минути преди самолета на етиопците да излети той заменя Уами Бирату, който се контузва в последния момент. Спонсорът на олимпиадата - Адидас дава обувки на Абебе, но той ги отказва, защото не са му удобни и решава да тича както е тренирал – бос. Треньорът на Бикила го предупреждава за най-големият му конкурент - мароканецът Ради Бен Абдесалам, който е трябвало да се състезава с номер 26. По време на състезанието Бикила изпреварва голям брой бегачи като целта му е да намери номер 26. Когато най-после стига до него двамата се откъсват от другите и пристигат 500 метра преди финала заедно. Абебе печели с време 2:15:16.

Бикила се връща в Етиопия като герой и е награден със специален медал. Няколко дни преди олимпиадата в Токио през 1964 е опериран от апендицит. Той отива на олимпиадата, но никой не очаква от него да участва. Въпреки това той се записва за маратона и отново спазва същата тактика да се движи с лидерите до двадесетия километър. Само след 35-тия километър той има преднина пред втория от цели 4 километра. Финишира с маратонки Асикс и с рекордно време - 2:12:11. Така Абебе става първият атлет печелил олимпийския маратон два пъти.

Вицове, септември 2015 г.

Победителят в категория: "Най-добро ловно куче"

СмЕх


Някакъв мъж разказва на приятелите си за вчерашния семеен скандал.
- И все пак, чия беше последната дума?
- Моя, разбира се! Казах й: "Добре де, купувай"...

***

То, хубаво, че Бербата щял да взема по 2 млн. евро в Гърция, ама може да тегли само по 60 на ден...

***

Питат радио Ереван:
- Вярно ли е, че около атомния реактор в Чернобил има много четирилистни детелини?
- Вярно е!
- А защо никой не е успял да си вземе поне една?
- Много бързо бягат!

***
Какво ще ми препоръчате да си взема за обяд? - обръща се клиент към сервитьора.
- Как да ви кажа? Днес най-малко се оплакват от шишчетата.

***

- Скъпи, ако скоча във водата ще ме спасиш ли?
- А ако кажа, че ще те спася - ще скочиш ли?


Всяка сутрин нови вицове

сряда, 9 септември 2015 г.

Руски самолет все пак е прелетял над България

В понеделник товарен Ил-62 на руските военно-въздушни е прелетял над България на път за Сирия. Това показва справка в сайта за проследяване на полети flightradar24.com. Информацията за конкретен номер на полет се появи в няколко информационни сайта.

Според архива на справочния авиосайт самолетът с номер RA-86496 е влязъл в българското небе между Обзор и Шкорпиловци около 14:20 часа в понеделник, след това е продължил над Стара планина до района на Карлово, след което е завил на югозапад и е напуснал България малко след 15 часа.

Информацията за полета внесе известен смут сред българските ведомства. От Министерството на транспорта и "Ръководство на въздушното движение" коментираха, че не могат да предоставят информация за полети, които не са граждански и препратиха към Министерство на външните работи. От ведомството на Даниел Митов първоначално връщаха за коментар към РВД и обясняваха, че ще направят проверка.

По-късно говорителката на ведомството Бетина Жотева потвърди, че наистина такъв полет е имало:
"Въпросният самолет не е от хуманитарните,  а е посочил, че превозва дипломатически персонал. Не сме имали основания за отказ."

Този уикенд България е връчила отказ на молбата на Москва за използване на българското въздушно пространство за хуманитарни полети в периода 1-24 септември. Досега за Гърция също се съобщаваше неофициално, че е затворила небето си за руските самолети с помощи, но днес Атина отрече това да е факт. На 31 август гръцките власти са дали нота с позволение за въздушния коридор.

Как едно 15-годишно афганистанче стигна пеша до София

Как едно 15-годишно момче от Афганистан стигна пеш до София показва репортаж на Канал 3. В него разказ на мъж, който остава със скрито лице заради страх от българските власти, разкрива как живеят бежанците, дошли у нас, които всеки ден срещаме на Лъвов мост, от какво бягат и за какво се надяват.

Полицаи малтретират бежанци в центъра на София и след подкуп от няколкостотин евро ги освобождават. Издевателствата се случват в полицейски патрулки на метри от централното управление на дирекция "Гранична полиция" в столицата.

Вижте още във видеото.

Антипропаганда

Девети септември ми купи палтенце
И каза: Честито, честито, момченце!
Девети септември ми купи сандалки.
-Да припкат - заръча - краченцата малки!
А после ми сложи в ръката геврече
-Хапни си! - Девети септември ми рече.

 ******

Накрая, дечица, каква изненада!
И знаменце даде ми той за парада.
Изтичах при баба, разказах й всичко.
А баба въздъхна: -Ех, внуче, добричко.
Такъв е, такъв е ни е празникът - харен.
И всеки го среща сега благодарен.
Той дава на всинца дрешки, закуски
и розово слага по детските бузки.
А старият дядо, засмян, се обади:
Девети септември и младост ни даде.

* "Народна младеж", София, 1969

В същото време пред народното събрание

Жандармерия, журналисти, пристигащи депутати и... единайсет граждани, които дойдоха пред Народното събрание, за да подкрепят Николай Колев – Босия в акцията му по хвърляне на домати срещу депутатите.







                                                                                 

                                                                                                                                                             


По-късно протестиращите започнаха да
използват яйца и глави лук, а един от депутатите бе замерян от съвсем близко разстояние. Намеси и полицай, който също бе уцелен. След това Босия, Глишев и още двама бяха отведени в районното полицейско управление.

Уволниха унгарска телевизионна операторка, спънала мигрант с дете на ръце! Видео

Уволниха телевизионна операторка в унгарска телевизия, защото е заснета как по време на снимки нарочно спъва бежанец, съобщи Нова тв.

Действието се развива във вторник близо до границата със Сърбия. Докато мигрантите се опитват да избягат от полицията, тя спъва мъж, който бяга с детето си на ръце.

След като кадрите обиколиха социалните мрежи, жената е уволнена.

ВИДЕО



Кралица Елизабет стана най-дълго царувалият британски монарх

Кралица Елизабет Втора постави рекорд като най-дълго царувалият монарх в историята на Великобритания, съобщава Асошиейтед прес. Тя изпревари прапрабаба си Виктория, която властва 63 години и 7 месеца. Милиони британци ще празнуват историческия за кралицата момент, заяви премиерът Дейвид Камерън. Елизабет Втора застава на трона през 1952 г. след смъртта на баща й крал Джордж Шести.

Официалната й коронация през следващата година е сред първите големи обществени събития, предавани по телевизията във Великобритания. 89-годишната кралица намали задграничните си пътувания и се отказа от част от работата си, но все още изпълнява множество кралски задължения.

"През последните 63 години Нейно Величество бе скала на стабилността в един постоянно променящ се свят, а самоотверженото й чувство за дълг й спечели възхищение не само във Великобритания, но и по целия свят", посочи Камерън. "Единственото правилно нещо днес е да празнуваме изключителния й рекорд, както и елегантността и достойнството, с които тя служи на страната ни", допълни премиерът.

Бъкингамският дворец отбелязва събитието с официална снимка на кралицата, направена от фотографката Мери Маккартни, която е дъщеря на бившия бийтълс Пол Маккартни.

На тази дата: 9 септември 1944 г. Преврат или революция?

Датата е 9 септември, а годината – 1944. В ранното утро в 6:30 часа по радиото прозвучават думите на Кимон Георгиев: "С пълно съзнание, че е верен и пълен изразител на народната воля, Отечественият фронт поема в тия съдбоносни часове и тежки условия управлението на страната, за да я спаси от гибел."

С тези слова 9 септември вече се превръща от обикновена дата в повратен момент от историята на страната ни. И до ден днешен обаче все още не е единодушно мнението какво точно се е случило тогава.

Според едни се е състоял военен преврат, според други е избухнало народно въстание, а според трети - социалистическа революция. Истината обаче все още е обвита в мистерия.

Едно е сигурно, не може да говорим за 9 септември само като изолирано събитие. Трябва да вникнем и в предисторията и в последствията след датата.

В началото на септември 1944 година в България е съставено ново правителство начело с Константин Муралиев. По онова време страната ни е съюзник на Оста, но е запазила неутралитет в избухналата война между Германия и СССР.

Изходът от Втората световна войната вече се е виждал и на 4 септември 1944 година новото правителство официално излиза от пакта с Германия. На следващия ден обаче СССР обявява война на България, макар на високо равнище да се водят преговори.

По същото време в страната ни се надига въстание, което е инициирано от ЦК на БРП и Главния щаб на Народоосвободителната въстаническа армия (НОВА). Неговата цел е посредством координирани действия на партизаните, на бойните групи и преминалите на страната на Отечествения Фронт армейски части през нощта на 9 септември да бъде взета властта и да бъде установен пълен контрол върху страната, като решаващият удар трябва да бъде нанесен в София.

На 6 и 7 септември започват вълнения в различни части на България. Избухва стачка на трамвайните служители в София, последвана от тази на пернишките миньори. Недоволството ескалира и в Пловдив, Асеновград, Бургас, Варна, Габрово. Разбити са затворите в Плевен, Варна, Силистра и Сливен и са освободени много затворници. На места стачките и митингите прерастват във въоръжени сблъсъци с полицията, като са дадени жертви и от двете страни.

На 7 септември правителството възстановява правата на политическите партии в България, разтурва всички организации с фашистка и националсоциалистическа идеология, разформирова жандармерията и разпуска 25-ото народно събрание.

На 8 септември 1944 г. правителството на Константин Муравиев обявява война на нацистка Германия, а на същия ден войските на СССР навлизат в територията на България. Така страната ни се оказва в парадоксално положение, като едновременно воюва със СССР, Германия, САЩ и Англия.

Червената армия (Трети Украински фронт и Черноморския флот) нахлува на територията на България през северната и морската граница и окупира редица градове като Варна, Русе, Силистра, Добрич, Бургас. По нареждане на правителството българските войски не ѝ оказват съпротива.

Така през нощта на 8 срещу 9 септември в условията на започнала съветска окупация офицери, лоялни към политическия кръг "Звено" превземат ключовите пунктове в София – Министерството на войната, Министерството на вътрешните работи, пощата, телеграфа, радиото, гарата и други.

Следва знаменателното съобщение на Кимон Георгиев по радиото в сутринта на 9 септември: "С пълно съзнание, че е верен и пълен изразител на народната воля, Отечественият фронт поема в тия съдбоносни часове и тежки условия управлението на страната, за да я спаси от гибел."

В правителството на ОФ са включени представители на БРП, БЗНС Пладне, БРСДП (ш.с.) и ПК Звено. Старият министър-председател Константин Муравиев минава в нелегалност. Регентите и правителството са арестувани.

На 10 септември полицията е ликвидирана и на нейно място е създадена народна милиция, съставена най-вече от доскорошни партизани. От затворите са освободени 8130 политически затворници. Разпускат се концентрационните лагери на предишния режим като Гонда вода, Еникьой, Лебане и други.

Събитието е последвано от силна вълна на насилие, извършено предимно от комунистически групи срещу политическите им или личните им противници. В края на 1944 г. създаването на Народния съд слага край на беззаконията и постепенно поставя под контрол властите.

Историците оценяват различно преврата, като според тях жертвите, убити тогава са между 20 хил. и 40 хил. души. Народният съд осъжда общо 2730 души, сред които министри, журналисти, банкери, депутати, свещеници, учители, кметове и земевладелци.

Вицове, септември 2015 г.

СмЕх


Арабин се качва в такси и отсечено нарежда на водача да спре музиката в колата, защото му е забранено да слуша музиката на "неверниците" и, че такава музика не е имало по времето на пророка. Шофьорът му отвърнал:
- Нали знаеш, че по времето на пророка ви не е имало и таксита? Слизай и чакай камила!

***

- Кажете ми на чист български език какво ми е, докторе?
- Много пиете, приятелю.
- Напишете ми го на латински, за да го покажа на жена ми.

***

Български абсурд: Месечният доход на един катаджия е по-малък от дневния му!

***

Понеже много наши радиослушатели - мъже, се вълнуват от въпроса:
- Да призная ли на жена си, че съм й изневерил?!! Днес, в ефир по темата ще говори главният травматолог на "Пирогов"...

***

Българските пешеходци пресичат на принципа: на зелено – премини; на червено – притичай!

***
Всяка сутрин нови вицове

вторник, 8 септември 2015 г.

Бойко и кучето - епизод 2

Преди няколко дни снимка на премиера Бойко Борисов, прегърнал куче в домашна обстановка, стана хит в социалните мрежи. Днес премиерът за пореден път демонстрира любовта си към четириногите приятели на човека. 

На профила на Борисов във Фейсбук бяха публикувани снимки от посещението му в Школата за подготовка на водачи на служебни кучета в Берковица.

Ето какво написа премиерът:

"Заедно с народния представител Десислава Атанасова посетихме Школата за подготовка на водачи на служебни кучета в гр. Берковица, област Монтана. 


Специализираните обучения, които се провеждат тук, са свързани с откриване на наркотични и взривни вещества, противодействие на тероризма и се провеждат за кучета, помагащи в дейността на областните дирекции на МВР от цялата страна".

"Ислямска държава" към християните: Приемете исляма, или се махайте

Абу Бакр
Самопровъзгласилата се "Ислямска държава" издаде ултиматум към християните в контролираните от нея територии. Ислямските екстремисти предлагат три възможности на християните: да приемат исляма, да се изселят или да подпишат договор за поведение.

Според сирийските медии след условията е и налагането на специален данък на немюсюлманите.

Лидерът на ИД Абу Бакр ал Багдади е издал договор за сигурност, който трябва да се изпълнява от всички християни. В него се забранява изграждането на църкви, носенето на християнски символи, както и извършване на християнски молитви пред мюсюлмани.

В този договор има 11 точки, които задължително трябва да се изпълняват от християните, ако искат да останат в град Ал Кариятаин. Християните нямат право да притежават оръжие, да търгуват със свинско месо и вино и да "укриват шпиони".

Ислямистите разпространиха и серия от снимки, на които се показват десетки християни как подписват договора и плащат данъци. ИД е отнела и всички лични карти с християнски имена в град Ал Кариятаин. В този град има 40 000 души включително сунити и християни. Той се смята за изключително важен за ислямистите, защото свързва Палмир с Каламуна.

Опасни лампи в центъра на Варна изгориха дете

Публикация във Фейсбук сигнализира за опасни лампи в центъра на Варна.

Вижте пълния текст на варненката, кяото сигнализира за опасността в Морската Градина. 

Синът й е пострадал при допир с необезопасено осветително тяло в района на летния театър.

Вижте пълния текст на публикацията (без редакторска намеса):


Метал-халогенна лампа 150W с максимално допустима външна температура на щипките 350 градуса. Интересно ли ви е откъде съм толкова компетентна? Това за работните температури го знам от Google, а любопитството ми да потърся се появи от случката, която ще ви разкажа.

Миналия четвъртък 27.08.2015г. бях с двете си деца в морската градина. Около 21 часа си играха на три детски колички в района на летния театър и така синът ми падна между тях. В първия момент не разбрах къде точно се е ударил, виждах само че пищи – много боли. След това видях, че си е изгорил много ръчичката и като се огледах видях, че между тези две колички има зелена лампа, на която всъщност се беше изгорил. И така от едно обикновено падане и подпиране за 1 секунда, пред очите ми, му е изгорена дясната предмишница, раната му е много голяма, няма кожа на мястото ( тя остана върху лампата). Синът ми, който е на 3 години, преживя големи мъки, плака и трепери от болка няколко часа. Лошото е, че мъките не спират, поради всекидневните превръзки.

Интересното, за което ви пиша не е трагедията, която ни се случи, а че има много опасни лампи из цялата морска градина. Говоря за лампи на земята, зелени на цвят, осветяващи дървета, паметници… Помъчих се да уведомя повече хора за случилото се. Притеснявам се, че може още някое семейство да преживее подобен неочакван ужас.
Помислих, че ще е достатъчно да звънна на 112. Първоначално реших, че още от спешния сигнал ще тръгне информация и някой ще се погрижи да не се случва отново.

Звъннах на 112, обясних подробно за случката, казаха ми да си взема Дефламол и да отида в спешния кабинет. А относно лампата обясних къде е, каква е и те казаха добре. Сблъсках се с проблемите и в здравеопазването… Да не ви губя времето. Относно конкретната лампа и всички останали от този тип първо подадох жалба в Община Варна на дежурен полицай, който ми каза, че ще проверят. След това ме препращаха от номер на номер в общината, докато един господин не ми заяви, че това е невъзможно, че трябва да си държи ръката една минута на такава лампа, за да се изгори. На следващия ден обясних всичко в Първо РПУ, казаха ми, че не е за тях, да се обадя в Общината на дежурен полицай. И така няколко поредни дни нищо.

На 01.09.2015г. се обадих в Нова ТВ, веднага ме свързаха с Нивелина Няголова, коренспондент за Варна ( много мила жена, радвам се, че се запознахме). Тя ме попита дали съм готова да застана пред камера, да обясня всичко и да покажа ръчичката на детето. И така се срещнахме в 12:00ч. на Летния театър. Направиха подробен репортаж. Тя се беше обадила в Община Варна преди да се видим. И така бързо дойдоха двама полицаи, хора от общината, трима човека от фирмата за осветителни тела “Габровски” , а след това и от ЕОН. (Благодаря за съдействието на Нова Тв, чрез което някой чу сигнала). Идеята беше да дойдат, да светнат лампата за един час и да проверят температурата на стъклото.

Мъж от фирмата за осветителни тела говори пред камерата и каза: “ Това е метал-халогенна лампа 150W, има такива на много места в морската градина”, на въпроса: Колко градуса е температурата на една такава лампа? той отговори: “Не знам, или няма как да се измери” (не помня точните му думи). Тъй като им отне два часа да светнат въпросната лампа, екипът на Нова Тв не можа да изчака да се извърши проверката, поради други ангажименти. Но аз изчаках! Тя протече така: Светнаха лампата, изчакаха 5 минути видяха, че става гореща и започнаха да я демонтират. Установиха, че няма проблем с конкретната лампа. На въпроса ми: Ще изчакаме ли един час да и измерим температурата? Те отговориха “Много хора сме, няма как да чакаме един час, лампата грее“. И я демонтираха. На въпроса ми: А другите лампи от този тип? Отговориха:

“Те са същите, нямаме нареждане за тях, проверяваме тази, тя не е дефектна, всички греят, това е метал-халогенна лампа“. 20 минути по-рано твърдяха, че не е опасна, а сега се оказа, че всички греят и тази не е дефектна. А докато чакахме два часа да светнат лампата лицето, представител на фирмата за осветителни тела “Габровски”, убеждаваше мен и екипа на Нова Тв, че трябва 20-30 секунди да си държи ръката, за да се изгори и че все пак е лампа и е “нормално” да е гореща. И така приключи репортажа и проверката! На следващия ден изпратих на репортерката клип, в който измерваме температурата на съседната лампа, която все още не е демонтирана, с термометър който разбрахме, че измерва до 110 градуса, като изписа 110 и показа “HI”! Това означава, че температурата е над 110. Репортажът трябваше да се излъчи на 01.09.2015г. След това остана за 02.09.2015г.

Днес е 04.09.2015г. и той все още не е излъчен, а репортерката дори не си вдига телефона. Проблемът е, че въпросните лампи са все още в морската градина и продължават да светят. Когато попитах служителите на осветителни тела “Габровски” дали няма възможност да бъдат изключени, спрени, демонтирани, по някакъв начин обезопасени се изсмя и каза: “Табелки ли да слагам?”. Чувствам се безпомощна. Как е възможно при толкова жалби и обаждания никой да не се заинтересува, че има опасни огнища, без хората грам да подозират. Предполагам, че животно не би стъпало отгоре, но дете или възрастен човек дори и да нямат този лош късмет да паднат отгоре, могат неволно да стъпят върху нея с чехъл или сандал. Според мен е елементарно. На поне един от подадените сигнали беше реагирано, лампите нямаше да светят. Лампите са факт и стъклото, до което можете да се допрете, е над 110 градуса.

Опасни са! Предупредете близки.

Фирма до Пеевски за 1 година печели обществени поръчки за 57 млн. лева

Нов световен рекорд постави фирма „Водстрой 98“. Само за 12 месеца тя е спечелила 18 обществени поръчки за близо 57 млн лева. „Водстрой 98“ е смятана за собственост на депутата от ДПС Делян Пеевски – неофициално.

Доскоро той отричаше да има какъвто и да е бизнес, но само за месец името му се появи като собственик в „Балканска медийна компания“ и „Булгартабак“. Много е възможно до дни същото да стане и с „Водстрой 98“, където официално Пеевски да придобие част от акциите.

Цветан Василев, мажоритарен собственик на КТБ, е категоричен, че открай време именно Пеевски е скритият собственик на „Водстрой 98“, за което имало доказателства. В някои медии фирмата е наричана „любимец на властта“. Броят на спечелените обществени поръчки подсилва това твърдение.

Пълен абсурд е фирма като „Водстрой 98“ да изпълни сама спечелените поръчки, защото няма нито ресурс нито капацитет да го направи. Тя наема подизпълнители, на които поставя почти неизпълними условия, а често бави плащанията към тях или дори не ги изпълнява. Това е известно на възложителите, но те си затварят очите, заради политическия натиск, коментират членове на Камарата на строителите. Според тях от няколко години „Водстрой 98“ е монополист в печеленето на поръчки, които други извършват.

След като КТБ бе срината, в източик на средства за „Водстрой 98“ се превърна Българската банка за развитие. Тя вече е персонална банка за Пеевски и бизнеса му. Принципал на ББР е министърът на фиансите Владислав Горанов. Банката е основен кредитор на „Водстрой 98“.

През август 2014 г., когато КТБ бе убивана публично, именно ББР спаси „Водстрой 98“ като покри задълженията на дружеството към КТБ. Данните в Търговския регистър обаче показват, че експозицията на ББР към Пеевски продължава да се увеличава. През октомври същата година ББР е отпуснала нов кредит на „Водстрой 98“ и вече общата експозиция надхвърля 50 млн. лв. По подобен начин действа и „Балканска медийна компания“, на която ББР отпуска пари „при поискване“.

На тази дата: 8 септември 1941 г. започва Ленинградската обсада

На 8 септември 1941 г. нацистките сили започват обсадата на Ленинград, но градът така и не бива превзет, въпреки че остава под пълна или частична блокада около 900 дни - до 18 януари 1944 г. До обсадата се стига заради пропадналия блицкриг на Източния фронт. 

След навлизането на съветска територия след 22 юни 1941 г. германските войски напредват бързо и в началото на септември вече са на подстъпите на втория по големина съветски град.
Същевременно през август финландците откриват втори фронт в района, като настъпват в Източна Карелия и завземат Карелския провлак, заплашвайки Ленинград от северозапад.
Те обаче отказват да атакуват града по въздуха и спират настъплението си до р. Свир, на 160 км североизточно от Ленинград. 

Същевременно под командването на маршал Жуков е организирана защитата на града, която не допуска германците да влязат в него. Германските сили блокират напълно Ленинград с изключение на т.нар. Път на живота през Ладожкото езеро и благодарение на доставяните по него припаси и муниции градът успява да издържи на обсадата.

Поради хаоса в първите военни месеци евакуацията на цивилното население не е осъществена и по време на блокадата в Лениград умират стотици хиляди от град и болести. Официалните съветски данни сочат, че жертвите са около 670 000 хиляди, но според други оценки те вероятно са между 1.1 и 1.5 милиона. Започналата през януари 1943 г. операция "Искра" води до пълното изтласкване на германците от района на Ленинград година по-късно, а през лятото на 1944 г. са отблъснати и финландците.

Вицове, септември 2015 г.

СмЕх


- Капитане, има теч на кораба!
- Откъде знаете?
- В басейна е влязла акула!

***

-Ало, магазинът за прахосмукачки ли е?
-Да, слушам Ви.
-Вчера купих от Вас свръхмощна прахосмукачка ...
-Лошо Ви чувам!
-Не мога по-високо, обаждам ви се от торбата за прах...

***

Вчера забравих да нахраня котарака. Сутринта се будя, нещо дрънчи в кухнята…Вероятно готви.

***

Следващия път, като излизат националите ни по футбол на терена, да вземат да пуснат "Хубава си, моя горо" вместо химна. Без това са 11 дървета и носят само скръб и жалост.

***

Дразнят ме чуждиците в българския език. Например " толерантност ". Какво не ви харесва в българското " през ку*а ми е " ?

***
Всяка сутрин нови вицове

понеделник, 7 септември 2015 г.

"Ислямска държава" хакна Ангел Джамбазки

Интернет страницата на българския представител в Европейския парламент и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки (http://djambazki.org/) е станала обект на хакерска атака. Хакерите са оставили подпис „Ислямска държава“, изписано на английски. На черен фон има и надпис на арабски, типичен за ислямистите, последователи на ИД.

Оставен и електронен адрес – isis_cyberarmy@mail.ru, което означава кибер армия на Ислямска държава. Сървърът на пощата е руски, но достъп до него имат потребители от цял свят.

В завършек хакерите са написали „Следва продължение...“.

Евродепутатът Ангел Джамбазки е известен с критичния си тон относно ИД. Неведнъж е алармирал от трибуната на Европарламента за огромната заплаха, която представлява Ислямска държава за Европа, а и за целия свят.

Джамбазки бе лаконичен в коментара си за случая. По думите му това е война.

Припомняме, че преди дни Ангел Джамбазки сигнализира за кола с българска регистрация, обозначена със символите на ислямистите, както и за привърженици на терористичната организация от Ихтиман, които публикуват свои пропагандни снимки в интернет.

ЕС ни праща още 1600 бежанци

Европейската комисия ще предложи България да приеме още 1600 нелегални мигранти от Гърция, Италия и Унгария през идните две години, съобщава холандският всекидневник "Волкскрант".

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер се очаква да обяви нов план за преразпределяне на нови 120 000 такива мигранти от трите страни между останалите държави в Съюза на пленарно заседание на Европейския парламент в Страсбург в сряда.

С предишната схема от началото на лятото общият брой на преразпределените бежанци в Европа - главно от Сирия, Ирак, Еритрея - става 160 000. 

Досега държавите членки са се споразумели за преразпределянето на малко на 31 000 бежанци от Гърция и от Италия и за осигуряване на над 20 000 места за бежанци от държави извън ЕС. От тези две схеми България трябваше да приеме общо до 500 души при първоначално предложени от Брюксел 788.

Комисията ще предложи Германия да приеме нови 31 000, а Франция – 24 000 нови бежанци според европейски източник цитиран днес от Ройтерс. С предишните квотата на Германия става около 40 000, на Франция – около 30 000.

Новото преразпределение включва 15 600 души от Италия, 50 400 от Италия и 54 000 от Гърция, пише "Волкскрант".

Френският президент Франсоа Оланд отделно потвърди днес, че страната му е готова да приеме още 24 000 мигранти както и да започне разузнавателни полети и въздушни удари срещу т.нар. Ислямска държава в Сирия.

Оланд заяви, че разполага с доказателства, че част от терористичните актове срещу страната му са подговени именно от територията на Сирия.

Успоредно с увеличения прием на бежанци ЕС ще включи държавите от Западните Балкани към нов „списък“ от „сигурни държави“, съобщи още Ройтерс.