събота, 17 октомври 2015 г.

Поне три престъпления са извършили заловените 54 нелегални мигранти

"Границата почти не се пази", предупреди бившият главен секретар на МВР проф. Николай Радулов по повод инцидента с убития нелегален мигрант край Средец пред bTV.

"Не полицаите са виновни, а тези, които трябва да управляват и организират охраната на границата", убеден е експертът. Външният министър Даниел Митов бе категоричен, че България трябва да пази границите си.

Според него, декларираната позиция от страна на ръководството на МВР и Гранична полиция, че това е най-добре охраняваната граница на ЕС, не е вярна и всеки, който желае, може да я премине.

"Преди 3-4 години 1200 души от Гранична полиция бяха съкратени, вместо да се съкрати администрацията", напомни Радулов1.

Интегрираната информационна системата на границата била лошо проектирана и построена. Радулов защити униформените и бе категоричен, че не трябва да бъдат оплювани. По повод идеята да бъдат наградени, той коментира, че граничните полицаи са си свършили работата по опазване на българската граница. Това обаче не е повод за награждаването им.

"Няма спор, че трябва да се проявява хуманизъм, когато има бягащи от военни действия и ние го доказахме като страна - пускахме бременни жени, семейства с малки деца", коменира проф. Радулов.

Той разказа и техните действия по-нататък. „Аз бях свидетел как изхвърляха от близкото до Нов български университет общежитие одеяла, торбички с храна", коментира Радулов. В конкретния случай край Средец става въпрос за нов профил нелегално преминаващи границата: "Групирани, организирани хора, които влизайки в страната, са извършили минимум две престъпления по нашия закон. Очевидна е и агресивността на тези хора", подчерта експертът по сигурността.

„54 души групово са извършили няколко престъпления, аз това го наричам организирана престъпна група - минават границата, нямат документи и указват съпротива", коментира Радулов. Според него мигрантите са искали да преминат България без да бъдат регистрирани и да отидат в някоя от съседните страни на път за Германия.

Темата коментира и говорителят на Върховния комисариат за бежанците към ООН Борис Чеширков. Според него „не бива човешки живот да бъде губен от огнестрелна рана на границите на Европа, особено когато става въпрос за човек, идващ от страна, от която са произведени много бежанци".  Именно търсенето на убежище било инструмент за спасяване на човешкия живот.

Агенцията за бежанците на ООН имала огромно уважение към Гранична полиция.  Чеширков констатира липсата на законови пътища към Европа. „Няма хуманитарни визи, които да позволят на хората по законов път да достигнат там, където ще намерят сигурност", коментира той.

Външният министър Даниел Митов бе категоричен, че: "Каквито и да са международните реакции по повод случая край Средец, България ще защити репутацията си", се зарече външният министър Даниел Митов в ефира на телевизията.

На същото мнение, - че България трябва да пази границите си, е и вътрешният министър Румяна Бъчварова.

„Разследването трябва да покаже не само дали граничните полицаи са превишили правата си, а и с какви намерения въпросната група хора е пресякла границата", заяви дипломат номер 1.

"Държавата има отговорност по опазване на границите към българските граждани и към ЕС, защото България се явява външна граница за Съюза", каза той.

Митов подчерта, че никога не сме отказали на хора, бягащи от войната и от нестабилни региони,  да бъдат регистрирани и защитени. Това обаче трябва да става по съответния ред. "Нелегалното пресичане на границите е престъпление", напомни външният министър. "Не можем да сме сигурни, че това са бежанци, търсещи закрила. Не винаги идващите от Афганистан имат право на статут на бежанци", подчерта Митов.

„Гранична полиция" е подложена на огромен натиск и хората работят под огромно напрежение, призна Митов. Според него се касае за инцидент и никой не е направил нещо умишлено.

Според дипломат номер 1 правилно премиерът Бойко Борисов е напуснал срещата на върха и се върнал в България. "На Европейския съвет се случило нещо много важно -  изработеното от българската страна писмо се е превърнало в основа на бъдещата политика по отношение на миграцията, а именно - да се подкрепят страни извън ЕС като Турция и Ливан", стана ясно от думите на Митов.

На това заседание бе предложено трето тълкувание що е то "Горещи точки".

Защо бакшишите са вредни?

Решението на нюйоркския ресторантьор Дани Майер да забрани приемането на бакшиши в своите ресторанти показва, че той осъзнава какви са реалните последици от тази практика. Тя създава двустепенна система на заплащане, която има дълбоки социални и икономически последици за милиони хора, пише в свой коментар за „Ню Йорк таймс“ Сару Джайраман.

Опитът на г-н Майер да установи прозрачно и справедливо заплащане за своя персонал заслужава аплодисменти и вероятно ще наложи нов стандарт в индустрията. Но за да постигнеш промяна в ресторантите в цялата страна, трябва промяна и в закона, който предвижда по-ниско минимално почасово заплащане за работници, които получават бакшиши.

Преди месец губернаторът на Ню Йорк подкрепи идеята за минимално почасово заплащане от 15 долара за всички работещи в щата, но неговото предложение изключва близо 380 хиляди служители от професии с бакшиши. Въпреки че планираното увеличение до 15 долара на час вече е одобрено и за работниците във фаст-фуд ресторантите, повечето заети в този бранш ще останат на по-ниска минимална заплата.

Средното заплащане на професиите с бакшиши в Ню Йорк, включително и самите бакшиши, е 9,43 долара на час. Изключването на тези работници от промяната не само запазва несправедливата система на заплащане – която засяга предимно жени – но също така продължава една грозна практика с расистки корени.

Даването на бакшиш се зародило в домовете на аристократите във феодална Европа. През XIX век завръщащите се от Европа американци започнали да дават бакшиши на работниците си, за да демонстрират, че са възприели европейските маниери. Към края на века обаче се надигнало мощно движение срещу бакшишите. Тази практика била наречена недемократична и неамериканска. Основният довод бил, че работодателят, а не клиентът, трябва да плаща на работника си.

В отговор, собствениците на ресторанти и на железопътни компании настоявали, че системата с бакшишите е легитимна алтернатива на заплатите – особено след като повечето им работници били афроамериканци, наскоро освободени роби, чиито собственици изобщо не им плащали.

Един автор от това време дори писал, че се чувства неудобно, когато трябва да даде бакшиш на бял човек, защото практиката била резервирана за “чернилки“. Докато движението срещу бакшишите било подкрепено от синдикатите в Европа, Америка вървяла в обратната посока и вградила бакшишите и в порядките си, и в законите си.

Първото утвърдено минимално почасово заплащане през 1938 година изключвало бизнесите, свързани с междущатска търговия, дори и веригите от ресторанти. Всъщност първото минимално почасово заплащане на професиите с бакшиши било фиксирано на 0 долара на час. Въпреки че законът бил променен през 1966 година, за да включи и тези професии, положението не се променило много. Т.нар. под-минимална работна заплата била фиксирана на 2,13 долара на час за почти четвърт век. Само в седем щата професиите с бакшиши имат същото минимално почасово заплащане като всички останали.

53% от работещите професии с бакшиши в щата Ню Йорк са от малцинствата, а 21% живеят под линията на бедността. И повечето работници с бакшиши не са сервитьори в лъскави ресторанти. Повечето са жени, които работят в ресторанти тип закусвални, 40% от тях са майки.

Още по-големият проблем е, че ресторантите са работните места с най-много случаи на сексуален тормоз в Съединените щати. Принудените да разчитат на бакшиши жени трябвя да търпят неподходящо и унизително поведение от клиентите, колегите или шефовете си, за да изкарат достатъчно.

Близо 7% от американските жени работят в ресторанти, но оплакванията за сексуален тормоз в ресторантите са цели 37% от всички. Седемте щата, сред които и Калифорния, които са въвели равенство в минималното почасово заплащане, се представят значително по-добре от всички останали и по доход на глава от населението, и по ръст на работните места в ресторантьорската индустрия, и по размер на даваните допълнителни възнаграждения.

Бившият сенатор от Ню Йорк и настоящ кандидат за номинацията на Демократическата партия за президентските избори Хилъри Клинтън също подкрепя премахването на специалното минимално заплащане за професиите с бакшиши. Преди седмица и губернаторът Куомо, който често говори за равенството между половете, нарече Ню Йорк „прогресивната столица на тази държава“. Но докато тази несправедлива система от времето на робството съществува, няма нито прогрес, нито равенство между половете.

* Суру Джайраман е директор на Центъра за изследвания в хранителната индустрия към Калифорнийския университет.

На тази дата: 17 октомври 1915 г. Започва битката при Криволак с участие на войски на Франция и България, която завършва с отстъпление на французите

1915 г. — Първата световна война: Започва битката при Криволак с участие на войски на .
Франция и България, която завършва с отстъпление на французите на 21 октомври.

След намесата на България в Първата световна война на 1 октомври 1915 година при настъплението срещу Сърбия Първа българска армия разбива сръбските войски в Нишката операция, а Втора българска армия - в Овчеполската операция. Същевременно в началото на октомври части на Антантата правят десант в Солун и тръгват на север с цел да се съединят с оттеглилите се в Косово сръбски части.


Настъплението на 57-ма и 156-та френски дивизии е посрещнато от Южната група на Втора българска армия, съставена от части от 2 тракийска, 5 дунавска, 7 рилска и 11 македонска дивизия. Сражението се развива с променлив успех при огромни загуби и от двете страни, като основният удар от българска страна е поет от 11 дивизия. В крайна сметка въпреки численото си преимущество французите отстъпват обратно на гръцка територия.

Вицове, октомври 2015 г.

По принцип можеше и да не слага пола

СмЕх


Селянин имал много свине. Един ден дошъл инспектор и го попитал:
- С какво храните свинете?
- Ами, като има царевица - с царевица, иначе с отпадъци. Защо?
- Аз съм от Асоциацията за защита на животните. Не ги храните както трябва - те не трябва да ядат отпадъци.
И го глобил. След два дни дошъл друг и го попитал с какво храни свинете.
- Ами, със сьомга, с хайвер, със скариди. Защо? - попитал селянинът.
- Аз съм от ООН. Не може, когато милиони хора измират от глад, да храните свинете с деликатеси.
И също го глобил. След дни дошъл трети и попитал с какво храни свинете.
- Ами, аз не ги храня - давам им по 4 лева на ден да си купят каквото им се яде - отговорил ядосано селянинът.

***

Жената ме накара да взимам едни хапчета, които убиват желанието за пиене на алкохол.
- И сега какво?
- Ми, пия без желание.

***

Засиления контрол от КАТ по пътищата ,потвърди истината,че повечето водачи имат в себе си 50 лв!

***

Баба към 4-годишния й внук:
- Сашко,виж "бубу"-то,бабе!
- Какво "бубу" бе,бабе,т'ва е BMW M5 5.0 V10 biTurbo

***

Иванчо се прибрал в къщи:
- Днес писахме съчинение и даскалицата ми писа двойка.
- Как така, каква беше темата?
- Ами темата беше "Как прекарах през лятото?" и аз написах "Благодаря, добре."

***
Всяка сутрин нови вицове

петък, 16 октомври 2015 г.

На вниманието на Бойко Борисов! Защо се оплакват българите?

Преди дни премиерът Бойко Борисов сподели емпиричните си наблюдения, че българите само се оплакват, но иначе са в добра финансова кондиция - "Всички се возят сами в коли, задръстват магистралите, като тръгнат да почиват и да харчат пари", прозря той.
В петък обаче статистиката реши да го опровергае

В сравнение с предходната година размерът на линията на бедност се увеличил с 13,2%, а относителният дял на бедното население нараства с 0,8 процентни пункта. Това са данни от изследване на НСИ "Индикатори за бедност и социално включване през 2014 година".  България е на второ място в ЕС по риск за изпадане в бедност или социално изключване на нейните граждани. Според проучването 40,1% от жителите на страната са заплашени от бедност, като показателят е по-голям само в Румъния - 40,2%.

Работещите бедни стават повече

 Основният фактор, увеличаващ риска за попадане в групата на бедните за преобладаващата част от населението, е тяхната икономическа активност и участието им на пазара на труда, твърдят от НСИ. През 2014 г. относителният дял на бедните е най-висок сред безработните (50,2% ). Рискът от бедност при безработните мъже е с близо 6 на сто по-висок в сравнение с безработните жени. И ако връзката липса на работа - бедност може да се предположи, тенденцията да растат работещите бедни е много тревожна. През 2014 г. те са 9,3% във възрастовата група 18-64 г. За сравнение през 2006 г. те са били 5,5 на сто.
Образователното равнище, което до голяма степен определя достъпа до по-добре платена работа, оказва съществено влияние върху риска от бедност. Най-висок е относителният дял на работещите бедни с начално и без образование - 63,5%. За сравнение сред висшистите те са едва 1,5%. Оценките на бедността в зависимост от типа на домакинството показват, че тя е концентрирана сред възрастните едночленни домакинства, самотните родители с деца, както и домакинства с три и повече деца.  Ако в домакинството живее едно възрастен човек над 65 години, рискът от бедност става с 20,8 процентни пункта по-висок от домакинство, в което живее българин под 65 години.

Децата в риск от бедност се увеличават

През 2014 г. 31,7% от децата на възраст 0 - 17 години в България са изложени на риск от бедност. От статистиката отчитат, че това са с 3,3 процентни пункта повече спрямо 2013 година. Социалните трансфери към домакинствата намаляват риска от бедност сред децата с около 14 на сто. Образованието на родителите се оказва ключов фактор, който предопределя и бедността при децата. Расте процентът на децата в лишения, чиито родители са с начално или въобще без образование.  Само 3,2% от децата на висшисти живеят в риск от бедност, или приблизително 23 пъти по-малко от децата, живеещи в домакинства с начално или без образование на родителите. Рискът от бедност при децата в домакинства с родители със средно образование е четири пъти по-висок от този при децата с родители с висше образование.
58,4% са децата, които са лишени от поне един от 13-те показатели. За 13,8% от българчетата нито една потребност не може да бъде удовлетворена поради финансови причини. 40 на сто не получават всеки ден хранене с месо (или еквиваленат при вегетарианците). Почти толкова - 37,7% са лишени от пресни пловоде и зеленчуци веднъж дневно.

Вълкан Хамбарлиев е граничарят, застрелял мигрант снощи

Вълкан Хамбарлиев, по непотвърдена информация, е името на граничния полицай, който застреля нелегален мигрант снощи, в района на Аврамов мост в община Средец.
Мъжът е на 42 г., от гр. Средец, по хоби е ловец.

Групата от над 50 афганистанци, която снощи проникна на родна земя, е налитала на бой и е показвала агресивно отношение към тримата гранични полицаи, които са отишли на място.

Това заяви главният секретар на МВР Георги Костов на извънреден брифинг тази сутрин по случай снощният инцидент, при който граничен полицай застреля емигрант на границата край ГПУ Средец.

Всичко започнало около 22 часа, когато граничен патрул от трима служители се натъкнал на група от над 50 души, които се представили за афганистанци.

Всички от групата мигранти са били мъже, на възраст 20-30 години, "в добра спортна форма", заяви Костов.

Граничарите са дългогодишни служители на МВР и не са млади.

От мястото на инцидента е иззет пистолет и пълнител със 7 патрона вътре, което значи, че е изстрелян само един патрон.

Главният секретар на МВР уточни, че сред групата няма някой идентифициран като каналджия или български гражданин.

Местността, през която са проникнали мигрантите, е пресечена, трудно проходима и без ограда.

Има вероятно някой от задържаните да има познания за релефа на на местността.

Арестуваните са 54 души. Най-вероятно мигрантите ги очаква екстрадиция, но към момента това е в бъдещ план, тъй като никой няма документи.

Турски изтребители свалиха неидентифициран дрон

В. "Хюриет" публикува снимка на сваления дрон.
Турски изтребители са свалили неидентифициран самолет, навлязъл във въздушното й пространство, съобщи BBC. В съобщението на Генералния щаб на турските Въоръжени сили се казва, че инцидентът е станал на границата със Сирия, предава Hürriyet.

Днес във въздушното пространство на Турция, на турско-сирийската граница, бе открит самолет с неизвестна държавна принадлежност. Слет трикратно предупреждение той продължи полета си във въздушното пространство на Турция. След това наши изтребители, които патрулираха в района, в рамките на правилата за реагиране на опасност, откриха огън и свалиха този самолет, се казва в съобщението на Генералния щаб.

В него се изтъква, че подобни нарушения ще бъдат пресичани категорично и в бъдеще.

По-късно стана ясно, че е свален дрон, а не самолет.


Сирийската армия разполага с дронове. Такива самолети ползват също Русия и оглавяваната от САЩ международна коалиция срещу "Ислямска държава" (ИД).


Причина за тревогата в началото бе, че руски самолети няколко пъти нахлуваха в турското въздушно пространство от Сирия. Инцидентите станаха след започването на военната интервенция на Москва в арабската република на 30 септември.

Обновена!

Валери Симеонов: Да се стреля на месо на границата

Винаги, когато има лица, които преминават незаконно българската граница и не изпълняват разпорежданията на родните гранични полицаи, трябва да се стреля на месо. Това каза пред Би Ти Ви лидерът на Патриотичния фронт Валери Симеонов.

Думите му са по повод инцидента край Средец, при който имигрант загина от изстрел на полицай.

"За мен тези гранични полицаи са си изпълнили перфектно задълженията и трябва да бъдат предложени за медал. Мигрантите от снощния инцидент не са никакви бежанци, а просто авантюристи, които са тръгнали да търсят някъде по света на баницата мекото. Няма никакви бежанци, които стоят под дърветата и чакат някой да им занесе нещо за ядене. Както се вижда, повечето мигранти, които са тръгнали за страната ни, са хванати. Иначе всеки може да си говори, каквото иска", допълни Симеонов.

Той изтъкна, че това са хора на по 20-30 години, въоръжени. (МВР не е съобщило задържаните да са били въоръжени - б.р.)

"Естествено, че трябва да се стреля на месо, тъй като не се изпълняват разпорежданията на граничния полицай. Това е свещената българска територия, която никой няма право да нарушава", каза лидерът на ПФ.

На учудването на водещия Валери Симеонов отговори така:

"Да чакат да ги разстрелят тях ли или да ги намушкат? Това ли да чакат? Нали знаете за случая? Неотдавна имаше двама намушкани български граждани."

Водещият намекна, че има и други методи като например усилване охраната на границата.

"Ако вие тръгнете с оръжие срещу мен, какви са другите методи? Да падна на колене да ви моля ли?", контрира Симеонов.

Лидерът на "патриотите" бе помолен да коментира и поведението на бившия си съмишленик Волен Сидеров. Става дума за скандала, при който националистът и съпартиецът му Десислав Чуколов се опитаха да извършат граждански арест с мотива, че в будка в центъра на София се продавали наркотици.

"Докато беше под моето благотворно влияние не беше такъв. Нали знаете, алкохолът дава криле", каза Симеонов.

Преди ефир от Варна

Днес от центъра на Варна, Ани Салич и Ники Дойнов.
Снимка: "Таралеж"
Последни приготовления на водещите Ани Салич и Николай Дойнов преди пряко включване от Варна тази сутрин.

В продължение на пет дни екипът на Новините на "Нова тв"ще обиколи градове и села, които по една или друга причина са привлекли вниманието на България и са станали емблеми в Новините.

Афганистанец убит на границата ни с Турция

Снощи около 22.00 часа един мигрант загина на турско-българската граница в опит да влезе в страната. Наш граничен патрул от трима служители в района на град Средец се е натъкнал на около 50 нарушители. Пристъпват действия към проверката им, срещат съпротива в следствие на което един от служителите използва оръжие. Стреля във въздуха и по негови данни следва рикошет. Наранен е един от нарушителите, който в последствие почива в реанимацията.

В района на местопроизшествието са задържани 54 незаконно проникнали в страната чужденци. Първоначално те съобщават, че са с произход от Афганистан. Всички са мъже на видима възраст между 20 и 30 години в добра спортна форма. Придвижвали са се пеш в трудно достъпен релеф в силно пресечена местност. Не се изключва те да имат принадлежност към някаква не съвсем хуманитарна организация”, обясни главният секретар на МВР.

На тази дата: 16 октомври 1912 г. българската армия за първи път използва самолет за разузнаване

Българският авиатор капитан Радул Милков
със своя самолет Албатрос Б.I
1912 г. българската армия за първи път използва самолет за разузнаване на вражески обекти край Одрин. Авиаторът Радул Милков и наблюдателят Продан Таракчиев със самолет „Албатрос” в започналата Балканска война извършват първия разузнавателен полет. Тогава двамата авиатори излитат от полевото летище на километър югоизточно от Мустафа паша, днес Свиленград, за да разузнават обсадения Одрин.

Самолетът, с който е извършен полетът, е „Албатрос F-2”. Това е модифицирана версия на френския двуплощник „Фарман” с гондола за екипажа и редови двигател „Аргус” вместо оригиналния ротационен двигател.

По-късно този полет предизвиква големи спорове. В дневника за бойните действия на Аеропланното отделение това знаменателно събитие е отразено съвсем кратко, заедно с други данни за проведената дейност през деня.
В периода от 16 октомври до 17 ноември самолетите на отделението извършват 15 излитания за изпълнение на бойни задачи – предимно разузнаване на османските позиции около Одрин (Караагач, Юруш, Кадънкьой, Доганджа, Емекчикьой и ъгъла между Марица и Тунджа). На 17 ноември 1912 г. италианския авиатор Джовани Сабели и наблюдател майор Васил Златаров със самолет "Блерио XI" за пръв път в историята на българските военновъздушни сили извършват въздушна бомбардировка на османските позиции край Одрин.  Противно на общоприетото мнение в България, това не е първата въздушна бомбардировка в света; първата въздушна бомбардировка в света е извършена на 1 ноември 1911 от италианския лейтенант Джулио Гавоти, бомбардирал турско-арабските сили в Либия.

Първоначално Балонното отделение на Въздухоплавателния парк е подчинено на командира на 2-ра бригада от 9-та пехотна плевенска дивизия и извършва основно наблюдение на бойното поле край Одрин. Балонът „София-1“ е издигнат за пръв път на 15 октомври над позицията, на 2 км източно от Доганджа, като до първото примирие извършва наблюдения в продължение на 10 бойни дни. В периода 16-18 октомври балонът е изнесен при с. Кемал, след което поради лошите метеорологични условия е издигнат отново едва на 22 октомври. На 23 октомври е придаден към сръбската Тимошка дивизия, но отново поради лошите условия е издигнат чак на 30 октомври, когато освен за наблюдение на бойното поле се използва и за коригиране на огъня на артилерията.

Вицове, октомври 2015 г.

В Япония басейн пълен с вино

СмЕх


Два зеленчукови магазина, от двете страни на една улица. Единият собственик - евреин, другият - арменец. Студен есенен ден. Отварят с големи табели "Зеле". Евреина пише - 1 лв. Арменеца - 90 ст. След малко евреина - 80 ст. Арменеца - 70 ст.
И така стигат до 10 ст.
В края на деня евреина отива при арменеца и казва:
- А бе ние с теб луди ли сме, свалихме зелето на 10 ст.
Арменецът отговаря:
- Е*а ли му мамата... аз свърших зелето още вчера.

***

- Подсъдимият! Имате право на последна дума!
- Двеста и петдесет хиляди...
- Съдът се оттегля на съвещание!

***

Ето ....започна да става студено ,а някои пак мрънкат.Казвах ви,че е по-лесно да се намери метър сянка отколкото метър дърва.

***

Знаете ли, че...
Най-лесният начин да обясните на децата каквое това данък добавена стойност, е да им изядете 20 % от сладоледа!

***

- Госпожице, с перука ли сте?
- По дяволите! А в магазина казваха, че никой няма да забележи!
- Може би и аз нямаше да забележа, ако бяхте свалили етикета.

***
Всяка сутрин нови вицове

четвъртък, 15 октомври 2015 г.

Вижте неизлъчена част от интервюто с Цветан Василев

Днес „Таралеж“ ви предлага неизлъчвани части от интервюто на Люба Кулезич с банкера Цветан Василев.

Цветан Василев проговори за войната с Делян Пеевски и кой плаща на златните пръсти в парламента. Днес журналистът Люба Кулезич, чието интервю с банкера разтърси държавата, показа неизлъчвани досега кадри от разговора й с Василев.

Булгартабак е пример за това как политик може да придобие собственост


Схемите за участие са най-различни – те могат да бъдат чрез офшорни компании, чрез подставени номинални собственици, каза банкерът
- Прочетох едно разследване на Атанас Чобанов от "Биволъ", който дори не живее в Белград, а в Париж. То ми прозвуча доста убедително, защото в него имаше доста информация, че собствениците на "Булгартабак" всъщност са Ахмед Доган, Бойко Борисов, Делян Пеевски. Това ли са схемите, през които политиците стават олигарси – схемата на "Булгартабак"? Скритите собствености?

- Схемата на "Булгартабак" във всички случаи е един от примерите, при който един политик може да придобие собственост. Какво е реалното положение в момента, аз нямам представа, но със сигурност знам, че Делян Пеевски е вътре в "Булгартабак". Дали той, или чрез майка си – той е представен в "Булгартабак". Схемите за участие са най-различни – те могат да бъдат чрез офшорни компании, чрез подставени номинални собственици... Скоро гледах едни опити на защитения свидетел на прокуратурата...

- Бисер Лазов?

- Да. Да налага едни имена в борда на "Дунарит", защото очевидно и тази компания му принадлежи. Странно защо пък тези имена са се появили в едни други тетрадки мои – от преди това... А тия имена ги свързвам с едни други хора. Това показва, че става въпрос за едно и също, една и съща практика. Не знам обаче тези хора дали не се притесняват, че ще ги изпързалят. Говора тези, които са заложили на тези номинални собственици. Дали не се притесняват, че ще ги изпързалят както изпързаляха мен.

- Бисер Лазов се оказа сега ключова фигура?

- Голям играч, защото той беше един от свидетелите по моето изнудване от страна на Пеевски.

- А той е присъствал?

- Присъстваше.

- Бисер Лазов е присъствал на Вашето изнудване?

- Разбира се. И затова беше много удобен да бъде привлечен на тяхна страна. Освен това той им беше разчертал още преди това всички схеми и участия на многобройните компании и в крайна сметка целените най-ценни активи.

- Значи той е бил ключов играч много преди Вие да подозирате?

- Аз казах – проспал съм някои моменти, за което си плащам.

- Но Бисер Лазов беше също сред Вашите приближени?

- Бисер Лазов трябваше да работи в бекстейджа. Той трябваше да подготвя нормалните условия за финансиране на SPV-тата във връзка с осъществянето на различните проекти, за които той никога не е имал идея и винаги са били реализирани от мен и от хората от банката. Говоря за придобиванията на големите компании, за финансиранията на определени проекти, включително и на зелено. Той очевидно не се е справял с работата, а аз съм проспал тези моменти, за което си нося своята вина.

Цв. Василев: Изненада ме арогантността на Пеевски


В прав текст ми заявиха, че ако не дам основните активи на КТБ, ще търпя всичките последствия
- Какво беше това изнудване. Може би трябва много по-точно да го кажете, отколкото в предишни свои интервюта?
- Това са основните активи, с които КТБ беше известна, защото тя контролираше сериозна част от работещата индустрия. Не е тайна, че 77% от "Виваком" бяха под контрола на структури, финансирани от КТБ, не е тайна, че 97% от "Петрол" бяха под контрола на структури, финансирани от КТБ, не е тайна, че 100% от НУРДС беше под контрола на структури, финансирани от банката. Всичките тези активи се оказаха прекалено апетитни за някои хора.
- За кои някои хора?
- Аз ги наричам най-общо политико-криминален съюз, който се олицетворява най-вече от върхушката на ДПС с най-виден представител Делян Пеевски. Разбира се, те намериха сходно мислещи и в други политически сили, за да реализират своите цели.

- Кои?
- Аз смятам, че всички политически сили по някакъв начин се възползваха от ситуацията, не намериха сили да се противопоставят на безумието, което започна през юни 2014 г. - с холивудските сценарии, с активното участие на Прокуратурата, със заплахите за убийство на Делян Пеевски, целящи само едно – всяване на паника сред вложителите на КТБ, с цел поставяне на банката на колене и респективно моето поставяне на колене. И си поискаха определена част от тези активи безвъзмездно.

- Как стана това? Делян Пеевски лично ли дойде със своята корполентна фигура?

- Делян Пеевски изпрати своя оторизиран представител, понастоящем виден собственик на "Левски" – адвокат Александър Ангелов, който заяви едно към едно, че ако това нещо не се случи, аз ще търпя всичките последствия.

- В прав текст ли го каза?

- Директно.

- Кога се случи това?

- В края на април – началото на май 2014 г.

- Бяхте ли изненадан от такъв развой?

- Бях изненадан от арогантността, защото в крайна сметка тези активи не са мои, за да ги прехвърлям на този или онзи. Тези активи са финансирани от КТБ и във философията на модела, който ние налагахме в банката, всички плюсове от реализацията на един проект трябваше да бъдат в интерес на банката и благодарение на това близо 15 години тази банка се развиваше успешно.

- Когато е дошъл този човек да Ви изнудва, Вие какво направихте? Обадихте ли се на Делян Пеевски например да му кажете: "Деляне, какво правиш? С теб сме от 15 години" примерно?

- През май ние вече имахме някаква нарушена комуникация. Аз имах достатъчно информация за това какво се подготвя, но не вярвах, че с такова лековерие управляващите тогава, ще допуснат подобно безумие.


Цветан Василев за схемите и "златните пръсти" в политиката

Пеевски легитимира собственост, която дълго време е скривал през различни фирми

- На фигури, които биват наричани златният пръст, плаща ли се пряко, за да станат златен пръст, да натискат бутона, защото от тях зависи кворумът, мнозинството?

- Тази дейност е силно амортизираща и трябва да бъде компенсирана.

- Компенсирана беше?

- Така мисля.

- От Вашата банка ли беше компенсирана?

- Нито един политически пръст не е бил компенсиран от нашата банка. Ако е имало компенсации, те са били за сметка на резултатите, които са били постигани от един или от друг бизнес.

- Не директно?

- Не директно, разбира се.

- Интересно например Волен Сидеров, като един златен пръст, получава компенсация. Къде си скрива парите? Защо НАП не се възбужда от слуховете в обществото? Значи има вариант да скриеш тези пари. Какво се случва?

- Има големи специалисти в това. Предполагам, че има начини.

- Знаете ли схемите, по които се крият собствености? Гору-долу успяхме да разберем, че Пеевски дълго време е скривал собственост през различни фирми, вериги от фирми, офшорки и пр. Нали така?

- Точно така. Сега обаче ги легитимира.

- Защо?

- Защото му бяха легитимирани през фирмата на майка му – "Балканска медийна компания" – едни скромни 50 млн. лв.

- Защо трябваше да се легитимира сега? Оголват ли го, или го прикриват?

- Сигурно има и от двете, а може би вече се чувства достатъчно силен, за да покаже, че не му пука.

Вижте вече публикуваните части от интервюто ТУК

Сидеров прекъсна заседанието на ВСС

Волен Сидеров влезе в редовното заседание на Висшия съдебен съвет. Каква е причината към момента не е ясно, но от кадровия орган съобщиха, че депутатът е поискал да бъде изслушан.

Волен Сидеров поиска имунитета на главния прокурор Сотир Цацаров и пред Висшия съдебен съвет (ВСС). Партийният лидер се яви на редовното заседание на ВСС и помоли една пета от висшите магистрати да поискат отстраняването от длъжност на Цацаров, за да може той да бъде разследван за прикриване на имотна сделка на съпругата му от преди две години.

„От този момент не вярвам в безпристрастността на съдебната система", обяви Сидеров пред ВСС, като призова магистратите да направят истинска съдебна реформа и тя да започне от справедливост за него.

Пред сградата на съвета, от около час, група младежи са разпънали плакати с послания срещу главния прокурор. Сред призивите са „Цаца, лови престъпници, не Волен”, „Цацаров, сваляй имунитета”, „Цацаров - американска марионетка”.

В понеделник прокуратурата отправи искане за сваляне на имунитета на Волен Сидеров заради хулиганска проява от края на миналата седмица на ул. „Раковски”.

Обновена!

До 2018 г. милиони работници ще имат "шеф робот"

Машините ще имат доста по-човешки характеристики и ще развият много по-лична връзка с хората, заяви вицепрезидентът на Gartner на годишния симпозиум на фирмата, която е сред водещите технологични анализатори. Техните наблюдения и предвиждания показват, че в близко бъдеще машините и хората все повече ще са колеги, като в голяма степен и ще зависят едни от други.

Анализаторите на Gartner правят подобни прогнози често. Досега са предвидили няколко развитията, като навлизането на облачните сървъри, пренасочването на софтуер към мобилните устройства и други.

Ето и десетте предвиждания на Gartner за технологиите до 2020 г:

1. До 2018 г. 20% от бизнес съдържанието ще бъде създавано от машини.

Технологии, които могат да асемблират и предават информация с автоматични композиционни двигатели ще бъдат бъдещето на бизнес-генерираното съдържание.

Или, по-простичко казано, след няколко години 1/5 от легалните документи, докладите, прес рилийзите и прочие ще бъдат писани от машини.

2. До 2018 г. 6 милиарда свързани неща ще искат поддръжка.

В епохата на дигиталния бизнес, когато физическите и дигиталните линии постоянно се пресичат, ще се повиши нуждата от свързване не само на компютри, но и на всякакви неща към мрежата. "Интернетът на нещата" вече е позната концепция - възможността не просто специални устройства като компютри, таблети, смартфони да имат връзка с мрежата, а и ежедневни продукти и предмети - бутилките вино в супермаркета, леглото и хладилникът ни, офисният стол. Всеки от тези предмети може да има функция, която да се контролира или да предлага информация в мрежата - например, фризерът може да изчислява колко калории сме изяли и да праща информацията на лекаря ни.

Според Gartner, подобни предмети, които сега са основно експериментални, след няколко години ще бъдат милиарди.

3. До 2020 г. автономни софтуерни агенти извън човешки контрол ще участват в 5% от всички икономически транзакции.

Алгоритмични агенти вече участват в икономиката ни. Но те не са напълно автономни, защото са свързани със солидна система от контролирани от нас механизми.

Подобни, но автономни агенти също имат своята стойност. Според Gartner, те ще създадат нова икономика, която анализаторите наричат "програмируема". Ще виждаме алгоритми, често прозрачни и с отворен код, които ще се занимават с банкиране, застраховки, обмяна на валута, събира на средства - и всякакви други финансови операции.

4. До 2018 г. над 3 милиона работници ще бъдат ръководени от "робошеф".

Роботизирани мениджъри ще правят все повече решения, които днес се взимат от хора. За момента става въпрос предимно за наблюдателни дейности, като наблюдаване и оценяване на работата, връзката със задоволеността на клиента, и прочие. Подобни данни, които са често ключови за всякакви мениджърски решения, могат да се събират, анализират и превръщат в решения изключително ефективно от машини.

5. До края на 2018 г. 20% от умните сгради ще са били жертва на дигитален вандализъм.

Когато имаш дом, несъмнено се замисляш за опасността някой да нахлуе с взлом, да разбие врата, прозорец. Първите смарт-къщи вече са факт, а с тях и ново престъпление - дигиталния вандализъм. Както някой може да хвърля камъни по стъклата, след няколко години ще се опитват да хакват системите на къщата ни. Затова производителите на технологии за такива домове трябва още отсега да работят сериозно върху сигурността.

6. До 2018 г. 45% от най-бързорастящите компании ще имат по-малко работници отколкото умни машини.

Обучението, наемането, постоянната заплата и събирането на екип е ужасяващо огромно перо за всеки бизнес. В близкото бъдеще всяка работа, която може да бъде прехвърлена на компютър или умна машина, ще бъде прехвърлена.

Например вече има прототипи за напълно автоматизиран супермаркет, или охранителна фирма, която има наблюдателна система съставена само от дрони.

Не е сигурно че старите компании ще започнат първи с този тренд, но по-умните сред тях ще се включат бързо.

7. До края на 2018 г. лични дигитални асистенти ще разпознават индивиди по лицето и гласа по различни канали

Сайри, Кортана и техните братовчеди след няколко години ще говорят по-естествено, ще общуват по-директно с нас, ще помнят много повече за нас, ще реагират на ситуацията и въпросите ни по-активно. И ще ни разпознават. Ще се появят и техни търговски версии, които ще ни посрещат в магазини, на живо и онлайн.

8. До 2018 г. 2 милиона работници ще бъдат принудени да носят устройства за следене на здравето по договор.

Първи вероятно ще са полицаите, пожарникарите, парамедиците, но в бъдещето ще има тренд все повече хора да носим уреди за следене на фитнеса и на здравето, които ще бъдат за спокойствието на работодателя ни и изискване за наемане на работа.

Разбира се, логично е първо това да засегне именно по-тежките процеси. Тези устройства, които вече са масови и евтини, ще бъдат и централизирани, и ще мерят кръвно, сърдечен ритъм и потенциални нива на стрес, и ще ги пращат към компютри за анализ и реакция при нужда.

9. До 2020 г. умни агенти ще водят близо 40% от мобилните ни интеракции.

Умни технологии, под формата на персонални асистенти и подобни ще наблюдават съдържанието, което търсим, поведението ни в мрежата, и ще записват тези данни в неврални мрежи, които ще разработват модели за данни, от които машините ще правят изводи за хора, съдържание и контекст. Виртуалните лични асистенти ще знаят какво искаме, какво търсим, ще създават връзка на доверие с нас и в крайна сметка ще работят и автономно от нас.

10. До 2020 г. 95% от проблемите със сигурността на облачните мрежи ще бъдат по вина на потребителите

Притеснения за сигурността е основното нещо, което спира хората да ползват активно публични облачни услуги. Всъщност, много малка част от проблемите в тази област са по вина на предоставящия услугата. До 2020 г повечето ще бъдат вина на потребителя.

Това не означава, че облачните сървъри ще са напълно безопасни. А че частта, която е под контрол на потребителите, е толкова опростена за леснота и удобство, че някои наивни потребители ще създадат повече проблеми сами.

На тази дата: 15 октомври 1917 г. край Париж е екзекутирана холандската шпионка Мата Хари

1917 г. край Париж е екзекутирана холандската шпионка Мата Хари. Маргарета Гертруда Зееле, известна като Мата Хари, е холандска танцьорка и куртизантка.

Едва 18-годишна се жени и заминава със съпруга си за Ява. Двамата се връщат в Холандия през 1903 г. и се развеждат, а същата година Маргрета заминава за Париж. Там си изкарва прехраната с циркови номера и като модел, а от 1905 г. започва да трупа популярност като танцьорка на екзотични танци под артистичния псевдоним Мата Хари. Успехът й е подплатен от финансовата подкрепа на милионера индустриалец Емил Етиен Жиме.

Фриволното поведение й проправя път до висшите среди и тя поддържа близки отношения с политици и военни не само във Франция, но и в Германия и Русия и логично след избухването на Първата световна война работи като двоен агент. Уличена е като шпионка през януари 1917 г., когато френските служби прихващат шифровано радиосъобщение на германския военен аташе в Мадрид, в което се споменава за агент Н-21. По съдържащата се в него информация французите решават, че агент Н-21 е именно екзотичната куртизантка.

Мата Хари е арестувана през февруари в Париж, обвинена в шпионаж в полза на Германия и призната за виновна. Разстреляна е на 15 октомври.

Вицове, октомври 2015 г.

Жената умее да сюрпризира.

СмЕх


Двама първокласници си говорят:
- Абе, как се пише буквата а.
- Ти си голям тъпанар бе, като кльомба, ама без кръгчето!

***

Учителка изпитва ученик.
-Разкажи урока.
Ученикът мълчи.
-Кажи поне името на урока!
Ученикът пак мълчи.
-Какъв предмет учим сега?
Ученикът мълчи. По едно време от задния чин се чува глас:
-Леле! Тая вещица го разхожда из целия материал!

***

- Келнер! Тая пържола да не е конска?
- Не, господине, конското свърши. От каруцата е...

***

-Докторе, жена ми ми изневерява, но на мен не ми растат рога?!
-Това е в преносен смисъл, не растат рога наистина!
-Слава Богу, а аз си мислех, че нещо с калция не ми е наред...

***

- Ей, все не мога да си намеря жена дето да се оженя за нея!
- Защо?
- Майка ми все не ги харесва.
- А защо не намериш някоя, която да прилича на майка ти?
- Намерих, ама нея пък баща ми не я хареса!

***
Всяка сутрин нови вицове

сряда, 14 октомври 2015 г.

Разбихме немците с 3:0

Волейболистите на националния отбор на България победиха с 3:0 гейма Германия в 1/4-финален мач на европейското първенство за мъже в столичната “Арена Армеец”. Нашите се класираха за полуфиналите, където ще играят срещу Франция.


Тимът на Пламен Константинов постигна велика победа над изключително силната Германия с 3:0 гейма (25:19, 25:23, 25:23) и вече е в Топ 4 на турнира.

Треньорът на Бундестима Витал Хайнен пожела среща с България и си я получи. И каква среща само!? От тези, които дълго се помнят.

Повече от 12 000 души приветстваха героите на полето.




СЪРЦЕ, ДУША ЗА БЪЛГАРИЯ

Волейболистите от националния отбор на България  излизат днес в пряк двубой за класиране на полуфиналите на Европейското първенство срещу Германия. Точно 20,45 часа столичната зала “Арена Армеец” ще бъде изпълнена от над 12 000 екзалтирани български фенове, които ще подкрепят възпитаниците на Пламен Константинов срещу Бундестима.

УСПЕХ!

Собственикът на „Левски“ поискал от Цветан Василев част от активите на КТБ безвъзмездно

Утре ще видите неизлъчена част от интервюто на Люба Кулезич с банкера Цветан Василев.

"Поискаха си определена част от активите безвъзмездно. Делян Пеевски изпрати своя представител оторизиран, понастоящем виден собственик на "Левски" - адвокат Александър Ангелов, който заяви - едно към едно, че ако това не се случи, аз ще търпя всичките последствия", казва Василев.

Бойко за Лавров: А не го ли е срам, че българите плащат най-скъпия газ в Европа

Премиерът Бойко Борисов коментира от Истанбул, където е на еднодневно посещение острото изказване на външния министър на Русия Сергей Лавров. Като повдигна и темата "Кой трябва да се срамува повече". По думите на Борисов - Москва трябва да изпитва неудобство, че от десетилетия ни предлага най-скъпия ток в Европа.

„Трябва да му благодаря (б.р. на руския външен министър Лавров), че той коментира това, което казвам. Не го прави често, но аз много ценя неговото мнение, защото той действително е един много добър дипломат. Той навремето каза, че с Албания ще си поделяме Македония нали, но се оказа неправ. Така че не винаги е прав”, каза Борисов, пред медиите.

Както е известно снощи в интервю за руската НТВ Лавров заяви почудата си, че Борисов не се притеснява да говори, че е спрял руски проекти в полза на САЩ. "Срамно" е, даде оценката си Лавров.

"Прочетох с изумление цитат от изказване на министър-председателя на България Бойко Борисов. Той заявява, че България се е отказала от реализацията на енергийните проекти с Русия, включително "Южен поток", включително атомната електроцентрала, нефтопровода Бургас-Александруполис, в интерес на Съединените щати. И затова сега, САЩ са длъжни да помогнат на България да получи безвизов режим и така нататък и други подобни".

И допълни: "Просто поразително е как хората (б.р. Борисов) не се притесняват от ето такива изявления, не е ли срамно пред избирателите им, пред народа им",

Днес българският премиер уточни:

“Само искам да кажа, че аз дадох пример с моето изказване пред американската камара за 20-годишнината й, че американският бизнес трябва да бъде за пример и да не се допускат корупционни схеми, които са допускани в проекти, които аз многократно съм казвал. И самият проект „Белене” беше заченат по такъв корупционен начин. Никой не го е отрекъл до ден-днешен – похарчиха милиарди пари още от 2006 година и не се построи“, продължи още Борисов.

Борисов също върна въпроса със срама. И повдигна темата - кой трябва да се срамува повече. Според българския премиер Русия трябва да изпитва срам, че продава на българите най-скъпия газ в Европа.

“Така че аз също бих се обърнал към тях, не ги ли е срам от техните братя, най-добри приятели, славяни, православни българи, да плащаме най-скъпия газ в Европа десетилетия наред. Така, че с цялото ми уважение към тях, да слушат по-внимателно какво съм казал”.

Борисов отбеляза, че в България неговото изказване се тълкува като нахокване на американците, а в Русия – по друг начин. “Всеки за вътрешнополитическа консумация може да го използва както иска. Аз съм бил честен към избирателите. Те са ме избирали затова, че независимо дали към американци или руснаци, когато има нещо нередно, аз го казвам”, каза още Бойко Борисов.

Божидар Димитров: На които не им харесва Ларгото, да не минават оттам

На тези, които не има харесва Ларгото - няма да минават оттам и толкова.

Това заяви Божидар Димитров, и.д. директор на Националния исторически музей (НИМ), пред Би Ти Ви в коментар за реставрацията на археологическите обекти в антична Сердика.

Няма бутафория в проекта за реставрация на антична "Сердика", защото няма изграждане с леки материали, коментира той.

Според него запазените архитектурни елементи от древността са едва около 20-30 см високи и никой си нямал ясна представа на какво точно са приличали откритите сгради. Според археолозите, работили на мястото, на места стените са запазени на близо метър.

Димитров отхвърли критиките на граждани за надстрояването на стени с модерни тухли, тъй като те не били специалисти и приличали на "китайски хунвейбини". "Е, откъде да намериш римски тухли, така си строят римляните", защити новото строителство Димитров.

"Това, което виждам, е съгласувано с всички български и международни правила. Планът е изграден от най-големия български архитект Васил Китов, сега се довършва от друг  - арх. Фърков".

Самият Димитров не е участвал в проекта, както и не може да има официална позиция по нито една реставрация в България в ролята си на директор на НИМ, тъй като институцията не се занимава с такива проекти.

Процесът минава през одобрението на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), инспектората на Министерството на културата и подпис на зам.-министър на културата.

Експертите от НИНКН са обявили проекта за "неприемлив" и "напълно самоцелен, без да е търсена връзка с начина на експониране на частта от сградите и помещенията, попадаща в покритата част, и подчертаване на принадлежността им към едно цяло".

"Или трябва го направим туристически обект, или трябва да го зарием", продължи тезата си Димитров. Според него поставянето на стъклен покрив не си заслужава и нямало да свърши работа: "Ще го насерат гълъбите само след половин година, а вътре печки ли да слагаме, за да поддържаме нужната температура."

В типичния си стил Димитров обяви противниците на възстановките за "джихадисти", защото без тях оригиналните градежи щели да се разрушат.

Цветанов и Борисов пригласят на медиите на Пеевски

Според Радан Кънев излязлата информация за кандидат-кмета на Реформаторите във Варна Чавдар Трифонов, че има осъдителна присъда за шофиране в нетрезво състояние е черен пиар.

"Черен пиар е да се извади информация отпреди 8 години, да се извади 10 дни преди изборите, срещу кандидата, който качва най-бързо, сигурен участник на балотажа. Това излиза през медиите на Пеевски като фронтална атака. Чавдар е с най-големи шансове. Знам за тази присъда. Реабилитацията по тази присъда е насъпила през 2010 г. Който я е използвал, няма право да я притежава. В съдебното му досие не съществува думата "осъждан". Чавдар ще спечели много. Това е същото като партийната книжка на Софиянски", каза Кънев.

Според него именно Пеевски разделя десницата.

"Всички медии на Пеевски от повече от година се опитват да вкарат пробойна между ГЕРБ и Реформаторите. Изглежда, че успяват да го направят. Който плаща днес на медиите на Пеевски, утре ще плаща на фирмите на Пеевски, ще им отваря "лафките" в градовете си. Медиите на Пеевски имат само един враг. Този враг са кандидатите на Реформаторския блок. Дребнаво политически ние печелим от това", коментира Кънев.


"Г-н Цветанов в момента приглася на медиите на Пеевски. Не мога да го обвиня, че им плаща. Приглася им срещу десни кандидати", каза Кънев.


Според него Бойко Борисов също приглася на този черен пиар и се е опитва да защити Цветанов, заради включването му в атаката срещу Трифонов. Кънев е убеден, че от страна на Цветанов това е голяма грешка и по този начин "той се застреля в краката".

Радан Кънев обмисля сериозно да се кандидатира за президент

Лидерът на ДСБ и съпредседател на парламентарната група на Реформаторския блок (РБ) Радан Кънев обмисля сериозно възможността да се кандидатира за президент на изборите за държавен глава догодина. Това заяви той в интервю за "Капитал".

На въпрос дали решението да се кандидатира за президент вече е взето Кънев заяви, че "преди втория тур на местните избори не може да отговори категорично на този въпрос." И уточни, че решението му не зависи от местните избори, но "не е редно да го прави преди да е завършила тази кампания, защото усилията му са концентрирани в това да подкрепи силните кандидати на РБ за местните избори". "След като завърши тази кампания, започва следващата и това не е нещо от учебниците по политология, а реален факт", заяви Кънев.

Лидерът на ДСБ уточни, че тази идея още не е обсъждана нито в средите на РБ, нито с коалиционните партньори от ГЕРБ. Преди десетина дни Кънев лансира пред "Нова телевизия" идеята си ГЕРБ и РБ да определят обща кандидатура за президент чрез предварителни избори. "Първия път когато лансирах тази идея нямаше никаква реакция от ГЕРБ", каза той.

"В политиката винаги става дума за лични решения. Те оттам нататък могат да бъдат подкрепени или не, да срещнат разбиране от политически партии или не, но винаги в началото на един важен политически процес, а аз смятам че президентските избори догодина ще предопределят в каква посока ще се движи българската политика за дълъг период от време, винаги стоят индивидуалните решения", каза той. И добави: "Аз имам стил в политиката, който е породен от убежденията ми как се прави политика. Когато се кандидатирах за председател на ДСБ предложих кандидатурата си сам. Преди това съм разговарял с много хора и съм проверявал техните реакции и тяхната подкрепа, но смятам че отговорност се носи лично. Така че в момента говорим за лично решение", заяви Кънев.

Като един от мотивите си за кандидатирането за президентския пост лидерът на ДСБ посочи "очевидната нестабилност в момента в българската политика" . Това според него се изразява в недостатъчна стабилност на външнополитическия курс, в недостатъчна скорост и обхват на реформите, но преди всичко в недостатъчните успехи в освобождаването на икономиката. "Разгръщането на конкуренцията и на всичко това, което би могло да направи българите по-богати и да даде повече работни места", каза Кънев. "Ясно е също така, че за мен над всичко друго са усилията в правосъдието, скоростта, с която се движи този процес и обхватът на реформата", заяви още той.

Според него тази колебливост в политическия курс на държавата може да бъде преодоляна по два начина. Единият са предсрочни избори. А другият е през съществуващия политически календар - през дебатите покрай местните избори тази година и президентските избори догодина. "Ако реформата в правосъдието в България се случва и външнополитическият курс, макар и трудно, се поддържа, да се говори за предсрочни избори е изключително безотговорно. Това би отнело единственото предимство, което в момента България има, и то е значително пред всички съседни държави. Ако искаме да променяме държавата смело без да предизвикваме спирала на политическа криза, това минава през изборите, които политическият календар предвижда и преди всичко през президентските избори следващата година", смята той.

На въпрос, че и сега РБ нямат никакви критики към президента Росен Плевнелиев, Кънев отговори: "Не бих се впуснал в критика към сегашния президент. Аз не случайно призовах и продължавам да призовавам за това в дясното политическо пространство да се проведат предварителни президентски избори. Смятам, че дебата в рамките на предварителните избори за президент би бил най-ценното", каза Кънев. "Управлението в момента е дясно, но не достатъчно, прозападно, но не достатъчно, пронатовско. Такова е и мнозинството в българския парламент. За да можем да отместим курса на управлението вдясно към много по-смели реформи и различни зависимости, които днес са повече от видими, е необходим политически импулс. Смятам че един цикъл от местни избори тази година, предварителни в десницата и президентски избори, в които един десен кандидат да спечели категорично без подкрепата на ДПС, са три достатъчни фактора, за да може сегашният парламент, без политическа криза, да отмести българската политика силно в правилната посока", смята лидерът на ДСБ. И добави:

"Ако аз взема такова решение след местните избори бих се явил [на предварителни избори] и срещу сегашния президент, и срещу сегашния премиер и срещу сегашния кандидат за кмет на София, защото всички те са възможни кандидатури. Така че всеки е добре дошъл първо да изложи идеите си и второ да сподели дали на президентските избори през есента на 2016 г. ще разчита на ДПС. Защото това е големият въпрос, който в момента тегне над българския десен избирател. В България десни избиратели има предостатъчно, за да спечелим изборите на първи тур. За това са необходими две неща – консолидация на десния вот и ясно разграничаване от ДПС. Но докато "Лафките" никнат на общинска земя там, където десницата твърди, че управлява, не се учудвам че десните избиратели трудно излизат да гласуват".

"Нека да изчистим този въпрос пред десните избиратели на предварителни избори. Но нека да се включат и ВМРО, и други партии, които считат себе си за десни. Аз мисля, че не трябва да ограничаваме кръга на кандидатите, както и кръга на избирателите", подчерта Радан Кънев.

Сергей Лавров : Как Бойко Борисов не се срамува да говори, че България е спряла големите енергийни проекти с Русия в полза на САЩ

Как Бойко Борисов не се срамува да говори, че България е спряла големите енергийни проекти с Русия в полза на САЩ, чуди се руският външен министър Сергей Лавров в интервю пред руската телевизия НТВ.

"Прочетох с изумление цитат от изказване на министър-председателя на България Бойко Борисов. Той заявява, че България се е отказала от реализацията на енергийните проекти с Русия, включително "Южен поток", включително атомната електроцентрала, нефтопровода Бургас-Александруполис, в интерес на Съединените щати. И затова сега, САЩ са длъжни да помогнат на България да получи безвизов режим и така нататък и други подобни", заяви Лавров.

В интервюто на фокус беше първоначално акцията на Русия в Сирия, но после темата отиде на отношенията със съседите и с други държави, при което бе спомената и България.

"Просто поразително е как хората (б.р. Борисов) не се притесняват от ето такива изявления, не е ли срамно пред избирателите им, пред народа им", каза още Лавров, явно говорейки за премиера.

В действителност, вчера Борисов каза следното на конференция в Американската търговска камара в София:

"Не може да сме заедно само когато обядваме. Трябва да сме заедно и в проблемите. Ние сме едно, ние сме приятели, аз иначе нямаше така да ви говоря. Признали сме Хизбула за терористична организация. Спрели сме три големи руски проекта. Спрели сме руски самолети над морето. Това, ако не е партньорство, какво е?"

На тази дата: 14 октомври 1962 г. Начало на Карибската криза: Американски разузнавателен полет над Куба прави снимки на разположени съветски установки за ядрено оръжие

1962 г. американското разузнаване изнася данни пред президента Джон Кенеди за стартови площадки на съветски ядрени ракети в Куба, достигащи територията на САЩ. Така започва Карибска (Кубинска) ракетна криза. Тя завършва на 28 октомври с.г., когато съветският лидер Никита Хрушчов обявява, че инсталациите ще бъдат демонтирани.

Карибската криза е считана за онзи момент в историята, когато Студената война е била най-близо до прерастването й в ядрена война. Руснаците я наричат „Карибска криза”, американците - „Кубинска ракетна криза”, а кубинците - „Октомврийска криза”.

През 1961 г. САЩ започват разполагането на 15 ракети „Юпитер” със среден радиус на действие край Измир, Турция, които директно заплашват градовете в западните части на СССР. Съветският лидер Никита Хрушчов публично изразява своя гняв и приема ракетите в Турция като персонална обида. Затова и развръщането на ракети в Куба (за първи път съветски ракети са разположени извън СССР) е смятано преди всичко за директен отговор на Хрушчов за турските ракети.

През май 1962 г. Хрушчов разпорежда спешно да бъде разработен план за операция „Анадырь” и към края на юли над 60 съветски кораба вече са на път към Куба, част от които пренасят военни товари. Джон Мъккон, директор на ЦРУ, предупреждава президента Кенеди, че някои от корабите може да пренасят ракети. Въпреки това Джон и Робърт Кенеди, Дийн Ръск и Робърт Макнамара заключват, че СССР няма да опитат такова нещо. Администрацията на Кенеди е получила няколкократно уверения от руски дипломати, че в Куба няма ракети или планове за разполагане и че не е в интерес на СССР да даде начало на междуконтинентална драма, която може да засегне американските избори през ноември.

В късния август разузнавателен самолет U-2 фотографира серия инсталирани установки за ракети земя-въздух. На 4 септември това е опровергано от президента Кенеди пред Конгреса на САЩ. През нощта на 8 септември първата пратка от ракети SS-4 е разтоварена в Хавана, а втора партида пристига на 16 септември.

Серия от несвързани проблеми отлага разкритието за 14 октомври, когато самолет U-2 открива строителната площадка за ракета SS-4 край Сан Кристобал. Снимките са показани на Кенеди на 16 октомври. До 19 октомври полетите на самолетите U-2 показват, че четири площадки са в бойна готовност.

Първоначално американският парламент запазва секретността на информацията, информирайки само 14-те лица от Изпълнителния комитет. Великобритания не е информирана до вечерта на 21 октомври. На 22 октомври в телевизионна реч, Кенеди известява за откритието на инсталациите и огласява, че всяка ракетна атака от Куба ще се счита за атака на СССР и ще й бъде отговорено по съответен начин. Също така е организирана морска блокада на Куба, за да се предотвратят следващи доставки на оръжие.

Хрушчов изпраща писма до Кенеди на 23 и 24 октомври, отстоявайки тезата за възпиращата роля на ракетите в Куба и мирните намерения на Съветския съюз. Въпреки това СССР предлага две различни спогодби на американското правителство. На 26 октомври е предложено изтегляне на ракетите в замяна на гаранция за ненападение или инвазия на Куба. Втората спогодба е излъчена публично по радио на 27 октомври и изисква премахването на ракетите в Турция в допълнение на условията от предишното споразумение.

Кризата достига своя пик на 27 октомври когато самолет U-2, пилотиран от Рудолф Андерсън, е свален над Куба и друг полет на U-2 се изгубва в Сибир. По същото време съветски търговски кораби приближават карантинната зона. Кенеди отговаря публично, приемайки първата спогодба, и изпращайки Робърт Кенеди в съветското посолство да приеме тайно втората. Оповестено е, че ракетите „Юпитер” ще бъдат премахнати от Турция след шест месеца.

Съветските кораби се връщат и на 28 октомври Хрушчов оповестява, че е наредил изтеглянето на съветските ракети от Куба. Удовлетворен от изтеглянето на ракетите, Кенеди нарежда край на карантината на Куба на 20 ноември.