събота, 5 декември 2015 г.

Почина бившият премиер Димитър Попов

Димитър Попов - министър-председателят на България от 20 декември 1990 година до 8 ноември 1991 година, е починал. В последно време той е бил с влошено здравословно състояние, страдал е от Паркинсон и деменция.

Димитър Илиев Попов юрист и политик. Роден е през 1927 г. Той бе министър-председател в периода 1990-1991 г., като неговото правителство бе наричано "правителство на националното съгласие. То бе подкрепено от повечето политически партии, а в него участваха експерти от БСП, СДС и БЗНС.

Като премиер остана в историята с репликата си "За Бога, братя, не купувайте". С тази реплика той се обърна към гражданите, малко след като цените на стоките бяха освободени.

Попов е роден в град Кула. Завършва право в Софийския университет. От 1972 до 1990 г. е съдия в Софийски градски съд.

Шаран за 6 лв/кг. преди Никулден във Варна

Снимка: "Таралеж"
Шаранът остава най-предпочитаната риба за Никулден, показа репортерска проверка на „Таралеж“. На рибната борса във Варна цената на шарана е около 6,00 лв. за килограм.

Филето от сьомга, което през последните години набира все по-голяма популярност е на цени от 4,30лв. за порция (200гр.), а килограмът му достига 20 лв. Опаковка от котлети толстолоб се продават за около 5-5,50 лв. опаковка от 500 гр. Цената на килограм ципура е около 14 лв.

Предимството на рибната борса е, че там може да се закупи и жива риба. От бранша отчитат, че българите консумират все по-малко сладководна риба. Единствено преди Никулден се търси традиционният шаран. Предпочитанията са предимно към средиземноморски видове.

В Лондон критикуват Камерън, оневинявал България за отношението й към бежанците

Голямата хуманитарна организация Oxfam разкритикува британският премиер Дейвид Камерън по повод посещението му в България и инспекцията му на оградата по българо-турската граница. Камерън се изказа ласкаво за мерките, които страната ни е предприела срещу бежанците.

От Oxfam обаче припомниха бруталните действия на българските власти, използващи полицейски кучета срещу имигранти и бежанци.

На границата Камерън каза, че ЕС би трябвало да се поучи от мерките, взети от София.

"Важно е Европа да има и силни външни граници и тук, в България, можем да видим един премиер и правителство, които са абсолютно ангажирани с това. Те имат морска граница и я пазят, имат сухопътна граница с Турция и я пазят. И мисля, че от това може да се вземат сериозни поуки как може това да се свърши, когато му дадеш приоритет. Така че ще продължим да ги подкрепяме във важната работа, която вършат", каза Камерън.

Ето какво обаче каза Мая Мейлър, ръководител на хуманитарната дейност в Oxfam:

"Бежанци, пресекли българската граница, разказват за изнудване, обири, физическо насилие, атаки на полицейски кучета и заплахи за депортиране от български служители. В неотдавнашно проучване над 100 бежанци, които са имали контакт с българската полиция, разказаха за злоупотреби. На отчаяни хора, бягащи от Афганистан, Сирия и Ирак би трябвало да се предложи убежище, а не враждебно отношение и унижение. Европейските политици трябва да внимават да не се окаже, че подкрепят такива действия".

Паметникът на цар Самуил влезе в хумористична класация

Предизвикалият много полемики паметник на цар Самуил в центъра на София се класира на престижното пето място в класацията на американския хумористичен сайт cracked.com за „Статуи на известни хора (които са абсолютно безумни)”, предаде bTV.

Под заглавие „Този български цар може да погледне в душата ви”, придружено със снимка в близък план на големите светещи очи на владетеля, авторът припомня историческата значимост на цар Самуил, за да заключи: „Такъв жесток завоевател изисква също толкова жестока статуя, но тя трябва да показва и че сам е имал една по-мека страна и е бил силно загрижен за войниците си”.

Очаквано очите („които светят с вътрешна светлина и това не е метафора”) са основен обект на интерес, като за тях са изложени няколко хипотези. Макар да отбелязва, че те и гримасата наистина може би наистина показват страданието на Самуил, авторът се съмнява, че може и да става въпрос за паранормално стомашно неразположение след изяждането на прокълнати души.

Третата версия може би най-добре се вписва в целия публичен дебат, който заобикаляше паметника: „Светлините се захранват от разочарованието на царя от всички ни”.

Повечето паметници в класацията нямат претенции за национална значимост. Другото изключение, освен статуята на цар Самуил, се намира в Казахстан. Там един до друг за вечни времена са застанали руският учен Евгений Михаелис и казахстанският поет Абай Кунанбаев.

Пропорциите им обаче са такива, че приличат повече на хобити, избягали от книга на Толкин. Предметът в ръката на единия пък наподобява мобилен телефон, подготвен за правене на селфи. Гражданите изтърпели скулптурното недоразумение само ден, след като се наложило властите да го премахнат.

На трето място е статуя на Стив Джобс, която, както отбелязва авторът на материала, прилича повече на резултат от неуспешно или непълно телепортиране в начунофантастичен филм на ужасите. Избран в конкурс с 10 000 участници, паметникът е сравнен с Т-1000 от „Терминатор 2”, „ключ към извънземен космически кораб” и недовършено домашно от училище.

„Джобс беше известен със своята чиста представа за дизайна и вероятно щеше да загърби будизма, за да може да прокълне този обелиск”, коментира авторът.

Останалите паметници са по-скоро местни забележителности – като бюст на бившия американски президент Джералд Форд на малко островно селце, което някога посетил. Според автора на класацията, жителите на Макиниак са поискали от скулптура следното: „Искаме да изглежда като направена от злато. И винаги ни е било интересно как би изглеждал Форд, ако баща му беше една от главите на Великденските острови”.

Протест във Варна срещу високите цени

Протест срещу високите цени се организира във Варна, съобщиха организаторите. Протестът се организира в социалните мрежи.

„Не трябва да се протестира само за винетките. Вдигат се куп други неща в държавата, включително и ток, данъци, акцизи, здравноосигурителните права и много други!”, обявиха организаторите.

Протестът ще започне от 14.00 часа пред Катедралата.

Инициаторите са избрали маршрут на демонстрацията, подобен на този, в който варненци шестваха над всеки ден в продължение на 40 дни по време на февруарските протести. Катедралата ще бъде начална точка, от която ще започне протестно шествие.

То ще се движи по маршрут: бул. „Владислав Варненчик”, по бул. „Република”, до пресечката с бул. „Сливница”, по бул. „Сливница” до пресечката с ул. „Георги Бенковски”, (Нептун), по ул. „Г. Бенковски” до бул. „Владислав Варненчик” и по бул. „Владислав Варненчик” посока Катедралата.

Чешки евродепутат- комунист арестуван в Швейцария за крупна банкова измама

Швейцарската полиция арестува чешки комунист евродепутат и трима словаци, които се опитали да изтеглят 350 милиона евро от банка, като използвали фалшиви документи, съобщи Ройтерс. Чешкият вътрешен министър Милан Хованец потвърди новината за ареста на четиримата мъже.

 Единият от тях е 62-годишният Милослав Рансдорф, бивш учител по философия и експерт по Карл Маркс, който е в Европейския парламент откакто Чехия влезе в Европейския съюз през 2004-та година.

От вътрешното министерство в Прага съобщиха, че швейцарските власти са освободили Рансдорф и той може би е отпътувал за Чехия.

Екстра СмЕх

Произведено от "Таралеж", следва продължение...Част 25 (24 ТУК)




4-ти папа тренира как да гали Бойко Борисов по главата.






















Коронясването на "Мис Вселена" 2015 г.











Пришълци на своите летящи чинии похищават шедьоври на съветската промишленост, за да изучават недостъпните им технологии.






















Историческият център на града Маракеш е известен със своите улични фокусници и дервиши. Маракеш, Мароко.

Новите вицове ТУК

Край бреговете на Колумбия откриха пълен със злато испански галеон

Край бреговете на Колумбия е открит натоварен с истински съкровища испански галеон, съобщи Reuters, като се позова на изявление на президента на страната Хуан Мануел Сантос.

Според предварителната информация на борда на потъналия преди близо 300 години кораб има диаманти, златни и сребърни монети. Днес се очаква специална пресконференция ,на която да се представи детайлно откритието.По предварителна оценка, намиращите се на борда съкровища се изчисляват на няколко милиарда долара.

Според историци, корабът е потънал през 1708 година в Карибско море, близо до град Картахена. Той е бил част от флота на крал Филип Втори по време на войната за испанско наследство.

На тази дата: 5 декември 1931 г. в Москва е взривена най-високата православна църква в света

1931 г. в Москва е взривена най-високата православна църква в света. Катедралният храм „Христос Спасител” на брега на река Москва е съборен след лично разпореждане на Сталин.Непосредствено след прогонването на армията на Наполеон от Русия император Александър I подписва на манифест, с който обявява намерението си за изграждане на катедрален храм в чест на Христос Спасителя, с който да се изрази благодарността на руския народ към Бога за спасяване на Русия от врага и който да служи като храм-паметник на жертвите на руския народ.

Първият архитектурен проект за катедралата е завършен от самия император през 1817 г., изпълнен в неокласистичен стил и масонски символи. Започва изграждането на храма на най-високото място в Москва, което скоро се оказва, че е с нестабилна почва. Междувременно Александър I е наследен от своя брат Николай I, който за разлика от него е дълбоко вярващ православен християнин, на когото масонските и неокласистични елементи не му допадат.

Император Николай I нарежда на своя архитект Константин Тон да направи нов архитектурен план за църквата, който да бъде изработен по примера на „Света София” в Константинопол. Новият план в неовизантийски стил е одобрен и през 1839 г. започва изграждането на храма на новоизбраното място, на което имало от 1547 г. женски манастир и който е преместен.

За изграждането на високата 105 м църква „Христос Спасител” са необходими над 44 години - то приключва едва през 1860 г. Вътрешната украса и изографисването на храма продължават да се изработват от най-добрите руски художници и резбари и през следващите двадесет години след построяването му. Катедралата е осветена на 26 май 1883 г. в деня на коронясването на император Александър III.

След Октомврийската революция в Русия от 1917 г. започват репресии срещу Руската православна църква и нейните свещенослужители, много от храмовете й са разрушени. Подобна съдба сполетява и катедралата Христос Спасител.

През юни 1931 г. лично Сталин дава разпореждане църквата да бъде разрушена, тъй като на мястото й трябвало да се изгради Дворец на Съветите. Сградата е замислена в типичния сталинистки стил, редом с който да бъде построена гигантска кула с височина 415 м, на която да бъде поставена огромна статуя на Ленин. Заложеният няколко тона тротил изравнява сградата със земята.

Строителството на Двореца на съветите обаче е спряно поради недостиг на финансови средства, както и поради честите наводнения от разливащата се река Москва, която се намира в непосредствена близост до строежа. По време на Втората световна война металните елементи на конструкцията са претопени. Така наводнените основи на Двореца на Съветите остават и след края на войната до времето на Никита Хрушчов, когато са преустроени в обществен басейн.

Любопитен факт е,ч е в края на 80-те години възниква обществено движение за възстановяването на църквата „Христос Спасител”, чиято движеща идея е покаянието. С края на комунизма в Източна Европа и краха на Съветския съюз Руската православна църква започва възстановяването на църквата „Иисус Спасителя” през февруари 1990 г. Подписката за набиране на необходимите средства е открита през 1992 г. Проект за възстановяването на храма изготвя реставраторът Алексей Денисов.

Строителството на новата църква се ползва с поддръжката на много обществени групи, въпреки че не се съпровожда с онази дълбока религиозност, историческа и духовна идея, която движела строителите един век назад.

По времето на строителството има немалко спорове, протести и дори обвинения към властите в корупция и слухове за политически игри с крупни доставки. Самото строителство обаче е добре организирано с всички усилия на властите и Църквата и върви с усилени темпове.

При възстановяването на храма авторът на проекта Алексей Денисов се оттегля и на негово място идва Зураб Церетели, който завършва строителство, като отстъпва от първоначалния проект на Денисов, утвърден от московските власти. Под негово ръководство на белокаменните стени се появяват бронзови композиции, не свойствени за православния храм. Стенописите в интериора на църквата са поверени на протежирани от Церетели художници, като тяхната ценност също се оспорва.

В края на 1999 г. новият храм „Христос Спасител” представлява завършено копие на своя исторически предшественик. На 31 декември 1999 г. храмът е отворен за вярващите и за обществеността. В нововъзстановения храм в нощта на 6 срещу 7 януари 2000 г. е отслужена първата тържествена рождественска литургия. Църквата официално е осветена на 20 август 2000 г.

Вицове, декември 2015 г.

Скоро...

СмЕх


Тази година Дядо Коледа няма да ходи в Турция... Бе много строго си пазят въздушното пространство тия бе.

***

Един дядо си имал ферма с езеро в ябълковата градина. Една вечер той отишъл да си набере ябълки. За целта си взел кофа. Край езерото чул весел смях и видял няколко девойки да се къпят в неговото езеро. Забелязвайки го, те се потопили до шия във водата и най-смелата от тях извикала:
-Няма да излезем докато не си отидеш!
Старецът се намръщил, вдигнал кофата и рекъл:
-Не съм дошъл да ви гледам голотиите! Дойдох да нахраня крокодила.

***

Дядото казва на бабата:
- В тези индийски сериали няма никакъв секс.
- Няма... затова толкова плачат.

***

Животът е като трифазен ток : раждането е първата фаза, детството и младосттa - втората, трудовият път - третата.Пенсията е нулата и следва заземяване.

***

Коментар за филма "Извънземни - битката за Вашингтон " - Американците се държат като някакви въстаници ,които ,не искат да приемат демократичните ценности на извънземните!

***
Всяка сутрин нови вицове

петък, 4 декември 2015 г.

От министри и евродепутати до чистачки – с евтини държавни жилища

Министри, депутати, евродепутати, зам.-шеф на парламента, секретари, младши експерти, прокурори, шофьори и чистачки са се уредили с евтини държавни жилища в нарушение на изискванията. Това става ясно от доклад на комисията по корупцията в парламента. Той беше представен на очаквана отдавна пресконференция на шефа на комисията Валентин Николов.

На нея обаче не бяха обявени имената на нарушителите, тъй като според становище на Комисията за защита на личните данни това би било нарушение на закона. Затова те бяха представени само с длъжностите си. И то – изпълнявани през 2002 – 2005 година, въпреки че проверката обхваща периода от 1997 година до 2015 г.

Николов обеща, че всички данни ще бъдат качени скоро на сайта на комисията, но отново без имената. „Всеки може сам да провери за кои лица става дума“, каза обаче шефът на комисията.

Макар и оскъдни и в минало време, предоставените данни от проверката показват фрапиращи нарушения при купуването на ведомствени жилища от служители в държавните институции и хора на висши публични длъжности.

От тях става ясно например, че заместник-изпълнителен директор на Агенцията за следприватизационен контрол през 2003 година купува апартамент над 187 кв. м за 24 658 лева при средна пазарна цена 85 609 лв. Друг член на Надзорния съвет на Агенцията, който в момента е евродепутат от ДПС, също се е сдобил с евтин държавен апартамент, който обаче веднага продава по пазарни цени.

Зам.-председател на НС към 2002 година пък заменя държавно жилище в „Изгрев“ от 164 квадрата на стойност 101 200 лева за частен апартамент от 192 квадрата на стойност 36 360 лв. в „Младост“. Средната пазарна цена на имота е 119 230 лв.

Депутат през 2005 г. пък е купил апартамент над 100 квадрата в „Младост“ за 25 356 лв. при пазарна цена над 105 000 лева. Министър без портфейл през 2002 година купува в Студентски град над 100 квадрата за 37 200 лева при пазарна цена от 72 673 лева. Нарушения са засечени при продажба на 170 държавни жилища, 57 от които са в София.

Шефът на ФИФА заспа по време на заседание! Видео

Временният президент на ФИФА Иса Хаяту заспа по време на заседанието на изпълнителния комитет на световната футболна централа в Цюрих.

Камерите на фотографите и операторите заснеха любопитния момент, в който 69-годишният камерунец поспа за кратко.

Доста спокоен сън за шефа на ФИФА на фона на нови 16 арестувани по обвинения за незаконно присвояване на 200 милиона долара. Всичко това в актове от общо 236 страници. Това е равносметката от поредната "жътва" на корумпирани футболни босове. Арестите бяха извършени онзи ден в Цюрих. А след това главният прокурор и правосъден министър на САЩ Лорета Линч даде пресконференция, за да оповести подробности по поредната акция, извършена заедно с ФБР и швейцарските власти.

Междувременно "Ню Йорк таймс" публикува имената на 16-те футболни велможи.

Сред тях са вицепрезидентите на централата Хуан Анхел Напоут от Парагвай и Алфредо Авит Банегас от Хондурас - техните имена излязоха още след арестите. Най-интересното име е на Рикардо Тейшейра, бивш член на изпълкома на ФИФА и президент на бразилската футболна федерация. Беше приближен както на Сеп Блатер, така и на неговия предшественик Жоао Хавеланж.

В "кюпа" е и Марко Поло дел Неро, настоящият №1 на бразилския футбол. Както и неговият колега по пост в Панама - Ариел Алварадо.

Нататък следват Рафаел Кайехас, бивш президент на Хондурас и на футбола в страната, Брайън Хименес, шеф на федерацията на Гватемала, още двама техни сънародници. Задържани са функционери от Салвадор, Боливия, Еквадор и т.н. Този път разследващите са "пипали" основна в Северна, Централна и Южна Америка, поради което уличените са от конфедерациите КОНМЕБОЛ и КОНКАКАФ.

"Ню Йорк Таймс" твърди още, че скоро може да гръмне името и на човек с висок пост във футбола в САЩ. Неофициално се твърди, че става въпрос за бившия президент на Северноамериканската футболна лига (НАСЛ) Аарън Дейвидсън, който има забрана от ФИФА да заема постове в най-популярната игра. Дейвидсън е подозиран за корупция и прикриване на следите на негови колеги от Латинска Америка.

ВИДЕО

Камерън си замина

Икона на Свети Николай като дар от Бургас е получил премиерът на Обединеното кралство Дейвид Камерън от кмета на града Димитър Николов. Преди минути самолетът на британския премиер отлетя от аеропорта в Бургас към Великобритания. Малко след него към София потегли и самолетът с българския премиер Бойко Борисов.

Пожела успех на града, след като му подарих иконата на Свети Николай във връзка с предстоящия празник Никулден, каза кметът на Бургас Димитър Николов. Той успя да размени няколко думи с британския премиер преди заедно с премиера Бойко Борисов да отлетят към българо-турската граница, пише "24 часа".

Според запознати двата вертолета, с които се предвижваха, са кацнали първо до граничния пункт в Лесово, след което двамата премиери са посетили граничната зона. По-късно отново с вертолети са стигнали до граничния център в Елхово. Двата хеликоптера се върнаха на летище "Бургас" малко преди 11 часа.

На церемонията по изпращането журналисти отново не бяха допуснати.

Любопитно: Училище за джедаи в Париж

Трима фена на сагата "Междузвездни войни" откриха в Париж училище за джедаи. Всеки, който иска да се научи да борави с лазарните мечове може да се запише в школата и след успешно обучение ще получи званието „Джедай“. 

Създателите на училището се похвалиха, че има много желаещи. Премиерата на новия филм от сагата "Междузвездни войни" ще е на 18-и декември тази година.

Ракиджии срещу закона

Недоволни от поправките в Закона за акцизите и данъчните складове, която предвижда намаление на общия полезен обем на инсталациите от 1 тон на 500 литра, планират да блокират пътя Пазарджик - Варвара този следобед.

Това стана ясно по време на днешния протест на собствениците на казани за варене на ракия, които се бяха събрали днес пред сградата на Община Пловдив.

Въпреки че едва около 50-тина около тях дойдоха, по техни данни проблемът ще засегне стотици семейства. Те обясниха, че малкият им брой се дължи на факта, че останалите им колеги все още са на работа, но тези, които не са успели да дойдат, ще го направят в 15 часа на разклона на пътя Пазарджик-Варвара.

Протестиращите се надяват промените в закона, които влизат в сила от 1 януари, да се променят в най-кратки срокове, тъй като в противен случай, ще излязат на протест пред парламента.

Валери Симеонов: Първанов е в топла връзка с Доган

Лидерът на АБВ и бивш президент Георги Първанов има изключително топла връзка с ДПС и почетния председател на движението Ахмед Доган. Това обяви съпредседателя на Патриотичния фронт Валери Симеонов пред Нова телевизия.

Според него именно благодарение на Доган Първанов спечелил вторият си президентски мандат.

Симеонов коментира и изключването на Полина Карастоянова от парламентарната група на Патриотичния фронт.

"Тя е подкрепила текст, който е лобистки и подкрепя големите алкохолни картели", каза лидерът на НФСБ.

Карастоянова е подписала промените в Закона за акцизите и данъчните складове, които въвеждат ограничението ракия да се вари само шест месеца в годината и казаните над 500 литра да се лицензират като данъчни складове.

"Тя зае позиция, за която не е уведомила нито мен, нито колегите от НФСБ. В петък следобед тя предлага законопроект на няколко души от ВМРО. Те не са подготвени и го подписват, тъй като са били подведени от нея", разказа хронологията на събитията Симеонов.

Според него промените в този закон ще развържат ръцете на администрацията да се "разправя с всеки, който не е удобен", а хората да се крият и да варят ракия нощем.

Преди година Карастоянова оглави парламентарната комисия по културата и медиите, след като Слави Бинев бе принуден да се оттегли от този пост под натиска на протести в гилдията и гражданско недоволство.

Симеонов високо оцени вътрешния министър Румяна Бъчварова, която според него било по мъж от много свои предшественици. От коалицията му подкрепяли и финансовия министър Владислав Горанов.

За министрите той каза: "Как да прибързаме това са живи хора. Като махнем някяго, кого ще сложим, някой който ще го вземем от банката за супермени ли?"

Симеонов отрече, че в парламентарна група на ПФ има раздор.

"Вие наистина ли смятате, че Полина Карастоянова може да обърне нашата коалиция", попита той иронично.

На въпрос дали има мерени на силите между НФСБ и ВМРО, Симеонов отговори отново в специфичния си стил: "Аз съм 10 години по-голям от него. Удряте сериозен шамар върху моя партньор."

Бойко показа на Камерън как се танцува по жар с боси крака

"Тази вечер премиерът David Cameron опита от традиционната българска кухня. За първи път той и неговият екип видяха на живо ходене върху жар с боси крака", написа премиерът Бойко Борисов в личния си фейсбук профил.

"Разказах му, че нестинарството е един от най-старите български обичаи, който в миналото е бил практикуван и в Беломорска Тракия, а днес е запазен само в няколко села в планината Странджа. През 2009 г. ритуалът е включен в Списъка на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство", пише още Борисов.

Катастрофа в центъра на Варна

Снимка: "Таралеж"
Рано тази сутрин катастрофирал автобус на "Градски транспорт" блокира движението пред Централна поща в морската столица.

На тази дата: 4 декември 1808 г. Наполеон Бонапарт забранява Светата инквизиция

Auto da fe, „Акт на вярата” – публично отричане от грехове
на осъдени от Инквизицията в Мадрид
1808 г.  Наполеон Бонапарт забранява папската институция Светата инквизиция на територията на Испания.

Светата инквизиция или, както е по-широко известна, инквизицията е съществувало в миналото учреждение на Католическата църква.

Първоначално(от началото на 11 век нататък) Инквизицията, е форма за борба с ересите, протичаща без намесата на Ватикана. Въведена е от папа Луций III с указ декретна папска була в края 12 век по време на Синода във Верона през 1184 г. Епископалната инквизиция на Луций е създадена като разсредоточена институция, пряко подчинена на папата. Задачата ѝ се състои в това̀ да разследва и в случай на доказана виновност, да осъжда случаите на ерес. 

Инквизицията като самостоятелно учреждение със свой административен апарат е учредена от папа Инокентий III през 1204 г. по време на походите срещу албигойците, като с нейното създаване са натоварени Доминиканците. След 1230 г. Инокентий III поставя инквизиторите под свое пряко управление. Поради тази хронология, най-ранният период на Инквизицията на християнската църква се нарича Средновековна инквизиция, разделена на епископална и папска. По-късно във всяко самостоятелно кралство възникват структури на Инквизицията, които също отговарят единствено пред Римския епископ.

Инквизицията разпитва обвинен в ерес 
мъж чрез мъчения Испания.
Правната процедура се основава на римското право, установено през 1 век. По-късно папа
Григорий IX установява в много европейски страни т.нар. „Трибунали на вярата“, които са имали за задача да разкриват, разследват и осъждат еретиците (по смисъла на Луциевата була Inquisitio Haereticae Pravitatis). Папата предава делото на Инквизицията най-вече в ръцете на монасите от Ордена на доминиканците. За своята преданост към папския престол и за борбата си с ереста основателят на ордена – Доминик де Гусман е обявен за светец. Известни са и други крайни последователи на Инквизицията, като инквизиторът Бернардо Гуи, който всявал ужас в много страни из цяла Европа.

Инквизицията е бил независим от гражданските съдилища съд, а инквизиторите били назначавани от папата и са били отговорни единствено пред него. Съдопроизводството се водило тайно, като се използвали мъчения. Понякога осъдените са понасяли публично изгаряне на клада – т.нар. (акт на вярата)Аутодафе. Ето защо, думата „инквизиция“ в днешния свят, (преувеличено, имайки предвид броя на осъдените), е придобила значение на мъчение, а думата „трибунал“ – на обществен съд.

С годините дейността и предметът на преследване на Трибуналите се променя. Ако през 13 – 15 век тя е насочена към ереста като антидържавно явление и способства за укрепване на кралското учреждение, то през периода на Ренесанса преследва и еретичната мисъл. През 16–17 век Инквизицията се явява едно от средствата на Контрареформацията.

В Испания Инквизицата става и кралско учреждение през 1480 г. Обвързването на държавната и религиозната власт става по времето на обединителите на Испания крал Фердинанд и кралица Изабела. През първите 18 години от въвеждането ѝ са изгорени на клада над 10 хиляди души (от население над 5 милиона), в т.ч. еретици, евреи и мюсюлмани, приели мнимо християнството и придобили известност с наименованията марани и мудехари. Активна дейност това учреждение развива до 1808 г., като през този период само в Мадрид са изгорени около 32 хиляди осъдени, а други 300 хиляди са понесли други тежки наказания. Последното изгаряне на клада в Испания държава става през 1826 г., а през 1834 г. Инквизицията е отменена.

С годините дейността и предметът на преследване на Трибуналите се променя. Ако през 13 – 15 век тя е насочена към ереста като антидържавно явление и способства за укрепване на кралското учреждение, то през периода на Ренесанса преследва и еретичната мисъл. През 16–17 век Инквизицията се явява едно от средствата на Контрареформацията.

През 17 век тя е отменена в протестантските държави, а през 18 и 19 век – и в останалите европейски страни.

През 20 век делата на Инквизицията преминават към една от конгрегациите на Римската курия- „Конгрегация за учението на вярата“.

В началото на новото хилядолетие папа Йоан Павел II поднася официално извиненията на Римокатолическата църква за извършените в миналото несправедливо изтезания и за неправомерно погубените животи през периода на Инквизицията.

Вицове, декември 2015 г.

Провери дали ставаш за китарист...

СмЕх


Поради липсата на средства, британски учени прекратили експеримента "Колко пари може да похарчи една жена"…

***

Съпругата, докато кара семейния автомобил, звъни на мъжа си:
- Коте, тук една лампичка ми свети... Какво да правя?
- Каква лампичка!?
- Малка, жълта!
- Къде свети?
- Ами, ето тук...
(с ирония)
- Извинявай, като не съм там, не мога да видя! Опиши я.
- До нея има нарисувана бензинова колонка!
- Тогава значи резервоарът е празен и трябва да го напълниш!
- А... ясно... а къде е нашият резервоар?
- До ден днешен беше до левия заден калник!
- Значи, аз като съм седнала в колата, той къде ще е?
На мъжът страшно му се иска да каже:
"Ако си сложиш задника на волана и погледнеш през задното стъкло, ще бъде точно вдясно от него", но само мило и сдържано обяснява:
- Иди до някоя бензиностанция, там ще те заредят!
След петнадесет минути жената отново звъни:
- Коте, от по-пресния бензин ли да взема или отлежал? Тук предлагат от 86, 90, 95 година...

***

В България вече ако ядеш свинско и пиеш алкохол, няма да имаш право на лечение. Което е добре все пак, за такива неща в Ислямска държава направо те разстрелват.

***

НОИ събрал всички животни в ковчега и ги изнудил да си платят осигуровките...

***

Извод на деня:
И три папи да те галят по главата по-умен няма да станеш...

***
Всяка сутрин нови вицове

четвъртък, 3 декември 2015 г.

По Алеко! Бойко към Дейвид Камерън: "Три папи са ме галили по главата"

Бойко, като автентичен потомък на Алеко Константинов се похвали пред британския премиер Дейвид Камерън в София.

"Три папи са ме галили по главата" каза Борисов на Камерън, като показа и някои свои снимки от визитите на различни политици, в това число и снимка с папа Франциск.

Виж видео след 2:10 минута:


В същото време на летище София

70 години по - късно: "Майн Кампф" на Хитлер отново излиза в Германия

През 2005 г., 80 години, след като Адолф Хитлер публикува "Моята борба", 500-страничното писание стана бестселър на едно доста изненадващо място - Турция. Творбата на нацисткия диктатор е преведена на над 20 езика, но доскоро трудно се откриваше в родината си - Германия. Сега това е на път да се промени, разказва "Форин полиси". През януари се очаква новото издание на "Майн кампф", т. е . за първи път тя ще се появи по книжарниците в Германия.

Няма да струва никак евтино. Екземплярът е на цена от 59 евро, в него има повече от 3000 анотации и се издава от Института по съвременна история. Тази седмица за първи път беше показан в Мюнхен.

Тиражът е доста ограничен - 4000 копия, така че едва ли скандалната книга ще може да се превърне точно в бестселър.

И според прессъобщението от института целта на изданието е съвсем различна: "да деконструира в дълбочина пропагандата на Хитлер и така да премахне силата, която книгата продължава да има като символ".

Това би трябвало да успокои властите в Бавария, които бяха забранили преиздаването на книгата, която е била мощно пропагандно оръжие по време на Втората световна война заради опасенията, че ще подпомогне разпространението на неонацизма. Министерството на финансите на Бавария, което държеше авторските права върху книгата, се опитваше на няколко пъти да удължи срока за лиценза, който по германското законодателство е 70 години и изтича тази година.

В чужбина обаче издаването на "Майн Кампф" продължаваше през годините, като има между 50 и 60 млн. копия на оригиналната версия.

А Турция не е единственото място, където "Моята борба" се радва на неочаквана популярност.  В палестинските територии книгата стигна до №6, след като беше преиздадена от ливански книжар на арабски през 90-те години на 20 век. През 2009 г. филм на Би Би Си разказа за нарастващата и необяснима популярност на скандалната книга в...Бангладеш.  Тогава обяснението на един търговец на книги беше, че "е търсена, защото много хора са гледали филми за Хитлер и искат да научат повече за него".

През 2014 г. това беше най-продаваната книга в категорията "Пропаганда и политическа философия" на Amazon, заемаше трето място в политическата секция на iBooks.

Разпитват собственикът на взривения бус на летището

46-годишният Арташес Тигранян е собственикът на взривения бус на летище София. Вече втори час тече разпитът му в зоната на аеропорта, съобщи Канал 3.
Пред сградата на летището го чака приятелят му Геворг Геворкян.

Тигранян е пътувал до Брюксел по бизнес, за да оправи документи, свързани със стоката му в буса. Ден преди да замине за Белгия, той е бил в Бургас.

Патриотите гонят Полина Карастоянова

Председателят на Парламентарната група на Патриотичния фронт Валери Симеонов предлага Поли Карастоянова да бъде изключена от групата. Това обяви той в Народното събрание.

Причината е във факта, че Карастоянова е подписала приетите през ноември промени в Закона за акцизите, без да информира НФСБ.

Симеонов определи текстовете за производството на домашен алкохол като "драконовски".

"Имаме информация, че този представител е бил в основата на придвижването, подготовката и прокарването на този текст, с решение от 27 ноември 2015 г ние сваляме политическото доверие от този наш представител, който е Полина Кръстева Карастоянова."

Промените в закона предвиждат за малки обекти за дестилация вече да се приемат казани за ракия с обща вместимост до 500 литра, а не до 1000, както беше до момента. Това е нов удар срещу домашните производители - сега тези с казан между 500 и 1000 литра ще трябва да плащат двоен данък на хектолитър чист алкохол. Освен това, варенето на ракия вече е позволено само между месеците юни-декември.

"Селският казан се е превърнал с векове в българската агора, в българския форум, в място, където се обсъждат и решават не само местните, но и националните, както и световните проблеми. Това, естествено, в кръга на шегата," страстно и с хумор Симеонов защити домашните производители.

Според него тези промени са лобистки и дават един "служебен монопол" на производителите на спиртни напитки и няма да се постигне желаният ефект - да се увеличат приходите в бюджета.

Симеонов подчерта, че Карастоянова е от гражданската квота на НФСБ и затова могат само да оттеглят доверието си от нея и да я изключат от своята парламентарна квота, но не и от групата. Това ще се реши на следващия съвет на коалицията. Карастоянова още не бе уведомена, когато Симеонов говори пред медиите.

"Не знае и сега ще го научи точно така, както ние научихме какво е направила."

Той подчерта, че темата на пресконференцията е законът за ракията, а не Карастоянова. И отбеляза, че без съгласието на ВМРО не могат да се прокара решение за позицията на Карастоянова като председател на Комисията по култура и медии.

"Ако установим други лобисти, ви уверявам, че всеки ще получи шут!" заяви Симеонов.

Путин: На Турция няма да й се размине само с доматите

"Русия няма да дрънка с оръжия, но на Турция няма да й се размине само с доматите", заяви руският президент Владимир Путин, който се обърна с ежегодно послания към Федералното събрание.

"Няма да дочакат от нас нервна, истерична опасна за нас самите и за целия свят реакция. Реакция, която може би преследва някакви външни ефекти или може би дори моментно вътрешнополитическо укрепване", подчерта той. "Това няма да се случи. В основата на нашите действия ще стои отговорността пред нашата страна и народ. Ние не възнамеряваме и няма да дрънкаме с оръжия", каза Путин.

"Но ако някои си мислят, че, извършвайки подло военно престъпление - убийството на нашите хора, че ще им се размине с някакви домати или някакви ограничения в строителството или други сектори, то те дълбоко се заблуждават", увери стопанинът на Кремъл. "Ние многократно ще им напомняме, какво са направили и те още много пъти ще съжаляват за извършеното. Ние знаем какво трябва да се направи", подчерта Путин.

Махнете гащите от простора, Дейвид Камерън идва!

Днес софиянци да не збравят да си махнат гащите от простора! При посещението на държавния секретар на САЩ Джон Кери на 15 януари тази година софиянци бяха предупредени да не простират дрехи на простора.

Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън пристига на двудневно посещение у нас. Очаква се гостът да кацне в ранния следобед.

Дейвид Камерън е сред европейските лидери, които са най-застрашени от терористично нападение. Именно от мерки за сигурност програмата му у нас до последно се пази в тайна.

От правителствения ВИП той ще се придвижи по булевард "Брюксел" и после по "Цариградско шосе" до сградата на Министерския съвет, съобщава Нова тв.

Там той ще се срещне с Борисов. Очаква се двамата премиери да обсъдят предложените от Великобритания реформи в Европейския съюз, миграционният натиск и сигурността на външните граници на ЕС, както и теми от двустранен интерес.

След това Камерън ще се срещне с държавния ни глава Росен Плевнелиев в президенството. Следва иновационна изложба в "София Тех Парк", който се намира след 7-ия километър на "Цариградско шосе".

Чакат на летището единия арменец от съмнителния бус

Днес по обед един от хората, изоставили съмнителния бус на летище София, трябва да кацне у нас с полет от Брюксел, съобщава Нова тв.

В хода на разследването стана ясно, че мъжът притежава двупосочен билет, въпреки че не е ясно дали той ще се възползва от него.

Според експерти по сигурността има голяма вероятност историята с бомбената заплаха, която изнерви пътници и полиция, да се окаже стрес тест, извършен от терористи, за да бъде изпробвана реакцията на властите у нас при критична ситуация.

Ако това е така, според главния секретар на МВР Георги Костов, службите са работили по правилата.

Заради хаоса обаче вече е освободена от службата си пресаташето на летището, която заяви пред медиите, че в белия бус има бомба.

Най-малко14 убити при стрелба в Калифорния

Над 14 души са убити при стрелба в Сан Бернардино, Калифорния, съобщи в ефира на Си Ен Ен шефът на местната полиция. Но веднага направи уговорката, че броят на загиналите може да нарастне, защото още не са претърсени всички стаи в център за хора с увреждания, който е бил атакуван. "Евронюз" цитира пожарникари, които разказват за 20 жертви. Според свидетели трима души с големи пушки открили безразборен огън вътре в клиниката. После се качили на черен минибус и изчезнали в неизвестна посока.

Полицията обаче смята, че нападателите са били с автомати "Калашников". Освен това следователи съобщиха, че убийците са били облечени във военни униформи и са имали бронежилетки. 

На главите си били със скиорски каски. При атаката те задействали пожарната аларма, за да изкарат хората по коридорите и да ги прострелват. Очевидно са знаели, че при обучение на населението в случай на стрелба, се препоръчва хората да се крият по стаите, коментира офицер от ФБР. По-късно представителят на Федералното бюро в района обяви, че все още не може да се отхърли напълно версията за терористична атака. 

И тя също се разследва сред най-вероятните. В местен вестник изтече информация, че заподозрените били с произход от Близкия изток, но този факт не бе потвърден от официални и полицейски власти. "Много добре са обучени и са действали като на мисия", каза местен полицай за нападателите.

Полицията влезе в дирите на престъпниците около час след кървавата драма в клиниката.
Водила се е престрелка и според полицейски източници един от бандитите е бил ранен, а може и да е убит. Издирва се поне още един. Си Ен Ен показваше с часове от хеликоптер как повече от сто полицейски коли са блокирали район на около 4 км от местопрестъплението. Стотици ченгета и спецчасти бяха обградили къща, в която вероятно се е укрил беглецът. След 2,30 часа тази сутрин българско време акцията на полицията продължаваше. А на импровизирана пресконференция една полицайка стоически отговори на над 50 въпроса на журналисти по един и същ начин: "Не знам. Нямам информация".

Линейките извозваха десетки ранени и изпаднали в шок хора, но простреляни и останали на лечение в болница по официални данни са 17 души.

Сапьори са открили пакет на втория етаж на клиниката, в който се предполага, че има бомба. С помощта на робот взривното устройство се обезврежда.

В болничния център е имало около 650 души - пациенти и медицински персонал.

Само преди три дни в Колорадо противник на абортите убити трима полицаи при престрелка в клиника за семейно планиране.

Масовата стрелба е 355-а в САЩ за тази година, а са изминали едва 336 дни, пусна статистика Би Би Си.

Убийците в Калифорния са били двойка: Сайед Фарук и Ташфин Малик


Двама са убийците от Сан Бернардино, Калифорния. Това са 28-годишният Сайед Фарук и 27-годишната му приятелка Ташфин Малик, съобщи полицията.

Обновена!

ВИДЕО

На тази дата: 3 декември 1872 г. от глинена плочка е разчетена шумерска легенда за потопа

1872 г. на глинена плочка от преди 4000 години разчитат шумерска легенда за потопа. Тогава служителят от Британския музей Джордж Смит, 32-годишен познавач на асирийския клинопис, прави пред Лондонското дружество за библейска археология сензационно съобщение: на парчета от глинена плочка с откъси от шумерски епос е открито начало на легендата за Всемирния потоп. Текстът е близък до библейския, но е със 20 века по-стар.

Смит произхождал от работническо семейство и нямал възможности за кариера. Затова едва 14-годишен той станал чирак в типография, където усвоил гравирането на щампи за банкноти.

В свободното си време се увличал от литература по асирийска история и четял всички достъпни книги. Обедната си почивка прекарвал в Британския музей, изучавайки клинописните плочки, изкопани край Мосул от Остин Хенри Лейярд и неговия иракски асистент Гормузд Расам по време на археологическата експедиция през 1840 г.

Смит скоро станал по-компетентен човек относно клинописните плочки, отколкото персоналът на музея. На този факт обърнал внимание известният асириолог от онова време Хенри Роулинсън, автор на дешифровката на асирийския клинопис. След това Смит направил своето първо откритие: той установил датата на изплащане на данъка от израелския цар на асирийския владетел Салманасар ІІІ (859-824 г. пр. Хр.).

Роулинсън поканил Смит да се присъедини към него при подготовката на 3-ти и 4-ти на „Клинописни надписи от Западна Азия”. През 1867 г. Смит бил назначен за асистент в отдела за асириология. Най-ранният успех на Смит е откриването на два надписа: на първия е посочена датата на пълно слънчево затъмнение през месец сиван (май 763 г. пр. Хр.), а на втория е записана датата на нахлуването на еламитите през 23 в. пр. Хр.

През 1871 г. Смит публикува „Аналите на Ашурбанипал” с транслитерация (изписване на асирийските имана на латиница) и превод. Освен това той предава в наскоро преди това основаното Дружество за библейска археология статията „Ранна история на Вавилония” и доклад за дешифриране на Кипърското слогово (сричково) писмо. В резултат на разшифрованите глинени клинописни плочки на халдейски език, намерени при разкопки в древния град Ниневия, на парче от плочка Смит успява да прочете откъс от шумерски епос 20 в. пр. Хр., в които се разказва началото на легендата за Всемирния потоп.

През януари 1873 г. Едуин Арнолд, издател на вестник „Дейли Телеграф”, организира за сметка на изданието експедиция на Смит в Ниневия с цел да открие липсващите фрагменти от историята на потопа. На Смит се удава да намери не само произведението, но и плочки с хронология на вавилонските династии. През ноември с.г. Смит се отправя на втора експедиция в Ниневия, този път за сметка на Британския музей и продължава разкопките в селището Коюнджик (бивша Ниневия). През останалата част от годината той съпоставя и превежда фрагменти, свързани с мита за сътворението.

През март 1876 г. Британският музей отново изпраща Смит да разкопае остатъците от библиотеката на Ашурбанипал. В село Иксиджи на север от Халеба той заболява от дизентерия и умира в Халеба едва на 36-годишна възраст. Смит оставя осем изключително важни труда, като сред тях са лингвистични изследвания и преводи от месопотамски литературни текстове.

Вицове, декември 2015 г.

В Китай

СмЕх


В Нова Зеландия канибали изяли английския посланик.
Англия изпраща протестна нота до Нова Зеландия.
Новозеландският отговор е:
“Добре, вие пък изяжте нашия посланик в Англия.”

***

Висшето образование е много важно -то ще ви помага в дългите нощи като пазач да си решите кръстословиците.

***

Когато жена те попита дали е дебела, не може просто да кажеш 'не'.Трябва да си супер изненадан и е препоръчително даже леко да отскочиш назад.

***

Събрал лъвът животните и казал:
- Нищо не става от вас! Само катерицата и мечката постигнаха нещо в живота като емотикони в скайп.

***

Жената е удивително същество, което има РД, но няма година на раждане...

***
Всяка сутрин нови вицове

сряда, 2 декември 2015 г.

Американското посолство стана за смях

Американското посолство се хвана на въдицата за българския произход на Марк Зукърбърг, като за кратко на фейсбук страницата му стоеше новината, че той е внук на български имигрант в САЩ във връзка с обещанието си да дари 99% от притежаваните от него акции в социалната мрежа.

През 2014 г. "новината", че Марк Зукърбарг носи името на дядо му Марко, който бил българин, получи бързо разпространение, като тръгна от македонското издание "Република", което цитира негово несъществуващо интервю за АП. В действителност произходът на създателя на фейсбук няма връзка с България.

Освен българския произход, съобщението за щедрото дарение във фейсбук страницата на посолството е пълно и с правописни грешки.

Предстои първа среща Русия - Турция

Руският външен министър Сергей Лавров ще се срещне с турския си колега Мевлют Чавушоглу тази седмица, съобщи АФП. В момента Лавров е на посещение в Кипър.

Той заяви, че „няма да откаже” подобен диалог, по време на срещата на страните от Организацията за сигурност и сътрудничество (ОССЕ), която ще се проведе в Белград на 3 и 4 декември. Това ще са първите разговори между официални представители на двете страни, след като миналия вторник турските ВВС свалиха руски бомбардировач над границата със Сирия.

Инцидентът предизвика продължаващ скандал между двете големи страни. Владимир Путин отказа неколкократно среща с турския си колега Реджеп Ердоган, като вместо това отправи няколко обвинения към Турция за взаимодействие с „Ислямска държава”. Русия активира и план за икономически санкции срещу южната ни съседка.

Турските власти поддържат тезата, че са свалили първоначално неидентифицирания руски бомбардировач, който е изпълнявал мисия в Северна Сирия, тъй като той е навлязъл в турското въздушно пространство и не е реагирал на предупрежденията. Подобен сценарий се отрича упорито от Кремъл.

На форума на ОССЕ в Белград ще присъства и американският държавен секретар Джон Кери, който днес заяви, че Русия може да е „изключително конструктивен играч” в борбата с „Ислямска държава” в Сирия.

„Приветстваме ангажимента на Русия в Сирия. Стига да са фокусирани върху „Ислямска държава” и да са откровени в желанието си да изпълняват договорките от Женева, те могат да са изключително конструктивен и важен играч в постигането на решение,” заяви Кери след срещата му с външните министри на страните в НАТО.

Къде учителите получават най-голяма заплата?

Къде обаче наистина си заслужава да работиш като учител? Отговорът: Люксембург. В една от най-малките държави в света се плаща и най-много – почти 100 000 долара за хора с поне 10-годишен  педагогически стаж. Това показва анализ на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Второто най-добро място в Европа за учители е Германия с 65 000 долара годишни приходи. Следвана от Канада с 63 000 долара и Австралия с 56 000 долара.

Дупето на Гери-Никол не нарушава медийния закон

Дупето в мрежест чорапогащник на непълнолетната певица Гери-Никол Георгиева остава в телевизора след заседанието на Съвета за електронни медии. СЕМ не откри нарушение на Закона за радиото и телевизията, нито пък нарушение по отношение на аудиторията в клипа към песента “Момиче като мен” на 17-годишната Гери-Никол.

Според Лозанов този клип далеч не е образец за вулгарно поведение, още повече, че родителите на Гери-Никол са дали своето съгласие. “17-годишните деца вече не са деца, а нормални членове на обществото. Клипът съвсем не е от най-драстичните форми на този вид визуален спектакъл, който се разиграва по много телевизии. Аудиторията не е заплашена повече от това, отколкото песните в един чалга канал, а клипът не насочен към детската аудитория”, аргументира се председателят на СЕМ, цитиран от БНТ.

По време на заседанието друг член на регулатора – Мария Стоянова, заяви, че отново се създава несъществуващ скандал. “Тъжно е, че се използва иначе една важна тема, която би могла да се използва за дебат”, подчерта Стоянова. По думите й всичко изписано в медиите е напразно, тъй като само ДАЗД може да каже дали има нарушение, или не. И ако има, то не е на телевизиите, а на родителите.

Анна Хаджиева смята, че е притеснително, когато все повече се очаква от СЕМ да спре каквото и да било съдържание. “Битува мнението, че СЕМ спира съдържание. Това изречение е опасно от гледна точка на медийната свобода”, категорична бе Хаджиева.

“Само можем да гадаем, ако Яворов беше видял този клип, дали би написал “Дуашата ми се моли, дете, душата ми се моли”. Ако го беше казал по телевизията, дали нямаше да бъде сезирана Държавната агенция за закрила правата на детето и Съветът за електронни медии?”, попита на свой ред Иво Атанасов.

Според него случаят с песента на Гери-Никол е много по-различен от този с песента на Криско и Мария Илиева – “Видимо доволни”. “Там взаимоотношенията между мъжа и жената бяха сведени до “движение, мятане и баране” и въобще не ставаше дума за любов, докато тук нямаме такива вербални послания и нашите инспектори са го отбелязали в доклада”, подчерта той.

Анюта Асенова определи случая като ПР-кампания. “Аудиторията, към която е насочен клипът, не смятам, че е детска. И ако трябва да говорим за психическо и морално накърняване на децата, това означава ли, че останалите клипове на западни поп-изпълнители накърняват и ние трябва да вземем някакво отношение? Като Лейди Гага, Пинк, примерно?”, обясни Асенова.

От Държавната агенция за закрила на детето заявиха, че ще коментират, едва след като се запознаят с официалното становище на СЕМ. Родителите на Гери-Никол също отказаха изявление, защото адвокатите им да подготвят становище по случая.

Само за няколко дни клипът към песента на 17-годишната Гери-Никол събра над милион гледания в интернет. В същото време видеото породи противоречиви коментари сред потребителите в социалните мрежи.