вторник, 12 януари 2016 г.

Разкрития: Кандидат за кмет от ДПС откраднал от дете билет от лотарията за 100 бона

Бившият кандидат за кмет от ДПС на село Драгомъж Ергин Хасан „спечели“ 100 000 лева от лотарията. Късметлията, изтеглил печелившия билет, обаче не е той, а момче от интерната в Завет. Хасан го взел от него, докато бил възпитател в дома за деца с противообществени прояви и след като се провалил на вота, изтеглил печалбата, а детето останало излъгано.

В Завет са настанени 24 деца, които живеят без джобни пари и в лоши битови условия. Често младежите слизат до града, за да заработят някой лев. Така се случило с Петър*. Отишъл да бере орехи. Дали му пет лева. С тях отишъл до близкото магазинче и си купил лотариен билет. „Той дойде в магазина и си изтегли печелившия билет. Той спечели 1 кг чисто злато. Честитихме му. Казахме му, че това са 100 000 лева. Момчето много се зарадва“, каза пред камерата на БНТ Вилдан Фейзула, която е собственик на магазинчето, в което е изтеглен печелившия билет. Петър веднага се похвалил на десетината си приятели от интерната и на възпитателя Ергин Хасан.

Учителят дойде с него и направихме снимки, уточнява Вилдан. Тъй като е непълнолетен, Петър не може да осребри печалбата. Това не го лишава автоматично от нея. Това биха могли да направят родителите му или настойникът му, т.е. баба му. „Учителят взе билета от детето, като му даде обещание, че ще го регистрира на негово име и след това ще му върне парите. Това обаче не се случи“, каза Фейзула.

През ноември възпитателят осребрява лотарийния билет и не дава нищо на Петър. Момчето разказва версията си в жалба, която собственоръчно пише до директора на интерната. Той веднага уведомил Регионалния инспекторат по образование, полицията в Завет и фирмата, организирала томболата. Заради постъпката си, възпитателят спечели и възмущението на хората в родното си село.  В този край традиционно ДПС печели изборните надпревари. Ергин бе кандидат на ДПС за кмет на родното си селото. Той обаче не спечели вота и заведе дело за фалшификация на изборите. Ден преди решението на съда на 15 ноември пък, той получи чек за 100 000 лева. Сега прокуратурата в Кубрат разследва 42-годишния възпитател, а досъдебното производство в Окръжната прокуратура в Разград е на финалната права. Дали решението ще е в полза на истината, предстои да разберем.

*Името на момчето е сменено, за да се запази анонимността му.