неделя, 17 януари 2016 г.

Малко сняг: 1000 населени места и половин милион абонати без ток

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова съобщи, че 450 690 абонати в страната са без електрозахранване. Става дума за абонати, т.е. реалният брой на хората без ток е значително по-висок.

Общият брой на населените места с прекъснато електрозахранване е почти 1000. Ето данните по райони:

На територията на EVN:

160 населени места са без електрическо захранване или 147 хиляди абонати. Най-тежко е положението на територията на област Пловдив, където 61 населени места са без електричество, на територията на област Смолян са 38 населени места.

На територията на ЧЕЗ:

400 са населените места без електрическо захранване, става дума за 183 690 абоната на ЧЕЗ.

Най-тежко е положението в област Враца, където 96 населени места са без електрическо захранване, а на територията на област Монтана – 56 населени места са без електрозахранване.

На територията на ЕНЕРГО ПРО:

Без електрическо захранване са 397 населени места или 120 00 абонати. Най-тежко е положението на териториите на област Шумен – 68 населени места без електрическо захранване, на област Търговище - 67 населените места, на област Велико Търново – 118.

Министър Петкова съобщи тези данни пред БНР, докато се намираше в област Враца и пътуваше към село Гложене, където е една от най-сериозните повреди по мрежата на ЧЕЗ.

„Всички екипи на съответните ЕРП-та и ЕСО са мобилизирани по места. Работи се съвместно с областните управители и с местната власт. Екипите на Агенция „Пътна инфраструктура” ни оказват необходимото съдействие, държим непрекъсната комуникация с колегите от Министерството на вътрешните работи. Надявам се с общи усилия да овладеем положението”, коментира министър Петкова.

„Работим активно по отстраняване на авариите. Отстраняват се авариите, правят се проби, след това се налага отново на места спиране на захранването, но много се надявам и правим всичко възможно в максимално кратки срокове хората да бъдат вече на светло”, каза още тя.