понеделник, 18 януари 2016 г.

20 от ВСС декларираха, че не са пращали sms на премиера, 10-ина ще дадат разпечатки

Председателят на Етичната комисия към Висшия съдебен съвет Ясен Тодоров каза след днешната извънредна среща, че 10-ина от общо 24-членния колективен орган са декларирали, че ще дадат разпечатки от мобилните си телефони от 14 януари, когато бе пратен SMS на премиера Бойко Борисов.

Днес всичките 20 членове на съвета, които дойдоха на работно съвещание по повод скандала, са декларирали устно, че не са пращали съобщения на министър-председателя, но на половината ще се разчита на честна дума. За тези, които са дали устна декларация, въпросът се смята за приключил, поясни Тодоров.

Самият той каза, че няма да предостави разпечатка, защото не искал никой да му се бърка в личните контакти. Той отказа да назове имената на колегите си, които са дали съгласие да покажат с кого са си писали и разговаряли миналия четвъртък и кои не са.

За самия Тодоров смс-скандалът е приключен и той заяви, че няма да внася въпроса за обсъждане в Етичната комисия на съвета.

Срещата е неформална и не е под "шапката" на някоя от постоянно действащите комисии към съвета. Следващото редовно заседание по принцип е на 21 януари.
Членове на ВСС призоваха веднага, след като се разбра, че някой "отвътре" информира в реално време министър-председателя, всички просто да си покажат разпечатките от телефоните. За това не е нужно прокурорско разследване или искане на прокуратурата за достъп до трафични данни.