понеделник, 11 януари 2016 г.

Бойко Борисов цяла година държи съпруга на Ирина Бокова в Европейската банка, въпреки решението на правителството да го махне от ноември 2014 г.

Ирина Бокова и Калин Митрев
Бойко Борисов подкрепя кандидатурата на Ирина Бокова за шеф на ООН. Това заяви самата тя в интервю по Нова телевизия в неделя (10.01.2015). Бокова очаква и официална номинация от правителството на България, за да се впусне в надпреварата.

Подкрепата на Борисов има и съвсем конкретно финансово изражение. Тя е донесла на семейството на Ирина Бокова поне 170 000 евро за 2015 г.

От този порядък е възнаграждението на съпруга на Бокова – Калин Митрев, който и до момента е на пост в Европейската банка за възстановяване и развитие.

Въпреки правителственото решение от ноември 2014 г. Калин Митрев да бъде оттеглен и на негово място да бъде върната Стефка Славова, към първи януари 2016 той все още заема този пост като представител на България.

Този факт е трудно обясним. По всичко изглежда, че правителството не е изпълнило собственото си решение, което обаче носи конкретни ползи за шефката на Юнеско.

Митрев е назначаван на номенклатурния пост в ЕБВР три пъти. Той беше първият шеф на Центъра за масова приватизация в правителството на Жан Виденов. В края на 1996 Виденов го изпрати в ЕБВР, но през 1997 г. Костов го махна.

Следващото решение да се прати Калин Митрев на този пост е при правителството на Сакскобургготски през 2002 г. Той се задържа и при Тройната коалиция, докато не беше отзован при първото правителство на Борисов. На негово място по предложение на Симеон Дянков беше назначена Стефка Славова.

Кабинетът „Орешарски“ махна Славова с решение „на подпис“ без мотиви и сложи отново Калин Митрев през април 2014 г. 

В края на ноември 2014 г. по предложение на финансовия министър Владислав Горанов, Министерски съвет решава да отзове Митрев и да върне на поста Славова.

„Точно преди да я направят вицепрезидент на банката беше уволнена, а тя е кадърна, позната е в банкерските среди. Така, че не правим политическо уволнение, а връщаме човека, който си работеше там„. – коментира по време на заседанието премиерът Бойко Борисов.

Към днешна дата обаче Калин Митрев все още си е директор в ЕБВР въпреки факта, че е минала повече от година. И си получава заплатата от 170 000 евро (преди данъци) годишно.

Тези пари едва ли са излишни за семейство Бокови, което се е охарчило сериозно с покупки на апартаменти в Манхатън.