четвъртък, 7 януари 2016 г.

Над 370 000 българи празнуват на Ивановден

Българската православна църква почита паметта на Свети Йоан Кръстител, който извършил ритуала по кръщението на Исус Христос в река Йордан. Светецът предрича идването на сина Божи на земята и подготвя неговия път с проповедите си.

371 082 българи празнуват имен ден, като от тях 338 650 са мъже, а жените са 132 432. Ще почерпят хората, които носят имената Иван, Йоан, Калоян, Иво, Ивайло, Йовко, Ваня, Ваньо, Йоана, Йовка, Ивайла, Ивона, Жан, Жанa и Яна.

Най-популярните имена у нас са...

Иван е второто по популярност име при мъжете у нас, като над 161 000 българи са кръстени така. Сред 20-те най-често срещани мъжки имена на 18-та позиция се нарежда и Ивайло - носят го 35 883 души. Над 62 000 българки пък се казват Иванка, което отрежда на това име второто място при жените.

Какви имена за децата си предпочита българинът?

Иван е избраното име от родителите за 677 деца, родени през миналата година, с което то завършва първата петица за бебетата на 2015-а. И при новородените в последните дванадесет месеца името Ивайло е 18-то сред най-често срещаните, като така са кръстени 317 бебета.

Името Йоана са дали на дъщеря си 362 двойки, което го нарежда на 8 позиция в топ 20 за миналата година, а Ивайла е на 19-тото място, като така са кръстени 219 момиченца.

Ивановден е празник на кумството и побратимството. По традиция обредното къпане за здраве продължава, като ритуалът е за младоженците. Народните обичаи повеляват кумовете или деверът да "къпят", пръскайки публично с вода младоженците, които са сключили брак преди една година. Младото семейство трябва да посрещне своите гости и да занесе на кума вино, кравай и месо. Днес се прави обща трапеза, на която се слагат варено жито, фасул, ошав, баница, кървавица, печена луканка, свински ребра със зеле.