вторник, 19 януари 2016 г.

Корупцията: В България - 60%

60% от компаниите в България, които не са спечелили конкурс за обществена поръчка, смятат, че това е станало заради корупционни практики. В Холандия този дял е едва 5%. Това сочат данни на изследването "Евробарометър" на тема "Нагласите на бизнеса спрямо корупцията в Европейския съюз".

67% от българските компании смятат, че патронажът и непотизмът са проблем за бизнеса. Любопитното е, че има други страни, в които този процент е по-висок, но те са също на Балканите - Румъния (70%) и Гърция (68%). Веднага след България в тази не особено престижна класация се нарежда Италия. В Дания и Великобритания този дял е съответно 4% и 5%.

90% oт бизнесмените в България смятат, че връзките между бизнеса и политиката водят до корупция. По този показател ни изпреварва единствено Италия. България обаче е на първо място в класацията според отговора на въпроса дали връзките и подкупите са най-лесния начин за достъп до публични услуги. Така у нас мислят 89%. Ние сме в челото на класацията и на онези, които смятат, че единственият начин да успееш в бизнеса са политическите връзки. Компания ни правят Словения, Португалия и Италия.

На европейско ниво четири от всеки десет компании смятат, че корупцията е проблем в бизнеса им. Често обаче корупцията не е най-сериозното предизвикателство. Данъчните ставки, бързо променящото се законодателство, сложността на административните процедури са най-често споменаваните проблеми за бизнеса в ЕС.

Закрилянето на приятели и членове на семейството в бизнеса, данъчните измами и неплащето на ДДС са смятани за най-често разпространените корупционни практики в частния сектор. Политиците нарушават правилата с подкупи и злоупотреба с власт.

Бизнесът в Чехия, Португалия и Унгария обаче усеща спад в корупцията.