четвъртък, 28 януари 2016 г.

Митето Узунов получил отговор от Виваком за ден, другите чакат вече шест дни

Компанията "Виваком" не е отговорила на искането на група членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) за предоставяне на разпечатки от телефоните им.
По време на работно заседание на съвета на 18 януари, половината от тогава присъстващите 18 членове декларираха, че доброволно ще предоставят разпечатките от мобилните си телефони, по-късно към тях се присъедини още един човек. Повод за това стана оповестяването на есемеса до премиера Бойко Борисов, повдигащ въпроси за зависимости между изпълнителната и съдебната власт и за опити за намеса и натиск.

След като на 18 януари членовете на ВСС изявиха желание да покажат разпечатките от телефоните си, на 22 януари главният секретар на съвета е изпратил писмо с такова искане до "Виваком". До вчера (27 януари) отговор от мобилния оператор все още не е постъпил, въпреки че според пресцентъра на ВСС главният секретар  е звънял неколкократно на оператора.


Миналата седмица председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов заяви, че няма да присъства на повече заседания на ВСС, докато не бъде установен авторът на есемеса до премиера Борисов, с който човек от ВСС го уведомява какво разискват магистратите по казуса "Яневагейт". Тогава Панов определи прясно избрания представляващ ВСС Димитър Узунов като човека, върху когото падат най-големите съмнения за авторство на текстовото съобщение. Думите му накараха Узунов да обещае да представи разпечатка от телефона си - нещо, което преди това отказваше. Узунов заяви, че ще чака извинение от всеки, който е предположил, че той е информирал Борисов за действията на съвета, в това число и Лозан Панов.

На следващия ден, 22 януари, Узунов представи отговор от "Виваком", който според него ясно показва, че не той е изпращал есемеса на Борисов. В отговора на телекомуникационната компания е написано, че от номер, на който са скрити последните четири цифри (във връзка със защита на личните данни - бел.ред.) и чийто титуляр е ВСС няма изходящи съобщения за периода от 9.30 ч до 12.30 ч. на 14 януари 2016 г.