петък, 29 януари 2016 г.

Тодор Танев обвини партията на Меглена Кунева за смяната си

Министърът на образованието Тодор Танев, чиято оставка вчера премиерът Бойко Борисов поиска, потвърди, че е научил от медиите за това.

„Към 16:30 вчера ваш колега ми се обади с въпроси. От тук нататък така зазвъня телефонът, че не мога да ви кажа кой беше първият“, коментира той пред Нова телевизия.

Той не бил изненадан от развитието, защото знаел отдавна, че „има някакви преговори и някои от партиите нещо се били разбрали“.

„Звучи много по български. Родна реч омайна сладка“, описа той ситуацията.

„Зад него (скандала – б.р.) се крие голяма партия от Реформаторския блок, която не е ДСБ.“

Попитан няколко пъти дали това е партията на Меглена Кунева и Даниел Вълчев ДБГ, Танев не отговори пряко. На поредното запитване той припомни, че е посочил „голяма партия от Реформаторския блок“ и допълни:

„ДСБ не е там, ДБГ е там.“
Тодор Танев прогнозира, че скандалът ще „катализира някои процеси на гнилост“ в Реформаторския блок.

„Но се опасявам, че този акт ще има известен домино ефект. Може би друга част от блока няма да се съгласи с това, което ще стане. Ще се карат кой да бъде наследникът ми, ще се наложи да е ярка политическа фигура“.

Танев пожела на „г-н Борисов да има стабилно управление докато това е възможно, защото това е важно за България.“

Следващото му цел щяла да бъде възстановяването на Гражданския съвет към Реформаторския блок.

Проф. Танев не скри ироничното си отношение към скандала и посъветва Бойко Борисов да го потърси чрез своята шефка на кабинета например, защото още не бил разговарял с него. Танев още веднъж отрече да има принос към скандала с учебното съдържание и го нарече тролски. Става дума за присъствието на термина „съжителство“ наред с „османско владичество“ в учебниците по история.

„Имали сме разговори за това предложение за учебен план със социалните партньори. Историците никога не отговориха на това какво научната общност мисли за тези исторически събития. Имаме един месец, предложенията са на сайта – тече обществено обсъждане“.

Кампанията срещу Танев стигала до комични неща. Той иронизира и подписката срещу него.

„Нека подписката расте, искам да видя пълен списък на хората, които вярват на заглавията, а не на направеното.“

За съпътстващите го скандали обвини и медиите, които цитирали само част от думите му.

„С едни и същи 10 лева ваши колеги купиха сто пъти сирене – обърна се той към водещите, - Повтарят за Ломоносов. Аз казах, че в сравнение с Менделеев той нищо не е направил, но първата част не се цитира.“