четвъртък, 28 януари 2016 г.

Борисов поиска оставката на Тодор Танев

Премиерът Бойко Борисов поиска оставката на министъра на образованието проф. Тодор Танев.

Това съобщи правителствената пресслужба преди минути.

„Заради системно проявяващите се проблеми в министерството и сектора, смятам, че ресорът трябва да бъде поет от друг. Призовах колегите от Реформаторския блок до края на деня да ми предложат нов екип за министерството, който да продължи реформата. За мен, като министър-председател, е недопустимо да се правят промени в сферата на образованието, които преди това не са подложени на широко обществено обсъждане. Благодаря на професор Танев и неговия екип за свършената до момента работа“, казва премиерът, цитиран от пресслужбата на Министерския съвет.

Кулминацията на „системно проявяващите се проблеми“ в МОН дойде с проектите за нови учебни програми, публикувани от Министерството на сайта му късно вечерта в петък, 22 януари.

Проектът по история за шести клас, който обхваща и периода 1396-1878 г., на практика заличава факта, че България е била под османско владичество. В документа се говори за османска власт, съжителство и взаимни влияния между българи и турци, но не и за османско владичество, робство, иго. В единственото изречение, което загатва за факта, че „съжителството“ между българи и турци по нашите земи не е било доброволно, се говори за "съпротивителните действия на българите срещу османската власт".


Танев коментира програмата по история за VI клас и от думите му личеше, че е изненадан от съдържанието на проекта. Той бе категоричен, че не е имало съжителство, а робство и че срещу съжителство не се вдигат въстания.

Днес Танев смекчи тона и заяви, че му е било обяснено, че думата „съжителство“ описвала единствено битовите отношения между българите и турците. Все пак пред парламентарните репортери той даде дума, че в понеделник ще има кадрови промени в кабинета му. Началник на кабинета му е Мюйессер Солак.


"Поемам на ръчно управление въпроса с учебниците. Имам един месец, нека тогава съдим дали съм направил добре. Не съм Киряк Стефчов. Имам род - 6 поколения в един и същи гроб и всичките патриоти. Това са ми първите 7 години. Въпросът е, че трябва да го направим по европейски", каза Тодор Танев днес в НС. Премиерът Борисов обаче реши да не дава месец на министъра и друг да поеме както въпроса с учебните програми, така и с управлението на цялото образование.