петък, 8 януари 2016 г.

Унгария ще наложи вето на санкции на ЕС срещу Полша

ЕС трябва да установи нова защитна линия по северната граница на Гърция, тъй като споразумението с Турция няма да е достатъчно, за да спре стотиците хиляди мигранти, прииждащи в Европа.

Това заяви унгарският премиер Виктор Орбан, цитиран от АФП.

"Мисля, че следващата защитна линия, която трябва да изградим, е по протежението на северната граница на Гърция", каза той пред общественото радио в Будапеща.

И настоя България, която е една от северните съседки на Гърция, да бъде приета в Шенгенската зона. Според него Македония трябва да получи финансова подкрепа и друга помощ, за да може да засили защитата си.

"Не мисля, че само сделката с Турция ще бъде достатъчна", каза Орбан.

Унгария построи огради по южните си граници, за да спре притока на мигранти от Сърбия.

Същевременно Орбан заяви, че ще Унгария наложи вето на всички възможни санкции на ЕС срещу Полша. А за налагането на санкции се изисква пълно единодушие.

Преди два дни унгарският премиер се срещна с Ярослав Качински, лидер на управляващата в Полша консервативна партия "Право и справедливост", която спечели наскоро с абсолютно мнозинство парламентарните избори. Срещата беше очевиден опит да се засили нововъзникващата евроскептична ос в Централна Европа.

Полша е заплашена със санкции от ЕС заради приетия наскоро медиен закон, който постава държавните медии под прекия контрол на правителството.