неделя, 17 януари 2016 г.

Премирерът на Бавария даде ултиматум на Меркел за имигрантите

Баварският премиер Хорст Зеехофер постави на федералния канцлер Ангела Меркел срок от две седмици да промени политиката си по имигрантския въпрос, защото в противен случай ще оспорва действията на Берлин пред Конституционния съд.

Пред сп. "Шпигел" той разказва, че неговото правителство в Мюнхен планира в следващите 14 дни формално да поиска от федералните власти възстановяване на определени норми по границата. "Ако не го направят, за съжаление не ни остава друг избор, освен да се обърнем към Федералния конституционен съд", казва Зеехофер.

Мюнхен поиска от бивш конституционен съдия правна оценка на действията на федералното правителство и според него то не защитава достатъчно ефективно федералните граници.

След като не спазва закона, то трябва да поеме и разходите за приемането и настаняването на бежанци в Бавария, смятат в провинциалното правителство.

Федералното правителство обеща милиарди евро помощ на провинциалните власти. Но въпреки това Християнсоциалният съюз, управляващ в Бавария от десетилетия, засилва натиска над партньорския Християндемократически съюз на Меркел преди важни избори в три провинции на 13 март.