петък, 8 януари 2016 г.

Първи уроци по немски: "Ще я убия", "Искам да чукам", "Шегувам се с теб", "Голям бюст"

Бележката, която полицията е
открила у арестуваните.
Шефът на кьолнската полиция Влофганг Алберс е пратен в пенсия заради сблъсъците на Централната гара в Кьолн в новогодишната нощ. Вътрешният министър Ралф Йегер е уведомил Алберс за решението днес след обед. Той заяви, че това се налага, за да се върне доверието на обществото и дееспособността на коьолнската полиция. Кьолнската кметица Хенриете Рикер също се дистанцира от Алберс. Той понесе вината за спестената няколко дни поред информация за случилото се в новогодишната нощ.

Двамата арестувани по подозрение в участие в сексуалните нападения в Кьолн на Нова година междувременно бяха освободени. Те са на 16 и 23 години. Единият е мароканец, а другият тунизиец. Подозренията срещу тях не са се потвърдили.

Двамата бяха задържани малко след полунощ на Бреслауер плац, близо до катедралата. В тях е намерена бележка, на която на арабски и немски пише: "Ще я убия", "Искам да чукам", "Щегувам се с теб", "голям бюст". По неофициални данни става дума за северноафриканци, а в мобилните им телефони има записи от насилието в новогодишната нощ.

До момента са разпитани 29 чужденци, от които 18 са бежанци. Общо заподозрените са 32, съобщи вътрешният министър на Северен-Рейн Вестфалия, от тях 18 очакват бежански статут. Говорител на полицията, съобщи, че става дума за деветима алжирци, осем мароканци, четирима сирийци, пет иранци, един иракчанин, един сърбин, един американец и двама германци. Редови полицаи твърдят, че ръководителите на полицията лъжат и са спестили истината за случилото се на Нова година в Кьолн. Те твърдят, че в онази нощ са били проверени документите на стотици, мнозина са били задържани.

Те оспорват и твърдението на шефа на кьолнската полиция от 5 януари, че полицията няма представа кои са извършителите от Нова година.

По думите на полицаите, малцина са били със северноафрикански произход, повечето са показвали сирийски документи, съобщава Велт ам зонтаг. "Повечето са пристигнали скоро в Германия и чакат бежански статут", казва полицейски служител. Полицейският синдикат в Кьолн потвърждава информацията, че нападателите от новогодишната нощ са били бежанци, чиято цел е била не кражбата, а сексуално развлечение.
Полицаите твърдят, че сексуалното посегателство е служило не за отклоняване на вниманието с цел кражба. "За престъпниците, основно араби, най-важно беше сексуалното развлечение", казват полицаите.

В гр.Майсен, Саксония, преди два дни се стигна до сблъсъци между бежанци и полиция. Бежанците се наредили на опашка пред социалната служба в Майсен, за да получат парите за месеца. Охраната пускала по няколко души вътре, а останалите около 160 стоели на студа навън. Жените и децата били вкарани в някакво помещение, но мъжете останали навън и се стигнало до разправии. Охраната извикала на помощ полицията. Наложило се полицаите да използват спрейове с лют пипер, за да се успокои ситуацията. Служителка на социалната служба коментира, че бежанците са се струпали в 9 часа сутринта, при положение че службата работи цял ден.

Случаят стана още по-известен и заради туит, пуснат в акаунта на социалното министерство на Саксония. Туитът, който се е задържал за кратко, преди да бъде изтрит, гласял: Който идва да получава даром пари и избрал да емигрира в студена страна, трябва да може да търпи да чака на студа".