петък, 22 януари 2016 г.

Димитър Узунов не е изпращал СМС до премиера Бойко Борисов от служебния си телефон

Това стана ясно от разпечатка, която новоизпраният представляващ ВСС разпространи чрез пресцентъра.

Узунов беше посочен от бившия правосъден министър Христо Иванов като автор на съобщението до премиера, което той препрати на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов.

"Като член на ВСС и представляващ Висшия съдебен съвет, предоставям справка, издадена от мобилния оператор, чиито услуги ползвам и с която се удостоверява комуникацията от телефонния ми номер на 14 януари 2016 г. за периода от 9.30 ч. до 12.30 ч. Този документ ясно показва отсъствие на писмена кореспонденция с министър-председателя на Република България или с когото и да било друг", посочва в изявлението си Узунов.

В писмо от "Виваком" се посочва, че от мобилен телефон, чийто титуляр е ВСС не е регистрирано изпращане на изходящи SMS-и на 14 януари 2015 г. от 9.30 до 12.30 часа.

За автора на съобщението: "Лозан Панов отново предложи да ви викаме във ВСС по записа на двете каки. Не го приехме", което Борисов препрати на самия Панов, се знае много малко. В обясненията на самия Борисов и съветника му Яне Янев има поредица от противоречия, като и двамата отказват да посочат името на човека. Именно това беше причината част от членовете на съвета и Съюза на съдиите в България името на автора да бъде оповестено. Правосъдният министър Екатерина Захариева пък поиска този, който е пратил СМС-а, да си признае.

Шефът на Етичната комисия при ВСС Ясен Тодоров отказа да покаже разпечатка от кореспонденцията си от миналия четвъртък, когато в съвета се разглеждаше случая "Яневагейт". След като Лозан Панов показа съобщението, ВСС прекрати заседанието си, а премиерът Борисов се появи скоростно. Той беше посрещнат на крака от част от членовете и в близо половинчасова реч обясни, че не се меси в съдебната власт и че Лозан Панов го напада политически.

Димитър Узунов пое поста представляващ на ВСС, след като неочаквано на заседание на съвета беше внесено предложение за смяната на Соня Найденова. Именно тя беше и един от хората, които призоваха колегите си да покажат разпечатки от комуникацията си от миналия четвъртък.