понеделник, 25 януари 2016 г.

Председателят на СГС за атаката на Я.Янев: Търсете съпругата

Калоян Топалов
Председателят на Софийска градски съд Калоян Топалов отвърна на нападките на Яне Янев за чистка. Умишлено се създава напрежение между властите, каза съдията.

След избухването на скандала с SMS-а от ВСС до премиера неговият съветник и лидер на РЗС обяви, че той всъщност е бил пратен до него. В същото време Янев атакува председателя на ВКС Лозан Панов, който показа съобщението, както и шефа на СГС Калоян Топалов.

Янев съобщи, че "най-вярното протеже" на Панов управлява информационната система на СГС и показа заповед на бившия изпълняващ длъжността председател Владимир Йорданов. Документът е от 27 март 2015 г. и с него въпросният служител на ВКС - Анчо Димитров, е определен да управлява системата. Димитров изпълнява функциите си и в момента, тъй като Топалов не е отменил заповедта, заяви Янев и заяви, че "на практика това е шпионаж".

Освен това обяви, че Топалов е направил в СГС целенасочена чистка, от която "хората са уплашени". При него дошли 15 души от съда, които му се оплакали.

В края на миналата седмица обаче лидерът на "Движение" 21 Татяна Дончева внесе уточнение в задочния спор, като обяви, че след като Топалов подложил на тестове всички съдебни помощници, съпругата на лидера на РЗС, която била назначена по времето на Владимира Янева, получила едва 3 от 34 нужни точки.

Самият Топалов пък коментира днес пред БНР, че Янев го е нападнал в момент на съвпадение на негативен за съпругата му тест и получения от премиера SMS:
"Всички станахме свидетели на един шум, който отново се вдига от медийното и публично пространство, от едно лице - Яне Янев, което се вживява като трибун на министър-председателя. И определя себе си като негов съветник по въпроси на националната сигурност, правната, въобще по всички въпроси.

От самите твърдения на г-н Янев става ясно, че той е бил ръководител на една така агентурна клетка във ВСС, която е дълбоко законспирирана. Тя е и била заспала и съвсем наскоро се е събудила и активирала", каза висшият магистрат.

Той иронизира с думите, че на Янев са му били донесени „шокиращи сведения“ за дейността на цялата съдебна система и в частност СГС. И допусна, че може би ставаме свидетели на това, че той ръководи такива клетки и във ВКС.

Той попита кога на Янев са му станали ясни всички тези неща:

"Не когато ВСС сам констатира фрапантни нарушения в работата на СГС, не когато временното и настоящето ръководство предприеха какви ли не действия, които бяха публично изнесени, не когато беше обявено, че ще има тест за съдебните помощници, не когато излязоха резултатите от теста, а в момента, когато стана ясен резултатът на съпругата на г-н Янев от този тест. Който за зла участ съвпадна с онзи злощастен SMS в момент, в който се развихриха много страст"

По думите на Топалов "този специалист и премиерски съветник" реагира на всичко случило се с месеци и години назад. За какво ни е съветник, който коментира отдавна отминали събития, попита съдията.

"Това може да се обобщи с една перифраза "Търсете съпругата". Всичко това би било много смешно и забавно, ако не се случваше от висотата на главния герой в тази пиеса. Не лицето Яне Янев от Сандански в лично качество, а лицето Яне Янев, който е съветник", добави Топалов.

Според него в случая става въпрос умишлено и целенасочено създаване на напрежение и конфликт между съдебната и изпълнителна власт по въпроси, при които такова противоречие липсва.
Калоян Топалов прогнозира, че обстановката сред подчинените му ще се нормализира чак след година-година и половина, защото "наследството е изключително тежко".