неделя, 24 януари 2016 г.

Христо Иванов: Цацаров трябва да обясни за какво му е тази безконтролност

Цацаров трябва да обясни за какво му е тази безконтролност.

Използва ли я в Костинбродската афера и за какво?

Как я използва в срутването на КТБ? И как я използва за разследването? Ако Цветан Василев е в Белград, другите участници са тук. Вече две години виждаме, че няма нищо за тази черна политическа дупка...

Как беше използвано това всичко в случая с тефтерчето на Филип Златанов, което беше заметено по такъв срамен начин?

Какво се случи с Ченалова-Янева записите?

Какво се случва сега с министър Москов?

Тези въпроси зададе тази сутрин в ефира на Нова тв бившият правосъден министър Христо Иванов, като апелира гражданите и парламентаристите да помислят добре другата седмица, когато ще обсъждат предложенията на "Правосъдие за всеки" за ограничаване на властта на обвинител №1.  Той каза, че неприемането на реални конституционни промени е също доказателство, че в политическите среди има зависимост от властта на главния прокурор.

Иванов окачестви въпросите пред прокуратурата като изключително тежки, но каза, че оттам няма да отговорят нито на него, нито на журналистите.

Но може да се наложи да отговаря на една международна експертиза. Очевидно премериерът след разговор с г-жа Меркел през декември излезе и каза, че му е хрумнало да има международни експерти, припомни Иванов.

По повод версията, изразена в четвъртък от Соня Найденова - че във ВСС нарочно се генерират скандали, за да се отклони вниманието от "други две институции", които не се справят с борбата с корупцията по високите етажи, и Съветът да е единственият "виновен" в предстоящия евродоклад, бившият министър коментира:

Ако искаме в тази страна да има работеща борба с корупцията, трябва да имаме работеща поркуратура, която да работи в обществения интерес. И съм сигурен, че това ще бъде отразено в доклада. В този смисъл тази реалност трябва да бъде покрита.

Иванов коментира и разпечатката, която показа членът на ВСС Димитър Узунов - че не той е писал на Бойко Борисов, с думите, че е трябвало още в понеделник след скандала всички членове да си покажат бързо контактите. Защото СМС-и се пращат и от интернет, и от вайбър, и др.

А аз съм сигурен, че след издънката с Румяна Ченалова са взети всички мерки, напомни Иванов.

Той окачестви "Яневагейт" като огромен скандал, защото показва неща, които се случват ежедневно и сега просто са избили на повърхността. Освен това Владимира Янева не е измислила тази схема в най-важния съд в странага - СГС, а тя просто е била назначена, за да я поддържа.

"Това, в което влизаме, са неособено удачни и неособено добросъвестни начини за замазване", категоричен бе Иванов.

Експертизата на прокуратурата повдига повече въпроси отколкото отговори - кой я е направил, защо... Аз не мога да питам, нямам качество да питам кой я е направил. Самите членове на ВСС поставят този въпрос, защото не им е предоставяна. Тя говори, че са манипулирани записите, защото са рязани на парчета. Никой не е  поставил под съмнение нито кой говори, нито какво казва в отделните парчета. Смисълът на това, което се казва, не е поставен под съмнение. Нещо повече - един от участниците в разговорите излезе и потвърди многократно това съдържание. Абсолютно основание да се изчисти ситуацията. Когато хората виждат как във ВСС едни се запазват, други се удрят, опраскват се, замазват се - те си го представят, че същото става и на тяхното ниво.

 На въпрос в какви отношения е със Сотир Цацаров в момента, той отговори: "В никакви".