сряда, 27 януари 2016 г.

Висшият съдебен съвет прие, че не подава оставка

Висшият съдебен съвет (ВСС) прие само с един глас "против" и един "въздържал се" обща декларация, че не подава оставка.

Новият представляващ Димитър Узунов слезе само за минута пред журналистите и изчете декларацията. В нея се казва, че съветът е жертва на груба манипулация, че случващото се е вмешателство в независимостта на съдебната власт и че категорично отказват да подадат оставка.

Преди това Михаил Кожарев от съвета нарече вчерашното искане на ГЕРБ и Реформаторския блок популизъм. Против декларацията гласува само Калин Калпакчиев, който обяви, че го прави не защото е "за" оставка, а заради самия текст на общото изявление. Той обърна внимание, че ВСС трябва да вземе на сериозно препоръките в евродоклада.

Соня Найденова отказа да гласува и напомни, че само преди седмица съветът прие да се гласува с вдигане на ръка само ако има технически проблем. Въпреки това по предложение на Сотир Цацаров членовете гласуваха явно.

Въпреки извънредната си среща днес - по-рано от обявения час за редовно заседание, членовете на ВСС не възнамеряват да подадат колективан оставка. Този слух се понесе сред журналистите, които чакат заседанието и които са около 4 пъти повече от обичайните, които следят ресора.

Членовете на съвета се разбраха на работна среща от 12 часа, а обявеното редовно заседание е за 13.30 ч.

От всичките 24-ма към 12.15 ч само председателят на ВАС Георги Колев влезе през фоайето, в което обичайно чакат репортерите. Колев каза, че се е наслушал на декларации.

„Не виждам възможност за оставки на членовете на Висшия съдебен съвет чрез използване на парламентарната квота", заяви той.

„Забележки може да има, но не всички критики са основателни", коментира негативните констатации в евродоклада и дори попита кои критики са достоверни.

Запитан дали партиите от управляващото мнозинство знаят, че не могат да искат оставките на членовете на ВСС, Колев отговори:

„Предполагам, че го знаят, но това не променя нищо. Попитайте тях.”