понеделник, 18 януари 2016 г.

Бушонът Яне съвсем се оплете: Човек от администрацията на ВСС докладва на мен, пишем си с кодове

Премиерският съветник Яне Янев доразшири версията си, че скандалният SMS от ВСС всъщност е бил пратен до него. Като влезе в тежки противоречия същевременно.

Според Янев авторът на съобщението е човек от администрацията на Висшия съдебен съвет с много опит. След това съветниът го препратил на премиера. Той обаче отказа да обясни защо се използат глаголни форми в първо лице множествено число и защо обръщението е на "Вие".

"Сега да влизаме в граматически разбор, кое е сложно, кое е просто изречение", каза Янев пред Нова тв.

И още: "Това "Вие" с главна буква не се вглеждайте в него". Човекът от администрацията пишел на него като се имало предвид, че трябва да се вика във ВСС премиерът.

"Не е член на ВСС, твърди Яне Янев. Защото работи отдавна в администрацията на ВСС, не докладва на премиера, а на мен. Човекът, който ми е препратил  SMS-а е служител в администрацията. Човекът, който ми дава информация е наясно, че трябва нещата да са прозрачни", продължи премиерският съветник с дълга политическа биография.

"Във ВСС се е говорило поне 50 пъти да се вика премиерът", твърди Янев, който се опита да измести темата. Най-важното според него било да излезе официалният протокол, там всичко щяло да се види.

На настоичивите питания на водещите защо съобщението е оформено по този начин и че не звучи логично да е пратен на Янев, той отговори:

"Когато разберете за още няколко SMS-а, няма да разсъждавате така преднамерено. Дали се пише на кирилица, дали на латиница, няма никакво значение. Може да е някаква легенда."

"Да си пишете с кодове?", попита водещата Ани Цолова.

"Ми, разбира се. Вие нали видяхте, че цялата държава се разтресе от двете каки", отговори уверено Янев.

Той отрече, че авторът на съобщението е съдията от ВСС Димитър Узунов. "Познавам от ВСС доста хора. Ако започнете да правите разследване, ще разберете, че имам и роднини там", каза той.

В съдебната система имало тежък проблем, сподели още Янев. И пропусна да хвърли вината върху председателя на ВКС Лозан Панов, който огласи полученото от телефона на премиера Борисов съобщение. Според версията на Янев всичко се правело, за да се завземе последния останал невзет от ТЯХ (без да уточнява въпреки въпросите на водещите) голям съд- Апелативния. Трябвало, твърди той, Владимир Янев, да го оглави. Трябвало всичките четири ключови съдилища да се ръководят от "техни хора". "Авторите на тези сценарии са много", заключи тайнствено Янев.