вторник, 26 януари 2016 г.

Стартира нов сайт посветен на жертвите на комунизма

Разследващият журналист и основател на сайтовете desebg.com agentibg.com Христо Христов стартира нов интернет проект, посветен изцяло на жертвите на комунистическия режим в България.

Новият сайт „ПАМЕТ 1944-1989” е съвместен проект с фондация „Конрад Аденауер” и ще бъде официално представен на 28 януари 2016 г., четвъртък, от 11 часа в Пресклуба на БТА. Инициативата е по повод наближаващия 1 февруари, когато в България се отбелязва Деня за признателност и почит към жертвите на комунизма.

„Говорете, споделяйте, разказвайте за жертвите на комунизма и помнете” е посланието на новия сайт „ПАМЕТ 1944-1989”. Целта му е да събере на едно място разпиляната мозайка от информация за хората, преживели репресии по време на тоталитарното управление на БКП и да предизвика активност от страна на наследниците или родствениците на жертви, съхранили такава родова памет, като призовава тя да бъде направена публична.

Използвайки модерните технологии сайтът предлага широки възможности за систематизирано търсене на жертви по групи, преследвани от режима, търсене по места за репресии (лагери и затвори), по региони, по партийна принадлежност и вероизповедание и др.
Всяка една от жертвите ще разполага със самостоятелен профил, в който освен информация за човека ще съдържа снимка и документ (където такива са налични), както и ще се посочва източниците на публикуваната информация.

Сайтът обхваща всички основни видове репресия (убийства, безследно изчезнали, осъдени, въдворени в лагери, изселени), като освен тях са включени и репресиите, извършвани от Държавна сигурност, като разработвани, наблюдавани, проверявани и профилактирани хора, попаднали по идеологическа причина в полезрението на репресивния апарат на БКП.

Създадени са специална секция за публикуване на онлай документи – доказателства за престъпленията и репресиите на комунистическата диктатура, както и секция за свидетелства на жертви, преживели репресии, или свидетелства на техни близки или наследници.
На сайта подробно са описани престъпленията на комунизма в България, както и опитите те да бъдат осъдени след краха на управлението на БКП през 1989 г.

В основата на гражданската и журналистическата инициатива е залегнал духа на всички ключови решения на европейски институции като ПАСЕ и Европейския парламент за събиране и съхранение на паметта за жертвите на тоталитарния комунистически режим.
Очаквайте на desebg.com подробна информация за новия сайт в четвъртък, 28 януари 2016 г.