неделя, 10 януари 2016 г.

Хванали наркобарона Ел Чапо заради интервю с Шон Пен

Мексиканските власти са следили холивудския актьор Шон Пен, който тайно е взел интервю от издирвания наркобос Хоакин „Ел Чапо“ Гузман, за да заловят престъпника, предаде Reuters.

Анонимен източник от мексиканското правителство съобщи, че в Мексико са знаели за плановете на актьора да интервюира издирвания и затова са го следили отблизо. Друг анонимен източник заяви, че действията на Шон Пен са били един от факторите, довели до ареста на известния престъпник.

Срещата се е състояла в Мексиканските джунгли и е била организирана от Пен, мексиканската актриса Кейт дел Кастило и специален посредник, с позволението на картела Синалоа.

В статия, написана от Пен за Rolling Stone, Ел Чапо казва: „Доставят повече хероин, метаамфетамини, кокаин и марихуана от всеки друг в света. Имам флотилия от подводници, самолети, камиони и лодки”.

Въпреки лошата си слава, мексиканският гангстер и до момента продължава да настоява, че е един обикновен фермер. В интервюто той също признава, че е изпратил екип от инженери в Германия, където те се научили как безопасно да бъде построен тунела в затвора Алтиплано, от който той избяга през юли.

Наркобосът бе заловен в петък, по време на операция на мексиканските морски пехотинци, и бе върнат в затвора с максимални мерки за сигурност.

Пен пояснява, че не е предал Ел Чапо на властите, защото  „не трябва да се е*аваш с доверието на наркобарона”.

Властите на Мексико възнамеряват да удовлетворят искането на САЩ за екстрадиция на лидера на Синалоа. Това съобщава агенция Ройтерс, позовавайки се на източници, запознати със ситуацията. По техни данни, мексиканската прокуратура ще направи всички, колкото се може по-скоро да предаде опасния наркобарон на американците. Екстрадицията може да е състои още в средата на тази година.

Адвокатът на задържания в Мексико Хоакин Гусман заяви, че неговият клиент не трябва да бъде предаван на САЩ или на която и да е друга страна. „В Мексико има закони, основани на справедлива конституция, в този случай нашата страна трябва да спазва националния суверенитет, суверенитета на своите институции за правосъдие”, заяви адвокат Хуан Пабло Бадило.