сряда, 13 януари 2016 г.

Радан Кънев: Цветанов цепи закони като прясна зелка със сатър

Това заяви лидерът на ДСБ и съпредседател на Реформаторския блок Радан Кънев пред "Дарик" в коментар за управленската политика на ГЕРБ.Според Кънев новият министър на правосъдието Екатерина Захариева ще сподели съдбата на Христо Иванов и ГЕРБ ще се възползват от нея, за да оправдаят липсата на напредък в съдебната реформа.


"Защото тя, ако иска да прави реформи, ще се окаже така. Защото е заобиколена от вълци - те реформа не искат да правят."

Кънев заяви, че е готов да гласува и подкрепи в парламента всякакви добри закони, предложени от Захариева, макар да не е подкрепил нейния избор.

Според него има много добри законопроекти, като например идеите на министър Бъчварова за електронната идентификация, но те са спирани от Цветан Цветанов още на ниво комисия в парламента.
На въпрос за предстоящите президентски избори лидерът на ДСБ каза, че "не е затворил тази врата".

Кънев даде пример за "чудно единодушие" на ГЕРБ, ДПС, патриотите и БСП по отношение на комисията "КТБ" в парламента, която първо било обещано, че ще е оглавена от човек на РБ.

"Всички ги е шубе", заключи той.

На въпрос на водещата, дали това е, защото всички са бъркали в кацата с меда, той  отговори.

"Аз не мога да кажа кой е бъркал. Само прокуратурата може да каже, ама и нея я е шубе. Тя седеше и гледаше. И в крайна сметка тя събори банката."

Той даде подобен пример на чудното единодушие с гласуването на Димитър Радев за управител на БНБ.

"И на следващия ден ни тръснаха двамата стари подуправители, и си ги гласуваха ГЕРБ и ДПС и не им мигна окото."

"В България от местна до централна власт - властта се използва, за да облагодетелства сама себе си", заключи той.

Кънев поясни, че прословутите обръчи от прословутото изказване на Ахмед Доган не са абстракция. Той даде пример с "Водстрой 98" и други дружества, които са неофициално свързани с Делян Пеевски и Валентин Златев и са спечелили магистрала "Хемус" при това на двойна цена.

"Ето това е общият икономически модел. И това стига до най-малката община. Така са свикнали тези партии да се хранят. Няма в демокрацията хранещи се партии. И затова хората непрекъснато напускат България и отиват да живеят другате – в други страни с по-високи данъци, с чужд език", обобщи Кънев.

Радан Кънев каза , че прави нов десен проект. Формацията ще е по модела на партията на Никола Саркози ("Републиканците" - б.р.) - чрез политически клубове и всеки член на партията да избира лидер.