вторник, 26 януари 2016 г.

ДАНС ще проверява дали са подслушвани посолства

Държавната агенция "Национална сигурност" ще провери изнесената в рамките на аферата "Яневагейт" информация, че са подслушвани чужди посолства. На 28 януари служителите на агенцията ще проверят архива на Софийския градски съд (СГС), където тази информация трябва да се съдържа.

"ДАНС се самосезира във връзка с изнесените данни от г-жа Ченалова за това, че са били подслушвани и посолства. Те ще направят една къде извънредна, къде планова проверка, която ще започне от 28 януари. Нека да видим какво ще установи проверкта във връзка с тези искания и съответно разрешения, които са давани за подслушване на посолства". Това е заявил председателят на СГС Калоян Топалов в интервю пред "Медиапул".

От един от записите на разговорите  между бившата председателка на СГС Владимира Янева и уволнената съдийка Румяна Ченалова, които бяха публикувани от сайта "Биволъ", се разбира, че е възможно да са били  подслушвани и чужди посолства. В регистъра за специални разузнавателни средства (СРС) в СГС би трябвало това да е отразено.

На 14 януари Висшият съдебен съвет прекрати проверката по "Яневагейт" с сновен аргумент, че е  изготвена по искане на  прокуратурата експертиза, според чието заключение в записите има следи от манипулации. Скоро след това сайтът "Биволъ" публикува резултат от поръчана от него експертиза от чуждестранна лаборатория, според която вероятността да има манипулации на самото съдържание на записите е нищожна.

Във въпросния разговор Янева обяснява на Ченалова какво се е случило, след като научила за предстоящото й "опраскване" от страна на прокуратурата по поръчение на премиера. Янева  разказва, че  е отишла при градския прокурор на София Христо Динев, за да го пита "какво е положението", след като  разбрала за разследването срещу нея за даване на разрешенията за СРС по разработката "Червеи". Той не й казва нищо конкретно, но я моли да предоставя информация от регистъра за СРС към градския съд, в който се записват исканията.  Янева му отговаря, че се притеснява да му го даде, защото "там има за посолства, за това, за онова и тъй  нататък информация…"

Извадка от записа:

Владимира Янева: Аз фърча в петъка при Ицо Димов (става дума за градския прокурор на София Христо Динев – бел.ред.). И му казвам: Ицоо. Преписката е при вас. Кажи ми кво е положението? Ицо Динев (втория път му казва името правилно - бел.ред.) казва: Влади, такива данни няма и в тази посока не работим. Само те моля информацията, която ви искаме да ни я давате. Щот имаше един спор, че те искаха регистъра за 6 месеца, а аз им казах, вие си искайте регистъра само СРС-та, които ви интересуват, защо ми искате целия регистър?
И казвам - аз се притеснявам да ви го дам, щото там има за посолства, за това за онова и така нататъка информация…

Ченалова: Да, да, да…

Владимира Янева: Те обаче казаха, не, прати го за 6 месеца и той казва: Пращай ми информацията, която ти я искам.