четвъртък, 21 януари 2016 г.

Тест осветли роднинските връзки в градския съд

"Това е съпругата", "това е синът", а "това е зетят"... Горе-долу това са коментарите, които се чуват в съдебната система, когато излезе поредното класиране от поредния конкурс за съдийски или прокурорски помощници. Идеята на този немагистратски пост е да подпомага съдиите или прокурорите във всекидневната им работа. От години конкурсите за тази длъжност, която е изцяло под шапката на админстративното ръководство на съда или прокуратурата, са пример за шуробаджанащина.

През седмицата стана ясно, че ръководството на Софийския градски съд е провело изненадващ тест на съдебните помощници. Резултатите са показателни - 14 от 25 съдебни помощници, държали атестационните тестове в Софийския градски съд, не са издържали теста. Сред скъсаните са Доника Лазарова - съпруга на бившия главен секретар на МВР Светлозар Лазаров, която няма да бъде освободена, защото има дете под три години.

Съпругата на премиерския съветник Яне Янева - Галя Янева, е получила 3 от възможни 34 точки. Тя не е уволнена, защото веднага след теста е напуснала Съдебната палата, казват от ръководството на съда, цитирани от "Правен свят". Заради слаби резултати са били отстранени синът на бившия апелативен прокурор на София Вичо Вичев – Радослав Вичев, и зетят на бившия член на ВСС Георги Шопов - Йордан Колев. По взаимно съгласие е напуснал Еленко Еленков - син на съдията от Върховния административен съд (ВАС) Александър Еленков.

Тестовете, които помощниците е трябвало да решат поставят базови въпроси, като например по какви дела трябва да участва прокурор и в какъв състав заседава съдът при разглеждане на искане за задържане под стража. Въпреки простотата си въпросите са затруднили съдебните помощници.

Назначаването на съдебни помощници отдавна е средство за търговия на административните ръководители. Чести са случаите, когато те бъдат избрани на поста, да връщат жеста, като назначават близки и роднини на членовете на ВСС, които са ги избрали.