петък, 22 януари 2016 г.

Китай публикува списък на истинските живи буди

За първи път Китай публикува списък на всички истински живи буди, след като беше констатирано, че броят на измамниците, представящи се божества, нараства главоломно. Държавната администрация по религиозни въпроси помести на страницата си в интернет регистър с имената, снимките и местоположението на 870-те „потвърдени“ живи буди.

Необичайната стъпка беше приветствена от някои от духовниците, включени в списъка. Те посочват, че новата система ще предотврати порочната практика на някои измамници да подкопават моралните устои на тибетския будизъм. Освен това гражданите ще бъдат предпазени от изнудване от страна на мнимите духовни лидери.

Други обаче отправиха критики, че каталогизираната духовна схема всъщност представлява средство за засилен контрол над тибетските дела. „Тази база данни на живи буди и цялата политика към прераждането е ход от страна на правителството да контролира какво ще се случва след сегашния Далай Лама“, коментира Николас Бекуелин от правозащитната организация „Амнести интернешънъл”.

Според вярванията на тибетския будизъм Тензин Гяцо, 14-ият и настоящ Далай Лама, е превъплъщение на друг лама от миналото, който е искал да се прероди, за да довърши делата си. Духовният водач се е установил в Индия, след като неуспешно въстание през 1959 г. го принуждава да избяга от Тибет.