неделя, 17 януари 2016 г.

След Дания и Швейцария ще конфискува вещи на бежанци

Швейцарските власти ще конфискуват ценните вещи на бежанците, които пристигат в страната и ще облагат с 10% данък заплатите на онези, които се установят в страната. Това съобщава британското издание The Daily Express, като посочва, че строгите мерки следват примера на Дания, която това свое действие предизвика международен гняв и сравнения с нацистка Германия.

Швейцарските власти ще изземват вещи на стойност над 1 000 швейцарски франка, като според тях това е начин да се финансира издръжката на бежанците в страната.

"Ако в срок до седем месеца бежанецът напусне доброволно страната той ще може да получи обратно парите си, в противен случай средствата ще отидат за покриване на разходите, които генерира", обясни говорител на швейцарските миграционни служби.

В случай че кандидатстващият за убежище реши да се установи в страната след признаване на хуманитарния статут, то той ще трябва да се откаже от 10 % от заплатата си за период от 10 години - или докато върне обратно на държавата 15 хил. франка.

Швейцарската медия SRF показа касова бележка, която сириец твърди, че е получил от властите, след като е бил принуден да им даде половината пари в брой, с които семейството е разполагало след разплащане с трафикантите, за да стигнат до безопасна държава.

Американското издание Washington Post констатира, че конфискуването на ценности от бежанците има "особено горчива конотация в Европа", където нацистите са имали подобна практика в годините на Втората световна война.

Швейцарските закони изискват бежанците да допринасят за издръжката на бежанските лагери от 1990 година насам, посочва AFP.