понеделник, 4 януари 2016 г.

Charlie Hebdo - 1 година по-късно с карикатура на бог убиец

За първата годишнина от джихадисткия атентат, покосил 12 души от екипа на "Шарли ебдо", френският сатиричен седмичник излиза в сряда със специален брой, на чиято първа страница е изобразен брадат бог, въоръжен с автомат Калашников и окървавена дреха, под заглавие: "Година по-късно убиецът продължава да шета".

За специалния брой е предвиден тираж от около един милион екземпляра, десетки хиляди от които ще бъдат изпратени в чужбина. За Германия са поръчани 50 000 бройки, посочва АФП.

„Шарли ебдо": Оръжията са в тях, но шампанското е в нас!

В него има рисунки на избитите художници - Кабю, Волински, Шарб, Оноре, както и на външни автори - френския министър на културата Фльор Пелрен, кинозвездите Изабел Аджани и Жюлиет Бинош, на видни интелектуалци като Елизабет Бадентер, бангладешката Таслима Насрин, музиканта Ибрахим Маалуф.

Художникът и собственик на списанието Рис, който бе тежко ранен на 7 януари м.г., е автор на яростна редакционна статия в защита на светските принципи и срещу "фанатиците, оскотели от Корана".

"Убежденията на атеистите и хората със светска нагласа могат да преместят повече планини от вярата на набожните", зарича се той.

Най-кървавите терористически атаки в Европа за последните 25 години

На 7 януари 2015 г. джихадисти избиха 12 души от редакцията на "Шарли ебдо" заради публикуваните карикатури на пророка Мохамед, напомня АФП.