четвъртък, 14 януари 2016 г.

Радан Кънев: Борисов избра слугинажа, който му праща SMS-и

Лидерът на ДСБ Радан Кънев коментира във Фейсбук скандалът с SMS-а, получен от премиера Бойко Борисов от представител на Висшия съдебен съвет (ВСС). Според Кънев на 9 декември, когато при промените в Конституцията бе гласувано, че прокурорите ще има мнозинство в своята колегия във Висшия съдебен съвет (ВСС), премиерът е избрал пътя на "слугинажа, който му пише SMS" и "политическата зависимост от Първанов и Пеевски". Според Кънев по този начин премиерът е отворил врата, която не може да затвори, а вече няма и съюзници.

Ето какво написа Кънев:

"По повод днешните изказвания на г-н Борисов пред "независимия" ВСС, който се отчита с SMS ...

Аз бях подчинил всяка амбиция и лични планове на тази конституционна промяна. Заради нея поддържах власт, която не го заслужаваше, заради отмятането от постигнатия компромис напуснах властта. И останах верен и на подписа си, и на принципите си.

Всеки прави избори, в живота и политиката. Господин Борисов можеше да избере да се отърси от слугинажа, който му пише SMS, и от политическата зависимост от Първанов и Пеевски. С Христо му дадохме тази възможност на тепсия. Той направи избор да върви с Първанов и Цацаров и Пеевски, да си получава SMS-ите. Да не ми го прехвърля. Негов си е. Вярвам, че е голям човек и решава сам, не аз вместо него.

Днешното развитие показа тежестта на направения избор. В един ден, властта понесе отговорността за мафията в съдебната власт и покриването на кадровите скандали. Защото за хората, които ти се отчитат, ти отговаряш.

И в същия ден получи наглото изнудване от Първанов в сферата на външната политика.

На 9 декември, г-н Борисов избра да отвори врата, която сам не може да затвори обратно. И няма съюзници, които да искат да я затворят.

Q.E.D."

Бившият правосъден министър Христо Иванов пък заяви пред Би Ти Ви, че човекът, който е пратил СМС до премиера Бойко Борисов, с който го информира отвътре за решения на заседанието на Висшия съдебен съвет, трябва да бъде идентифициран.

"Този човек трябва да бъде идентифициран. Ако е член на ВСС, да напусне, ако е от администрацията, да понесе съответна отговорност. Няма път назад. Ние с едни СМС-и изхвърляме през прозореца, че властите са независими. Това е тежък срив на демократичния ред и правовия ред в България".

Това заяви Иванов.

Според него този СМС е кулминация на многогодишния сюжет, свързан със съмненията, че в Софийския градски съд (СГС) има корупционна пирамида.

"Този сюжет е края на това, което започна с проверките срещу съдия Ченалова, с тежките въпроси дали има корупционна мрежа в СГС. Това би представлявало съдебен аналог на аферта КТБ", заяви Иванов.

И допълни, че има нежелание от страна на ВСС и на главния прокурор да се провери съдържанието на разговорите между бившите съдийки Владимира Янва и Румяна Ченалова.

"Защо някой от ВСС е писал на премиера? Това поставя под съмнение независимостта на съдебната власт. Установим е фактът кой е подателят на този СМС. Това би трябвало парламентът да го провери. Но ние бихме ли имали доверие в парламента? Аз не виждам коя институция би могла да отговори на тези въпроси", каза Иванов.

Той заяви, че не се е отказал от усилията за съдебна реформа. И поясни, че е подал оставка като правосъден министър, защото е сметнал, че политическият му ресурс вече е изчерпан.

"Не съм се отказл от тези усилия. Цялата ми кариера е свързана с усилия за промени в съдебната ситема. Правил съм такива промени и преди да стана министър", каза Иванов.

И обясни, че за пръв път има толкова сериозен ресурс за съдебна реформа, защото много съдии, които са в системата, са обявили, че искат такава реформа.