неделя, 14 февруари 2016 г.

Фирмите на Пеевски и депутати от ДПС са изтеглили от КТБ 113 млн. лева за 10 дни

Общо 19 те фирми на тандема Пеевски – Кръстева и депутатите от ДПС, които са били в КТБ, са изтеглили за 10 дни общо 113 млн. лв. от банката. Това обяви пред БНР председателят на сдружение „Ние гражданите“ икономистът д-р Вера Ахундова.

"Към 31 май 2014 г. тези фирми са притежавали общо 87,5 млн. лв. Това е 20 дни преди затварянето на банката. На 20 юни те са притежавали по-малко от 800 000 лева. На практика, само една от фирмите е загубила 60 000 лева. Другите са оставили такива депозити, които са в рамките на минимално гарантираните", обясни Ахундова.

"Имало е неизвестни милионери, които ние осветихме със списъците, които извадихме преди няколко месеца на политически известните личности и свързаните с тях лица. Тази информация, която е използвана от базата данни на банката е абсолютно точна, защото показва техните суми към 31-ви май, буквално 20 дни преди да затворят банката и към 31-ви октомври, когато е направен балансът на банката. Нещата са наистина драстични. Те показват участието на политически лица, на лица от съдебната власт и на други обществени личности. Това, което е интересно е, че много малко висши кадри и магистрати са останали към 24.октомври 2014 г., което означава, че от големите цифри, които са публикувани в последните списъци, липсват тези хора, те си изтеглили парите", каза тя.

Икономистът не смята, че в банката да има „дупка“ от 4 млрд. лв. "Тези 4 милиарда са едни измислени счетоводни цифри, заяви тя и изтъкна, че в момента са обявени дела за около 3.6 млрд. лв. Дори една част от тези пари да съберат, веднага се събаря т.нар „експертиза“ на одитори, които според мен не трябва въобще да бъдат одитори", изтъкна Ахундова.

Според нея банката не е била пирамида, защото винаги е имала печалба по-висока от лихвените плащания. През банката е минавало финансирането на 10% от БВП на държавата, допълни тя.

КТБ, макар и опоскана, е все още доста богата, обобщи икономистът и допълни, че в момента от нея печели „юридическата мафия“, защото при обявяване на несъстоятелност или атакуване на цесия адвокатският хонорар е минимум 3% върху стойността. "Това означава че около 120 милиона от нашите пари отиват за едни формални хартийки, които буквално повтарят едно и също", посочи Ахундова.