събота, 27 февруари 2016 г.

"Шествие за правосъдие" днес от 12,00 ч.

"Шествие за правосъдие" с искане за започване на дълбока съдебна реформа и борба с корупцията ще се проведе днес. То ще започне в 12.00 ч. пред Съдебната палата и ще завърши в Градската градина. Организатори са  гражданската инициатива "Правосъдие за всеки".

С шествието организацията ще отбележи влизането на предложенията ѝ за съдебна реформа за обсъждане в пленарната зала, след като две парламентарни комисии го одобриха.
 
От инициативата допълват, че подписката, с която седемте предложения стигнаха до парламента, "ни дава легитимацията да изискваме оформянето им в нов конституционен законопроект". "Ние вече действаме за това с кампанията "Известие за правосъдие" и започнахме срещи с депутати", посочват от организацията.

Предложенията на "Правосъдие за всеки" вече бяха одобрени на първо четене от комисията по правни въпроси.

Предложенията са следните:

1. Да се премахне методическото ръководство на Главния прокурор върху дейността на всички прокурори.

2. Да се намали мандатът на главния прокурор от 7 на 5 години и работата му да се оценява след първите три, да се намали мандатът и на членовете на ВСС от 5 на 3 години.

3. Да се създаде длъжност "заместник главен прокурор за борба с корупцията", независим от главния.

4. Да се намали парламентарната квота във ВСС от 11 на 7 членове, и те да се избират с квалифицирано мнозинство от 2/3 от депутати.

5. Да се раздели ВСС на две колегии - съдийска и прокурорска.

6. Да се въведе явно гласуване във ВСС.

7. Всички административни актове да могат да се обжалват.