четвъртък, 18 февруари 2016 г.

Спират още 160 млн. лв. за фирми около Пеевски и Златев

Премиерът е обсъдил с кметовете на Варна и Бургас да бъдат спрени още 3 поръчки за фирми, свързвани с Делян Пеевски и Валентин Златев. Те са на обща стойност 160 млн.лв. Два от проектите са на община Варна, третият е в Бургас.

Най-големият от тях - за 120 млн. лв., е "Строителство, основен ремонт и реконструкция на пътна и улична мрежа, паркове и градска среда". Фирмите-изпълнители са "ПСТ холдинг", свъзвана с Делян Пеевски и "Хидрострой" на бизнесмена Велико Желев. Проектът предвижда изграждане на нови пътища, тротоари и паркове и рехабилитация на съществуващите пътища, като е за период от 48 месеца.

Вторият проект във Варна е "Инженеринг и реконструкция на пречиствателна станция "Златни пясъци", който е за 27 млн. лева. В него участват "Водстрой 98", която се свързва с депутата от ДПС Делян Пеевски, "Джи Пи груп", свързвана с Валентин Златев, "Хидрострой" на Велико Желев и ГБС на Симеон Пешов.

В Бургас става дума за проектиране и изпълнение на спортен комплекс със закрит басейн и трибуни в кв. "Славейков" на стойност 12 млн. лв. Изпълнителите са "Бургасспорт" и "Джи Пи груп".

Решението е да бъдат проведени нови търгове по новия Закон за обществените поръчки.

Това са поредните проекти, свързвани с Пеевски и Златев, които премиерът спира лично. Цикълът започна в началото на седмицата с прекратяване на процедурата за строителство на два лота от магистрала "Хемус" на обща стойност около 1 млрд. лева. Мотивите бяха противоречиви - първо премиерът заяви, че спира поръчките заради свързаността с бизнесмените, а след това от строителното министерство обявиха, че нямат пари за проекта.
След това в сряда по време на заседанието на правителството Борисов "отряза" фирмата "Водстрой 98" от проект за изграждане на горски пътища в Южноцентралното държавно предприятие със седалище в Смолян.

Любопитното в последните спрени поръчки е, че изборът на изпълнител все още не е приключил, а и те не са били обект на медийни публикации. Така че вероятно премиерът е разполагал с информация в аванс за това от кой ще бъдат спечелени.