неделя, 28 февруари 2016 г.

Оскари 2016 - тази вечер

Американската киноакадемия ще връчи 88-ите награди "Оскар" тази вечер на церемония, предшествана от немалко противоречия. Освен престижни, отличията са и най-гледаното събитие от шоубизнеса в света - а водещият Крис Рок има тежката задача да развлича публиката и едновременно с това да отговори на критиките за липсата на расово и етническо разнообразие в номинациите.

Иначе въпреки призивите към чернокожите актьори, сериозен бойкот не се очаква: сред хората, които ще излязат на сцената, са актьорите Морган Фрийман, Упи Голдбърг и Кери Уошингтън, музикантът Фарел Уилямс, както и Майкъл Б. Джордън, чието изпълнение в Creed бе подминато в номинациите за разлика на белия му колега Силвестър Сталоун.

Церемонията ще започне в 8.30 ч. източно време, или 3.30 ч. сутринта у нас. Час и половина преди това звездите ще тръгнат по червения килим. Събитието ще бъде предавано у нас по bTV Cinema.

Награди и изпълнения ще представят още Чарлийз Терон, Ръсел Кроу, комиците Тина Фей, Саша Барън Коен, и Луис С. К., миналогодишните призьори в отделните категории и дори вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън - солидна подкрепа за пострадалото реноме на наградите от Белия дом. Лейди Гага, Сам Смит и The Weeknd ще изпеят номинираните си песни, а Дейв Гроул от Foo Fighters ще се включи със специално изпълнение.

За най-известното отличие в света на киното - "Оскар" за филм, се състезават "Големият залог"/The Big Short на Адам Маккей, "Мостът на шпионите" на Стивън Спилбърг, "Бруклин" на Джон Краули, "Лудият Макс: Пътят на яростта" на Джордж Милър, "Марсианецът" на Ридли Скот, Стаята" на Лени Ейбрахамсън, "Спотлайт" на Том Макарти и "Завръщането" на миналогодишния победител Алехандро Гонзалес Иняриту, който отново е номиниран и за режисура. Феновете на Леонардо ди Каприо пък стискат палци шестата му поредна номинация за наградите на академията най-сетне да му донесе статуетка.